[#53]
Re: ACA1240/1260 - uruchomiono przesprzedaż
@Dorian3d,
post #52
W DE sprzeda trochę kart, bo ma swoich wyznawców, ale nie będzie to tyle co ACA 030. Jak ja kupowałem swoją ACA1230, to kosztowała podobnie albo mniej jak stare Blizzardy czy Apollo. Wersji 55Mhz już nie kupiłem tylko zmieniłem CPU i taktowanie wersji 40Mhz na 50Mhz. Wersja 55Mhz była dużo droższa i ja się nie zdecydowałem.
Jak wyszły karty 1233n to już mi nie działały podkręcone na 50Mhz

Podobno te pierwsze działają, ale jak na forach pokazały się fotki podkręconych kart, które są wolniejsze od 55Mhz o jakieś 3% to nowsze wersje już miały inne timingi lub coś zmienione, bo moje egzemplarze 1233n wysypywały się przy 45Mhz jeśli dobrze pamiętam.
Póżniej pokazały się TFy i Pistormy i z tego co wyśledziłem na grupach ACA1234 już się ciepło na niemieckim rynku nie przyjęła. ACA1260 kupią kolekcjonerzy i fani firmy oraz mniej świadomi, co nie patrzą aż tak na cenę, a bardziej gwarancję i że lokalna produkcja i kontakt w ojczystym języku.
Nie ma już takiego wow na rynku. Chyba powracające pokolenia fanów Amigi po woli się wyczerpują, a ci co się bawią w retro mają już dużo sprzętu i mniej kupują. Ci co bardzo chcieli 060 raczej je już mają. Ci co czekali aż stanieje kupili w końcu pistorma, albo nadal czekają, ale ACA1260 to nie ich cenowy cel