Komentowana treść: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)
[#1] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)
W piątek nie przyjadę albo przyjadę na chwilę bardzo późnym wieczorem. Ale w sobotę powinienem być od późnego popołudnia do samego końca (mojego albo Decruncha).

Ta edycja Decrunch jest dla mnie czysto wypoczynkowa, gościnna i przyrzekam nie katować uczestników ani jednym motylem. 2024 rok poświęcam na inne aktywności. Ale też związane z MorphOS, więc spokojnie, jeszcze nie dorosłem ani nie spoważniałem.
13
[#2] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@MDW, post #1

Chyba będę, w sobotę na krótko.
2
[#3] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@MDW, post #1

A na PIxelu się widzimy?
[#4] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@Brodek, post #3

A na PIxelu się widzimy?

W tym roku nie będę. Chyba powoli się kończę, bo mój organizm już nie znosi wypraw dalszych niż 25 km. Na Decrunch mam 8 km więc jeszcze się łapie, ale Warszawa to już wyprawa życia porównywalna z okrążeniem świata. szeroki uśmiech
[#5] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)
Kiedyś na demoparty jeździli wyłącznie demosceniarze: koderzy, graficy, muzycy, swapperzy. Jeśli Decrunch to „demoparty” to znaczy że przybędą na tą imprezę właśnie tacy specjaliści?
[#6] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@Aurel, post #5

Czasy trochę się zmieniły i teraz bardzo często takie imprezy są łączone z retro, a jak retro to i gry. Niewiele pozostało z charakteru typowych demoscenowych party z lat 90. Nikt już nie śpi na party place, jest stosunkowo kulturalnie i głównie wspominkowo.

Demoscenowa część Decrunch jest w sobotę od ok. 18:00 do końca. Chociaż na tym party demoscena jest ściśle związana z retro-maszynami wiec nie znajdziemy tutaj pogromców dzisiejszych potworów. szeroki uśmiech Taka po prostu jest formuła tej imprezy.
Na niedemoscenowej części na pewno jest trochę retro-grania i trochę ludzi, którzy niekoniecznie lubią demoscenowe produkcje. Oni nawet nie zostają na sobotnią noc, która np. według mnie jest najważniejszym momentem imprezy.

Na części demoscenowej na pewno będzie trochę demoscenowych dziwaków. Ale żeby ich „dotknąć” to trzeba raczej szukać wesołych grupek dookoła party place niż wewnątrz. I warto patrzeć pod nogi, bo niekoniecznie są pionie więc łatwo kogoś przegapić albo nadepnąć. Dopiero na compos wszyscy, którzy są w stanie, wkraczają na party place i gdy gasną światła to na chwilę włącza się klimat party lat 90…

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2024 17:33:44 przez MDW
5
[#7] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@MDW, post #4

W tym roku nie będę. Chyba powoli się kończę, bo mój organizm już nie znosi wypraw dalszych niż 25 km. Na Decrunch mam 8 km więc jeszcze się łapie, ale Warszawa to już wyprawa życia porównywalna z okrążeniem świata. szeroki uśmiech

Niewiele osób to wie o mnie, ale ja mam dokładnie na odwrót, drogi kolego. W ostatnie miesiące coraz bardziej poszerzam horyzonty. Niestety od wielu lat nie mogłem wyruszyć nawet do centrum mojego miasta, nie mówiąc o wyjazdach poza miasto, a w ostatnie miesiące się to poprawiło znakomicie i poprawia się dalej.

Poza tym piszę teraz pracę magisterską, choć brzmi to nietypowo, i udało mi się poskładać co nieco w moich projektach.

Życzę Ci dużo zdrowia i szczęścia.

Zaś co do imprezy Decrunch, to robiłem niedawno przymiarki do pracy rysunkowej. Ale tak jak zapowiadałem, pierwszą część roku 2024 mam dosyć zajętą.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2024 17:48:40 przez Hexmage960
2
[#8] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)
Kurcze bym pojechał ale jak zwykle czasu w tych dniach brak :(
1
[#9] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)
jakość streamu i jego zaplecze to robota pierwsza klasa, dzięki!
4
[#10] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@juen, post #9

A tak sobie wczoraj chciałem obejrzeć i ta "pierwsza klasa" być może jest jeżeli chodzi o jakoś streamu, natomiast kompletnie nie znalazłem informacji na temat streamu na OFICJALNEJ stronie party, nie znalazłem też info na YouTube ani na Demozoo, ani w zasadzie nigdzie. Wczoraj się przekopywałem przez Discord itd. W końcu jakoś znalazłem - z trudem, bo to zapewne tajna informacja tylko dla wtajemniczonych. Rozumiem, że dla chcącego nic trudnego i "trzeba sobie poszukać" - ale po co w takim razie robić stronę internetową, która powinna być centrum informacji, a nie jedynie ładnym dodatkiem do party?

Nie jest to tylko zastrzeżenie jeżeli chodzi o Decrunch - większość stron parties, jaką odwiedziłem, "umiera" zaraz po imprezie (chociaż to właśnie WTEDY powinna ożyć nagrodzonymi pracami i zdjęciami zwycięzców z rozdania nagród!) i jest robiona chyba głównie po to, żeby organizator się pochwalił jaką fajną stronę zrobił.
4
[#11] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #10

Również szukałem w tych 3 miejscach i się poddałem, dlatego zaskoczył mnie post juena. Najwidoczniej stream jest dla wybranych :)
2
[#12] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@karolb, post #11

Znalazłem to: https://m.twitch.tv/decrunchparty/home
Obadam jak wrócę z pracy, może będzie tam dzisiejsze....
[#13] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@MDW, post #1

Ja pier...
A gdzieś było wcześniej info, tzn., tu na PPA?
Znowu mi umknęło
1
[#14] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@AD99, post #13

Na stronie głównej w rubryce IMPREZY.
Jest tam też kalendarz imprez.
Wystarczy sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2024 20:48:10 przez Norbert
[#15] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #10

A przyszło Ci do głowy, że stream nie był zapowiadany, może nie był pewny i mógł się pojawić jako dodatek na ostatnią chwilę? Informacja o streamie pojawiła się na platformie X i jako powiadomienie dla śledzących na Twitchu gdzie Decrunch ma swój profil.
2
[#16] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@grxmrx, post #15

Nie, nie przyszło mi to do głowy, ponieważ sam prowadzę strony internetowe i wiem, że podstawowa informacja, nawet jeżeli przychodzi w ostatniej chwili, tam powinna się pojawić najpierw, a nie na obcych platformach jak X czy Facebook. Strona internetowa imprezy to podstawowe źródło informacji dla wszystkich - zarówno dla tych, którzy posiadają konta na X-ie czy FB, jak i dla tych, którzy z jakichś powodów z tych portali nie korzystają. To nie jest wyjątek jak już wspomniałem - w kwestii imprez komputerowych strony internetowe są robione jakby z musu, albo w zasadzie nie wiadomo po co (patrz - strona Silly Venture, która zaraz po party jest likwidowana i powstaje nowa dotycząca kolejnej imprezy - jest to więc bardziej reklama party, niż informacja dla ludzi, że o zwycięzcach nie wspomnę, o których na stronie cisza).

Nie wiem dlaczego zaczynasz wypowiedź od "a przyszło Ci do głowy..." - żeby pokazać, że słabo szukam, nie potrafię przekopać tych zasobów internetu, o których MYŚLELI organiztorzy (i jak widać nie tylko ja)? Zamiast odrobiny refleksji jest pretensja do mnie, że nie szukałem tam, gdzie niby powinienem.

Aktualizujcie stronę z taką łatwością, z jaką piszecie posty na FB czy X-ie. Jeżeli jest to trudnejsze, to zróbcie stronę tak, żeby... Nie, co ja gadam, przecież to nie Koło Gospodyń Wiejskich, tylko demoscena - najlepsi z najlepszych, maniacy komputerowi itd. Chyba nie powiesz mi, że wrzucenie informacji z linkiem na stronę to dla demoscenowca wielka trudność i trzeba korzystać z innych platform (X)?

I żeby nie było - to, co napisałem wcześniej, to żadna krytyka, tylko zwykły fakt. Wymieniłem ponadto kilka miejsc, w których szukałem - strona internetowa (od niej zacząłem), Facebook, Discord... Niestety, X-a nie używam, ale z drugiej strony - w innej sytuacji mógłbym się dowiedzieć np. "a przyszło Ci do głowy, że organizator zamieścił informację w postaci eleganckiego pliku dźwiękowego na Soundcloudzie?". I też bym na to nie wpadł. :)

PS. Kolega, który skomentował mój wcześniejszy post, również wpadł na taką samą metodę sprawdzania informacji o streamie. Więc może coś jednak jest na rzeczy. "Nie przyszło Ci do głowy", że może nie warto iść w zaparte? :) Zwłaszcza, że nic się tak naprawdę nie stało i tylko zwyczajnie poinformowałem o problemie, który być może w przyszłości będzie można rozwiązać?

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2024 21:47:19 przez XTD
7
[#17] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)
Można skądś już ściągnać dema?

https://demozoo.org/parties/4758/
1
[#18] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@kempy, post #17

To kolejna dziwna rzecz, taka mała uwaga - nie tylko odnosząca się do Decruncha, ale do wielu stron internetowych dotyczących parties.

Wyobrażacie sobie, żeby np. ktoś zrobił stronę dotyczącą ceremonii wręczania oskarów i przestał ją aktualizować, gdy tylko impreza się zaczęła? Nie wiem dlaczego na oficjalnych stronach parties nie ma zdjęć z wręczania nagród, wszystkich prac do pobrania itd. tylko trzeba sobie przekopywać internet w poszukiwaniu - może na demozoo się pojawią, albo na pouecie. A to przecież byłaby wspaniała sprawa - strona będąca jednocześnie informacją o party, a potem reklamą ludzi i wystawianych prac.

Narzekam, że scena nie ma historii. Może przesadzam, bo jakąś na pewno ma, ale bardzo szybko wszystko ląduje zapomniane w czarnej dziurze. Są, oczywiście, wyjątkowe prace - zazwyczaj te dawne, które do bólu się eksploatuje na fali retronostalgii, ale nowe grafiki, muzyka czy dema są jedynie chwilową atrakcją na party i podbijają jedynie statystykę organizatorów ("na naszym party było 20 dem, a na waszym tylko 6!").

Ciągnijcie tę stronę - Decrunch to nie jakaś tam impreza u kolegi albo przy ognisku. Bardzo mi się podoba, że na dole strony są odnośniki do poprzednich imprez - szkoda, że nie ma tam wyników, zdjęć zwycięzców, prac itd. To widocznie jest najmniej istotne na party. :(
5
[#19] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #16

Czyli nie przyszło Ci do głowy, że stream nie był zapowiadany i mógł pojawić się jako dodatek na ostatnią chwilę. Na przyszłość można to rozwiązać tak, że ostatnie posty z X byłoby osadzone na stronie.
[#20] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@karolb, post #12

Obejrzane.
Amiga demo compo... hmm... no ja nie wiem..., podczas prezentacji pierwszego dema stwierdziłem że puszczają chyba od najsłabszych, okazało się że to było najlepsze xD.
2
[#21] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@grxmrx, post #19

Czyli ja się rozpisałem, przedstawiłem argumenty, a Ty nadal "czyli nie przyszło ci do głowy". I odpisujesz tylko mnie, chociaż zaraz pod moim postem masz kolejny przykład, że nie byłem jedyny, któremu "nie przyszło do głowy" w ten sam sposób.

A nie przyszło Ci do głowy, że jak ktoś nie widzi na stronie informacji o streamie, to by pomyślał, że po prostu nie ma żadnego streama? Ja zacząłem szukać dopiero, gdy ktoś napisał coś o tym, że "stream jest dobrej jakości" - i dopiero wówczas pomyślałem sobie "a więc jednak jest stream".

I jeszcze jedno, bo zręcznie ominąłeś temat - czy nie przyszło Ci do głowy, że na stronie internetowej można równie łatwo dodać informację, nawet w ostatniej chwili? Po co posty z X-a miałyby być osadzone na stronie? Czy na serio nie ma nikogo wśród organizatorów, kto potrafiłby szybko i sprawnie ogarnąć informacje na stronie internetowej? Jak widzę pomysły typu "osadzimy ostatnie posty z X-a na stronie", to od razu widzę, gdzie jest problem.
3
[#22] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #21

Strona to podstawa (jak jest).

Ja też tylko sprawdzam na stronie, a nie jakieś X Y Z.
2
[#23] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@_DiskDoctor_, post #22

Przyznam, że też nie dotarłem do oficjalnej informacji o streamie, a szukałem jej na stronie www party. Nie mniej doceniam fakt, że stream w ogóle był, bo na takich niewielkich imprezach jak Decrunch to nie jest reguła.

Wypowiedź XTD o "umieraniu" stron imprez zaraz po ich zakończeniu to coś z czym w pełni się zgadzam. Też mam wrażenie, że produkcje / kompoty na parties to tylko dodatki. Z jednej strony organizatorzy (a tyczy się to w zasadzie wszystkich imprez w Polsce) narzekają na coraz mniejsze wsparcie produkcjami, a z drugiej sami olewają później temat takim podejściem.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 09:20:59 przez slay
9
[#24] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@slay, post #23

@slay: Organizatorzy narzekają na coraz mniejsze wsparcie produkcjami, ale bynajmniej nie dlatego, że martwią się kondycją demosceny. Organizatorzy narzekają, bo obecnie organizator party to najważniejsza demoscenowa funkcja, ale jej istnienie zależne jest od ILOŚCI (nie od jakości) dostarczonych prac. Chodzi generalnie o to, żeby było dużo. Same prace, twórcy i wszystko to, co kiedyś definiowało demoscenę, to obecnie margines - liczy się to, żeby przyjechało sporo ludzi i pooglądało sobie stare dema na fali retronostalgii.
1
[#25] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@karolb, post #20

Aczkolwiek chyba rozumiem, że demko "Tasiemiec" miało po prostu pokazać ni mniej ni więcej jak ułomność AI szeroki uśmiech
[#26] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #24

A nie jest tak że mało jest bo coraz więcej jest compos?
[#27] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@_DiskDoctor_, post #26

Odwrotnie - coraz więcej jest compos, bo trzeba zachęcić ludzi, żeby coś robili, więc się tworzy kolejne kategorie. W ten sposób zamiast jednego zwycięzcę w kategorii demo compo masz zwycięzców w kategorii demo compo, intro compo, intro 4k compo, intro 3k, 2k, 1k, 0.5k, 0.4k itd. Gdzieś ktoś mi powiedział coś takiego, co mnie lekko rozwaliło - że na party każdy powinien mieć możliwość wystawienia czegoś, nawet jeżeli rysuje ascii logosy albo udało się mu uzyskać dźwięk "beep" na kalkulatorze Sharp. Coś w stylu "każde dziecko dostanie dyplom i medal na zakończenie turnieju". Po co w zasadzie rywalizować, skoro można sobie znaleźć bezpieczną kategorię, w której a nóż nikt nic nie wystawi i się wygra compofillerem. :)

Trzeba wziąć pod uwagę (pobożne życzenie), że jednak nie każdy MUSI coś wystawić i tak samo, jak potrzebni są muzycy, koderzy czy graficy, tak samo potrzebni są słuchacze i oglądacze. :) A scena, jeżeli nie ma być tylko odległym wspomnieniem, potrzebuje ludzi, którzy nią będą żyli, a nie gości, którzy znajdą parę godzin czasu przed party, żeby na szybko coś zakodować / napisać muzę / narysować.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 16:15:13 przez XTD
3
[#28] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #27

Na podstawie tego co piszesz, gdyby było 10x compos to by było 10x dem.

Co jest nieprawdą.

A’ propos screeningu jakości dem, to z tego co wiem np. Revision screenuje dema przed compos.
[#29] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@_DiskDoctor_, post #28

Wiadomo, że nie jest zero-jedynkowo. Więcej compos to więcej produkcji - ale pozostaje jeszcze kwestia ich jakości.
[#30] Re: Demoparty Decrunch 2024 (Wrocław)

@XTD, post #29

Lecz jeśli nie zdarzy się masa crapów lub "dla beki" wystawianych produkcji to przyjemniej jest brać udział w konkursie z większą liczbą uczestników.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem