Komentowana treść: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?
[#91] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Olo, post #88

- w mosie 3.2 spadł transfer z SSD ( z 90MB/s na 60MB/s)

A z jakiego filesystemu korzystasz? Bo coś mi się tłucze, że dla PFS3 są jakieś słabe domyślne prefsy w systemowych.
[#92] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #90

w przypadku Morphosa widzę takie wtopy że wypuszczają uaktualnienie, którego nie idzie zainstalować.

Ile im zajęło poprawienie? 24h?
A w temacie - ile zajęło policzenie że LimePC z doklejoną naklejką boinga się nie opłaca? Rok?

A co do AmigaOS jak każdy system nie jest idealny.

MorphOS zły - bo nie jest idealny, AmigaOS4.x dobry - bo inne systemy też nie są idealne? Smiech

ale tutaj już wchodzimy w sferę NDA

Oczywiście, LimePC też był w podobnej sferze.
Może kolejne puzzle?
[#93] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?
Widzę, że pojawił się nawet dialog jakiś. To dobrze. Jestem zainteresowany uczciwymi porównaniami MOS/AOS, bo jako, że nie używam tych systemów, ciężko mi się zorientować w niuansach. Dla mnie net, to podstawowa funkcja każdego systemu, bez tego ani rusz.
[#94] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?
500 funtow to stanowczo za drogo na taki sprzet.
[#95] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #89

tak, ten wynik mnie zastanawia, możliwe że podobnie jak z euae potrzeba rekompilacji na G5, spróbuję skompilować dosboxa i zobaczę czy przespieszy, może też tak być, że dużo zależy od pamięci a X1000 ma szybszą pamięc

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 12:01:23 przez michal_zukowski
[#96] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Katias, post #93

porównanie nic nie da bo juz takie porównania były na forum i w komentach i ginęły w mroku dziejów. jedyny sens ma jakieś wiki z ograniczoną do kilku osób edycją
[#97] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Olo, post #88

Nie spodziewasz się chyba, ze jakikolwiek ewangelizator OS4 pochwali się publicznie tym, co w systemie szwankuje. Owszem, poda się pod publiczkę 2-3 niewielkie problemy, oczywiście z zaznaczeniem, że tuż-tuż jest dostępne rozwiązanie tych problemików. Chodzi przecież o wytwarzanie przekonania, że OS4 jest idealny. A nie jeste, zwłaszcza w porównaniu do Morphosa (i dlatego chyba istnienie Morphosa tak boli środowisko OS4 - gdyby nie on, wszystkie niedoróbki można by zwalić na małe środowisko, czy zwyczajne "tak musi być"... a tu niestety jest system do którego można porównać).
Najlepiej siąść przed maszyną z OS4 i samemu się przekonać. Można też popytać zwykłych użytowników OS4, najlepiej mających również dostęp do MOSa.
Rozmawiałem z kilkoma osobami, i największą zaletą OS4 o której wspominają jest bezpośrednie nawiązanie GUI do AmigaOS3.9. Po stronie MOSa zazwyczaj podoba się szybkość, oraz elegencja i spójność GUI.
Mi osobiście wygląd OS3.9-like nie podoba się specjalnie, gdyż klasyka używałem z patchowanym osobiście 3.1, więc do 3.9 nie mam zadnego sentymentu (dla przeciwwagi, nie byłem też wielbicielem MUI na klasyku, bo nawet na 68040 nie zachwyca prędkością.... co innego na G4 :) ). Mnie w OS4 zdziwiła powolna obsługa mass-storage (nie wiem czym spowodowana), po przekopiowaniu kilkuset MB system zwyczajnie się zawiesił (banalna operacja "copy"!).
[#98] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #90

Chwileczkę, AmigaOS 4 to poważny projekt przy którym pracuje kilkuset betatesterów i takie rzeczy nie przejdą. To że Amigafan nie wiedział że w firmowych komputerach od lat standardem jest partycja recovery to już nie wina AmigaOS. To właśnie w przypadku Morphosa widzę takie wtopy że wypuszczają uaktualnienie, którego nie idzie zainstalować. Zastanawiam się czy oni w ogóle mają jakiś betatesterów.

Pominę kwestię śmieszności stwierdzenia "kilkuset". Testować os4 jest troszkę łatwiej, bo do wyrobu macie "tyle" sprzętów co da się policzyć na jednej ręce. W przypadku MorphOSa jest to ponad 70 obsługiwanych maszyn więc trudno aby każdy betatester miał tyle komputerów u siebie lub żeby każdy miał po jednej.
[#99] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #98

Najtrudniej jest testować Windowsa pomysł
[#100] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@parallax, post #99

Nowe wersje Windows są na bieżąco testowane na kompatybilność ze sprzętem przez jego producentów. To oni muszą się dostosować do systemu, a nie system do nich pomysł
[#101] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@gorzyga, post #100

Teoretycznie pomysł
[#102] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #89

niestety nie mam zródeł dosboxa 0.74 a na 0.72 mdk sie nie uruchamia ale porobilem pare testów i na cpu-simple mam 10 pkt, frameskip=1, cpu=auto, a zwiększając cykle dochodzi do 20 pkt ale myszka przestaje reagowac plynnie. Najlepsze efekty dostałem dla ~13000 cykli bo i gra chodzila względnie plynnie i mailem jakies 13-14 pkt (na simple core)
[#103] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@gorzyga, post #100

i dlatego większość starych skanerów z nowymi windowsami nie działa
[#104] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@michal_zukowski, post #103

Starość z młodością nie jest zbyt kompatybilnepomysł
[#105] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #98

Pominę kwestię śmieszności stwierdzenia "kilkuset"

Nie rozumiem, a według Ciebie 276 to nie jest kilkuset. Do jakiej szkoły chodziłeś, czy aby nie specjalnej?

bo do wyrobu macie "tyle" sprzętów co da się policzyć na jednej ręce

A to jest akurat stwierdzenie śmieszne. Przy czym dobrze że się pojawiło bo pokazuje twoją prawdomówność i postronny obserwator może też sobie dzięki temu odpowiedzieć czy taka osoba jest wiarygodna również w innych sprawach np. w słupkach na wykresach. Sprzętu obsługiwanego przez AmigaOS jest kilkanaście sztuk, co ponownie udokumentuję linkiem.
[#106] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@michal_zukowski, post #102

Heh he he:D, z mosowców to można czytać jak z otwartej książki. Czekałem tylko jak szybko pojawi się jakiś wynik który dałby przynajmniej 10 punktów na jabolu. No i tradycyjnie nie zawiodłem się, tak samo było w przypadku lame (najpierw dostępne były czasy słabsze, gdy tylko pojawił się wynik dla X1000, natychmiast pojawiły się takie by przynajmniej o 1s lepszy był sprzęt mosowy) czy Blendera (dokładnie kopia sytuacji z lame). Naprawdę zabawni jesteście. Gorzej jak pewnego dnia złapie Was ktoś na żywo, np. na imprezie w Gdańsku, wówczas w bezpośrednim porównaniu wasze słupki się szybko obalą - będzie wstyd i rozpacz.
[#107] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@wali7, post #83

Niewiasty już się golą chyba masz żonę albo dziewczynę i bawiłeś się już w grę "znajdź pięć różnic"
Hmm tak właśnie koćło9 2003-2004 po moci ciągłych marudzeniach mój ówczesny dostawca intenety dał nam neta 2Mbit (nawiasem mówiąc bit zawsze z małej litery no chyba że na początku zdania )
Teraz mam teoretycznie 100Mb a praktycznie tak koło 15-16Mb.
Tak info o PCI w X1000 mnie zaskoczyło ale ja pomimo mojego wieku jestem za nowinkami i zdecydowanie nie pchałbym tam kart na PCI więc jedynie mogę mieć żal że po co tam tyle złączy PCI?
[#108] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #106

mufa, czy ty czytac nie potrafisz? A moze nie rozumiesz co napisalem. a wiec powoli: zmiana opcji na niestandardowe powoduje przespieszenie działania dosboxa, tak samo zadziała na X1000. Podałem to tylko jako informacje, nie jako porównanie, tak, żeby inni sobie mogli przyspieszyć emulowanego peceta (ty także). Czy ty wszędzie widzisz walkę Os4 z morphosem?

Obecny dosbox dziala z podobna predkoscia na x1000 i powermacu g5 2ghz. Naprawdę nie ma nad czym dyskutować. O uae wspomniałem, bo wersja dla g5 daje około 1.5-krotne przyspieszenie a to już dużo - można zagrać w xtreme racing płynnie a na x1000 się nie da (sprawdzane na x1000 amigafana). na wszystkim gorszym niz g5 obecnie też się pod morphosem nie da.
[#109] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@wali7, post #97

I vice versa nie widzę aby Mosowcy jakoś szczególnie chwalili się błędami a jak pokazuje przykład z netem takie są. Troche się pochwalę ale to ja walczyłem o stworzenie i przyklejenie takiego wątku na forum Execa "Błędy w systemie". Fakt że wątek słabo się rozwija choć nie wszystkie błędy tam opisane są usunięte do końca. A czy np na Morphos.pl jest taki wątek?
Och może jeszcze dodam że był jeden człowiek który od jakiegoś czasu powtarzał czym nawet wywołał u kogoś konsternację, że stos TCP jest zdecydowanie lepszy w AOS4.0 był to Żookol Tak wię oddaję Mu cześć i chwałę pokłony zupełnie poważnie.
Na którym systemie i jakim sprzęcie miałeś te problemy z zawieszaniem się? I czy działo to się regularnie czy sporadycznie? Mogę cię zapewnić że pendrajwa używam prawie na codzień kopiuję duże ilości danych np. płytki DVD nagrywam z katalogów tworzonych na dysku twardym podpiętym przez chinską obudowę USB obraz ISO również ląduje na tym dysku i jeszcze żadnej płytki nie uszkodziłem a nagrałem ich kilkadziesiąst ponad 30.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 14:20:51 przez TomK
[#110] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #106

Dziwne wnioski wyciągasz Mufa.
[#111] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #105

Mufa w całej okazałości, masz jakieś uprzedzenia do ludzi, którzy chodzili do szkół specjalnych? Ja akurat kończyłem bankowość i nie wydaje mi się żeby 276 to było kilkaset osób. Powiedz mi jeszcze, ile z tych osób jest aktywnych?

Spojrzałem także na Twój link i biję się w pierść, 11 obsługiwanych sprzętów - jest się czym pochwalić.
[#112] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #106

Gorzej jak pewnego dnia złapie Was ktoś na żywo, np. na imprezie w Gdańsku, wówczas w bezpośrednim porównaniu wasze słupki się szybko obalą - będzie wstyd i rozpacz.

Nikt nie będzie musiał nikogo łapać, w Gdańsku będzie sobie stał mój PowerMac G5 i każdy będzie mógł sprawdzić co i jak. Weźmiesz swoją X1000?
[#113] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@TomK, post #109

I vice versa nie widzę aby Mosowcy jakoś szczególnie chwalili się błędami a jak pokazuje przykład z netem takie są.

Jakoś nie przypominam sobie aby ktokolwiek twierdził, że MorphOS jest wolny od błędów. Nie czytasz widocznie for poświęconych MorphOSowi więc nie wypowiadaj się o "chwaleniu błędami" skoro nie znasz faktów.
[#114] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #98

70? Czy aby niektóre nie różnią się tylko zegarem? Policzy to ktoś dokładnie?
[#115] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #113

A zy ja twierdzę coś takiego? Czytaj uważnie bo mam wrażenie że jesteś uczulony na "drugą stronę".
[#116] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@TomK, post #107

Fakt, z tym goleniem się niewiast w dzisiejszych czasach to trochę przesadziłem, chyba że oznacza to jednak bliski koniec świata ;) , tym bardziej że liczebność wilków ostatnimi czasy też rośnie.
A co do netu, to jak pisałem. Na łączu które mam do dziś transfer do PC jest dokładnie taki sam jak do miniaka, czy Pegaza z Morphosem. Pewnie gdybym miał dużo szybsze, to bym coś zauważył.... ale to musiałoby być naprawdę szybkie łącze. Zresztą to juz nieaktualne, bo Morphos ma nowy stos.
Zresztą co tu owijać w bawełnę, OS4 miał wbudowany stos wcześniej niz Morphos. Ja na Mosie 1.4 używałem najpierw Miami dla OS3, a potem ten MOSowy stosik (nie pamietam nazwy). Potem był ten stary wbudowany w MOSa2.0, teraz od 3.2 jest nowy.... naprawdę żaden problem. Czy ktoś coś pisał o prędkości stosu w Morphosie wcześnie, to nie wiem, bo mnie to nie interesowało. Skoro transfer z netu miałem taki sam jak w PC, to co miałem sprawdzać?
Widzę, że traktujesz problemy uczciwie. Nie próbujesz (jak niektórzy inni uzytkownicy OS4) udawać że nie ma problemów, ew. używać taktyki "a u was bija murzynów". Szacunek
Mnie też te wiadomości o problemach z PCI w X1000 zdziwiły (nie uważam tego sprzętu za szrota, jedynie uważam że cena jest mocno nieadekwatna), podobnie jak np. fakt istnienia 16bit magistrali w Atari Falcon. Też uważam, że nie jest to wielki problem, bo na współczesnych płytach głównych wszysto jest onboard i raczej ekstra kart się nie montuje (ew. jakieś Wifi, czy lepszy dźwięk). Ale problem istnieje i nie musimy go ukrywać przed całym światem.
[#117] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@michal_zukowski, post #108

mufa, czy ty czytac nie potrafisz?

Dobrze dobrze, Ty mnie z obługi DosBoxa uczyć nie musisz. Jednakże te Twoje próby rekompilacji, jako żywo przypominają mi próby rekompilacji Blendera, przez Piru czy jak mu tam. Taki Blender miał tylko jedną funkcjonalność, wykazać w benchmarku że jego jabol osiąga wynik o 1s lepszy niż X1000.
[#118] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@TomK, post #115

Sugerujesz że celowo omijamy tematy związane z błędami w systemie, co nie jest prawdą. Na MorphOS.pl też piszemy o problemach i niedoskonałościach systemu, na morphzone.org także - o problemie z internetem jest wiele wątków. Uprzedzeń żadnych nie mam.
[#119] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@TomK, post #109

AOS4.0 był to Żookol Tak wię oddaję Mu cześć i chwałę zupełnie poważnie.

To mnie też mocno zastanowiło. Zauważ jednak że zrobił to dopiero w momencie gdy amigowy stos TCP/IP został przepisany na 68k i dostosowany do Morphosa. Wiadomo ze niebiescy zawsze mieli z tym problem. Najpierw długie lata Miami, potem ten natywny stos i orgazm w komentarzach ... jak widać teraz mocno przesadzony.
Teraz nagle ni stađ ni zowąd zrobili sobie stos prawie równo z wyjściem Roadshow poza środowisko AmigaOS 4. Coś dziwny przypadek jak dla mnie.
Wiadomo że autor ze względów licencyjnych miał zakaz przeniesienia Roadshow na MOSa, no ale przeciez po cichu mógł pomagać przy nowym stosie TCP/IP dla motyla. Stąd też może wynikać nagłe pochwalenie jego pracy przez Rzookola. To oczywiście tylko takie moje przypuszczenie na które nie mam żadnych dowodów, ale coś mi mówi że tak właśnie było. Ja nie wierzę w przypadki w amigowym świecie.
[#120] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?
Gratuluje! Po przeczytaniu komentow widze ze po raz kolejny potwierdziło sie przyslowie na temat przepiegu dyskusji, gdzie interlokutor po sprowadzaniu do swojego poziomu pokonuje doswiadczeniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem