Komentowana treść: Amiga A1200 na Purepc.pl
[#61] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@xray, post #55

PC był droższy, ale otwarta architektura sprawiała, że wystarczyło wymienić tylko płytę główną np. na tanie combo 486DLC, które było znacznie tańsze niż "pełny" 486 Intela i sprzęt zasuwał. W Dooma można było pograć nawet na 386DX 40Mhz. Na 386SX tylko na malutkim okienku, na dużym był niegrywalny.

Ja swoją A1200 miałem pierw z fast ram, potem z 030/50MHz (po uwolnieniu źródeł Dooma grałem na tej konfiguracji w 2x1 na prawie całym ekranie), potem miałem 060/66MHz (Doom II, wszystko na full, 320x240 śmigał aż miło, Quake I też bardzo ładnie działał - 320x200 w NTSC - wszystko oczywiście na AGA). Potem ta sama płyta dostała 060/PPC + BVision i Delfina na clock port. Więc nie mów mi, że A1200 miała zamkniętą architekturę ;)

Nie wiem co Ty starasz się udowodnić? Wchodzisz na amigowy portal i piszesz, że Amiga 1200 była do niczego i ogólnie ble. A to pecet lepszy, a to Falcon lepszy - co z tego? Tutaj jest sporo osób, które albo wybrały Amigę świadomie (ja tak zrobiłem, bo interesowałem się sceną i w połowie lat 90tych to była jedyna licząca się w Polsce scena na komputery 16 bit+), albo ludzie, którzy dostali ten komputer od rodziców i wyboru nie mieli. Ogólnie - dla wielu z nas A1200 była pierwszym, prawdziwym komputerem. Znaliśmy i znamy jej ograniczenia i wady, także twoje narzekania chyba specjalnie nas nie wzruszają ;)
[#62] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Hexmage960, post #59

Widziałeś suwanie ekranu z Doomem na dopalonej A1200?

Widziałem. Ale nie tym był mój komentarz.
[#63] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@nogorg, post #58

Nogrog, w Wolfa na Amigę cięło się pod Shapeshifterem, wersja na Maca była lepsza - ustawiało się rozdzielczość ekranu w emulatorze na 640x480, ale obszar widoczny na 320x200 i centrowało się obraz - z odpowiednim sterownikiem grafiki (np. Savage) na AGA gra chodziła bardzo ładnie, z tego co pamiętam, to nawet na 030/50Mhz. Tak samo przeszedłem Duken Nukem na Macu, ale to już na 060.
[#64] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@gorzyga, post #61

Nie wiem co Ty starasz się udowodnić? Wchodzisz na amigowy portal i piszesz, że Amiga 1200 była do niczego i ogólnie ble. A to pecet lepszy, a to Falcon lepszy - co z tego

Nic nie udowadniam, wyrażam tylko swoją opinię. Chyba mogę prawda ? Mam A1200, mam też inne Amigi i opisałem tylko co nie podoba mi się w A1200.
[#65] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@nogorg, post #53

Faktem jest, że Covox to tylko do słuchania modułów w praktyce się nadawał. Poza tym udało mi się w pliku configuracyjnym Chuck Yeager Air Combat wpisać polecnie i włączyć w ten sposób dźwięk w grze, co było akurat super. Poza tym niektóre gry miały opcję, ale głównie te starsze.
[#66] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@gorzyga, post #63

Toć ja nie twierdzę, że się nie dało wcale grać w Wolf3D na Amidze. Ale to też trochę osobny temat. Dla mnie benchmarkiem była Diuna 1. Ta gra chodziła na A500, a żeby mieć podobne wrażenia (z dźwiękiem itp.) na PC potrzebny był większy budżet. Ale to był 1992 rok. Z czasem sytuacja się odwracała.
[#67] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@nogorg, post #58

Wolf3D pomykał na Motorolce 68000 8 MHz zainstalowanej w AtariST. W Ami problemem była konieczność konwersji chunky>>planes pożerająca sporo mocy obliczeniowej. To co sprawdzało się doskonale w grach platformowych (płynność scrollingu nieosiągalna jeszcze długo na pecetach), do 3d nie nadawało się kompletnie.
A wracając do meritum, moim zdaniem A1200 była fajnym komputerem. Pamiętam jak liczyłem sobie o ile bardziej opłaca się kupić A1200 (szybszy CPU, więcej RAM, kontroler HDD, więcej kolorów AGA) niż doposażać moją starą A500... a było to w 1993.
Co można było zrobić lepiej w A1200? Trzeba pamiętać o wysokich cenach pamięci wtedy (ostrzegam, dysponuję sporym archiwum ówczesnych gazet: Bajtek, MA i trochę innych, zawsze mogę zastrzelić suchymi faktami i starymi reklamami ;) ), myślę, że C= było bliskie rozsądnego kompromisu cena/jakość. Być może lepiej byłoby podzielić RAM na 1 MB chip (z możliwością rozbudowy do 2MB, każda płyta A1200 ma stosowne złącze) i 1 MB 32bitowego fastu... wtedy za niewielki dodatkowy koszt (Power without the price ) goły komputer pracowałby ponad 2x szybciej. A tak wiele A1200 nigdy nie dostało szansy poczucia pełnej mocy 68EC020 14 MHz ;) (widziałem kilka konfigów takich amig 1200 bez fastu - użytkownicy nie wiedzieli, co by dała w sumie niewielka inwestycja).
A dywagacje w stylu kości ze sprzętowym chunky, albo dźwięk 16bit można włożyć między opowieści sci-fi, bo C= musiał wypuścić jakiś nowy komputer, a gotowych kości nie miał. No może DSP mogliby wcisnąć, bo sam układ to produkt innej firmy, a przykład Falcona pokazuje ile maszyna tej klasy mogła dzięki temu zyskać.

PS. Ktoś tu wspomniał o sprzętowej bezkompromisowości Falcona... to nieprawda. Falcon był jednym wielkim kompromisem. Co ciekawe, zupełnie innym niż A1200 - Atari miało nowe, fajne, układy, ale nie miało komputera, zrobili więc projekt rozszerzenia do Atari ST (coś jak mityczny zestaw AGA do A500), i zamiast tego zintegrowali go ze szkieletem ST w nowej maszynie. Stąd Falcon ma 16bitową magistralę chipsetu (A1200 ma 32 bitową), pełna 32 bitowa miała być w kolejnej maszynie... której nigdy nie skończyli. Stąd Falcon też ma swoje wąskie gardła, a użytkownicy zadają pytania "co by było gdyby?".
Czyli dwóch konkurentów, jeden ukończył nową konstrukcję komputera, ale nie miał odpowiednio dobrych bebechów do niego (C= się wtedy szamotał między chipsetem AAA, a rewolucyjnym Hombre), drugi miał super kości, ale designu nowej maszyny nie było.
[#68] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Deftronic/..., post #65

Covox może i się nadawał ale playery pod DOSa dojrzewały dosyć powoli :). Pamiętam jakiegoś Cubic playera, którego kumpel mi pokazywał i na którym dało się w miarę słuchać modków. Ale roku nie pamiętam.
[#69] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@nogorg, post #68

No wiadomo, że wyglądało to wszystko - playery - bardzo biednie pod DOSem, ale mimo wszystko to już było coś. Jak zobaczyłem u wspomnianych kumpli A500+, gry, dema, programiki (playery itp.). Jak ona brzmi, jaką ma szybką wektorówkę i jak to wszystko ze sobą pięknie działa (multitasking) - to odmówiłem natychmiast zamówionego PC firmy... Commodore ( ok, racja ) i kupiłem wspomnianą już A1200 z monitorem kolorowym C. Nigdy tego nie żałowałem. :)
[#70] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@nogorg, post #66

Wiem, że tak nie twierdzisz, po prostu twój wpis przypomniał mi sposób w jaki udało mi się przyjemnie przejść wolfa na Amidze
[#71] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@wali7, post #67

Wolf3D pomykał na Motorolce 68000 8 MHz zainstalowanej w AtariST.

Pomyka, ale jest też ostro okrojony w stosunku do oryginału. Przynajmniej wnioskując po tych filmach, które są na Youtube.
[#72] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@gorzyga, post #70

Ok. Mnie nie dane było cieszyć się Wolfem na Amidze, bo przeskoczyłem od razu z A1200/fast do 040 i po Doomie to nie bardzo mi się chciało Wolfensteina odpalać. Chyba tylko dla testu czy emulator działa dobrze.
[#73] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@wali7, post #67

Najlepsza A1200 byłaby, gdyby część rozwiązań wzieli z Falcona - lepszy procek, DSP, chunky i w układzie gfx. Taka A1200 byłaby na ten czas naprawdę fajnym kompem. Amigę zabija wolny CHIP niestety.

O, właśnie Tinner odpisał mi, że za to 486 dał 50 mln zł. Kuuupę siana wtedy.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 13:38:20 przez Deftronic/...
[#74] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Deftronic/..., post #73

Pewnie taka Amiga była by teraz takim rarytasem jak Falcon - cena by zabijała wtedy i teraz. Większość wad A1200/A4000 wynika z kurczowego trzymania się kompatybilności wstecznej, co mnie wcale nie dziwi po sukcesach poprzednich modeli. Gdybać można, historii nie zmienimy. Według mnie, dorzucenie 1 lub 2mb fast ramu na płycie A1200 było by w miarę fajnym rozwiązaniem, jednak w znaczny sposób podniosło by cenę komputera. Jednak miało by sporo zalet - nie dość, że więcej pamięci, to kod z niej wykonywał by się szybciej niż z biednego chipu.
[#75] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Deftronic/..., post #73

Amigę zabija wolny CHIP niestety.

Spójrz na to z tej strony, że dzięki pamięci typu CHIP CPU nie musi brać udziału w tworzeniu dźwięku, grafiki, obróbce grafiki, czytaniu z dysku itp.

W PC CPU musiał to wszystko robić.

CPU w Amidze robi to, co potrafi najlepiej - liczyć.

Zadanie obróbki grafiki spoczywa na koprocesorze wideo, który potrafi ustawiać rejestry w synchronizacji z wiązką obrazu, zaś drugi koprocesor Blitter - potrafi przesuwać i wypełniać obszary.

Każdy kij ma dwa końce.

Amiga nie była przygotowana na Dooma, ale grafika 3D i raytracing były domeną Amigi długo wcześniej.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 14:12:21 przez Hexmage960
[#76] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@nogorg, post #53

Z wieloma argumentami które tu padły się zgadzam.
W latach 93/94 miałem jednego znajomego który miał pieca do gier - 386DX40 + 4MB ramu i jakiś dysk. Miał też 8 bitowego szumblastera. I jedynymi grami które wyglądały i działały lepiej niż na mojej A500 z 2,5 MB ramu to były symulatory lotnicze (F15II i Chuck Yeagers Air Combat - dzięki Deftronic za przypomnienie:) ). Dooma oczywiście mógł odpalić, i to było szaleństwo samo w sobie :), natomiast granie było umiarkowanie przyjemne. Miałem rok później 486SX i grało się lepiej choć też nie było 100% (ale to już był Doom2) :).
Natomiast te przygodówki, platformówki które porównywaliśmy, to już grało się lepiej na Amidze. I to nie było tylko moje zdanie, ale kolegi również. Fakt - doczytywanie z dyskietek było gorsze niż z dysku, tu nie ma dyskusji. Ale - w moim przypadku - miałem do dyspozycji drugiego flopa - to w większości przypadków znacząco usprawniało grę.
Inna sprawa, jak w 95 (chyba jesień) miałem A1200 z HD, to wygoda korzystania skoczyła dramatycznie. Nawet bez fastu - użyteczność takiego zestawu w stosunku do mojego 486SX była dramatycznie lepsza. WB 3.0 + dodatki w stosunku do Win 3.x - to była przepaść, na korzyść oczywiście Workbencha.
Oczywiście - jak się patrzyło na ogłoszenia z piecami od Optimusa czy JTT - to to wszystko wyglądało ślicznie. DX4100 czy pierwsze Pentiumy - ale cena była kosmiczna. Pamiętam, że moja A1200 w infinitivie kosztowała w okolicy 12-15 milionów, miałem tam 1,2 GB Caviara i 4xCD Panasonica. A Penitiumy w JTT zaczynały się od ok 40 (?) milionów. No jeśli to nie jest dramatyczna różnica, to ja nie wiem co nią jest :). (To wszystko jest moja pamięć, więc zakładam, że mogłem się pomylić co do kwot, ale tak to zapamiętałem)

Jeśli chodzi o samą myszkę - to ta od A600 bardzo mi się podobała. W swojej A1200 miałem już Amiga Tech (których zajechałem 3 czy 4 :D). Natomiast u wielu znajomych którzy mieli A600 myszki mi się bardziej podobały, mniejszy ale przyjemniejszy skok kliku. Lepiej leżała w dłoni. Dodatkowo - przyciski obejmowały powierzchnią cały przód gryzonia, a nie tylko dwa placki jak w trumience. Moim zdaniem - zmiana myszek, to był zdecydowany plus. Trumienka to była najsłabsza myszka jaką miałem w Amigach. Nie to, żebym nie miał do niej sentymentu, ale jeśli chodzi o wygodę - zło i niedobro :D.

A podsumowując sam artykuł - widać że Voyager to zaprawiony w boju szermierz słowa pisanego :). Bardzo mi się całość podoba - jest dostatecznie szczegółowa dla miłośników danych technicznych (a takich na portalu typu PurePC nie brak) a jednocześnie nie nudzi, nie przytłacza i prowadzi po kolejnych etapach w całkiem spójny sposób. OK

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 14:17:31 przez baderman
[#77] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Deftronic/..., post #49

Dlaczego ja mam wrażenie, że ten wątek poszedłw kierunku zamknięty (klawiaturo)komputer kontra komputer w obudowie desktop/tower. Ja bym porównał A2000/A4000 z PC, a Amigę 500/1200 z laptopem PC to byłoby uczciwsze.
[#78] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@baderman, post #76

Jeśli chodzi o samą myszkę - to ta od A600 bardzo mi się podobała.

No mnie również. Kółka w DPaincie może się nią nie narysowało ale do WB i Cannon Foddera była spoko :)
[#79] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Deftronic/..., post #60

Z Tinnerem obiegliśmy cały Wrzeszcz i kupiłem za 5.2 mln Seagate 107MB

Kufa fak, sporo. Ja w wakacje 94 roku kupiłem, chyba okazyjnie od znajomka dysk 3,5" 40MB za 1 mln, co prawda używka ale strasznie chciałem mieć w Amisi hadeka - Sam na niego zarobiłem jadąc ostro na łopacie :) (kasa z praktyki szła na ratę za A1200) Nawet nie zdążyłem go zbytnio poużywać gdyż kumpel, pecetowiec złamał gniazdo molexa i potem na odwrót przylutował - dysk dostał odwrotne napięcia i elektronika się zjarała. W ramach rekompensaty dostałem jego dysk Seagate 130MB! (taki sam był montowany w A4000)

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 15:08:36 przez waldiamiga
[#80] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@waldiamiga, post #79

Panowie po co te dywagacje Amiga 1200 to wpsanialy kompute z roku 1992
AGA byla bitplanowa aby zapewnic kompatybilnosc wsteczna z ECS/OCS
dodanie kosci innowacyjnej byc moze spowodowaloby ubicie jej z braku oprogramowania a tak caly soft z OCS dziala

Paula bila na glowe to co bylo w 92 r na rynku mimo 7 lat obecnosci na rynku.

Cieszcię sie ze dostaliscie to co dostaliście bo Commodore w pierwowzorze chcialo wykastrować jeszcze bardziej A1200 do 1 MB CHIP Ramu (poglad 640kb RAM wystarczy kazdemu panuje nadal w 92)

ja za swoja uzywke dalem w 1993 roku 12 baniek sprzedalem poprzenie C64 i Amige 600
a i tak musialem sporod dolozyc za wersje A1200 HD z dyskiem Maxtor 120 MB glosny grubas 2.5 cala

To ze Amige mozna podlaczyc bylo do kazdego TV to zaleta i moda domowych komputerow 8 i 16 bit (dlaczego ST dodalo model STFM z modulatorem ??) oraz ówczesnych konsol

Amiga 1200 byla naturalna do zaadaptowana przez uzytkownikow starszych modeli
niczego w zasadzie nie trzebabylo sie uczyc i nawet mlody czlowiek umial sam podlaczyc i odpalic gre

A jak wiadomo rynek gier był (lub jest) główna siła napędowa sprzedaży sprzętu komputerowego/konsol

Jeśli ktoś nie miał przyjemnosci pracować na karcie VGA 256 KB i zlaczu ISA to niech nie klnie na AGA ze dziadostwo

kazdy mi znany posiadacz PC 286/386 slinił sie do bajecznie kolorowych gier z super udzwiekowieniem z Amigi

Demoscena to bylo cos nie do pojecia dla nich :]

Stacje TV / Radiowe / Fotograficzne z powodzeniem uzywaly zwyklych domowych Amig
bo bylo to Tanie i dawalo zadawalajace efekty za male pieniadze

486 dopiero na dobre zagoscilo w domach 1995/1996 r - nowinki w siecie PC PENTIUM 60 z bledem dzielenia byly mega drogie

Jesli te programy i gry co znamy od razu pojawily sie w 1985 r wygralibysmy (wiem ze to niemozliwe bo kodowanie amigi bylo mega trudne w porownaniu do ST/PC z powodu zaawansowanej technologi chipow amigiwych)

Generalnie Artykuł dla nie znajacych tematu ok V0y jest wytrawnym "redaktorem" i dobrze promuje Amigę ratujac ja od zapomnienia

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 17:37:06 przez HOŁDYS
[#81] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@HOŁDYS, post #80

Art. Fajnie nspisany. Zamiast złącza 150 pin lepiej bylo uzyc okreslenia Szyna Procesora.
Fanboy doda od siebie jak powinna wygladac A1200 po premierze:
1. Procesor MC 68020 28MHz
2. Podstawka pod FPU 68882 do 50MHz.
3. 2 MB Chip plus zlacze nad pamiecia do rozbudowy o kolejne 2MB.
4. Podstawka SIMM na pamiec fast.
5. Miejsce na hdd 3.5"
6. Kontroler 2x IDE 44pin
7. AGA plus jakies szybsze akiko.
8. Dzwiek 16 bit. jakikolwiek aby zgodny z poprzednim.
9. No i fdd podwojnej gestosci 1.76 MB.
Reszta bez zmian. Podane rzeczy zawyzylyby cene minimalnie. Zamiast 399 $ mogloby byc 449 $ i sprzedaż szla by tak samo.

Waldi poprawione....ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 18:20:37 przez Voyox
[#82] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Voyox, post #81

Zapomniałeś dodać flopkę HD co by producenci gier i programów mogli zaoszczędzić nieco grosiwa wydając soft np. nie na czterech a dwóch dyskietkach.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 18:14:20 przez waldiamiga
[#83] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Voyox, post #81

obiema recoma sie podpisuje
[#84] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl
Bardzo fajny obszerny artykuł.
[#85] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Voyox, post #81

Akurat w A1200 jest na płycie miejsce pod koprocesor w PLCC, po instalacji FPU jest on taktowany synchronicznie z CPU i działa. Bardzo prosto i tanio (koszt kilku zł) można przerobić na taktowanie asynchroniczne.
[#86] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@wali7, post #85

Jak dla mnie ten element PCB płyty A1200 jest najbardziej zaskakujący - kilkanaście centów i gotowa podstawka pod koprocesor (takie rozwiązanie jest w Falconie) - czemu nie (podobnie jak zwykłe sloty na SIMM-y pod FAST...).
[#87] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@Voyox, post #81

Reszta bez zmian?? Przecież nic nie zostało, wszystko zmieniłeś. Wyszedł ci lekko licząc 2 razy droższy komputer, że nie wspomnę o miesiącach prac nad detalami które nie istniały jak AGA obsługująca 4MB, szybsze Akiko, i dźwięk 16bit.

Skoro miejsce na duży twardy to czemu złącze 44 piny, no i zapomniałeś o mocniejszym zasilaczu. Zresztą po co 2 takie skoro więcej urządzeń w obudowie nie zmieścisz. Ja miałem 3 urządzenia podłączone do jednej taśmy dzięki dwóm diodkom i sygnale puszczonym na nieużywanej żyłce.

Parę tygodni temu na innym choć podobnym wątku ktoś napisał taką tezę że podstawka pod pamięć fast mogłaby nie wystarczyć, aby programy pisano pod konfig z fastem, bo "liczy się to co potrafi golas". Taki konfig ma najwięcej ludzi i to na to pisze się gry. Dlatego pomysł by te 2MB rozdzielić na pół po równo chip i fast wydaje mi się sensowny. Ale zamiast podstawek pod więcej na płycie głównej sprzedawałbym je na karcie rozszerzającej. Żeby za nie płacili tylko ci co ich potrzebują a nie wszyscy.

A tak właściwie to czemu C= nie produkowała kart turbo??
Przecież mogli na tym kosić równie dużą kasę co na produkcji Amig, zamiast pozwalać aby tą kasę zgarniały firmy trzecie.

Zrezygnowałbym PCiMCIA oraz modulatora. Obraz z niego i tak jest brzydki, zresztą w roku '92 i tak każdy TV w USA miał Composite a w Europie Scarta. Za to nie oferowałbym 32bitowca bez twardziela, choćby najmniejszego. Moim zdaniem już 16bit bez twardziela wygodą użytkowania przypomina podkręconego 8bit, a nie prawdziwego 16bit. Przyzwoite 32bitowce miały dopałki 3D, a co dopiero tak podstawową rzecz jak HDD. A jak komuś twardziel za drogo to niech sobie kupi A600. No i mamy szybszego golasa, bo z fastem i to znacznie wygodniejszego bo z twardym.

A żeby zaoszczędzić na projekcie ale też i na produkcji, użyłbym jednej wspólnej płyty głównej dla A500/A2000 i tak samo w A600/A3000 oraz w A1200/A4000. Zawsze mnie dziwiło że tak nie zrobiono. Wystarczy umieścić złącze rozszerzeń w takim miejscu żeby po włożeniu jej w dużą obudowę podczepić płytę ze: slotami Zorro, podstawką pod pamięć, oraz przelotką do Turbosek, które w małej obudowie podpinałoby się bezpośrednio.

Nie byłoby problemu skąd wziąć większą obudowę, bo już by były w produkcji. I znowu to C= by je sprzedawał, a nie firmy trzecie. I nie byłoby szerokich A500 z ekstra klockami.
[#88] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@ZbyniuR, post #87

Myślę że przy tej skali produkcji oszczędności na projekcie płyty byłyby jednostkowo niewielkie.
[#89] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@voyager, post #86

Wiesz, jak liczą księgowi: kilkanaście centów razy milion sztuk...
[#90] Re: Amiga A1200 na Purepc.pl

@ZbyniuR, post #87

Nie zgodzę się z tym podziałem pamięci. 1 MB Chip i 1 MB Fast.
Kiedy miałem 64 MB fast i ta chipu zostawało ze 800 kb. Wiec znowu byłbym skazany na jakiiś biedny Workbench.
W peceta ch nikt się nie rozczulal. Wychodziła gra na 3dfx a i wszyscy lecieli do sklepów żeby kupić bo gra nie działa.
To że producenci sami działali w dziwny sposób i robili ciągle gry pod A500 1 MB tylko doprowadziło do upadku platformy.
Wszystko co wpisałem było i nie było wcale drogie. AGA na 4 MB zapewne żaden problem.
Tylko używanie wyższych trybów które potrzebują 4mb byłoby trochę bez sensu. Bo proc i AGA były za wolne. Ale liczy się przyszłość. ....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem