Komentowana treść: A1200NG
[#31] Re: A1200NG

@recedent, post #30

No bo to nie jest "Real Amiga" tylko sprzętowy emulator A1200 z wydajnością 257 Mips, który można wsadzić do obudowy A1200. Oczywistym jest, że AGA jest emulowana jak wszystko inne, ale dziwi w sumie brak implementacji karty graficznej skoro jest Bluetooth, WiFi, USB, HDMI a wychodzące ostatnio konwersje gier, są niegrywane nawet na Warp1260 / 100 Mhz a tylko na Vampirach i PiSach.
[#32] Re: A1200NG

@recedent, post #30

Więc życzę Jubi wszystkiego najlepszego w 2025 roku z A1200NG
[#33] Re: A1200NG

@lukjan, post #31

Nie nazwał bym A1200NG sprzętową emulacją. To jest emulacja maszyny na na innej maszynie.Nie masz wyspecjalizowanego układu do interpretacji działania prawdziwych układów.

Temat jest trochę śliski ale warty podkreślenia.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2025 22:23:22 przez markusg
2
[#34] Re: A1200NG

@markusg, post #33

Nie nazwał bym A1200NG sprzętową emulacją

To jest emulacja a nazywać to możesz jak chcesz!
1
[#35] Re: A1200NG

@djpiotrs, post #34

Tak .. tylko trzymając się tej zasady czy amiga z PiStorm to też można nazwać emulacją?

Jak dla mnie chyba tak
3
[#36] Re: A1200NG

@markusg, post #35

A co za różnica w tych czasach? Zawsze sprzęt będzie czymś bliżej Amigi niż zwykłe odpalenie WinUAE.
4
[#37] Re: A1200NG

@djpiotrs, post #28

To musiałby być bardzo drogi prąd..... hot air nie jest zbyt prądożerny.
[#38] Re: A1200NG
Szczerze, nie widzę różnicy w zamyśle wykonania pomiędzy A1200NG a moją A1200x86 (nie koszerną). Po nazwie raczej spodziewałem się tam procesora PPC (w nazwie NG), a tu to, co już w pewnym sensie mam.
No może łatwiej montować bo płyta główna zrobiona pod obudowę 1200, a ja musiałem otrzeć się o druciarstwo.

Dla przypomnienia:
7
[#39] Re: A1200NG

@lukjan, post #31

Amiberry "implementuje" kartę graficzną.
1
[#40] Re: A1200NG

@don_rafito, post #38

Wszystko fajne , tylko ile tam trzeba dopasowywać , dokładać żeby to pasowało i działało. Zacny projekt OK
2
[#41] Re: A1200NG
A600GS i A1200NG prawdopodobnie korzysta z tej samej płytki na której jest procesor. Różnica jest w tym, że to pierwsze stylizowane jest na Vampira Standalone, a to drugie jako zamiennik płyty A1200. Oba rozwiązania nie są idealne, ale to drugie jest coraz bliżej Amigi Najnowszej Generacji. Mam nadzieję, że będzie można wpiąć do tego RPI 4/5 by poprawić te marne osiągi.
2
[#42] Re: A1200NG

@koczis, post #41

A1200NG kupią raczej ci, dla których takie osiągi są wystarczające. Jak np. dla mnie. I tak prędkość jest na wypasie.
[#43] Re: A1200NG

@koczis, post #41

Mam nadzieję, że będzie można wpiąć do tego RPI 4/5 by poprawić te marne osiągi.

Podaj mi kilka przykładów do czego te osiągi są potrzebne. A potem powiesz że to jest be bo nie chodzi na A500 z 512 kb ram Nie mówię że to ty mówiłeś , to jest ogólnikowo taka tylko metafora.
1
[#44] Re: A1200NG

@djpiotrs, post #43

Do wysokich rozdzielczości. Do używania filtrów w programach graficznych. Do prowadzenia prac koncepcyjnych w Amosie. Do grania w stare gry z PC, do oglądania filmów, do renderowania grafiki 3D, do obróbki czegokolwiek, do szybkiego Workbencha w trylionach kolorów, do zarządzania zdjęciami, do internetu i pewnie do kilku, kilkunastu innych zastosowań, których nie wymieniłem.
3
[#45] Re: A1200NG

@amikoksu, post #42

I ten komentarz w SysInfo ;P
[#46] Re: A1200NG

@lukjan, post #45

Mi to nie przeszkadza.
[#47] Re: A1200NG

@koczis, post #44

Małymi krokami to osiągniemy szeroki uśmiech
1
[#48] Re: A1200NG

@koczis, post #41

z tej samej płytki na której jest procesor

To OrangePi Zero 3, bez problemu dostępny na alleszrocie czy aliex.
1
[#49] Re: A1200NG

@amikoksu, post #42

To jest tylko 030 czy jest to konfigurowalne?
2
[#50] Re: A1200NG

@_arti, post #49

Ciężko znaleźć jakąkolwiek informacje, jedynie ten screenshot z SysInfo o 030 257MIPS.
Posiadacze A600GS pewnie wiedzą co i jak.
[#51] Re: A1200NG

@_arti, post #49

Ale ile mipsów.
[#52] Re: A1200NG
To mogliby sie pochwalić ile sprzedali tych A600GS.
1
[#53] Re: A1200NG

@koczis, post #44

a czy co kolwiek z tego robisz? Czy tylko grasz w gry PC? Bo nie wIdziłem ani nowych grafik 3d ani wyrenderowanych filmów 3d... na pewno też nie oglądasz filmów w 720p ( na AGA), i może mi powiesz że zgrywasz na Amigę zdjęcia z telefonu? hehe
boicie się przyznać że te mipsy to tyło do gier z pc.. słabe to
pseudo Amigowcy
[#54] Re: A1200NG

@RokiS, post #53

A1200NG kupuje się nie dla gier a do programów jak np. Lightwave czy Real3D jeśli chodzi o 3D.
[#55] Re: A1200NG

@amikoksu, post #54

ehe... tak samo jak vampira i psistorma... hehehe
[#56] Re: A1200NG

@RokiS, post #55

Patrzysz przez pryzmat gier a nie każdy gra w gry.
2
[#57] Re: A1200NG

@amikoksu, post #56

zgadza się... bo nie ma dowodów na to że uzytkownicy tych wybryków używają ich do tworzenia grafik 3d i filmów 3d :)
ale mogę się mylić i zaraz podasz mi pewnie link do strony/serwera ze stworzonymi na psimstormie i vampirze czy innym cudactwie filmami/grafikami :) dla Amigi
[#58] Re: A1200NG

@RokiS, post #57

W piaskownicy. Jeden koleś twierdził, że najlepiej używa się samych rąk i postanowił, że będzie stał na straży własnych przekonań i w związku z tym będzie szydził z innych dzieci, które miały w nosie jego poglądy i wolały bawić się po swojemu czyli używać wiaderek, łopatek i sitek, lub telefonów. Co wydarzyło się później? Dopóki sfrustrowany chłopczyk tylko kwiczał z wściekłości to nikt za bardzo się nim nie przejmował, ale gdy zaczął rzucać piaskiem to dostał od mamy/taty po dupie. A pan Rokis pewnie nie dostał i stąd te sypanie piaskiem?
1
[#59] Re: A1200NG

@koczis, post #58

ale że co? boli jak ktoś przytacza fakty a Ty możesz odpowiedzieć na nie zmyślonymi, fantazyjnyni teoriami których nikt nie łyka?
[#60] Re: A1200NG

@RokiS, post #59

Obrzucanie błotem może ciebie nie boli, ale to nie oznacza, że tak samo będę to odbierał. Masz swoje zabawki, które lubisz i używasz tak jak lubisz, ale to nie upoważnia ciebie do tego by mi mówić co ja mam robić. Wyluzuj.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem