Komentowana treść: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa
[#1] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa
Ciekawe, czy poprawili stabilność. Te "nowe" release'y DOpusa 5.x potrafiły się wywalić w najmniej niespodziewanych momentach, jak np. otwarcie listera czy podczas edycji jakiegoś docka.
1
[#2] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@_arti, post #1

To ten file manager co ma jedno okno zamiast dwóch?

To chyba nadaje się bardziej do AmiKit. Ja pozostanę przy wersji „grywalnej”, czyli 4.x.
[#3] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@_DiskDoctor_, post #2

To ten file manager co ma jedno okno zamiast dwóch?

Nie, to ten, który ma tyle okien ile w danej chwili się potrzebuje. szeroki uśmiech Użytkownik nie jest skazany na drugą listę nawet jeżeli używa tylko jednej (czyli przez większość czasu). szeroki uśmiech

Gdy w 1997 kolega pokazał mi Magellana to w pierwszej chwili tylko przez grzeczność nie zabiłem go śmiechem. Wydało mi się to strasznie niewygodne. Ale on się uparł i wtedy tak przekonująco pokazywał co w ten sposób się zyskuje, że postanowiłem się zmusić i... to zmuszanie trwało jeden dzień. Drugiego dnia już nie oddałbym Magellana, a po tygodniu z podręcznych paneli zniknął FileMaster3. Od tamtej pory minęło 27 lat i nigdy na żadnej platformie takiego dwulisterowego file managera nie dotknąłem. Może ze 3 razy tylko w Terminalu użyłem Midnight Commandera na uniksowych platformach. No i zanim powstał GitDesktop dla MorphOS to MCAmiga używałem do porównywania zmian przed commitowaniem do Gita. Aaa i jeszcze wiele lat temu na MorphOS 1.4 chwilkę używałem Opusa4, bo Ambient był jeszcze nieużywalny. Ale szybko przesiadłem się na Magellana i używałem do momentu aż Ambient dorósł.
13
[#4] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@MDW, post #3

Tak, dokładnie miałem tak samo, dla mnie przełomy amigi to CGX>>>>TURBO>MAGELLAN :)
Czyli pozbycie się Agi >>>> pozbycie się wąskich gardeł i słabego procesora > pozbycie się Workbencha :)

Co ciekawe, nie wyobrażam sobie dziś używania windowsa bez Directory Opusa ;P W środowisku win 10-11 dziś jest świetną nakładką. I można skonfigurować dokładnie jak magellana. Dwuklik w ekran windy, otwiera się okno Opusa. Dwuklik w innym miejscu otwiera się kolejne. Ustawienia na modłe Magellana. Obsługa FTP, plików, archiwów dokładnie jak na Magellanie. Cudnie. Magellan wyprzedzał swoją epokę, jak i cały system amigowy.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 15:03:08 przez pawelini
6
[#5] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@pawelini, post #4

Co ciekawe, nie wyobrażam sobie dziś używania windowsa bez Directory Opusa ;P

To jesteś o wiele bardziej tolerancyjny ode mnie.

Ja z kolei nie wyobrażam sobie dziś używania windowsa.
3
[#6] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@MDW, post #3

U mnie podobnie. Po instalacji Magellana i zobaczeniu jakie ma możliwości konfiguracyjne, File Master poszedł w odstawkę. Niesamowicie wygodny.
1
[#7] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa
A ja się jakoś zatrzymałem na 5,82.
Warto się dostosować do nowej wersji?
[#8] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@LeszczAmiga, post #7

A ja się jakoś zatrzymałem na 5,82.
Też się zatrzymałem na 5.82, bo te nowe się wieszają jak nieszczęście.
4
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#10] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Krashan, post #8

A ja jeszcze używam Disk Mastera...szeroki uśmiech
1
[#11] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Pero, post #10

A ja uzywałem (i ciągle lubię w sumie używać) taki fajny programik o nazwie Ordering. Polecam "obmacać" z Aminetu szeroki uśmiech
1
[#12] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@MDW, post #3

Miałem podobnie, z tym że zakochałem się w Magellanie od pierwszego wejrzenia i do dzisiaj nie cierpię klasycznych dwupanelowców (FileMaster, czy NC na PC... brrrr).
1
[#13] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@_arti, post #1

czy może zamiast opowiadać jak to DOPUS zmienił życie tym i tamtym.szeroki uśmiech .. ktoś wylapal zmiany z ostatniejj wersji?
Sam bym chętnie to sprawdzil ale fizycznie jest to niemożliwe...
1
[#14] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa
A ja mam takie głupie pytanie: Czy to jest Magellan? Czy Magellana wydali później? Nie kumam trochę jak to jest z tym DOpusem, u mnie nigdy nie zagościła wyższa wersja niż 4.17.
1
[#15] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@_arti, post #1

U mnie (A4000T, CSPPC, KS3.2, system 3.2.2.1, karta graficzna ZZ9000) nowa wersja nie uruchamia się.
Stara wersja Dopus 5.92 z 2015 roku działa bez większych zastrzeżeń.
Także tego...
Nowe nie znaczy dobre.
1
[#16] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Ponki1986, post #14

Magellan to Directory Opus 5.6 lub nowszy.
[#17] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Krashan, post #8

5.90 I 5.91 - były tam jakieś problemy.
Mam 5.92 z 2015 roku i na przykład dzisiaj już od 4 godzin działa.

5.82 ma pewną wadę - nie pokazuje prawidłowo rozmiarów dysków i zajętej przestrzeni przy partycjach większych od 4GB.

W 5.92 wszystko podawane jest prawidłowo.
[#18] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@stachu100, post #15

Też nie miałem i nie mam problemów z jakąkolwiek wersja dopusa. A mam go na każdej Amidze i czy to pistorm, 030, warp, csppc i pregasosII wszędzie działa i sprawuje się znakomicie. Kożystam już ponad ćwierć wieku i nie wyobrażam sobie zabawy systemem beż niego. Kiedyś miałem pirata na PC pod Windows.
[#19] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@stachu100, post #17

To mnie zaciekawiło.
Chyba sobie sprawdzę.
[#20] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@hrw, post #16

A Magellan II? Jaka to wersja? Czyli dobrze rozumie, że wszystko powyżej 5.6 jest zamiennikiem dla Workbencha?
[#21] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Ponki1986, post #20

wszystko powyżej 5.6 jest zamiennikiem dla Workbencha?
Może być zamiennikiem, jeżeli sobie tak ustawisz.
[#22] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa
I sobie podmieniłem 5.82 na 5.92.
Czy About teraz już nie pokazuje numerka i właściciela?
[#23] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Ponki1986, post #20

Dowolny DOpus 5.x jest zamiennikiem dla Workbencha.
[#24] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@hrw, post #23

Dobra... Może inaczej. Ja wiem, że można sobie podmienić WB na Magellana. Mi natomiast bardziej chodziło o to, jak to jest z tymi wersjami. Magellan później była Magellan II, jakie one miały oznaczenia wersji, czym "dwójka" różniła się od "jedynki"?

Jeszcze mam pytanie dotyczące instalacji. Czy instalacja wprowadza duże zmiany w systemie? Czy całość instaluje się w jednym katalogu i do niego robione są przypisania?
[#25] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Ponki1986, post #24

Nie robi żadnych zmian. Opus5 siedzi w jednym katalogu do którego jest przypisanie, a w startup-sequence zamiast LoadWB jest LoadDB. Zmiana jednej linijki w startupie i już znów odpala się Workbench.
Nawet w MorphOS tak miałem w dawnych czasach gdy trzeba było się ratować Magellanem, bo Ambient był mocno niedokończony.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 19:33:48 przez MDW
3
[#26] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@MDW, post #25

To która wersja jest najlepsza waszym zdaniem?
[#27] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Ponki1986, post #24

Instalacja Opusa wprowadza minimalne zmiany, czyli jeden wpis w user-startup. U mnie na przykład Magellan nie odpala się zamiast Workbencha. Uruchamiam go normalnie z ikony, jak chcę popracować mocniej z plikami. Tak, jakbym odpalał FileMastera. A potem sobie z niego wychodzę i znów mam Workbencha.
[#28] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Ponki1986, post #26

To która wersja jest najlepsza waszym zdaniem?
Moim zdaniem 5.82, czyli ostatnia oryginalna. Wnosząc po tym, jak (nie) działały mi późniejsze wersje, za dalszy rozwój wzięli się amatorzy, którzy zdemolowali stabilność programu. Przytoczony wyżej argument, że 5.9x lepiej ogarnia dyski większe od 4 GB, jest dla mnie bez znaczenia. Mam w Amidze kartę SD 4 GB jako dysk, z czego zajęte 350 MB...
[#29] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Krashan, post #28

Ja mam jednak kilka dysków i cenię sobie podawanie właściwych informacji o rozmiarze partycji.
A, wbudowany klient FTP działa strasznie wolno...
link
[#30] Re: Directory Opus 5.92 - nowa wersja testowa

@Krashan, post #28

W mojej Amisi jest CF troszkę większy od normalnej wielkości.
Dlatego ciekawiło mnie jak nowy Opus sobie z tym radzi. I muszę przyznać, że nieźle.

Czy teraz DOpus jest jeszcze do kupienia jak kiedyś?

Mój 5.82 pokazywał dane o właścicielu, teraz tego niema....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem