Komentowana treść: Sevgi Engine
[#31] Re: Sevgi Engine

@Hexmage960, post #30

Miałem sen... 2030 rok ludzie znowu tworzyli gry na amige 500 + slow, gry miodne rasowo amigowe, z zabezpieczeniem żeby nie uruchaniały się na kickach powyżej 1.3 i dziwactwach typu aga ..
1
[#32] Re: Sevgi Engine

@dynx, post #31

Koszmara miałeś.
2
[#33] Re: Sevgi Engine

@dynx, post #31

z zabezpieczeniem żeby nie uruchaniały się na kickach powyżej 1.3 i dziwactwach typu aga ..

Takie zabezpieczenie to według mnie przejaw złej woli programisty.

Ja przykładowo wspieram OCS/ECS, pisząc gry na Amigę 1200. Wymagam systemu w wersji 3.0 bo ma sporo przydatnych funkcji ułatwiających zadanie (własne wypełnianie okienek, obsługa plików formatu IFF).

Miałem sen... 2030 rok ludzie znowu tworzyli gry na amige 500 + slow, gry miodne rasowo amigowe

Ja amigowałem w latach 1995-2001 bardzo intensywnie, stąd nie widzę nic złego w wydawaniu gier na Amigę 1200 z kartą 030/040+, bo wtedy wiele takich produkcji powstawało (Blobz, Gulp, Valhalla, Lemmings 3, Zee Wolf, Jungle Strike, Tiny Troops, Worms DC itp.).

Po Amidze 500 moim zdaniem Amiga ma ciąg dalszy. Kontrowersyjny pod pewnymi względami, zgoda.

Ale Amiga 1200 była na rynku niespełna dwa lata za czasów Commodore. Potem wznowiono produkcję A1200 oraz Amigi 4000 w obudowie Tower. Ta duża Amiga miała wiele opcji rozszerzeń, tylko była droga, stąd niepopularna.

Moim zdaniem Windows już przed 1995 zaczął być bardzo popularny, natomiast Amiga była w dużej niszy.

Według mnie niech każdy pisze jak mu pasuje i wybiera platformę zgodnie ze swoim sercem i rozsądkiem. Cieszę się, że są fani Amigi 500 jak i hiper-nowoczesnych rozwiązań.

Amidze brakowało troszkę standardu w pewnym punkcie historii. Wymagania sprzętowe nowych programów też zadecydowały o takich losach naszej platformy - nie każdego było na to stać, bądź inaczej widział przyszłość.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2025 12:39:47 przez Hexmage960
[#34] Re: Sevgi Engine

@Hexmage960, post #33

Dodam jeszcze, że kickstart 1.3 nie wspiera dysku twardego. Skoro ludzie chcieliby przybliżyć Amigę do PC ze względu na dysk twardy, więcej pamięci, lepszą grafikę i lepszy procesor to system 3.0 i postęp w Amidze jest konieczny.

Co prawda grać z dyskietek NDOS można i dziś - jest to dosyć fajna przygoda - czasami lubię sobie uruchomić tak grę, np. Whizz. Ale dysk twardy, wielozadaniowość - się przydają i są wygodne.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2025 13:11:50 przez Hexmage960
2
[#35] Re: Sevgi Engine

@dynx, post #31

Jaki slow, po co slow i jeszcze po co ten kick 1.3, to wszystko dziwactwa i brak koszerności, Amiga skończyła się na 512kB i kicku z dyskietki w A1000.
[#36] Re: Sevgi Engine

@Lapka555, post #35

Tylko po co te dziwactwo w postaci dodatkowego rozszerzenia 256kB.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2025 15:06:04 przez amikoksu
[#37] Re: Sevgi Engine

@tukinem, post #29

Niektórzy amigowcy mają po prostu bzika na tle źle pojętej koszerności ale zdradzę ci sekret - nie trzeba się nimi przejmować OK Ja też z chęcią bym zobaczył jakiś fajny, wektorowy (albo częściowo teksturowany) symulator lotu na ECS i 030.
1
[#38] Re: Sevgi Engine

@waldiamiga, post #8

W wersji 0.178, która pojawiła się dzisiaj usunięto błąd zgłaszający wymaganie biblioteki Cybergraphics.
[#39] Re: Sevgi Engine

@_arti, post #37

A dla mnie to kazdy niech robi coś co sprawia mu przyjemność;) jak ktoś chce pisać na a500 to niech pisze, ma ochotę na wypasione amigi - też super. Fajnie że platforma zyje i coś się dzieje. Osobiście lubie gry które wymagają amigowych chipsetów i są no dość koszerne czyli max 1200 plus fast. Jak chce coś wypasnego to mam do tego inne platformy a takie gry "koszerne" pozwalają mi wczuć się klimat gier jakie lubie i cofnąć się trochę do czasów dziecinstwa.
[#40] Re: Sevgi Engine

@Hexmage960, post #34

Dodam jeszcze, że kickstart 1.3 nie wspiera dysku twardego.

To nieprawda, 1.3 obsluguje twarde dyski i moze sie z nich bootowac, jesli kontroler ma autobootowalny rom i twardy dysk ma zainstalowany filesystem w rdb.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem