Komentowana treść: AROS - podsumowanie roku 2024
[#1] Re: AROS - podsumowanie roku 2024
Dobrze się czyta. Faktycznie chyba rok AROSa. Oby w tym było jeszcze więcej nowości. OK
2
[#2] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@KM_Ender, post #1

Ciągle ten sprzęt kuleje. Dobrze by było, żeby chociaż jeden popularna platforma działała. Jakiś specyficzny Intel/Asus NuC, albo Mac mini na intelu czy nawet na jakiś prostym n100. Większość tych platform to totalne starocia, wystarczy mi już zbierania nie Pc-towych staroci.
4
[#3] Re: AROS - podsumowanie roku 2024
Deremon przygotował długo wyczekiwaną aktualizację Pythona. W najnowszych dystrybucjach i w AROS Archives mamy już wersję 3.3.7.

Ta część mnie rozwaliła. Rozumiem system retro ale to raczej wygląda jak "znalazłem swój stary dysk przy przeprowadzce" niż robienie aktualizacji.

Python 3.3.7 wyszedł 19 września 2017 roku. I po 10 dniach nie miał już wsparcia bo to było ostatnie wydanie w serii 3.3.x bo wersja 3.4 była dostępna już od marca 2014 roku.
[#4] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@hrw, post #3

Wcześniej był dostępny jedynie Python 2.5.2, który wyszedł kiedy, w 2008? Tzn. że właśnie udało się przeskoczyć kilka lat do przodu. Dla mnie szklanka jest do połowy pełna :) Obracamy się w środowisku Amigi NG, a nie mainstreamu, wyluzuj :)

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2025 10:59:10 przez retrofaza
6
[#5] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@hrw, post #3

Nie wiem jaki poziom jest u reszty, ale podejrzewam, że nie wyższy. Z racji istnienia na x86 ten system ma największe szanse na rozwój i przetrwanie. Nie widzę chęci przeniesienia dwóch pozostałych na x86, które, póki co istnieje. Liczę, że wraz z rozwojem wersji 64-bitowej pojawi się jakiś nowy łatwo dostępny sprzęt. W tej chwili pozostaje kupno używek, podobnie jak w MorphOS-ie. Nie wiem jak z dostępnością płyt do AmigaOS 4.x

Też chciałbym najnowsze wersje oprogramowania, bardziej niż przeglądarki, ale jest jak jest. Póki co punt za dostępność wersji 3.x zamiast 2.5
3
[#6] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@KM_Ender, post #5

W przypadku AmigaOS4 można było kupić w ubiegłym roku 3 różne płyty główne od dwóch producentów, więc z dostępnością sprzętu nie było żle. Co do Arosa faktycznie było nieżle. Czytając to podsumowanie odniosłem wrażenie że działo się w 2024 roku więcej niż przez poprzednie 10 lat razem wziętych. Problem stanowi brak developerów. Jeden Deadwood wszystkiego nie napiszę. No i wtedy jest tak jak z tym Pythonem. Fajne że jest trójeczka, której na AOS 4 jeszcze nie ma, no ale niefajnie że nic za tym nie idzie. Mam na myśli np. nowszą wersję Blendera itd.
5
[#7] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@hrw, post #3

Może jest jakaś zależność przez którą jest to najnowsza wersja jaką w obecnych warunkach dało się w miarę szybko i bezboleśnie zbudować na AROSa. Ważne, że jest trójka, bo do dwójki to nie ma co siadać. Gdy robiłem jakieś swoje mini-narzędzie w Pythonie to wolałem użyć nieskończonego Pythona 3.2 dla MorphOS niż skończonego 2.x, bo dwójka nawet z unicode sobie nie radziła. Do takich przydatnych drobiazgów nie ma wielkiego znaczenia czy Python jest 3.2 czy 3.13. I tak nic wielkiego się w tym nie zrobi bez tony dodatkowych bibliotek.
Jeżeli ktoś chce coś "multimedialnego" pisać w języku skryptowym to nie widzę powodu używania Pythona skoro można użyć Hollywood. Osiągi podobne, Lua to też przyjazny, skryptowy, w miarę nowoczesny i popularny język. Hollywood jest nadwyraz prężnie rozwijany i ma biblioteki chyba do wszystkiego co można sobie wymarzyć.
5
[#8] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@MDW, post #7

Dla mnie osobiście jednym z najważniejszych osiągnięć 2024 jest aktualizacja GCC to 10.5. Dzięki temu w 2025 będą mogły wychodzić dla AROSa 64-bit wersje Odyssey z nowszym silnikiem WebKit. Przy okazji być może uda się też wystawić nowsze wersje Odyssey dla AmigaOS 4 - prace nad tym trwają w tle (zajmuje się tym inny programista).
6
[#9] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@sand, post #2

To prawda. Mnie to się marzy, że by to był jakiś lekki laptop - popularniejszy dell, thinkpad, jakis hp. Żeby to nie byl kolejny kloc do trzymania pod biurkiem.
[#10] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@Mirq, post #9

Jeszcze dopytam, czy ta lista płyt jest taka krótka, ze wzgledu na to, że tylko te działają, czy po prostu innych nikt nie testował. Mam jednego Asusa na H55 (na liście jest gigabyte z tym samym chipsetem). Zastanawiam czy jest sens próbować w ogóle.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 13:23:25 przez Mirq
[#11] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@Mirq, post #10

Lista jest taka krótka, bo zawiera płyty dokładnie przetestowane, jak zamierzasz kupować, to tylko z tej listy. Szkoda, że nie napisałeś jaki masz dokładnie model, ale skoro to H55, to pewnie jest na niej USB 2.0, to akurat dobrze, bo prawdopodobnie będzie bootować z USB. Pewnie jest tam LAN intela, to akurat źle, bo pewnie nie będzie działać (trzeba będzie dodać realteka na pci). No i niewiadomą pozostaje AUDIO, nie wiemy co to za płyta i czy będzie działać. Jeśli tylko LAN by nie działał i wymagał dołożenia karty, to całkiem spoko płyta OK
1
[#12] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@Mirq, post #10

Inne płyty również są testowane - znajdziesz ogromną listę poniżej sekcji "recommended".

To co wyróżnia sprzęty z sekcji "recommended" to fakt, że przed każdym kolejnym releasem powtarzane jest na nich testowanie, więc kupując akurat te płyty masz gwarację, że będą działać z nowszymi wersjami a jakiekolwiek regresji zostaną szybko naprawione.
2
[#13] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@deadwood, post #12

Może czas dodać jakąś maszynę wirtualną do listy obsługiwanych?

Q35 z QEMU z ich9-ahci/virtio-blk dla dysku, es1370/ac97/intel-hda dla audio, virtio-gpu dla grafiki i jest sprzęt który u każdego wygląda tak samo. Nieważne czy pod spodem jest Windows 10/11, Linux czy inny OS.

I za kilka lat ten sprzęt zachowywać się będzie tak samo mimo że hardware/software na którym będzie odpalony będzie całkiem inny niż dzisiaj.
[#14] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@hrw, post #13

chyba ze wywalą wsparcie z qemu :P
1
[#15] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@hrw, post #13

Zarówno VMWare jak i VirtualBox są wspierane w konfiguracji ATA/SATA + HDAudio + PCNet32 + OCHI/EHCI + VESA.

QEMU również jest testowane na "bootowanie z ISO", zarówno w wersji "default" jak i "q35". Co na qemu nie było testowane to instalacja na dysk i używanie, ale jest wysoce prawdopodobne, że też to działa poprawnie.

Co do dodania maszyn virtualnych do rekomendowane sprzętu nie rozważaliśmy tego na razie, ale zastanowimy się.
5
[#16] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@michal_zukowski, post #14

Ekipa od QEMU wie co jest używane w świecie ;D

A obie maszyny ("pc" i "q35") to podstawa wirtualizacji w chmurach więc zostaną na bardzo długo. Do tego są wersjonowane więc można dodać wsparcie "pc-i440fx-9.0" + "pc-q35-9.0" i mieć na kilka lat platformę która nie będzie się zmieniać.
[#17] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@retrofaza, post #11

Jest git.
Pytania:
1. Jaka karte graficzna teraz tam wsadzic? Chyba najlepiej jakiegos GTX4xx.
2. W Aros one nie widze zadnego instalatora na dysk twardy. zle szukam?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 03:17:53 przez Mirq
[#18] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@Mirq, post #17

No i super, że działa :)

Ad.1
GTX4xx próbowałem u siebie i mi nie działał, ale miałem do dyspozycji tylko jedną sztukę konkretnej firmy.

Tutaj jest rozpiska testowanych kart, patrz na kolumnę "3D" żeby była na zielono i nie było innych uwag:
https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/Platforms/x86_support#nouveau.hidd_(nvidia_pci,_agp,_pci-e_desktop)

Generalnie większość GeForce 8xxx/9xxx powinna działać.

Osobiście używam GT220 DDR3 512MB RAM i to chodzi super.
Przykładowo tutaj odpalam na AROS kilka demek na real hardware z tą kartą:
https://www.youtube.com/watch?v=dK7KgX8s7aM

Jak wrócę z pracy to dopiszę tutaj dokładne modele, które mam, bo też możesz trafić na takie które nie działają.

Ad.2
Szukaj programiku InstallAROS powinien być w Tools, no chyba że go przerzucił w distro do Utilities, nie mam teraz tego pod ręką żeby sprawdzić
[#19] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@Mirq, post #17

Dokładne modele kart, które posiadam:

Palit Geforce GT220 DDR3 512 (ne3t220sfhd51-n2163)

Gainward GeForce GT220 DDR3 512 (ne3t2200fhd51-n2167)

Karta Palita działa bez żadnych zastrzeżeń.
Karta Gainwarda nie daje obrazu w systemie przez HDMI, ale jest obraz przez VGA i DVI (używam prostej przejściówki za 5 zł DVI-HDMI żeby podłączyć do monitora HDMI). AROS i tak nie obsługuje dźwięku przez HDMI, więc nic tutaj nie tracimy, można powiedzieć że obie karty są równie dobre na dzień dzisiejszy.

Jak coś dopasujesz do swojego sprzętu to daj znać :)
[#20] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@retrofaza, post #19

Na poczatek zamówilem najtanszego Palita gtx 460 z olx. Zobaczymy :).

Proba uruchomienia sieci na wbudowanej sieciowce konczy sie niestety zawieszeniem systemu. Na szczescie to najmniejszy problem bo 8139 lezy u mnie kilka. Dzwiek dziala bez problemu. Dysk jest widoczny w trybie AHCI, wiec rzeczywiscie, to calkiem spoko plyta.

Jeszcze jedno pytanie, czy sterownik do 3D dziala z jakas karta laptopową?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 17:43:58 przez Mirq
[#21] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@Mirq, post #20

Na poczatek zamówilem najtanszego Palita gtx 460 z olx. Zobaczymy :).

No to na razie będziesz miał na niej tylko VESA. Ale przyszłościowo ok, nowsza Mesa, kóra jest w repozytorium ADT już to obsługuje. Może w tym roku zostanie to przeniesione do brancha na którym opierają się dystrybucje, zobaczymy. (Datego raczej polecałem na teraz GT220, które są na allegro w cenie burgera).

Proba uruchomienia sieci na wbudowanej sieciowce konczy sie niestety zawieszeniem systemu. Na szczescie to najmniejszy problem bo 8139 lezy u mnie kilka.

A który sterownik sprawdzałeś? Na rtl8139.device i na rtl8169.device jest tak samo? Jeśli tak, to faktycznie chyba pozostaje karta na PCI.
[#22] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@retrofaza, post #21

Panowie mam problem. Uruchamia mi się live, jest jingiel. Klikam instaluj i dojeżdżam do końca, a tam nie ma na ostatnim ekranie / nie widać ATA.device ahci.device i wywala błąd jakby dysku system nie widział. Grzebałem i przełączałem tryby IDE/AHCI mode i nic. Dysk SSD. To samo na dwóch różnych laptopach. Żeby było śmieszniej kiedyś miałem na nich zainstalowanego Arosa. Kilka lat minęło, chciałem znów spróbować i kicha. Co robię źle. MSI CX500 z ATI 3850, C2D, eMachines z Atomem to taki odpowiednik Acera One 10".

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 21:27:54 przez KM_Ender
[#23] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@KM_Ender, post #22

Wejdź w Tools/SysExplorer, rozwiń Storage Controllers. Jakie masz tam urządzenia? Daj screena
[#24] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@retrofaza, post #23

Przepraszam, wrzucę w weekend.
[#25] Re: AROS - podsumowanie roku 2024

@KM_Ender, post #24

Założyłem osobny wątek, żeby tu nie śmiecić. Nowy temat problem z instalacją Aros One
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem