Komentowana treść: Serious Sam dotarł na MorphOS-a
[#1] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a
Testował już ktoś? U mnie otwiera się okienko z napisem ***Application is meditating***. Oczywiście wszystkie pliki podłożyłem, tylko nie podane jest w dokumentacji do portu jaka konkretnie wersja z PC ma zostać użyta. Na razie sprawdziłem First Encounter.
[#2] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #1

Ja użyłem danych z GOG i wszystko działa.
Jaką masz wersję sterowników do Radeona? Ostatnia beta, czy coś wcześniejszego?
1
[#3] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a
Nie wiem czy dobrze patrzę, ale jeżeli to jest ta produkcja, której widziałem filmy i to działa na MorphOS to uaaaaał... Nie sądziłem, że TinyGL jest gotowe na tak współczesne produkcje.
1
[#4] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #2

Szczerze to ściągłem jakąś wersję z WEBArchive. TinyGL, SDL I sam MOS w najnowszej wersji. Spróbuję tą wersję z GOG.
[#5] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #4

Spróbuj jeszcze odpalić LogToola i dopiero grę.
Jeśli ruszy - to spróbuj odpalić grę już bez LogToola w tle.
[#6] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@MDW, post #3

To są gry z 2001 i 2002 roku. Nie mają nic wspólnego ze współczesnością.
5
[#7] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@MDW, post #3

Nie wiem którą wersję widziałeś (bo jest kilka). "Nasza" wygląda tak:

6
[#8] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@rbej1977, post #6

MDW nie napisał "na współczesne", tylko "na tak współczesne" ok, racja
2
[#9] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #5

Można prosić o listę plików, które należy skopiować? Może coś zbędnie kopiuję i przez to nie mogę uruchomić?
[#10] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #9

Ja mam wersje TFE z GOG-a, bezproblemowo zadziałała z tym egzekuem. Testowałem na A1138.
4
[#11] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #9

Ja skopiowałem właściwie wszystko z GOG (pilnując żeby to co jest w "naszym" porcie nadpisać).
1
[#12] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@rbej1977, post #6

Kolega miał na myśli przeszłą współczesność której nie dogoniła Amiga.
3
[#13] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #11

Znalazłem jakąś wersję 1.05 z GOG. Oczywiście trzeba było wykonać instalację na PC aby pozyskac niezbędne pliki, ale dalej mam to samo. Może ktoś pomoże...
[#14] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a
Wooo moja ulubiona gra swego czasu oj będzie grane ;)
3
[#15] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #11

Zrobiłem tak samo… że na początku skopiowałem dane PC The First Encounter katalogu z binarkami od wersji Second. Co ciekawe gra się odpaliła, ale tylko do menu, wybranie New Game powodowało błędy.
[#16] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@rbej1977, post #6

To są gry z 2001 i 2002 roku. Nie mają nic wspólnego ze współczesnością.

No właśnie już się zorientowałem. Wcześniej musiałem popatrzeć na filmy z nowszych części tej serii.
Chociaż te części działające na MOSie dla mnie i tak są bardzo w porządku, bo lubię takie nowe retro. szeroki uśmiech
3
[#17] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #7

Nie wiem którą wersję widziałeś (bo jest kilka). "Nasza" wygląda tak (...)

To nie na to patrzyłem. To co pokazałeś wygląda już bardziej swojsko. I jak na nasze standardy bardzo fajnie.
Ja to nawet wolę takie produkcje z przełomu wieków, bo grał i tak nie będę, a na coś takego fajniej mi się patrzy, bo jeszcze wiem co widzę. szeroki uśmiech W dzisiejszych grach już nie jestem w stanie nazwać tego co widzę na ekranie.
2
[#18] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #11

Zakupiłem obie gierki na GOGu (ok. 4,50 zł/szt.), zainstalowałem na PieCu. Katalogi z grami przeniosłem na PoweMaca i uzupełniłem "naszymi" plikami (część się nadpisała zastępując pliki pecetowe. Obie gierki wczytują się kilkanaście sekund i w obu odpalenie kończy się komunikatem "nie mogę otworzyć głównego okna".
Podajcie linki skąd zassaliście obie gierki.
[#19] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Kitech, post #18

Ja zrobiłem dokładnie tak jak Ty. Dane z GOG.
Jesteś pewien, że masz najnowszą betę TinyGL?

P.S. Testowałem część pierwszą i widzę pewne problemy, muszę wyjaśnić parę rzeczy z BeWorldem. Ale druga część daje się przejść do końca (testowałem).
1
[#20] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Kitech, post #18

Właśnie dokupiłem TSE, całe 4.39 pln, dziś instalka na pod windą, oraz zgranie danych na pena.
Jutro sprawdzę dwójkę na PowerBooku, ale nie przewiduje problemów, skoro nawet uruchamiała się do menu z danymi z jedynki.
[#21] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #19

Ja testowałem różne wersje i za każdym razem mam to samo. Tak samo jak Wy kopiowałem piki z wersji PC, ale z pominięciem nadpisania plików, które już są w archiwum portu. Instalowałem jeszcze raz update do TinyGL, najnowsze SDL2, porównywałem czy jakaś biblioteka nie jest przypadkiem inna niż ta na płycie instalacyjnej z MOS 3.19. Wszystko wygląda OK, ale gra nie ma zamiaru się uruchomić. Wrzuciłem nawet biblioteki TinyGL z płyty instalacyjnej MOSa, ale gra również się nie uruchomiła z tą różnicą, że logo startowe z bombą miało aktywną maskę przezroczystości dookoła (najnowszym updated TinyGL logo ma czarne tło), a po jego zniknięciu pojawił się komunikat o niemożności otwarcia okna.
[#22] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #21

A jak wygląda konsumpcja VRAM?
[#23] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a
Gdyby ktoś się zastanawiał jak bardzo "jedynka" różni się od "dwójki":

(to "jedynka")
2
[#24] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #19

Przeinstalowałem TinyGL i POSZŁO!!! Wielkie dzięki, należy Ci się ciastko.
2
[#25] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@recedent, post #22

VRAM zajęty na poziomie 54%, czyli ponad połowa z 32MB.
[#26] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #1

Panowie w końcu ruszyła u mnie ta gra. Niestety musiałem system postawić na nowo, po czym zainstalowałem tylko TinyGL Update i biblioteki SDL2. Działa bardzo fajnie na moim A1133, podobnie działała kiedyś na Compaq Evo N610 z P4 1.8 GHz i Radeon 7500 32MB.

@recedent dziękuję za pomoc.
1
[#27] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a

@Ponki1986, post #26

Ogrywasz część pierwszą, czy drugą? "Jedynka" ma póki co pewne błędy (jeden z nich tkwi w opcji zapisu, jeden powoduje wyświetlenie mapy świata z części drugiej zamiast z pierwszej). Jeśli grasz w "jedynkę" to daj mi znać czy działa u Ciebie klawisz "Use" albo czy możesz wejść w NETRISCA (dwuklik prawym przyciskiem myszy).
[#28] Re: Serious Sam dotarł na MorphOS-a
Uwaga, warto dodać, że właśnie na MorphOS Storage dropnęła wersja 1.1, z poprawionymi niemałymi bugami w kodzie. Sugeruję pobrać i cieszyć się bezproblemową grą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem