Komentowana treść: OpenDune 0.9.026
[#1] Re: OpenDune 0.9.026
Ciekawe, że pierwowzór działa na OCS z 1MB RAM
[#2] Re: OpenDune 0.9.026
Jeszcze kilka lat temu powiedziałbym, że portowanie takich rzeczy na 68k nie ma sensu. A dzisiaj, gdy mamy przynajmniej kilka tanich rozwiązań dających absurdalnie szybkie 680x0, takie produkcje naprawdę mają sens. Te różne niskopoziomowe emulacje, jakieś FPGA (ja nie potrafię ich nawet wymienić, bo tyle ich jest) są wręcz idealne dla takich produkcji z ostatniej epoki przed obowiązkową akceleracją 3D (do tego trzeba coś więcej niż tylko ultraszybkie 68k). Tak więc ode mnie kciuk w górę. OK

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 13:34:18 przez MDW
6
[#3] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #1

A ów pierwowzór przestał raptem działać na OCS 1MB RAM?
2
[#4] Re: OpenDune 0.9.026

@RadziN, post #3

Grałem w to na A600 z 1 MB RAM, czasem lekko przycięło przy dużej ilości jednostek, ale już na A1200 nic nie zacinało. Mam nawet obecnie oryginał w idealnym stanie ;P

68060, system RTG oraz AHI 4.18, 64 MB pamięci itp idt ? Bez jaj....

Obecnie jedna z moich A1200 spełnia takie wymagania, ale zagram w oryginał nawet na A500 ;P
1
[#5] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #1

Ciekawe, że pierwowzór działa na OCS z 1MB RAM

Nie, pierwowzór nie działa na OCS, pierwowzór działa na PC z VGA. Wersja OCS jest zredukowana do wymagań OCS i 1MB.
To jest port właśnie pierwowzoru, czyli wersji PC która ma grafikę w 256 kolorach i ma więcej rzeczy. Muzyka dodatkowo się zmienia zależnie od akcji (i jest inna niż w wersji na Amigę).
9
[#6] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #4

68060, system RTG oraz AHI 4.18, 64 MB pamięci itp idt ? Bez jaj....

Wybacz ale... nie wiem czy wiesz ale świat poszedł dalej. Parafrazując już klasyk cytat z Chłopaki nie płaczą - "Pojawiły się komputery, akceleratory, płaskie monitory ale co z tego, jeżeli ich serca pompują tą samą krew, są potomkami człowieka, który dalej siedzi na OCS z 1MB" :P
2
[#7] Re: OpenDune 0.9.026

@RadziN, post #6

Masz rację. Świat poszedł dalej niż Dune II

A siedzę na Warp1260 i TF1260

Ale A500 1 MB RAM też mam

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 19:12:38 przez lukjan
[#8] Re: OpenDune 0.9.026

@Solo Kazuki, post #5

Jest zredukowana owszem. U sąsiada graliśmy w ten tytuł na PC również, ale jakoś dla mnie różnic nie było znaczących. Za to port odgrzewanego kotleta ma coraz większe wymagania, bo poprzednio było chyba 040 + AGA. Teraz już 060 + RTG dla kotleta, który i tak na Amigę wyszedł i był super grywalny OK

A znam masę osób z osiedla, którzy przy tym spędzali mnóstwo czasu, więc musiało być grywalne szeroki uśmiech

The Settlers II to już inna bajka. Nie wyszła na Amigę a minimalne wymagania to 040 + AGA

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 19:09:41 przez lukjan
1
[#9] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #8

Różnice widać na pierwszy rzut oka, widocznie nie przyglądałeś się dobrze w młodości. Weź sobie kilka grafik z wersji VGA i z wersji OCS i porównaj.

Co do wymagań, jest to wersja pod RTG, ale też jest wersja dla AGA z mniejszymi wymaganiami jak sam zauważyłeś. Więc ta wersja to raczej jest dla tych co działają głównie na RTG albo nie mają AGA.
2
[#10] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #8

Jako mało wymagający trzynastoletni gracz, fan Mortal Kombat, bezkrytycznie zapatrzony we wspaniałość komputerów Amiga, też nie widziałem za dużej różnicy pomiędzy wersją MK2 dla Ami i PC. Nawet wydawało mi się śmieszne, że na wspaniałej Ami taka super gra mogła się zmieścić na 4 dyskietkach 880kB, a na PC po spakowaniu arj potrzeba było (jeśli mnie pamięć nie myli) aż 13 dyskietek 1,44MB. Normalnie benzadzieja. Fakt, wygląd pasków energii i sterowanie jednoprzyciskowym joy'em to były dostrzegalne przeze mnie w stosunku do wersji na PC uproszczenia, ale przecież grywalność była tak samo świetna! Te same wypieki na twarzy i pretensje od rodziców, że znowu zasiedziałem się u kolegi. W dodatku wersja PC miała takie wyraźne piksele, a na Ami grafika była jakby gładsza (ech ta magia telewizorów ). Tak postrzegałem to jako dzieciak... Dziś jak z ciekawości odpalam MK2 pod WinUAE to... no przepraszam, ale - o ile z perspektywy A500 to była świetna konwersja - to jednak obiektywnie była to bieda wersja.
2
[#11] Re: OpenDune 0.9.026

@Djk83, post #10

Mortal Kombat na Amidze to była dodatkowo dyskoteka i słyszałem od znajomych że spore różnice względem PC czy późniejszych konsol. Słyszałem, bo długo czasu przy tym nie spędzałem. Wolałem Dune II czy The Settlers, tak samo jak zamiast odgrzewanego kotleta Dume II, chętnie bym przyjał np. Dune 2000 na dopalone Amigi 68k, lub choćby serie Warkraft, których na Amidze nie było.
[#12] Re: OpenDune 0.9.026

@Solo Kazuki, post #9

Szczególnie jak stoją obok siebie. Ale jak się idzie do innego mieszkania a tam i tak jest OK, to te różnice stają się nieistotne i do głowy mi nie przychodziło wówczas, aby z tego powodu męczyć rodziców o PC szeroki uśmiech

PeCet pojawił się u mnie na stałe dopiero w jakoś 1999 roku, kończąc przygodę na A1200T 040

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2025 11:11:25 przez lukjan
1
[#13] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #11

Mortal Kombat na Amidze to była dodatkowo dyskoteka

Jak się grało z dyskietek, to było wachlowania, szczególnie w MK2. Ale jak się grało z dysku twardego, to mortale kombaty wczytywały się w moment.
[#14] Re: OpenDune 0.9.026

@amikoksu, post #13

W tym czasie miałem A600. Gdy już miałem A1200 030 z HDD + CD, to już nie pamiętałem o istnieniu Mortal Kombat, do którego nawet dziś mi zupełnie nie tęskno, nawet gdyby był w milionach kolorów i Super Hires
[#15] Re: OpenDune 0.9.026

@Solo Kazuki, post #5

Ta "muzyka" to raczej pseudo muzyka MIDI, do której sentyment mogą mieć jedynie PeCeciarze. Już lepiej mieć sentyment do SIDów 😀

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2025 11:56:58 przez lukjan
[#16] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #15

Pleciesz farmazony. Mam do Amigi podpięty Roland SC-88 Pro i muzyka jest znacznie lepsza niż z wersji na OCS.
Jak się odgrywało dźwięki na pierdziawkach to nie dziwota że się wydawała muzyka z OCS lepsza.

Przede wszystkim muzyka z OCS jest taka sama w każdym momencie. Wersja z OpenDune się zmienia zależnie od sytuacji w grze. Ale żeby to docenić trzeba mieć dobry sprzęt dźwiękowy.
4
[#17] Re: OpenDune 0.9.026

@Solo Kazuki, post #16

Nawet żeby docenić dźwięk z Pauli to dobrze mieć dobrego grajka. A jak ktoś lubi dźwięki MIDI to OK. Dla mnie mega sztuczne.

W każdym razie jak ktoś przeniesie Dune 2000 na dopalone 68k to pogratuluje wysiłków i nawet zapłacę tak jak w przypadku The Settlers II szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2025 19:52:50 przez lukjan
2
[#18] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #17

Dźwięki MIDI domyślnie brzmią surowo. Mi się nie podobają. Dlatego też muzyka z gier np. z automatów mi nie leży pod względem brzmienia. Próbki wykorzystywane na Amidze były często z prawdziwych instrumentów, z efektami itp. temu muzyka często brzmi lepiej mimo niższej jakości próbkowania.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2025 20:17:20 przez amikoksu
2
[#19] Re: OpenDune 0.9.026

@amikoksu, post #18

Więc chyba średnio rozumiesz na czym polega MIDI .
1
[#20] Re: OpenDune 0.9.026

@prz, post #19

Trochę tam wiem. Ale bardziej z punktu widzenia sterowania, zapisu.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 08:24:34 przez amikoksu
[#21] Re: OpenDune 0.9.026

@prz, post #19

Tylko, że ten system dźwiękowy nawet w świecie PC długo nie pożył, bo to już historia przecież.
[#22] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #21

Oczywiście biorac pod uwagę zastosowanie w grach
[#23] Re: OpenDune 0.9.026

@lukjan, post #21

Nic dziwnego, twórcy oprawy muzycznej nie mieli żadnej kontroli nad ostatecznym brzmieniem, tak w przypadku syntezy FM, jak i lepszych i gorszych kart z wavetable - ta sama muzyczka mogła brzmieć lepiej lub gorzej, a na pewno trochę inaczej w zależności od zamontowanej karty dźwiękowej.
MIDI było ślepym zaułkiem, dla mnie nieco niezrozumiałym, gdy taki Sound Blaster Pro i jego klony bez problemu grał MODy. Jedyne wytłumaczenie to oszczędność RAM-u i CPU, przy czym w dobie popularnośći kart z wavetable i tak wówczas już PC były szybsze i miały przeważnie więcej RAM-u niż A500

A muzyka w Mortal Kombat i tak na Amidze jest niedościgniona

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2025 13:03:09 przez Jacques
[#24] Re: OpenDune 0.9.026

@Solo Kazuki, post #9

A czy ten port ma coś wspólnego z tą wersją, czy to pomysł autorski ?

https://www.freegameempire.com/games/Super-Dune-2
[#25] Re: OpenDune 0.9.026

@Jacques, post #23

Porównując przykładowo DarkSeed, to stara już i poczciwa wówczas Paula trzymała się chyba długo najlepiej, bo jak dla mnie nawet na PS1 oprawa dźwiękowa brzmi gorzej niż na A500 z 1MB Ram szeroki uśmiech

https://www.youtube.com/watch?v=nv18Flkmogo
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem