@lubmil,
post #34
Nowoczesne systemy operacyjne o spójnym UI (czyli nie Windows, hehe) potrafią przełączać się w tryb ciemny. Wszystkie elementy interfejsu są w ciemnych kolorach, zostaje wysłana do wszystkich aplikacji informacja, że system zmienił tryb na ciemny żeby też na to zareagowały i (jeżeli mają to zaimplementowane i aplikacja nie ma swoich specyficznych ustawień odnośnie trybu) zmieniły swój UI na ciemny. Developer definiuje dwa zestawy kolorów albo używa kolorów predefiniowanych w systemie operacyjnym, które w zależności od wybranego trybu zwracają inne wartości. Ja np. w macOS mam na stałe tryb ciemny, a w iOS od zmroku do świtu (zmienne w ciągu roku).
Gdy jest ciemno, znacznie lepiej się to wszystko obsługuje, nie wali po oczach ten koszmarny "nowoczesny" biały, który dominował w nieamigowych systemach, które uważały, że wszystko powinno wyglądać jak kartka papieru w jakimś procesorze tekstu (nie napiszę "Word", bo na PPA nie wolno przeklinać).

W amigowych systemach nam to tak nie przeszkadzało, bo jednak standardowym tłem zawsze mieliśmy jakąś szarość, a nie czystą biel. Chociaż odkąd MUI jest jedynie słusznym, domyślnym GUI można sobie ustawić nawet wszystko białe. Dzisiaj nowy MUI pozwala dynamicznie przełączać skórki bez wymaganego restartu, wszystkie programy i system od razu się przełączają, nie zawieszają. Więc możemy sobie taki tryb ciemny uzyskiwać zmieniając skórki. Powinno to całkiem zgrabnie działać dzięki ciężkiej pracy MOS Teamu nad ujednoliceniem GUI pod MorphOS.
No ale przełączenie trybu na ciemny w systemie nie zmienia tego na stronach www. Wiadomo, że świat webowy żyje własnym życiem, wszystkie systemowe mechanizmy zastępuje własnymi rozwiązaniami, które "ważą" tysiące razy więcej, są powolne i mają w nosie spójność z platformą.

Niektóre strony pozwalają wybrać sobie tryb ciemny i zapewne jeżeli w Wayfarer sobie to włączymy to strona potrafi wziąć pod uwagę to ustawienie i pokazać się w ciemnych kolorach, znacznie bardziej przyjemnych do czytania gdy dookoła jest ciemno.
Ostatnia aktualizacja: 24.06.2021 16:44:43 przez MDW