Nie jest tak jak kiedyś, gdy amigowcy to była jedna spoista grupa, zawsze razem, hołdująca jednemu komputerowi. Trochę to szkoda.
A ty wierzysz, że jak ktoś miał A1200/4000/3000 rozbudowaną tak, to nie słał krzywych spojrzeń tym, którzy mieli kasę bawili się A500 i zamiast zainwestować w rozbudowę lub nowszy model to woleli psioczyć i na końcu kupowali PC? Ja miałem kolegę "amigowca" w liceum i więcej wiedziałem o jego komputerze niż on, bo zawsze o nim marzyłem. On nawet broszurki o komputerze nie przeczytał, bo po co, a później oddał komuś Amigę za kilka flaszek gołdy na swoją osiemnastkę. Myślałem, że go zatłukę, bo ja też bym mu te kilka flaszek skołował.
W dobie komercjalizacji Amigi i AmigaOS zdarzyła się rzecz przykra. Ludzie mając swoje wymarzone nowoczesne maszyny odcięli się zupełnie od przeszłości Amigi. Cały bagaż doświadczeń zebrany przez te lata został wyrzucony, zaś historię tak jakby spisuje się na nowo.
Nie zgodzę się, że to my spisujemy od nowa, to wy (klasykowcy,nie wszyscy) zachowujecie się jak ortodoksyjni Żydzi, którzy uznają się za naród wybrany i uznają tylko ST, a cała reszta wyznawców/chrześcijan (amigowców w naszym przypadku) i NT (NG w naszym przypadku) to ściema, zło wcielone. Kto najwięcej pisze o istocie amigowania, o czystości nazewnictwa? Świat idzie do przodu, nikt nie każe być na topie ze sprzętem, ale to wy robicie jeszcze większe podziały, krzycząc: "AmigaOS 4.x to nie system amigi, to żerowanie na marce, MorphOS to podróba itd." Problem z używaniem starego softu polega na tym, że ludzie już wtedy widzieli ograniczenia sprzętu i pisali odwołując się tak mocno do sprzętu, bo inaczej nie dałoby się tego używać już wtedy, gdyby tego nie robili przejście na inną architekturę byłoby łatwiejsze. Z jednej strony krzyczycie, dlaczego nikt nic nie robi, ale jak robi, to sie okazuje, że Wam to nie pasuje, bo nie robi tak jak Wy chcecie. Chcesz pomóc zjednoczyć środowisko, to spróbuj tam gdzie można modyfikować oprogramowanie w takim stopniu, aby dało się go używać na dostępnym sprzęcie. Nikt nie będzie robił komercyjnego oprogramowania, a takie też potrzebujemy (niezależnie od obozu

), na Amigę 68k. Nikt nie będzie znów produkował takiej Amigi, tak jak nikt nie zacznie robić TV CRT, bo ktoś uważa, że są lepsze niż LCD, LED, itd.
Co się zaś tyczy bloga, to lepiej jako programista spożytkuj ten czas na tworzenie oprogramowania, bo zamiast zasypywać podziały, które już są, będziesz tworzyć tylko nowe.
Ostatnia aktualizacja: 19.04.2014 09:20:02 przez Ender