Komentowana treść: GoGoGo
[#1] Re: GoGoGo
Wiadomo, poziom wykonania jak na atari. Niemniej pograłem trochę i gierka potrafi wciągnąć.
3
[#2] Re: GoGoGo
Gra bardzo fajna mega !!
1
[#3] Re: GoGoGo
To wszystko rysował Selur? Jako fan dwukolorowej grafiki muszę przyznać, że bardzo dobrze to wyszło. Wszystko jest bardzo zgrabnie narysowane ze stylem i wyczuciem. To trzeba potrafić.
Gdybym ja narysował takiego kucharza to pewnie trwałoby to 3 tygodnie i wyszłaby krzywa mordka, skopana perspektywa. szeroki uśmiech

Selur, jeżeli to czytasz to może napiszesz nam coś o tym jak powstają tak zgrabne jednobitowe grafiki? Wspomagasz się czymś? Wzorujesz na czymś?
5
[#4] Re: GoGoGo

@MDW, post #3

Selur ma bana, nic nam nie napisze.
3
[#5] Re: GoGoGo

@amikoksu, post #1

Nie obrażaj Atari. Ja tu widzę Spectruma.
4
[#6] Re: GoGoGo

@Dorian3d, post #2

To jest na Amige czy ZX81 ?
4
[#7] Re: GoGoGo

@HOŁDYS, post #6

To jest na Nokia 3310
3
[#8] Re: GoGoGo

@MDW, post #3

To wszystko rysował Selur? Jako fan dwukolorowej grafiki muszę przyznać, że bardzo dobrze to wyszło. Wszystko jest bardzo zgrabnie narysowane ze stylem i wyczuciem. To trzeba potrafić.

Bardzo podoba mi się taka grafika, pierwsze skojarzenie odnośnie głównego bohatera oraz jego pojazdu to Bartolini Bartłomiej herbu zielona pietruszka mamma mia. Grafika przypomina Przygody Baltazara Gąbki szeroki uśmiech
6
[#9] Re: GoGoGo

@Pinto, post #5

To jest właśnie najbardziej typowy hires Atari XL/XE, czyli 320x192 (w nierozszerzonej wersji) w dwóch kolorach (wybranych z całkiem szerokiej plalety). Chociaż wspomnieć warto, że Atarowcy często podkolorowują hires duszkami i uzyskują kolory. A to dzięki temu, że sprzętowe duszki na tym sprzęcie dosyć ciekawie zachowują się w wysokiej rozdzielczości i są tak jakby przezroczyste. 😃 Jeżeli ktoś znajdzie dla tej specyficznej cechy zastosowanie to naprawdę wychodzi to bardzo fajnie. Chociaż czasem chciałoby się żeby jednak nie były przezroczyste (np wskaźnik myszy robiony duszkiem na ekranie hires).
ZX Spectrum poleciałby tutaj stylówą Telegazety i bez zmniejszania nasycenia kolorów trudno byłoby na to patrzeć. 😉
2
[#10] Re: GoGoGo

@nowy80, post #8

to taki ukryty monogram selura. Pietruszka -> seler, a seler -> selur. I zagadka rozwiązana. detektyw
[#11] Re: GoGoGo

@MDW, post #9

Jest zastosowane podkolorowanie, dodatkowo paralaksa i wyszło faktycznie bardzo fajnie:

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 20:59:43 przez Jacques
1
[#12] Re: GoGoGo
Fajne :D
Dodaj na dole drogi , rozgałęzienia w rzucie poziomym sterowane joyem gora dol i masz rozbudowaną gre :) Wybierasz odcinki szybszej jazdy wolniejszej, unikasz policji, tankujesz ;P

Pamiętacie taką gre "loco" z atari? Tak mi się skojarzyło. Tam się jechało jak tu i na dole były torowiska do wyboru, paliwo, drezyny.
2
[#13] Re: GoGoGo

@pawelini, post #12

Pamiętamy - Loco wymaga ekstremalnej podzielności uwagi
1
[#14] Re: GoGoGo

@pawelini, post #12

btw, źródło muzyki w Loco:

taka ciekawość. Ja dowiedziałem się o tym dopiero parę tyg. temu, podczas korekty bodajże Mojego Atari.
4
[#15] Re: GoGoGo

@Jacques, post #13

Pamiętamy - Loco wymaga ekstremalnej podzielności uwagi

Oooo tak! Do Loco trzeba mieć drugą osobę, która pełni taką rolę jak pilot na rajdach samochodowych. Bez niej po kilkunastu minutach grania człowiek jest wykończony i czuje, że połowy mózgu całkiem mu się rozdzieliły. szeroki uśmiech
1
[#16] Re: GoGoGo

@MDW, post #3

To wszystko rysował Selur?

Nie. Selur stworzył animowaną główną postać. Co pewnie widać, ja tworzyłem tileset: drzewka, ikonki, chmurki, czcionki oraz grafikę belki. Ekran startowy przyznam, że wygenerowałem przez AI i starałem się ręcznie poprawić, co potrafiłem. Podobną grafikę wygenerowałem jako obrazek tytułowy na profilu gry. Koncept początkowy był inny. Miała być piłeczka z wredną miną odbijająca się od drogi i obracająca dookoła, ale Selurowi się spodobała, więc zrobił taką postać.

Gra dosyć kontrowersyjna, graficznie prosta, stylowo prosta, więc tymbardziej zasługuje na miano gry freeware.
8
[#17] Re: GoGoGo

@tukinem, post #16

Skoro nie seler tylko AI ..to nie mogłeś poprosić o 32 kolory ? Na obraz tytułowy troszkę za skromnie
1
[#18] Re: GoGoGo

@HOŁDYS, post #17

Skromnie, aby zmieścić się w 256kB Chip RAM. Nie było miejsca na tworzenie nowej copperlisty, bitmapy 5 bitpkanów oraz kolejnej palety niestety. To BB więc musiałem bardzo oszczędzać.
5
[#19] Re: GoGoGo

@tukinem, post #18

Jak dla mnie zmieszczanie się w 256KB to już jakieś game intro compo
Rozumiem 512KB, ale cięcie zawartości dla literalnie promila konfiguracji... Oczywiście akceptuję swobodę decyzji autora.
2
[#20] Re: GoGoGo

@tukinem, post #18

Obserwuje Cię od dawna, masz zajebisty progres w nauce programowania. Myślę ze kodowanie masz na wyciągnięcie ręki, i tego ci życzę. Rozwijaj się chłopie!
10
[#21] Re: GoGoGo
Kolejny level - dema OK
1
[#22] Re: GoGoGo
Dzięki- będzie lekka rozrywka na dla mojej A1000 ok, racjaOK
2
[#23] Re: GoGoGo
Gratulacje! Tukinem!
Tak jak ludzie tutaj piszą, widać progress w twoich pracach. Może pora na jakąś większą produkcję? Alej jak cię znam to coś tam już na pewno pichcisz ;)
5
[#24] Re: GoGoGo

@BULI, post #22

Chciałbym zobaczyć jak to działa na fabrycznej Amidze 1000

@c64portal: teraz Amirobbo 2 jest na tapecie, które staram się skończyć na Amigę i jednocześnie przepisać na PC, ale masz rację.

Oprócz tego piszę nowy silnik do scrollowanki horyzontalnej na dual playfieldzie z efektem trzeciego playfieldu w oddali z ogromnie długimi mapami. Mógłbym coś tam opublikować, ale myślę, że jewzcze za mało mam żeby cokolwiek pokazać. Może gdy mi Selur poprawi trochę.

No i Sołtys czeka w kolejce na muzykę i tłumaczenie na język włoski.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 15:10:50 przez tukinem
3
[#25] Re: GoGoGo

@c64portal, post #23

Wirusa
[#26] Re: GoGoGo
Kiedyś chyba był przycisk ' zgłoś błąd ' ale z telefonu go nie widzę, tymczasem "przeskakując nad nimi lub oraz duchów" wisi w newsie cały dzień więc wybaczcie ale zwracam uwagę ;)
[#27] Re: GoGoGo

@Lucus, post #26

Domyślam się, że pisane na szybko.
[#28] Re: GoGoGo

@Lucus, post #26

nie tylko to, bo i "lecz można włączyć ją pokolorować", które wychwyciłem chwilę po publikacji newsa. Ja to olewam, bo nawet nie podziękują, tylko wyskoczą z łapami, że nie korzystasz z buttona. 😒 Niemniej nie tak dawno błąd w zarosłym pajęczynami dziale "cytaty" w akcie łaski zgłosiłem, bo aż mi się szkoda zrobiło, widząc, jakie bzdury tam rozgłaszają.

a przycisk jak najbardziej jest. Tylko chowa się przy scrollu w dół.

hide2
1
[#29] Re: GoGoGo
No i mamy Moon... tzn. Tony Patrol na Ami
[#30] Re: GoGoGo

@AndrECHO, post #29

Nie nazwałbym tak tego. To odrębny darmowy tytuł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem