Komentowana treść: MorphOS 3.13
[#61] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #53

tak.

daj np

Mozilla/5.0 (X11; Linux i586; rv:73.0) Gecko/20100101 Firefox/73.0

i przestanie marudzic
[#62] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #53

Mozilla/5.0 (Macintosh; PowerPC MorphOS 3.12; Odyssey Web Browser; rv:1.25 JIT) AppleWebKit/608.1.10 (KHTML, like Gecko) Version/12 Safari/608.1.10

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 08:54:51 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#63] Re: MorphOS 3.13

@michal_zukowski, post #60

Jak coś przeoczymy to właśnie po to są wydania nieparzyste, żeby najważniejsze rzeczy poprawić.

W sumie więc niepotrzebnie wchodziłem z Mschulzem w polemikę, bo sam przyznajesz że testujecie to na użytkownikach końcowych wydając parzyste wersje beta, tylko po to by ludzie wyłapali błędy i po kilku miesiącach wydać wersję finalną. Nie dziwię się temu, gdyż macie skrajnie zniechęcający betatesterów system testowania.

Jako betatester z blisko 10 letnim stażem wyobrażam sobie że musiałbym przez ten czas wykonać około 3650 pobrań ISO i instalacji systemu. Wykonanie czegoś takiego to nie byłoby nawet objawem jakiegoś skrajnego zaangażowania, to by był raczej przejaw choroby psychicznej. Nie wierzę że jest choćby jeden betatester, któryby latami regularnie z dnia na dzień ciagnąl te pliki ISO (zwłaszcza że przypuszczam iż czasami wprowadzane zmiany nie są zmianami funkcjonalnymi), a jak nie ma systematyczności, tylko testujemy raz kiedyś od wielkiego dzwonu, jak akurat mamy czas, to nie ma się co dziwić że zrzuca się betatesterkę na usera końcowego bawiąc się w wersje parzyste i nieparzyste.

Przypomnę jednak że MorhOS w przeciwieństwie do AROSa jest systemem komercyjnym, więc takie postępowanie wygląda trochę niefajnie.
[#64] Re: MorphOS 3.13

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #62

Mozilla/5.0 (Macintosh; PowerPC MorphOS 3.12; Odyssey Web Browser; rv:1.25 JIT) AppleWebKit/608.1.10 (KHTML, like Gecko) Version/12 Safari/608.1.10

To moze byc tylko polsrodek

Zmiany_Na_Youtube

Pytanie czy OWB to przetrawi?
[#65] Re: MorphOS 3.13

@MUFA-amigaone-pl, post #63

A więc, na około 2 tyg przed przewidywanym releasem jest codefreeze i nie można wrzucać niczego innego niż poprawki. Nieraz okazuje się, że testerzy czegoś nie wyłapią i żeby to nie czekało na kolejne pełne wydanie wypuszczana jest wersja poprawkowa (bez nowych ficzerów, tylko z poprawkami). Jeśli nie pamiętasz (bo było to dawno temu) to chętnie przypomnę, że ostatnia wersja AmigaOS4.x także była wersją poprawkową. Proszę tu masz changeloga:
https://amigaworld.net//modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=41524&forum=14&viewmode=flat&order=0#791332
jedynym ficzerem była dodana obsługa ramu Z3 dla klasyków.
Odnośnie Amiupdate i poprawek od Hyperionu też ciężko coś powiedzieć bo praktycznie ich nie ma. Błędy, które były w 2016 roku są w AmigaOS4.x nadal (przypominam, mamy teraz 2020!!!). Naprawdę, nie widzę sensu porównywania podejścia do testowania. Każde ma swoje wady i zalety. Przy ściaganych iso od razu wiadomo jaki był zestaw plików systemowych i jeśli coś zaczęło działać źle można łatwo wyłapać co zostało zmienione między wersją z dzisiaj z wersją z wczoraj. Nie wiem czy możecie tak łatwo żonglować wersjami i cofać się do starych żeby robić regresje.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 13:08:05 przez michal_zukowski

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 13:11:14 przez michal_zukowski
[#66] Re: MorphOS 3.13

Podział na parzyste i nieparzyste wersje jest po to aby ograniczyć wydawanie nowych funkcji w wersjach parzystych a nie aby zrzucać testowanie na użytkowników końcowych. Zamiast ziać jadem i się ośmieszać polecam popatrzeć jaki jest cykl wydawniczy popularnych systemów operacyjnych jak np. Ubuntu.
[#67] Re: MorphOS 3.13

sam przyznajesz że testujecie to na użytkownikach końcowych wydając parzyste wersje beta, tylko po to by ludzie wyłapali błędy i po kilku miesiącach wydać wersję finalną

Mamy dopiero luty 2020 i już nominacja na najśmieszniejszy komentarz roku??
[#68] Re: MorphOS 3.13

@hrw, post #48

No tak tylko jest to nadal Win 10 a build jakieś cyferki. Czyli dajmy na to Win 10 zbudowany sierpnia tego roku z aktualizacjami na dzień releasu.

A tutaj nie mamy MOS-a 3 tylko 3.13

A to zaś odnosiło się do tego że gdyby była aktualizacja, to wystarczyło by tylko "kliknąć" uaktualnij. A nie wydawać nowego systemu który nie zawsze jest taki "nowy":)

A to wydawanie nowego Systemu tutaj ma trochę chyba podłoże psychologiczne jednak.

Tak że mniejsza z tym, to jest nie istotne.
[#69] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #38

SzpiegoOSem

No i właśnie tego wam brakuje Interakcji z Userami. Tak naprawdę jakie MOS-Team ma informacje na temat swoich użytkowników.

Zapewne żadne, po za ilością pobranych archiwów.

Team nie wie co Mosowcy lubią robić najbardziej, jakich aplikacji lubią używać i czy korzystają z aplikacji PPC czy m68k.

I to nie chodzi o śledzenie aktywności w Internecie. Tylko o możliwości gromadzenia danych z tego co każda moso-owca robi na sowim PPC. Jeśli wyrazi na to zgodę.

A tak to na dzień dzisiejszy co? Nic...
[#70] Re: MorphOS 3.13

@MDW, post #40

No akuart MorphOS ma mechanizm aktualizacji bardzo sprawny i według mnie ogarnięty lepiej niż np. Windows czy macOS

No tak to Wy może jeszcze na emeryturze zostaniecie jeszce Swaperami. To też kiedyś fajnie działało:)
[#71] Re: MorphOS 3.13

@tWINpIX, post #68

Nie zawsze jest "nowy"? Czytałeś kiedyś release notesy dla pełnych wersji czy piszesz losowe komentarze na PPA z nadzieją, że ktoś odpisze.
[#72] Re: MorphOS 3.13

@tWINpIX, post #69

Jak lubisz aby ludzie od systemu wiedzieli dokładnie co robisz na komputrze to polecam Windowsa 10 splat
[#73] Re: MorphOS 3.13

[#74] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #73

Mufa pisał na temat, za to administrator nie powstrzymał się od trollowania na własnym forum i zaśmiecania wątku dotyczącego systemu Morphos wstawianiem plagiatów ze znanego komiksu Janusza Christy.
[#75] Re: MorphOS 3.13

@MUFA-amigaone-pl, post #74

Nie pisał na temat. Doczepił się systemu testowania wersji beta, bo widocznie nie miał do czego. ¯\_(ツ)_/¯

A tyle razy wcześniej powtarzał, że to "niebiescy" sieją zamęt pod "czerwonymi" newsami...
[#76] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #75

Jak coś przeoczymy to właśnie po to są wydania nieparzyste, żeby najważniejsze rzeczy poprawić.

Pisał na temat, bo news jest o wersji nieparzystej, które to wersje, jak wynika z powyższej wypowiedzi są wynikiem "przeoczeń".

Mogłeś więc napisać z czego (jeśli nie z niezbyt wydajnego systemu betatestów) Twoim zdaniem te przeoczenia wynikają, co byłoby dołożeniem swojej cegiełki do merytocznej dyskusji, mogłeś też nie pisać nic, jeśli akurat nie w smak byłoby przyznanie mi racji. Mogłeś też zachować się jak zwykły troll, wstawiając obrazki dobre dla dzieciaków z podstawówki.

Wybrałeś tę trzecią opcję, a ja niestety nie mogę wybrać opcji ignorowania postów administratora.

Fakt że niebiescy sieją ferment pod czerwonymi newsami jest bezsprzeczny. Przy czym nie powiesz chyba że ja zasiałem ferment tutaj. O ile wiem temat betatestów został podniesiony przez użytkownika tWinpix (jak sądzę usera Amigi klasycznej), potem przez Phibrizzo, mającego pod awatarem m.in. motyla i użytkownika systemu Morphos, dalej w dyskusję wmieszał się jeszcze użytkownik systemu AROS. Ja dodałem swoją opinię na temat betatestów (bo jako betatestera jest to temat mi bliski) dosyć późno, choć jak pewnie wiesz, gdybym koniecznie przebierał nogami by tylko przy pierwszej okazji wbić szpileczkę, to mogłem to zrobić np. przy informacji o problemach z netem podawanych przez wspomnianego Phibrizzo czy też przy Twoich utyskiwaniach na popsuty dźwięk w zremasterowanym Wings.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 14:59:29 przez MUFA-amigaone-pl
[#77] Re: MorphOS 3.13

@MUFA-amigaone-pl, post #76

Jak dla mnie system wydawania kolejnych wersji systemu MorphOS jest prosty i oczywisty. System przechodzi wewnętrzne betatesty, następnie jest publikowany dla wszystkich użytkowników. Jest ich - jak pewnie się domyślasz - dużo więcej niż betatesterów, system obsługuje też bardzo dużo różnych konfiguracji sprzętowych. Jeśli pojawiają się komunikaty o błędach, to są one rozpatrywane i - w miarę możliwości - poprawiane. A żeby użytkownicy nie musieli czekać na następną "dużą" wersję w oczekiwaniu na poprawę zgłoszonych - nieraz irytujących błędów - wychodzi nieparzysta.
Nie umniejsza to faktu, że niektóre ficzery nie wchodzą do "parzystych" bo ktoś się nie wyrabia czasowo. No to trafiają do "nieparzystych" i też wszyscy są szczęśliwi (no, może poza ludźmi "z zewnątrz", których uwiera system betatestów MorphOSa).

Przez analogię: w przypadku rejestrowania nowych leków masz aż trzy fazy badań klinicznych, a potem (jeśli preparat wszystkie pomyślnie przejdzie - co regułą nie jest) lek trafia na rynek. Nierzadko kilka lat później jest wycofywany (bo okazuje się, że dla pełnej populacji korzyść nie przeważa nad ryzykiem). Samo życie. I nie ma co się pieklić jak - nie przymierzając - Hegemon.

A komiks "Kajko i Kokosz" zdecydowanie nie jest "dla dzieciaków z podstawówki". Polecam odświeżyć sobie treści - zdziwisz się jak dużo w niektórych zeszytach mniej lub bardziej subtelnych aluzji, których dzieciak z podstawówki nie pojmie.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 16:03:21 przez recedent
[#78] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #77

OK, przyjmuję argumenty, z jednym zastrzerzeniem że mnie Wasz system betatestow nie uwiera, uwierałby mnie gdybym był userem systemu MorphOS. Tak samo jak nie uwiera mnie to że sąsiad rano rusza z parkingu z przepalonymi światłami w reflektorach. Grzeczność co prawda nakazuje o potrzebie wymiany żarówek poinformować, lecz jeśli sąsiad to zignoruje i jeszcze odpowie że tak jeździ mu się lepiej, to przecież nie będę z tego powodu ubolewał przez resztę dnia.

Co do Kajko i Kokosza, niestety zeszytów sobie nie odświeżę, gdyż j czytałem je w podstawówce, a potem się ich pozbyłem.

By nie dawać do ręki argumentów ludziom, którzy na każdym kroku wietrzą spisek i próby wywoływania zamętu, z mojej strony EOT.
[#79] Re: MorphOS 3.13

@MUFA-amigaone-pl, post #54

A co tam w temacie aktualizacji amiga os 4 bo coś cisza?
Narzekać na system aktualizacji motyla, a nie widzieć problemów u siebie......
Uprzedzając to co beta testerzy dostają mało mnie interesuje jako.uzytkownika końcowego
[#80] Re: MorphOS 3.13
nie karmić trolla!
[#81] Re: MorphOS 3.13

@MUFA-amigaone-pl, post #78

Ja chciałem tylko dodać, że fixów z bugraportów od użytkowników jest jakieś 10-15% więc w ogólności to developerzy i testerzy są głównym źródłem zgłaszanych błędów. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że użytkownicy mają czynny i bezpośredni wpływ na rozwój MorphOSa.
[#82] Re: MorphOS 3.13

@michal_zukowski, post #81

Poproszę recenzje 3.13 na ppa
[#83] Re: MorphOS 3.13

@GraBoski, post #82

Twórca nie powinien recenzować swojego softu. To by było nieobiektywne :), podobnie jak zagorzały fan.
[#84] Re: MorphOS 3.13

@GraBoski, post #82

Jakiś opis powinien się znaleźć w kolejnym numerze magazynu "Amiga NG". Ale recenzją bym tego nie nazwał.
[#85] Re: MorphOS 3.13

@recedent, post #84

Pokażcie ten subpixelowy rendering czcionek. Najciekawsza nowa funkcja imho :)
[#86] Re: MorphOS 3.13

@XoR, post #85

Nawet tego nie zauważyłem. Pierwsze dobre wrażenie to start z cd - bez żadnego problemu. Ostatnim takim mosem był 2.5. Potem juź zawsze problem gdy na cd był mos inny niż na dysku, bo brało boot.img z dysku. Dlatego mos 3.11 instalowałem z .iso Teraz o samym mosie nowym. Po instalascji wersji 3.12 byłem załamany, bo kompletnie mi zespsuł graficznie cały system. W 3.13 już jest to poprawione i wszystko jest ok. Ponadto mamy nowy owb. Niestety nie mogę w nim używać mojego banku Millenium. Loguję się i potem widzę puste białe okno. Znalazłem sposób by móc używać ale to nie jest zbyt eleganckie (po tym zalogowaniu otwieram gotowy link zapamiętany wcześniej fo "moje finanse" i już bangla.)Wczoraj wieczorem odlryłem że nie mogę też użyć strony WspółMieszk. Loguję się poprawnie i potem mam puste okno bez opcji. Tym razem okno nie jest białe tylko z tapetą. Chyba więc chwilowo wrócę do owb 1.25 bo tam wszystko działa.
[#87] Re: MorphOS 3.13

@lubmil, post #86

A spoofing żaden nie działa?

@XoR: Subpikselowy antialiasing wygląda tak (w powiększeniu):

Oczywiście to jest bitmapa (grab z ekranu), na prawdziwym LCD i dla ludzkiego oka wygląda to inaczej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem