Komentowana treść: Pozwólcie jej odejść...
[#31] Re: Pozwólcie jej odejść...

@xray, post #24

Fanatycy zatrzymali się mentalnie w połowie lat 90ych i to jest źleeee, ale wracać "mentalnie" (bo tylko tak można) o dekadę wcześniej to już jest OK ??

Nie łapię tego. Myślę że premiera Lisy była bardziej "kosmiczna" niż Amy, i kto wie czy ta druga miałaby miejsce w tak przełomowej formie gdyby nie ta pierwsza.

A propo gonienia świata, gdy było widać że Motorolki się kończą, grupa zapaleńców wybrała jako przyszłość PPC, (idąc za przykładem Appla). Ale ta ścieżka cały czas wiedzie po wybojach, więc może by tak pójść z postępem i osiągnięciami za przykładem Appla i przeskoczyć parę generacji, pisząc własny OS dla PieCa?

No chyba że ci naaktywniejsi Amigowcy faktycznie tkwią mentalnie w Commodorze, i proponują jedynie face-lifting wszystkiego co za wolne, za słabe, i za drogie, wierząc jednocześnie że da się tym podbić świat, a już przynajmniej serca Amigowców. szeroki uśmiech
[#32] Re: Pozwólcie jej odejść...

@ZbyniuR, post #31

Myślę że premiera Lisy była bardziej "kosmiczna" niż Amy, i kto wie czy ta druga miałaby miejsce w tak przełomowej formie gdyby nie ta pierwsza.

Chodzi mi rewolucyjność sprzętu, a nie fajerwerki na premierze.
W 1985 roku A1000 rządziła i nie było nic lepszego.
[#33] Re: Pozwólcie jej odejść...

@xray, post #32

Jeśli sugerujesz że Lisa miała więcej fajerwerków na premierze niż Amiga to się mylisz. Commodore wynajął salę, zaprosił dziennikarzy i odstawił całą tą szopkę z baletnicą, Warholem i rozpoznawaniem mowy, a jedyną nową rzecz jaką zademonstrowali, to kilkukrotnie niższa cena niż podobne rozwiązania oferowane wcześniej.

A Lisa zwyczajnie stała na małym stoisku na targach pośród setek wystawców, a obok stał Jobs i odpowiadał na pytania. Ledwo mieli kasę na to stoisko, że o fajerwerkach nie wspomnę, a pokazali światu coś co wcześniej widziała tylko garstka ludzi w DARPA, i od tamtej chwili ludzie się napatrzyli na to w branżowych gazetach i w telewizji zanim po 2óch latach pokazano Amigę, która gdyby nie Lisa to byłaby tylko konsolą bez okienek i multitaskingu, bo taki był plan Minera.
[#34] Re: Pozwólcie jej odejść...

@ZbyniuR, post #31

Fanatycy zatrzymali się mentalnie w połowie lat 90ych

Święta prawda, jak nowa gra nie chodzi na A500 z 1 mb ramu toż to porażka. Do tej pory ten trend się utrzymuje w naszym środowisku ... .
Jak nie ma nowego software to po co nowy hardware ? Jak mamy wszystko pisać żeby płynnie chodziło na 68000/7mhz to po co 060/66 mhz , po co Apollo core i Vampir ?
[#35] Re: Pozwólcie jej odejść...

@SokOK, post #15

Ja też pomyślałem o FriendUP (co dla mnie kojarzy się ze Stefkosem. W obecnym kształcie to jednak hobby... Może MorphOS? To przyjemny kompromis sprzęt/brak sprzętu, oprogramowanie stare/nowe....
[#36] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Hexmage960, post #20

Coś w tym jest... Za pierwszym razem też odniosłem takie wrażenie... Do Amigi trzeba podchodzić jak do hobby po prostu - bez spinki

Sam artykuł całkiem ok

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 17:05:07 przez X-Type^HVR
[#37] Re: Pozwólcie jej odejść...
Hmmm. Po przeczytaniu tego artykułu mam ochotę wejść na Allegro i kupić kolejną Amigę 500. Tak. Tak postąpię. Będzie dobrze pasowała do tego HxC, które w zeszłym tygodniu zamówiłem u Lotharka.
Mam plan, żeby wystawić to w dużym pokoju przez na całe Święta, aby dzieci sobie grały. A my z bratem planujemy nawalać w Darkmere.
I to jest właśnie przyjemność.
[#38] Re: Pozwólcie jej odejść...

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #37

Bo o to w tym chodzi, hobby, przyjemność, integracja. Wojenek nie zauważyłem podczas imprez na których miałem okazje bywać.
[#39] Re: Pozwólcie jej odejść...
Jay Miner i ekipa, która tworzyła Amigę zrobiła to głównie dla wewnętrznej satysfakcji.

Nie. Oni ją robili głównie dla pieniędzy.

A co do reszty tej sraczki emocjonalnej: porównywanie maszyny do człowieka i jakieś dywagacje w kategoriach życia, smierci, pamięci, itp. są bzdurne w samym założeniu. Maszyny się nie starzeją, najwyżej psują. Taka A1200, jeśli pozostanie techniczne sprawna, będzie za 10, 100 czy 200 lat działać tak samo, jak w 1992 roku i będzie oferowała te same możliwości. Sprawa jest tylko taka, czy komuś będą te możliwości potrzebne, z jakichkolwiek powodów.
[#40] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Daclaw, post #39

Maszyny się nie starzeją

Starzeją się technologicznie.
[#41] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Daclaw, post #39

A co do reszty tej sraczki emocjonalnej

Chyba lepiej nie da się tego "babcinego" wywodu-porównania określić. We mnie zdanie o "karmieniu przez rurkę" wzbudziło wręcz niesmak. Może to dlatego, że od kilku lat pracuję w branży usług opiekuńczych.
[#42] Re: Pozwólcie jej odejść...
Przeczytalem kilkanascie zdan... i stwierdzilem, ze wole jednak pograc w SUPERFROGA na Amidze 500.
[#43] Re: Pozwólcie jej odejść...
Pozwólcie mu odejść... Mam na myśli autora tego felietonu.
[#44] Re: Pozwólcie jej odejść...
przeszczepiłeś jej wszelkie organy od najmłodszych motocyklistów

Yyy... Z reguły nie pobiera się organów z wypadku na motocyklu na przeszczep, gdyż w u większości są tak obtłuczone że istnieje duże prawdopodobieństwo że się po prostu nie przyjmą u biorcy... Tak mi się przypomniało.
[#45] Re: Pozwólcie jej odejść...

@waldiamiga, post #44

Bardzo dziwny tekst, postarałem się przeczytać od początku do końca i nie załapałem co chodzi autorowi. Pozwolę sobie powiedzieć - ilu amigowców tyle poglądów na to na czym amigowanie powinno polegać. Każdy ma prawo mieć swoje poglądy i móc je przedstawiać innym. Nie ma jednej słusznej drogi :) Grunt to mieć dobrą zabawę z hobby.
[#46] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Gżegżółka, post #45

Kokos spadl z palmy prosto na beton i mu sie w srodku cos obilo
[#47] Re: Pozwólcie jej odejść...
To zawsze kojarzyło mi się z Amigą gdy byłem młodszy... i tyle w komlpecie do metafor... o starej babci czy historii Polski
[#48] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Duracel, post #47

Łoł, czy tak wygląda starość? Przerażające.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2017 14:42:02 przez fazior
[#49] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Duracel, post #47

Ciekawe jest to że film z tego klipu powstał o rok wcześniej niż Amigi.

Nawiasem mówiąc dość relaksująca historyjka z fajną muzyką i piękną (bo młodą) Virginią Madsen, o komputerze który zakochuje się w sąsiadce swojego właściciela. A że sam właściciel też się w niej buja to.....
https://www.youtube.com/watch?v=q5lwhhoIKok trwa ok 1g30m
W tej wersji jest po angielsku z hiszpańskimi napisami które można ustawić by tłumaczyło na polski. Choć może lepsza wersja jest na cda.pl
[#50] Re: Pozwólcie jej odejść...

@ZbyniuR, post #49

Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj.
[#51] Re: Pozwólcie jej odejść...

@ZbyniuR, post #49

Zastanawiałem się kogo młoda Virginia Madsen mi przypomina z dzisiejszych aktorek i wyszło mi, że chyba trochę Caley Cuoco z Teorii Wielkiego Podrywu.

Ciekawe czy ktoś tutaj ogląda ten serial... OK
[#52] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Duracel, post #51

Pozwólcie jej odejść...
[#53] Re: Pozwólcie jej odejść...

@fazior, post #52

Pozwólcie jej odejść...

Bez przesady, dziewczyna ma na karku dopiero pięćdziesiątkę z okładem
[#54] Re: Pozwólcie jej odejść...

@Duracel, post #53

To będzie jakieś 20 + od naszej przyjaciółki, którą Koks chce uśmiercić:).
[#55] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#56] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#57] Re: Pozwólcie jej odejść...

@SokOK, post #23

A co się stało z Anubisem?
[#58] Re: Pozwólcie jej odejść...

@fazior, post #57

Wiesz co, nie wiem, nie znam. Podobnie jak Zune. Ale podejrzewam, że nie jest to rozwijane i z dużym prawdopodobieństwem jest to słabo albo w ogóle niezintegrowane z jakąkolwiek dystrybucją. Nic się w zasadzie nie przyjmie jeśli jest to tylko proof of concept, a zdaje się na tym etapie się to zatrzymało.
[#59] Re: Pozwólcie jej odejść...

@fazior, post #57

A on w ogóle wystartował, czy na zapowiedziach się zakończyło?
[#60] Re: Pozwólcie jej odejść...

@fazior, post #57

co się stało z Anubisem?

A co się miało stać? Siedzi w zaświatach, gdzie jego miejsce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem