Komentowana treść: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34
[#31] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@snajper, post #25

Bo procesor zawarty w implementacji FPGA zarówno w V2 i V4
jest ten sam. To wg. ich nazewnictwa 68080 AMMX.
Wiec stąd ten napis. Różnica może być w szybkości, bo V4 ma chyba
szybszy FPGA.
To tak jak Pentium III 700 oraz 1000, oba to ta sama rodzina CPU.
Ale kolega to chyba wie.
Ja czekam na jakiś unboxing i test na PPA o YouTube... ok, racja
[#32] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@snajper, post #16

A za parę lat znów będzie jojczenie "oj, oj, nikt nie produkuje nowych Amig, katastrofa". Kto wyczekiwał, ten kupi...

I nadal nic się nie zmieni bo ów Vampire V4 Standalone to nie jest Amiga, więc bez wprowadzania w błąd proszę.
[#33] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@WojtekX, post #31

Ja czekam na jakiś unboxing i test na PPA o YouTube...

Jak wszystkie wiatry powieja sprzyjajaco, mój artykuł o FPGA (w tym V4SA) ukaże się 02 01 2020 w Amiga Future.

Oczywiście to będzie recenzja.
[#34] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #32

Zwał jak zwał, ale korzystać z tego sprzętu jak z Amigi można.
[#35] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@JakubH, post #34

niestety w bardzo ograniczonym stopniu, juz bardziej winuae jest kompatybilne i daje wiecej mozliwosci korzystania z pc jak z amigi :[
[#36] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@juen, post #35

Jestem zwolennikiem technologii fpga. Korzystam z V2 i narzekać nie mogę, gry , programy z których korzystam chodzą super. W przypadku V4 zakład , że gorzej nie będzie, dochodzi jeszcze obsługa kości Aga.
[#37] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@JakubH, post #36

Zwał jak zwał, ale korzystać z tego sprzętu jak z Amigi można.

Nie no, lekko chybiony argument bo RPI4 też można tak używać i to za znacznie mniejszą kasę... i nadal nie jest to Amiga. ;)

dochodzi jeszcze obsługa kości Aga.

Nie no czekaj bo albo ja coś przeoczyłem albo źle zinterpretowałem ale chyba AGA to już jest w V2?
[#38] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34
Czy naprawdę,tak trudno jest zrobić ,obudowę podobna do Amigi ?.
[#39] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@SzaryWilk, post #38

Nie. Sam to ogarniesz. Pokaż im wszystkim.
[#40] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@SzaryWilk, post #38

Czy naprawdę,tak trudno jest zrobić ,obudowę podobna do Amigi ?.

No to na co czekasz? Do dzieła! Ale zanim się rozpędzisz to może ogarniesz trochę ortografii i interpunkcji w stopniu minimalnym? Czy naprawdę tak trudno jest zapamiętać, że jak stawiasz na końcu zdania kropkę to już bez znaku zapytania lub odwrotnie? Mam nieodparte wrażenie, że pisownia sprawia Ci ogromne problemy ale nadal trzymam kciuki, jak nie przed pięćdziesiątką to może przed sześćdziesiątką załapiesz. Ćwicz, kiedyś się uda.OK

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2019 20:23:08 przez RadziN
[#41] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #37

I jak dla mnie super sprawa, jest wybór. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu v4 czy Rpi. Co do V2 to NIE, oficjalny soft w wersji 2.11 czy nadchodzący 2.12 AGi nie wspiera. Jest tylko stara wersja Gold 3 w wersji Alpha, która wspiera AGAtę , bez obsługi fdd , fpu i RTG. Na oficjalny release z obsługą Aga dla v2 jeszcze sobie poczekamy.
[#42] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34
Żeby toto miało chociaż ze dwa sloty Zorro... a tak - kolejna niepasująca do niczego płytka w stylu malinki/Mista, do odpalania Superfroga. Meh.
W dodatku dużo droższa niż konkurencyjne rozwiązania.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2019 22:16:44 przez _arti
[#43] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #32

PC to też nie IBM PC i żyjemy....
[#44] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #32

Dubel

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2019 05:14:21 przez WojtekX
[#45] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@_arti, post #42

za to dająca drogę dalszego rozwoju.
[#46] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@_arti, post #42

Żeby toto miało chociaż ze dwa sloty Zorro...

zeby podlaczyc.. co? fastlane scsi, jezeli mozna dostac jeszcze dyski w tym standardzie? karte graficzna z 4mb ram? rozszerzenie pamieci 128mb po szynie 7mb/s? videotoster do obslugi nieistniejacych juz norm telewizyjnych?

zreszta jak tak koniecznie chcesz zorro to z tego co wiem wamp2 pasuje do 2000czki i sprawa zalatwiona. zorrro3 i tak bylo rzadkoscia.

W dodatku dużo droższa niż konkurencyjne rozwiązania.

to prawda, ale porownujac osiagi tych alternatyw sprawa znow sie urelatywnia. ciekawe czy bedziesz tak argumentowal przeciwko np warp1260?
[#47] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@snajper, post #45

Chyba żartujesz. Jak długo jest już V2 na rynku? Ile nowych dedykowanych na V2 aplikacji powstało? Podaj proszę tylko 10 takich aplikacji, więcej nie trzeba.
[#48] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #40

W moim przypadku nie ma szans ha ha ha,co do obudowy to przecież można ja wydrukować na drukarce 3 d,z tego co wiem to nie ja stworzyłem vampira i do niego obudowę,dlaczego mam robić robotę za kogoś innego ;),co do vampira,to miało być tak pięknie a skończyło się jak zawsze czyli na zarabianiu kasy na naiwnych ;).

Co wspólnego ma moja dramatyka z komputerami ;).Zapewne panowie mieli mamusie nauczycielki ;) J Polskiego.

I co najważniejsze nikt mi nie zabroni pisać tak jak chce ;).
[#49] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@wawrzon, post #46

No ja bym na przykład podłączył swoje ulubione karty (każdy ma jakieś ulubione karty szeroki uśmiech )
- C= 2286;
- Prelude z modułem MP3;
- FastATA (która mogłaby w końcu dobić do swoich teoretycznych prędkości na 68080);

Jak wiem, że nie ma to sensu, że procek od V. poradzi sobie z tym wszystkim (PC-Task, MP3 itd.) ale chciałbym to zrobić dla zabawy, bo przecież o zabawę tu chodzi, c'nie?

Mogłyby by być też sloty PCI oparte na Prometheuszu, który przecież jest open-source.
Otworzyłoby to drogę do Warp3D na Voodoo chociażby czy innych, nowych sterowników.
[#50] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@_arti, post #49

Mam podobne zdanie. Nawet złącza stacji dysków nie dodali czy portu klawiatury. Z zewnętrz to będzie przypominało RPi w obudowie. Użytkowo będzie prezentowało się gorzej. Co mi z tego, że zrobili emulacje hardwarową jak dla użytkownika nic z tego nie wynika.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2019 11:38:16 przez michal_zukowski
[#51] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@SzaryWilk, post #48

Co wspólnego ma moja dramatyka z komputerami ;).Zapewne panowie mieli mamusie nauczycielki ;) J Polskiego.

Twoja "dramatyka" jest po prostu dramatyczna :D

A wracając do newsa. Świetna wiadomość. Długo to trwało, ale powstał fajny sprzęcik.
[#52] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #47

Chyba żartujesz. Jak długo jest już V2 na rynku? Ile nowych dedykowanych na V2 aplikacji powstało? Podaj proszę tylko 10 takich aplikacji, więcej nie trzeba.

Czytaj ze zrozumieniem, proszę. On pisał o drodze rozwoju.
Nie pisał o rozwoju. Przecież to nie jego wina, że ludzie nie chcą tą drogą iść.
[#53] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@slay, post #51

Epika Liryka Dramatyka (c) by Wilk
[#54] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@michal_zukowski, post #50

No był fajny projekt A586 ale chyba umarł. Zresztą jest to zawsze pole dla konkurencji może CS-Lab zrobi coś SA na prockach 060 lub 030 w FPGA.
[#55] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@Sventevith, post #54

Nie umarł!!

Co więcej, widziałem na AmiParty... demo w postaci "handheld FPGA".

Taki DIY ale wielkości telefonu komórkowego i z wyświetlaczem LCD.
[#56] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@_arti, post #49

...
chciałbym to zrobić dla zabawy, bo przecież o zabawę tu chodzi, c'nie?

Mogłyby by być też sloty PCI oparte na Prometheuszu, który przecież jest open-source.
Otworzyłoby to drogę do Warp3D na Voodoo chociażby czy innych, nowych sterowników.

wszystkie te opcje sa fajne jezeli ktos sie chce w to bawic ale rozbijaja seie o praktyczna przepustowosc magistrali, w przypadku z3 z reguly od 7 od maksymalnie 14mb/s i to przewaznie z dma.
mysle ze konstruktor v4 chcial stworzyc kompaktowy system najtanszym kosztem. system rozszerzony do gabarytow i zapotrzebowan z3 i odpowiednich kart bylby jak przypuszczam projektem z zupelnie innej polki. dlatego tego rodzaju zyczenia jak twoje uznano tymczasem za niszowe. natomiast o ile wiem v4 ma szyne rozszerzen. moze da sie tam cos wyprowadzic jakby ktos naprawde chcial.
[#57] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@Drakon, post #52

Wybacz ale kto tu winien czytać ze zrozumieniem to widać jak na dłoni. Droga rozwoju? Dla mnie rozwój to właśnie nowe programy to jest miara rozwoju. Bez wizji na nowe oprogramowanie będzie jak ferarri bez kół niby odpalisz ale nigdzie nie pojedziesz. Vampire dla A600 V2 jest już bardzo długu na runku bardzo proszę, byś podał mi jakie są realne korzyści tego sprzętu i wymienił nowy soft jaki na to powstał wystarczy tylko 10 aplikacji by ocenić już przebytą drogę rozwoju...
[#58] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #57

Wybacz, że pod twoim postem, ale zapytam, a gdzie lista chętnych na zakupy? Tradycja zarzucona? Koniec amiświata.

No z oprogramowania to Quake.

Być może tych kart nie sprzedało sie tak duzo jak powszechnie sie myśli. Zresztą co jakiś czas pojawia się oferta na ppa, czyli właściciel rozczarowany chyba, bo sprzedaje.
[#59] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #57

Wybacz ale kto tu winien czytać ze zrozumieniem to widać jak na dłoni.

no widać, widać, jak słusznie zauważył kolega Drakon. Vampire wytyczył dalszą drogę, a czy ktoś nią pójdzie, to jest odrębna kwestia. Właśnie to jest droga rozwoju.
[#60] Re: Vampire V4 Standalone: cena i sprzedaż na Amiga34

@RadziN, post #57

To jest własnie podstawowy błąd,wszystkich tych konstruktorów ze robią sprzęt ale nie myślą żeby tez zrobić coś w kierunku żeby powstawało oprogramowanie na ten sprzęt,wyprodukujemy sprzęt i jakoś to będzie otóż nie ;).Te firmy które zrozumiały np producenci konsol są dzisiaj potęgami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem