[#16]
Re: W którym roku stałeś się posiadaczem swojej pierwszej Amigi?
@amikoksu,
post #14
94 r, nowa, sklep Wrocław.
Wrocław i 1994? No to jest szansa, że to był sklep firmy Jurex (mieli też serwis). Ja u nich kupowałem escomową A1200 i wymieniałem stację dysków na taką, która czyta NDOSy (byłem głupi i wtedy wydawało mi się to istotne).
Niestety z niemiecka klawą 'z' i 'y' było zamienione.
Ja miałem niemiecką A500. Zamienione Y z Z to nie był największy problem tych klawiatur. Te różne nawiasy, dwukropki, średniki powyrzucane pod dziwne klawisze żeby zrobić miejsce dla niemieckich "umlautów". Okropieństwo. 😃
To samo zresztą dotyczy innych nietypowych układów klawiszy. W latach 1997-2003 miałem w pracy Macintoshe z polskimi klawiaturami - to też był koszmar. Ale wtedy akurat zacząłem się uczyć pisać bezwzrokowo więc miałem ustawioną typową mapę klawiatury (tzw. "programisty") i po prostu klepałem bez patrzenia na ten koszmarny układ klawiszy. Ale gdy siadał do maszyny ktoś inny to przełączał układ na zgodny z polską. I tak przez lata to sobie przestawialiśmy (na szczęście to dwa ruchy ręką).
Może zboczę nieco z tematu ale odnośnie układu klawiszy coś mi się przypomniało.

Pod koniec lat 90 byłem na Amiga Show. Swoje stoisko mieli tam ludzie z WFMH (prawie na pewno był to Marcin Orłowski i Miłosław Smyk), którzy sprzedawali swoje LocalePL do AmigaOS. Miałem już wersję piracką locali ale postanowiłem się zalegalizować i kupić. Oprócz po prostu wzięcia zakupionego pudełka z dyskietką można było tam od razu się zarejestrować, bo mieli na miejscu Amigę 4000 na której od ręki dopisywali kupującego do bazy. No i klawiatura tej A4000 była dosyć specyficzna, bo wszystkie klawisze, poza LAmiga i RAmiga, były... zupełnie czyste, bez jakiegokolwiek znaku.

I nie był to wynik zużycia klawiatury tylko taki stan był celowy. Gdy zobaczyłem jak sprawnie na niej pisali to od razu zachciałem pisać tak samo. Zaraz po powrocie do domu zacząłem się uczyć. Nauka była długa i ciężka ale w końcu się udało.
Tak więc grupa WFMH bezpośrednio przyczyniła się do tego w jaki sposób dzisiaj piszę.
Ostatnia aktualizacja: 21.03.2024 17:19:14 przez MDW