Komentowana treść: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!
[#1] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!
Jest lista gier 3d na PiStorma?
2
[#2] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@amikoksu, post #1

Ty to od dziś w światku amigowym jesteś?
Quake, Quake 2, Wipeout, Heretic 2, Payback i pewnie kilka innych.
2
[#3] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@_arti, post #2

Te tytuły to akurat wiem. Hexen 2, Heretic II. Zaintrygowało mnie czy coś nowszego się pojawiło a mi umknęło.
[#4] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!
Hmm zebrana kwota to troche ponad 8k zl.. i to jest 150% kwoty? Naprawde znajdzie się developer, który to napisze za takie pieniadze? Bo skoro to jeszcze nie zostalo napisane to wynika z tego ze nie jest to latwe zadanie ani szybkie. Wiec potrzeba kogos z wysokimi umiejtnosciami oraz kogos kto poswieci czas. A sadze ze dla osoby ktora ma takie umiejtnosci to nie jest jakas kwota warta uwagi bo stawka godzinowa wyjdzie ponizej minimalnej krajowej polskiej. Chyba ze sterownik jest juz napisany i tak jest latwiej go spieniezyc... :)
A nie chwila 8 to prawie 256% kwoty jaka mialabyc zebrana czyli 3k zl to kwota jaka dostanie dev za sterownik dla pi4. Albo ja czegos nie rozumiem albo nie wiem o co chodzi.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2025 15:17:13 przez marggines
1
[#5] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@marggines, post #4

Celem było 500 Euro (kwota jest podana na stronie zbiórki). Po 30 minutach było uzbierane 156% tej sumy. Deweloper dostanie całość.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2025 15:22:39 przez _arti
[#6] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!
Czekam teraz na zbiórkę implementacji PPC w RPi.
1
[#7] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@_arti, post #5

Ja po prostu nie rozumiem zalozenia jak poczatkowe 500 euro miałoby zachecic kogokolwiek do pracy nad tym.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2025 15:29:02 przez marggines
2
[#8] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@marggines, post #7

jak poczatkowe 500 euro miałoby zachecic kogokolwiek do pracy nad tym.

Czasem jak chcesz coś zrobić za darmo, a okazuje się, że społeczność jeszcze Cię do tego kasowo zmotywuje, to jakoś Ci się bardziej chce zrobić to szybko i sprawnie...

Podobna zasada jak jedziesz do znajomych naprawiać komputer. Mówisz, że nic - bo nie wypada, ale jak Ci wciskają kasę to bierzesz
5
[#9] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@marggines, post #4

Zasadniczo to, co powiedział deweloper (to ten facet, który zrobił Rewarp BTW i kilka innych rzeczy zorientowanych na sprzęt) brzmi: „Nie chodzi mi o pieniądze, ale chciałbym za to trochę pieniędzy”. I tak, dostanie całą zebraną kwotę.

Więc teraz około 2000 EUR (nie mam pojęcia, jak wysoko to jeszcze pójdzie, więc może być więcej na końcu).
Nie chodzi o to, że zatrudniliśmy jakiegoś gościa, który nie jest związany z rynkiem Amigi. Więc nie chodzi tylko o pieniądze. Ale pieniądze pomagają, przy projekcie, który wymaga dużo pracy.

Jeśli chodzi o gry - pamiętajcie, że mogą pojawić się nowe tytuły, na które do tej pory PiStorm nie mógł sobie pozwolić.
2
[#10] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@_arti, post #5

Ja mam 260% założonej kwoty - 8334 z wymaganych 3197pln. Skoro się tyle nazbierało to może powstanie sterownik do RPi 3?
[#11] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@waldiamiga, post #10

Tak. Dokładnie to jest napisane w newsie.
[#12] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@amikoksu, post #3

Cpu z RPi grafika RPi to amiga za co odpowiada za dźwięk i zasilanie ? Ile Amigi w Amidze ?
3
[#13] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@Sventevith, post #12

No, mamy jeszcze tego trochę - układy graficzne do grania w stare gry, dźwięk, stację dysków, klawiaturę, dysk, port drukarki, szeregowy, amigową myszkę, joystick, ewentualnie kartę sieciową w PCMCIA... powiedziałbym nawet, że PiStorm z pamięcią RAM, to taka mniejszość
2
[#14] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!
Chwalebna inicjatywa. Pomimo tego, że to wydeptywanie tej samej ścieżki chyba piąty czy szósty raz w historii Amigi. Ale jesteście młodzi, macie czas na chodzenie po własnych śladach. Trzymam kciuki i życzę powodzenia (serio). OK
4
[#15] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@marggines, post #4

Chat GPT
szeroki uśmiech
1
[#16] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@marggines, post #7

Typ dla sportu popełnił magię zwaną Sonnet Library. Po godzinach. Bez dokumentacji. W 4 lata. Po czym to udostępnił i każdy może dziś spełnić marzenia z najtis...(BTW popełnił też dla fanu stery 3d dla Radona pod AOS3, ale komuś żal pupę ścisnął i nie zostały puszczone w świat). Umówmy się zatem, że to 500EUR, było bardziej symbolem uznania społeczności niż budżetem. A to, że kwota urosła, tylko cieszy; nie ma lepszej głowy na ogarnięcie tego tematu.
5
[#17] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@crimart, post #16

Chciałem odpisać amikoksu ale nie mogę bo jestem na jego liście zablokowanych chociaż nigdy z nim nie rozmawiałem

Pytał jakie gry 3D są na 68k, jak ten sterownik powstanie to zmotywuje mnie do Carmageddonu GL, StuntCarRacer GL i Forsaken.

--

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2025 21:03:25 przez Artur Jarosik
7
[#18] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@Artur Jarosik, post #17

2
[#19] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@Artur Jarosik, post #17

Ja właśnie zamówiłem sobie w końcu pistorma dla a1200. A mialem nigdy tego nie robić.
3
[#20] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@sand, post #19

No i Mario64.
3
[#21] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@_DiskDoctor_, post #6

tego nie będzie. A nawet jeśli to po co?
[#22] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@Sventevith, post #12

Tyle samo co w klasyku z 060, mediatorem, delfiną i voodoo3. Nie jest koszerne? To zostań przy tym co koszerne i nie interesuj się tym co wymaga czegoś więcej. Dla mnie ten pęd jest obcy, bo ja lubię amigę za to czym jest, ale tutaj jest opcja mieć oprócz tego to czym mogła być po różnych rozbudowach. Nikt nie wyłącza AGA, po prostu obok prostego RTG 2D może w końcu być coś co działa na układzie 3D i zgodne z bibliotekami 3D wykorzystywanymi w tytułach na amigę. Czyli krok bliżej właśnie w/w rozbudowanego klasyka. Co w tym złego? Czy ktoś każe ci tego używać?
4
[#23] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@Sventevith, post #12

Cpu z RPi grafika RPi to amiga za co odpowiada za dźwięk i zasilanie ? Ile Amigi w Amidze ?

Jeśli to jest kompatybilne z systemowym (starym) oprogramowaniem, to jest 100% Amigi w Amidze.
1
[#24] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@Artur Jarosik, post #17

StuntCarRacer GL

Kupuje.
[#25] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@koczis, post #24

Przecież to jest gra wektorowa.

Wtf?
[#26] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@_DiskDoctor_, post #25

To jest gra 3D i jej remake korzysta z technologii OpenGL.
1
[#27] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@koczis, post #26

Może i tak, ale pytanie co ktoś chce osiągnąć, bo równie dobrze to mogłoby działać na samym emu68 z identyczną płynnością ;)
1
[#28] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@abcdef, post #27

Może tekstury?

To bym zrozumiał.
[#29] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@abcdef, post #27

Może i tak, ale pytanie co ktoś chce osiągnąć, bo równie dobrze to mogłoby działać na samym emu68 z identyczną płynnością ;)

Myślę, że chodzi o czas. Z technologią można wykonać daną czynność szybciej i wygodniej. Wystarczy porównać fakty. Dla przykładu: mamy prostą drogę do pokonania o długości 1000 km. Możemy ją pokonać samochodem, rowerem lub pieszo. Nikt nie mówi, że się nie da. Da się, ale czas realizacji zadania jest inny.
[#30] Re: Warp3D dla Pi4/CM4 - zbiórka ruszyła!

@koczis, post #29

Rzecz w tym, że autor zalinkowanego filmu podpisał, że gra bazuje na wersji windowsowej pisana jest w C++ z wykorzystaniem Direct3D (więc nie OpenGL) co oznacza, że ktoś poświęcił czas by zrobić directx-ową wersję choć oryginał na sturbionej amidze działa tak samo płynnie (no wiadomo, rozdzielczość, brak wygładzania tekstur). Ergo... to właśnie CZASU potrzeba na robienie portów oraz tworzenie nowych wersji starych gier. I jeszcze raz napiszę, ta gra - stunt car racer - liczona na CPU i procedurami rysującymi pisanymi "z palca" a nie korzystającymi z jakiegoś API jest, istnieje, działa i działa dobrze. A jeśli już ktoś by chciał zrobić jakiś szołkejs to nie lepiej byłoby zrobić coś podobnego do projektu który chyba ostatecznie nie wypalił, ale chodzi o Stunt Car Mania ...
https://www.youtube.com/watch?v=auZ9A70iP6A
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem