[#52]
Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?
@Mufa,
post #40
To odpowiedź na moje pytanie? Gdzie tu analogia? Sam440ep flex jest zapóźniona technologicznie o lekko licząc jakieś 8 lat, x1000 o co najmniej 3-4 lata. DDR2 to postęp, ale w stosunku do starych A1, a nie do aktualnie dostępnych technologii, bo na przykład DDR3 już od dawna jest dostępne. Rozumiem, że to sprzęt specjalnie pod system, ale nie wydam takiej kasy, na coś co nie ma dla mnie wartości kolekcjonerskiej, a miałoby czysto użytkową. Skoro AOS4 dostępny jest na Pegasosach2, to czemu nie na makach, które niczym nie ustępują, a wręcz wyprzedzają sprzęt Acube? Po zastanowieniu, dla mnie odpowiedź jest zgoła inna i jasna. Z Hyperionem współdziałałem kiedyś bardzo blisko, toczyłem rozmaite dyskusje (np: z Hermansem) i omawialiśmy różne scenariusze. Wiem, że nie są to ludzie nierozsądni (a takim jest brak wydania OS4 na maki). Dla mnie przyczyną braku portu na makówki są zobowiązania wobec ACube i Trevora. Jest to zmuszenie użytkowników do zakupu konkretnego sprzętu, po to by nie zostawić tych firm na lodzie. W końcu jest to sojusz. Gdyby nie te firmy to Hyperion nie miałby się czym chwalić (w sensie sprzętu), a tak - proszę bardzo - system może i mały ale ma swój sprzęt. Dopóki jest jakikolwiek popyt, nie będą mogli wydać systemu dla makówek. To pewnie też jest prawidzwa przyczyna zarzucenia pomysłu z notebookiem.