[#61]
Re: Tony - wersja cyfrowa
@c64portal,
post #60
Dziękuję.
Nic na siebie nie nachodzi i tak nie pisałem. Pisałem że po wczytaniu kafelków 8x8 pix w pamięci się podwajają, bo przechodzą w rozmiar 16x8. Ja wiem, że to są grosze bo 256 kafli 16x8 pikseli w 2 bitplanach + maska to nie są kokosy, ale to jest już wraz z całą strukturą shape'a to już jest jakieś 15KB. Jest sposób aby uniknąć tego i aby zajęły dosłownie 4KB, a zmienić sposób ich rysowania na bitmapie, ale to niewiele by zmieniło.
Wielokrotnie pytałem Rafała czy walczymy o każdy o każdy kilobajt, żeby gra działała na A500 ze slow ramem czy nie. Niestety trzeba byłoby muzykę stworzyć biedniejszą, a jak pisałem niektóre moduły po wypakowaniu to dobre 160KB. Moim zdaniem cud, że gra ma takie wymagania a nie większe. Cały czas się martwiłem, że gdy dojdzie ostatni level, który jest największy to się okaże, że nawet 1MB fast ramu braknie. Wiedziałem, że plik uruchamialny już pożera 300KB fastu. Wiedziałem, że chip ram będzie zapełniony grafiką, muzyką, dźwiękami itp. Wersje 8 bit nie mają chyba nawet dźwięku gdy Tony używa eliksiru. Rafał nie chciał słyszeć od tym, że muzykę trzeba byłoby gdzieś zmieniać kosztem zajętej pamięci. Mnie też to nie było na rękę. Chciałem aby oprawa dźwiękowa była jak najlepsza bo tylko tym wersja amigowa mogła się wyróżnić od innych. Graficznie są identyczne przecież.
Przyznam, że miał być Tony 2 i Tony 3, ale skoro wersja monochromatyczna budzi tyle kontrowersji, zrezygnowałem z udziału w tym. Wolę klepać swoje "Sokobany" nikomu nie wadząc