Komentowana treść: A600GS
[#31] Re: A600GS

@MDW, post #26

MDW:
Uruchamiaczek klasycznych amigowych gier w ostatnich latach wyszło min. kilka, a od ponad 20 lat nie wyszła żadna sensowna aktualizacja na przykład jakiegoś programu graficznego dla Amigi. Nie tak wyobrażałem sobie amigową przyszłość. Nawet w retro śmietniku. Dosłownie zeSNESowiliśmy nasz ulubiony komputer. I nie jest to komplement…

djpiotrs:
Możesz to wszystko zmienić i napisać taki program na A68K.

MDW:
Amiga ze standardowymi układami zupełnie przestała mnie interesować pod koniec lat 90 XX wieku. Zupełnie nie ciągnie mnie do powrotu do klasycznej konstrukcji. Prędzej zająłbym się Atari XL/XE.

Ale wbijanie szpilek w klasyka jest w pańskich zainteresowaniach?
6
[#32] Re: A600GS

@MDW, post #26

Amiga ze standardowymi układami zupełnie przestała mnie interesować pod koniec lat 90 XX wieku

Mam podobne odczucia z tamtego okresu. PPC wcale mnie nie interesowało. Zacząłem się powoli , bardzo powoli rozglądać za Pecetem. Dzisiaj to wiem że Pc był słusznym wyborem.
Dzisiaj Amiga 68k przechodzi drugi rekonesans. Ściga albo już prześciga te NG z PPC.
[#33] Re: A600GS

@djpiotrs, post #32

Drugi rekonesans :) Wiem co miałeś na myśli ale chyba autokorekta dodała coś od siebie.

Co by nie sądzić o klasycznych Amigach to jednak one inspirują i skłaniają ludzi do co raz nowszych rozwiązań bardziej niż platformy NG. Z brakiem nowego softu się zgodzę ale software'owa spuścizna jest tak duża, że życia nie starczy by wszystkiego spróbować
2
[#34] Re: A600GS

@djpiotrs, post #32

Ściga albo już prześciga te NG z PPC.

Niestety tylko w jednym szczególe - prędkości CPU. Reszta elementów, które mnie interesują nadal leży zapełnienie i kwiczy od ponad ćwierć wieku. I bez szans na ruszenie tematów. A szkoda, bo rozpatrywałbym wsparcie takiego naprawdę odnowionego klasyka.
2
[#35] Re: A600GS

@djpiotrs, post #32

Dzisiaj to wiem że Pc był słusznym wyborem.

Gdzieś tam przez 5 lat stało coś takiego w domu. Ale umarło śmiercią naturalną, bo nie dawało radochy, tylko straszyło bałaganiarskim systemem i nie było przeze mnie używane. Gdy zdechło to kolejnego już nie kupowałem, bo nie jestem kolekcjonerem bezużytecznych mebli.
1
[#36] Re: A600GS

@MDW, post #35

Ja to tłumaczę tak że nie odnalazłeś się w bitach i bajtach Pc. Pokolenie 50-dziesiędiolatków ma do tego prawo bo przeżyło erę rozwoju komputeryzacji. Od 8bit po 16bit i tak dalej. W naszej świadomości nakłada się kilka scen rozwoju informatyki.
2
[#37] Re: A600GS

@MDW, post #34

Popatrz sobie zatem na specyfikację Vampire.

To nie tylko procesor.

Zresztą… A czego Ty właściwie oczekiwałbyś od klasyka, żeby znów na niego spojrzeć łaskawym okiem?
4
[#38] Re: A600GS

@_DiskDoctor_, post #37

Strzelam, że wsparcia do 3D przynajmniej na poziomie MorphOSa
1
[#39] Re: A600GS

@_arti, post #38

Wazp3D to już mamy i z tego co widzę to hula na PiStormie.
1
[#40] Re: A600GS

@MDW, post #34

Zgadzam się. Trzeba też wziąć pod uwagę, że klasyczna Amiga to dzisiaj tylko retro zabawka i nie jest to główny komputer jaki był kiedyś, więc nie ma co wymagać.
[#41] Re: A600GS

@Don_Adan, post #24

Retro Games oplacilo uzycie oryginalow w swojej konsoli. A ci od A600GS nie.

No, o ile rozumiem przekaz Leamana na forach oni mają trochę inną filozofię niż reszta, czyli stworzyli konsolę bardziej do pracy niż do gier, stąd chwalą się pakietem oyginalnych programów użytkowych w odnowionych wersjach. Co być może pod kątem inwestycji kasy w soft oznaczało nawet więcej niż zrobiło Retro Games. Moim zdaniem jednak sporo zaryzykowali, bo popyt na takie retrokonsolki jest jednak głównie wśród graczy, a do pracy to ludzie używają jednak współczesnych komputerów, nawet gdy chodzi o soft amigowy, wybierają raczej WinUAE.
3
[#42] Re: A600GS

@aramir86, post #21

A czym jest ten AmiBench to sam nie wiem. Nie przypada mi do gustu, ale znajdą się pewnie osoby, które preferują takie wodotryski.

No cóż to chyba ten system v45, czy tam teraz v46, który początkowo próbowali forsować jako zamiennik dla AmigaOS 4. Jako że fani Amigi NG raczej dość jasno wyrażali na forach swój stosunek do tego, to chyba AmigaKit postanowiła znaleźć jakiś inny rynek, by to wdrozyć.
Sam jestem ciekaw czy kolejne rozwidlenie AmigaOS znajdzie jakieś uznanie wśórd użytkowników Amigi klasycznej.
2
[#43] Re: A600GS

@aramir86, post #39

To jest proteza a nie żadna implementacja 3D.
2
[#44] Re: A600GS

@MUFA-amigaone-pl, post #41

To zalezy, wedlug mnie poszli "po taniosci".
Wszystko darmowe albo przez AmigaKit wykupione.
Czy wydaja na to wiecej kasy niz ci od A500mini?
Trudno powiedziec, nie znajac warunkow licencji.
Ale raczej mniej.
[#45] Re: A600GS

@_DiskDoctor_, post #37

[quote]A czego Ty właściwie oczekiwałbyś od klasyka, żeby znów na niego spojrzeć łaskawym okiem?[/quite]
Na AmigaOS 3 i 68k wszystko jest zbyt stare. Nikt niczego nie dotykał od ćwierć wieku. Doprowadzenie AmigaOS do stanu w jakim jest MorphOS to (przy tempie rozwoju 3.x) na pewno 20 lat. Kompilatory mają po 25 lat, całe SDK stare, brak narzędzi, a te które są pamiętają często Freda Fisha. OpenGL bardzo ograniczony (chociaż to mi akurat nie przeszkadza, bo lubię 3D z przełomu wieków) 3D to jakieś Voodoo3 (żeby chociaż 4). Sprzęt strasznie rozdmuchany, zróżnicowany, kombinowany, zawsze na którymś coś jest nie tak. Gdy zrobi się coś na taką dziwną Amigę to zaraz jest fala krytyki, że to jest na klasyka, a na 040 nie działa, z dyskietek nie działa. Bardzo niewdzięcza platforma do rozwijania czegoś.

I od razu mówię, że ja wcale nie jestem zwolennikiem wielkiej nowoczesności w świecie Amigi. Wcale nie czekam na dokończenie shaderów w TinyGL MorphOS. Mogę tego G4 do końca świata. Nawet mógłbym używać czegoś na poziomie Amigi PPC czy z jakimś PiStorm z jakimś nieco lepszym 3D niź Voodoo 3 (które ma absurdalne ograniczenia gorsze niż Permedia 2). Ale sprzęt to tylko jedno… AmigaOS, jego SDK, narzędzia zostały przez ćwierć wieku tak zaniedbane, że aż się płakać chce.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 11:49:54 przez MDW
7
[#46] Re: A600GS

@Don_Adan, post #44

Wyglada, ze WHDLoad dziala.

link

Czyli jezeli WHDLoad dziala, to w zasadzie wszystko co jest na 68k powinno zadzialac.
2
[#47] Re: A600GS
Funkcjonalność MorpOSa, wygląd AOS4, kompatybilność z x86 AROSa, implementacja emulacji 68k i układów specjalizowanych z WinUAE i jeszcze żeby soft że wszystkich platform na tym śmigał. System doskonały. Zrobiliby złoty interes jakby się tam na górze wszyscy skrzyknęli i założyli jedna wspólną firmę. I każdy programista dalej kontynuował by swoje dzieła, niezależnie od architektury. Na takiej Amidze śmigało by wszystko. Wszystkie mini, maxi, GSy, Vampiry i Warpy i co tam jeszcze jest, poszło by w odstawkę. A każdy miałby taką Amigę w domu o jakiej zawsze marzył.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 09:04:43 przez don_rafito
2
[#48] Re: A600GS

@don_rafito, post #47

wygląd AOS4

Nie chcę strony wizualnej z AmigaOS4. Zwłaszcza od strony technicznej. Zdecydowanie wolę MUI z MorphOS jako standardowy GUI. Zawsze o takim rozwiązaniu marzyłem i MOS mi to dał. Skórką można wtedy opędzić wygląd i nawet sprawić, że jest jak AmigaOS4. Chociaż ja i tak bym go nie ustawił, bo są bardziej mi pasujące.

kompatybilność z x86 AROSa

Paradoksalnie dzisiaj trudniej znaleźć dobrze obsługiwanego przez AROSa peceta niż sprzęt PPC dla MorphOS. Przejście na coś popularniejszego by się przydało ale to powinna koniecznie być bardzo ograniczona liczba konkretnych, dostępnych modeli komputerów. Nie ma co tracić czasu twórców tak niszowego systemu na dopasowywanie się do jakiegoś sprzętu, który ktoś tam od kogoś dostał czy znalazł na strychu. Dosłownie dwa nowe laptopy i dwie nowe stacjonarki. I koniec, bo to nie jest Linux czy Windows. To ma być bardziej filozofia macOS, bo tylko na taką nas stać. Moim zdaniem MorphOS Team i tak stara się za dużo sprzętu ogarnąć. No ale tutaj jest inna sytuacja, bo sprzęt PPC staje się coraz trudniejszy w dostaniu (w dobrym stanie) i zwiększanie listy obsługiwanych modeli jeszcze ma jakiś sens.

Gdyby mi zagwarantowano, że od ostatniego dnia mojego życia będę mógł dostać jakąś maszynę z G4 i Radeonem z okolic 2005 roku to ja nie potrzebuję przesiadki na x86/x64 czy ARM32/64. Ja się tutaj świetnie bawię i to jest właśnie mój poziom retro, który uwielbiam i który mi pasuje. Tak zwanych "nowoczesnych komputerów" i tego całego "nowoczesnego bagna" mam powyżej dziurek w nosie. Niczym mi nie imponują i nie o takie komputery walczyłem. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 10:31:24 przez MDW
5
[#49] Re: A600GS

@don_rafito, post #47

Funkcjonalność MorpOSa, wygląd AOS4, kompatybilność z x86 AROSa, implementacja emulacji 68k i układów specjalizowanych z WinUAE i jeszcze żeby soft że wszystkich platform na tym śmigał. System doskonały. Zrobiliby złoty interes jakby się tam na górze wszyscy skrzyknęli i założyli jedna wspólną firmę. I każdy programista dalej kontynuował by swoje dzieła, niezależnie od architektury. Na takiej Amidze śmigało by wszystko. Wszystkie mini, maxi, GSy, Vampiry i Warpy i co tam jeszcze jest, poszło by w odstawkę. A każdy miałby taką Amigę w domu o jakiej zawsze marzył.

Ja mam Amigę swoich marzeń, jest nią A1200 z Emuturbiaczem i bawię się świetnie. Co do systemów pochodnych od Amigi to jak wyjdą na tę hybrydę, to chętnie kupię.szeroki uśmiech
3
[#50] Re: A600GS

@don_rafito, post #47

Do tego jeszcze AI w procesorze, które wyszkoli się maszynowo i same będzie rozpoznawać jaki optymalny konfig dla starego ADFa użyć, tak by po wrzuceniu na dysk i kliknięciu program/gra uruchamiał się bez problemów. Emulacją OCS/ECS/AGA realizowane przez kartę graficzną.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 15:48:49 przez KM_Ender
1
[#51] Re: A600GS

@KM_Ender, post #50

Zbyt wielkie nadzieje pokładasz w tym aji.
1
[#52] Re: A600GS

@amikoksu, post #51

Mówisz, że nie nauczymy rozpoznawać, że program/gra wymaga OCS/AGA, ile RAM, jakiej, nie przetestuje czy ruszy na 000/020/030, KS? Nic więcej. Po pierwszym odpaleniu może być pytanie, czy poziom emulacji zadowalający. Skoro tego nie ogarnie to faktycznie lipa. No, ale nawet w takim Wacusiu detektywie program sprawdzam konfig i miałeś obrazek, że fajnie jak lepszy proc. Stąd moje nadzieja.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 20:34:33 przez KM_Ender
[#53] Re: A600GS

@KM_Ender, post #52

Mówisz, że nie nauczymy rozpoznawać, że program/gra wymaga OCS/AGA, ile RAM, jakiej, nie przetestuje czy ruszy na 000/020/030, KS?

To zmienia postać rzeczy od:
które wyszkoli się maszynowo i same będzie rozpoznawać jaki optymalny konfig dla starego ADFa użyć

I raczej nie da się "wyszkolić" na 100%. Zbyt dużo zmiennych.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 20:45:38 przez amikoksu
1
[#54] Re: A600GS

@KM_Ender, post #50

Do tego jeszcze AI w procesorze, które wyszkoli się maszynowo i same będzie rozpoznawać jaki optymalny konfig dla starego ADFa użyć, tak by po wrzuceniu na dysk i kliknięciu program/gra uruchamiał się bez problemów. Emulacją OCS/ECS/AGA realizowane przez kartę graficzną.

Myślę, że za jakiś czas będzie to standardem w komputerach jedno płytkowych które są wkładane jako emulatory procesorów czy całych Amig. Nie tylko dostaniemy pytanie czy poziom emulacji nam odpowiada, ale i dane użytkownika będą wysyłane na serwer którejś tam korporacji która udostępni AI. Co robimy, jak robimy i jak można na nas zarobić. Kwestia, czy użytkownicy "klasyka" będą meli jeszcze wrażenie obcowania z komputerem z lat 80/90. Być może część użytkowników nie będzie miała już takiej potrzeby.
2
[#55] Re: A600GS

@nowy80, post #54

Wielkich korporacji nie interesuje, co emulujesz tylko czy oglądasz kotki w Internecie, bo jak tak, to trzeba ci podsunąć reklamę i sprzedać "nową karmę" dla twojego sierciucha
5
[#56] Re: A600GS

@_arti, post #55

No i torbę z ekopiaskiem, bo karma zawsze wraca
3
[#57] Re: A600GS

@_arti, post #55

Ja osobiście czekam na The A500 maxi (Ma być na Boże Narodzenie tego roku).
Jak, ktoś szuka sprzętu pod AROSA to jest iMICA od Steva Jones'a - w obudowie Checkmate jest klimatyczna.
2
[#58] Re: A600GS

@Commodore128D, post #57

No ale robienie sprzętu dedykowanego pod AROSa to kapitulacja projektu. To miało działać na w miarę wszystkich x86.
[#59] Re: A600GS

@Commodore128D, post #57

Ciekawe co w środku i za jaką cenę? Gdyby wsadzili tam Arosa lub coś innego NG byłoby fajnie.
[#60] Re: A600GS

@_DiskDoctor_, post #58

No ale robienie sprzętu przeznaczonego pod AROSa to kapitulacja projektu. To miało działać na w miarę wszystkich x86.

W pewnym sensie tak, ale mnogość konfiguracji to mnogość problemów szeroki uśmiech
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem