Komentowana treść: A600GS
[#1] Re: A600GS
A jaka technologia, coś wiadomo?

WinUAE/ARM?
Minimig/FPGA?
ECS?
[#2] Re: A600GS
Rety, kolejne… Właśnie doznałem déjà vu piątego poziomu.

Uruchamiaczek klasycznych amigowych gier w ostatnich latach wyszło min. kilka, a od ponad 20 lat nie wyszła żadna sensowna aktualizacja na przykład jakiegoś programu graficznego dla Amigi. Nie tak wyobrażałem sobie amigową przyszłość. Nawet w retro śmietniku. Dosłownie zeSNESowiliśmy nasz ulubiony komputer. I nie jest to komplement…

Ale na pewno SuperFrog i Sensible Soccer będą działały świetnie, a miesiąc po premierze na YouTube pojawi się ponad 100 recenzji „nowej Amigi”. Dotrzemy też z jakimś nagłówkiem na szczyty Onetu i WP. OK
12
[#3] Re: A600GS

@_DiskDoctor_, post #1

Amiberry na ARMie, Orange Pi Zero 3 pod maską. Procesor podobny do tego w TheA500 Mini.
4
[#4] Re: A600GS

@aramir86, post #3

Tak myślałem. Obudowa zalatuje Rpi w środku.
2
[#5] Re: A600GS

@rbej1977, post #4

Czyli OrangePi z sentymentalnym nazewnictwem modelu
To już naprawdę RPi400 przynajmniej koncepcją zintegrowanej klawiatury przypomina komputer domowy z epoki.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 15:54:17 przez Jacques
7
[#6] Re: A600GS

@_DiskDoctor_, post #1

Cena sugeruje konstrukcje zblizona do konsoli TheA500; nawet pad ma taki sam...
Znalazlem w necie: "You can say that A600GS is a New ARM-based Amiga"

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 16:02:40 przez PWS
1
[#7] Re: A600GS

@MDW, post #2

Zakupiłem TheA500 Mini ponad pół roku temu. Dzięki tej małej konsolce i pakiecie AGS wróciłem do amigowania w każdej wolnej chwili. Takie są zalety zeSNESowania naszego ulubionego komputera

Co do samej A600GS, mam mieszane uczucia. Gdyby Retro Games Ltd nie wydała TheA500 Mini, to być może spojrzałbym przychylnym okiem na ten nowy emulator w pudełku, ale pudełek to już mamy pod dostatkiem.
6
[#8] Re: A600GS

@aramir86, post #7

wróciłem do amigowania w każdej wolnej chwili

Tak, do takiego amigowania jak najbardziej się to nadaje.
1
[#9] Re: A600GS

@PWS, post #6

Pad w TheA500 Mini jest całkiem dobrej jakości, w zestawie mamy również klasyczną "amigową" myszkę.
2
[#10] Re: A600GS

@MDW, post #8

Zaraz zaraz. A kto przeszperał internety i cierpliwie studiuje wszystkie szkółki programistyczne Magazynu Amiga (chichrając się pod nosem)? OK
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#12] Re: A600GS

@aramir86, post #10

Aaaa to szacun, że w ten sposób potrafiłeś wykorzystać tego amiSNESa. OK
1
[#13] Re: A600GS

@aramir86, post #9

Wiem i zgadzam sie z ta opinia (tez mam TheA500). Gram na niej kilka razy dziennie OK
2
[#14] Re: A600GS

@PWS, post #13

Co kto lubi.
1
[#15] Re: A600GS

@_DiskDoctor_, post #14

Ciezko mi zabrac "prawdziwa Amige" w podroz (a niestety w podrozy spedzam wiekszosc zycia).
2
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#17] Re: A600GS
Ciekawe, że preinstalowqny jest JST zamiast WHDLoad. AmiBench oparty na której wersji AmigaOS? Ktoś wie?
[#18] Re: A600GS
Zdaje się że jest to fajny Amigowy kawałek sprzętu. Od The A500 różni się tym że posiada system operacyjny. Za mało wiedzy o tym sprzęcie , po dwóch filmikach obejrzanych na youtube ,ciężko coś powiedżieć .Na pierwszy rzut oka zdaje się to ciekawsze rozwiązanie od A500 mini.
2
[#19] Re: A600GS

@MDW, post #2

Uruchamiaczek klasycznych amigowych gier w ostatnich latach

Dlaczego tak myślisz ? Możesz to wszystko zmienić i napisać taki program na A68K.
Sprzęty są gotowe do odpalenia twojej aplikacji.
1
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#21] Re: A600GS

@ppill, post #17

Tutaj w tym wątku jakieś dyskusje są na temat JST/WHDLoad, że być może Retro Games Ltd otrzymała wyłączność na wykorzystanie WHDLoad w takim emulatorze-pudełku lub po prostu AmigaKit nie dostała licencji na masowe pre-instalowanie tego rozwiązania:

https://eab.abime.net/showpost.php?p=1688379&postcount=98

A czym jest ten AmiBench to sam nie wiem. Nie przypada mi do gustu, ale znajdą się pewnie osoby, które preferują takie wodotryski. Bardziej intryguje mnie dołączona do tej dystrybucji ARM Graphics Library, która według producenta przyspiesza renderowanie grafiki w UAE na ARMie. Z tego co się orientuję autor Amiberry nawiązał współpracę z AmigaKit. Ktoś pamięta Amithlona? szeroki uśmiech
[#22] Re: A600GS

@aramir86, post #21

Rom jest od AROSa i chyba to jest AROS m68k.
[#23] Re: A600GS
Bleh. Poza tym, to AmigaKit. Nie kupuje i nie kupię nic w tej firmie już, choćby mieli A4000T, nówki sztuki.
2
[#24] Re: A600GS

@aramir86, post #21

Mi sie raczej wydaje, ze niby po co mieliby tam dolaczac WHDload?
Przeciez do tego oprocz zgody i oplaty dla Wepla potrzebne sa oryginaly gier.
To nie jest dystrybucja piracka jak jakies Coffiny, Caffeiny, i inne podobne kolekcje, ze wszystkie gry sa za free.
Retro Games oplacilo uzycie oryginalow w swojej konsoli. A ci od A600GS nie.
Wiec bez znaczenia co tam jest JST czy WHDload.
I tak tam pewnie nie ma zadnych gier, no chyba ze jakas od AmigaKit, o ile cos wydali na klasyka
No i podstawowa roznica pomiedzy WHDLoad a JST jest taka, ze WHDLoad uzywa kickow 1.2, 1.3 i 3.1 do uruchamiania niektorych gier.
Musieliby jeszcze komus oplate za kicki przekazac.
[#25] Re: A600GS
"Amiga ciągle żywa" to jedyne co mi przychodzi na myśl jak czytam takie newsy. Dziś każdy ma pomysł na swoje amigowanie, a A600GS jest ciekawą/niewiadomą opcją. Opakowanie inne niż A500mini, ale inne oprogramowanie, intrygujące. W następnym kwartale pojawi się jeszcze AmigaMaxi. Czy to dobrze? Oczywiście, zawsze jak coś się dzieję to lepiej... Ja na ten przykład A500mini kupiłem, ale odsprzedałem koledze bo brakowało mi mocy. W chwili obecnej posiadam Rpi5 włożoną do obudowy A500 z interfejsem arduino by klawiatura działała. Emulacja starego softu scenowego jak TechnologicalDeath, BudbrainMegademo, nowszego Batman Rises jest idealna po ogarnięciu kilku kwestii. Miło w końcu mieć zero gliczów w starszych produkcjach, a dema na 060 też szaleją. Do czego dąże... Fajnie, że każdy może iść w swoim kierunku i są ku temu opcje. Mnie korci by do mojej obudowy od A500 wpakować orginalną plytę główną z pistorm 500. Amiga 500 na blacie z dwoma monitorami jest kusząca, ale kabloteka i gabaryty przy tym wszystkim są zniechęcające. Dziś kabel z zasilaniem, kontrolery bezprzewodowe i hdmi w mojej hybrydzie to komfort z którego ciężko mi zrezygnować. Jeszce oczekiwania na AmigęMaxi mnie trzymają w niepewności. Amigowanie dziś to temat roległy Cieszmy się, że coś zaczyna się dziaćOK
2
[#26] Re: A600GS

@djpiotrs, post #19

Możesz to wszystko zmienić i napisać taki program na A68K.

Amiga ze standardowymi układami zupełnie przestała mnie interesować pod koniec lat 90 XX wieku. Zupełnie nie ciągnie mnie do powrotu do klasycznej konstrukcji. Prędzej zająłbym się Atari XL/XE.
2
[#27] Re: A600GS
5
[#28] Re: A600GS

@MDW, post #26

Chyba zależy od tego na czym się kto wychował :) Na przełomie lat 90/00 też chciałem nowej Amigi bez klasycznych układów. Teraz nie widzę sensu w amidze która posiada gfx i nie ma ECS czy AGA. I z miłą chęcią wracam do klasyki i staram się w wolnej chwili coś podziałać w amosie. Rozwiązanie jak a500 mini dla mnie to super sprawa, używam regularnie na zmianę z prawdziwą amiga oraz z amiberry na rpi400. I jeżeli chodzi o popykanie w gry to a500 mini rządzi (po wlaczeniu od razu dziala, szybki dostep do savow oraz dobrze wygladajace scanlines (niestety nie dziala to z AGS). Co do a600gs - niestety nie przemawia do mnie, a i wydaję mi się że wyszła trochę za późno. Ci co mieli kupić podobne rozwiązanie maja już a500 mini, reszta nie potrzebuję tego albo czeka na a500maxi.
2
[#29] Re: A600GS
Widzę powrót trendów z lat 90. W tedy panowała opinia, że jeżeli ktoś zapakuje ekskrementy do pudełka i przykleji naklejkę "Windows Compatibile" to każdy kloniarz obowiązkowo to kupi. Dzisiaj jest podobnie, byle by było logo z biało-czerwoną piłeczką.
3
[#30] Re: A600GS

@Ponki1986, post #29

2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem