Komentowana treść: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox
[#31] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@kubaslonka, post #27

Nie mam IMP-boxa, łączę się przez Plipbox i Miami Deluxe.
Gdzie ten Help albo okno Search powinno się pojawić? Może brakuje mi jakiegoś LIBS-a w systemie? Tylko nie wiem czego szukać.
Moduły grają normalnie, klikam na Play, poźniej na ">>" i bez problemu. Po kliknięciu Save też zapisują się na dysku.

Mówię prawdę o programie, skoro autor wrzuca to na Aminet to musi się liczyć z komentarzem. Ja uważam, że readme to must-have do tak rozbudowanego programu.
Bo potem wchodzę na PPA i nie wiadomo o co chodzi

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 11:45:36 przez TuReX
[#32] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #30

„Mówienie, że ktoś nie zrobił readme do programu, a lansuje się w sieci to obelga?”

Jeśli to nieprawda to tak, to obelga. Dziwne, że muszę to wyjaśniać dorosłemu człowiekowi.
1
[#33] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #31

Zabolało mnie, że napisałeś, że na lansowanie ma czas ale na napisanie porządnego readme już nie.
Boli brak dokumentacji papierowej ale ten program jest w ciągłej rozbudowie i to przez jednego człowieka, który robi to w wolnej chwili- tyczy się to wszystkiech sfer życia.

Do IMPa wystarcza goły system. Testowany był na Kicku 2.0 w A600 kolegi, na CDTV z kickiem 3.1 oraz CDTV z najnowszym bootloaderem.

W jednym z okien- bodajże w playerze masz status programu w górnym pasku.
Co się dzieje jak klikasz na daną funkcję? Powinno być napisane "Receiving".
HELP pojawia się w głównym oknie czatu jako jedna z zakładek. Tam jest opis funkcji. Natomiast gdy wpiszesz /help to w aktualnym oknie czatu dostaniesz odpowiedź. SEARCH- pojawia się jako dodatkowe okno po kliknięciu w przycisk SEARCH. Tak samo jak klikniesz TYPE, MODE czy PREFS.
1
[#34] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@miau, post #32

Obelga to obraza, czyli:

świadome działanie polegające na obelżywym zachowaniu,

Gdzie mówienie prawdy, że w archiwum nie ma readme pod to podpada? Skąd miałem wiedzieć, że opis jest zaszyty w programie? Bez jaj.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 11:50:09 przez TuReX
[#35] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@kubaslonka, post #33

Zabolało mnie, że napisałeś, że na lansowanie ma czas ale na napisanie porządnego readme już nie.

Bo tak to wyglądało dla mnie z zewnątrz. Nie znam Waszych relacji towarzysko-imprezowych. Jestem zwykłym userem, który wrócił do Amigi i wszedł na Aminet.

Do IMPa wystarcza goły system.

Nie wystarcza, bo u mnie nie wszystko działa. Mam WB3.1 z dodatkami pod KS3.1. Bez patchy, mam zainstalowany tylko MagicWB w systemie, MUI i rózne LIBS-y.

Co się dzieje jak klikasz na daną funkcję? Powinno być napisane "Receiving".

Pojawia się Receiving, ale nic więcej.

Z tym, że z tego co mówisz to w oknie Helpa nie ma dokumetacji, tylko opis wywoływany trochę jak dawniej na IRC-u. No to nie mówcie, że to jest readme, bo to też nieprawda. Tylko, że u mnie nawet ten opis funkcji nie działa

Teraz sprawdziłem, że po kliknięciu np. Mode pojawia się małe okno. Ale te opcje jak wyżej dalej nie działają.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 11:56:27 przez TuReX
[#36] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #34

Twoje słowa:

„Czyli readme nie ma (pewnie autor nie ma czasu), ale ważne, że wywiad jest (na lans ma czas)”

Napisałeś obelżywe słowa o lansowaniu do kogoś, kto się nie lansuje. Nie znając go, nie pytając go o zdanie. Czy jeszcze coś ci przetłumaczyć, czy dalej zamierzasz udawać, że nie wiesz o co chodzi?

Na tym etapie możesz albo przeprosić, albo zamilknąć.
2
[#37] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #35

a kto powiedzial ze w Helpie jest readme ?
1
[#38] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@miau, post #36

To nie jest nic obelżywego. Obelga to by była, jakbym napisał, że w związku z faktem X osoba Y to świna czy osioł. Nic takiego nie napisałem, więc nie gadaj głupot.
Ja tylko powiedziałem prawdę - readme nie ma, a wywiad (lans) jest.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:01:19 przez TuReX
[#39] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@djwozik, post #37

Autor tak napisał:

dokumentacja jest w programie, tak samo jak i changelog, tylko wpierw trzeba zaczac go uzywac,

A tu dokumentacji nie ma, najwyżej krótki opis funkcji (z tego co mowicie, bo u mnie nie działa).

Gdzie jest ten changelog? Może uda mi się do niego wejść.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:00:47 przez TuReX
[#40] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #31

O czym może to świadczyć gdy inni użytkownicy IMPa poradzili sobie bez readme? Czyli co jest problemem brak owego pliku txt czy twoja nieporadność? Skoro zależy Ci na użytkowaniu IMP, coś nie działa, prosta sprawa zadajesz pytanie na forum (ppa) i na pewno ktoś pomoże, ale nie wylewaj pomyj na autora bo tak zachowujesz się jak (tu wstaw pejoratywnie nacechowane słowo). A jak Hippo takie super to używaj na zdrowie. A co do wymagania od autora czegokolwiek to 'dostałeś' aplikacje za free. To jak autor ją dystrybuuje jest li tylko jego sprawą, nie chcesz nie używaj.
3
[#41] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@RadziN, post #40

Ale co ma do tego moja poradność? Klikam na Help i Search i nic się nie dzieje. Co robię źle? Właśnie zadaję pytanie (kolejny raz) i nikt nie wie.
Autor mówi, że w programie jest dokumentacja, której nie ma. Bo to podobno jest tylko opis funkcji. Ale jak do niej wejść, skoro program nie działa tak jak mówicie? Wyrażam swoje zdanie i mam do tego prawo, niezależnie od Twoich odczuć. Według Twojej zasady - nie chcesz to nie czytaj.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:05:44 przez TuReX
[#42] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #39

30 min luznej rozmowy - lans

dokumentacja w programie, dokumentacja od Podstawka, dokumentacja w AmigaFriendship, setki godzin spedzonych na pomocy uzytkownikom, ktorzy chcieli by im pomoc - pominiete

oczywiscie, ze poczulem sie obrazony
7
[#43] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@juen, post #42

Ale jak mam wejść do tej dokumentacji? Klikam HELP i nic się nie dzieje. Co sprawdzić?
A wystarczyłoby napisac na Aminecie, jakich LIBS-ów czy innych plików w systemie wymaga IMP.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:07:59 przez TuReX
[#44] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #43

RTFM? :) - http://forgottencomputer.com/retro/imp3/ - przeciez widac okienko z wylistowanym helpem

miales napisane powyzej, ze NIE WYMAGA ZADNYCH LIBS'ow

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:09:23 przez juen
[#45] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #43

Klikasz HELP, wytrzeszczasz gały i w oknie czatu wyświetla Ci się "List of all commands:" a pod spodem komendy. No chyba że masz problem z myszką albo z gałami.
2
[#46] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #35

Bo tak to wyglądało dla mnie z zewnątrz. Nie znam Waszych relacji towarzysko-imprezowych. Jestem zwykłym userem, który wrócił do Amigi i wszedł na Aminet.
Na ReWind w Cieszynie piłem z Juenem wódkę. Nieświadomy, że to był Juen, dopiero po latach się dowiedziałem.
No i jeszcze zbiłem piątkę na RAMie.

I wrócę tylko- program jest za darmo (o czym wspomniałem), autor jest jeden (o czym wspomniałem), p******olo, że się lansuje jest słabe (o czym bezpośrednio nie wspomniałem).
Dla mnie EOT. Jak potrzebujesz pomocy to się odezwij w programie. Jak chcesz brać udział w jego tworzeniu- też się odezwij. Gdy Podstawek napisał o tym, że będzie robił user-friendly artykuł gdzie zawrze informacje dla początkujących użytkowników to się zgłosiłem do "recenzji i sugestii" jako NOOB Amigowy.

Wystarczy chcieć
1
[#47] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@juen, post #44

Ale u mnie ta zakładka Help się nie pojawia. Klikam Help i nic - tylko moduł gra dalej. To samo przy Search. Natomiast Mode i Prefs działa.
To jaka może być przyczyna?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:11:54 przez TuReX
[#48] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@kubaslonka, post #46

Jak mam wejść w programie, skoro u mnie jedna opcja działa, druga nie działa itd? Głównie działa odtwarzanie modułów, reszta jak chce. Dlatego napisałem tutaj, ale widze, że pomocy nie dostanę. W tym momencie PPA odstrasza od Amigi, zamiast ją promować.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:14:02 przez TuReX
[#49] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@fazior, post #45

Klikam HELP i nic sie nie dzieje. Tak samo przy Search.
To co do tego mają moje czy Twoje gały?
Wiem, że powinno działać, ale nie działa - dlatego pytam, co sprawdzić? Jaka może być przyczyna?
Teraz Wy mnie obrażacie, że u mnie IMP nie działa. No jak śmie

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:18:17 przez TuReX
[#50] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #48

załóż osobny temat związany z twoim problemem , lub dołącz do ludzi na polski(juen) w impie jezeli to możliwe. Powtórze się materiał spoko, autorowi chciało się wybrać do twórcy, sam sie podjarał programem. Tlumacz ułatwia komunikacje.
2
[#51] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@djwozik, post #50

Ok, w porządku. Ochłonę i napiszę. Nerwy są nikomu niepotrzebne.
[#52] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@djwozik, post #50

Dokładnie- daj jakiegoś printscreena, fotę itp. Czy czat się otwiera czy nie? Może masz poukrywane okna?
1
[#53] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #49

Ja Cię nie obrażam. Ale z tego co piszesz diagnozuję, że problem leży między klawiaturą a monitorem.
2
[#54] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@kubaslonka, post #52

Nic się nie otwiera - nic się nie dzieje po prostu. Przecież jak klikam np. na Mode to pojawia sie małe okno. To zauważyłbym to samo przy Search - a tutaj nic ma żadnej reakcji. Ale zrobię nowy wątek i dodam screeny to wtedy może coś więcej się okaże.
[#55] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@fazior, post #53

Dlatego pytam: co sprawdzić? Jakie pliki systemowe, ew. nakładki itd? Chociaż używam tylko magic WB. Zrobię nowy wątek, żeby tu nie zaśmiecać.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 12:37:19 przez TuReX
[#56] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #31

która wrzuci jakąś pchełkę na Aminet

readme to must-have do tak rozbudowanego programu

Mógłbyś się zdecydować? :D
2
[#57] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@Drakon, post #56

Jedno nie wyklucza drugiego. Pchełka z punktu widzenia, że program jest mały objętościowo. Rozbudowany, bo ma dużo opcji. Czego nie rozumiesz?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 19:42:53 przez TuReX
[#58] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #57

Czytając ten wątek, wypadałoby raczej zapytać, czego TY nie rozumiesz.
2
[#59] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@Drakon, post #58

Ja wszystko rozumiem, tylko nie wszystko mi się podoba. I to straszna obraza jak widzę dla niektórych fanatyków. No jak można Panie

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 20:14:16 przez TuReX
[#60] Re: Materiał wideo na temat IMP3 oraz IMPBox

@TuReX, post #59

Uwaga, piszę za siebie: nie jestem fanatykiem IMPa. Jestem użytkownikiem IMPa.

Jak załapiesz różnicę między tymi dwoma określeniami, daj znać :)

PS Obsługa programu trudna nie jest. Serio. OK
Może po prostu nie jest to soft dla Ciebie. W sumie na pewno, bo już to nieraz napisałeś. Ale jest na to rada: wystarczy go skasować z dysku i po problemie :)
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem