Komentowana treść: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt
[#31] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@_DiskDoctor_, post #20

EAB search: AB3D2
Wśród wyników są dwie zrobione instalki HDD: z grafiką oryginalną i Karlosa. Można podmienić binarki na te najświeższe z Aminetu, choć rozmiary są takie same w sumie.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2025 21:31:55 przez Jacques
2
[#32] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@mailman, post #29

Chyba z Odamexem im nie wychodziło i musieli użyć GZDooma, a szkoda bo o ile Odamex na MorphOS-ie chodzi to GZDoom (na razie) nie.
[#33] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@michal_zukowski, post #15

dodatkowo warto pociągnąć polepszone levele od Karlosa

Wkurzony Karlos sobie jeszcze trochę po ulepsza od kiedy sprzedałem info o możliwości przesuwania tekstur w pionie a której edytor nie ma. Abu już to wrzucił do nowej wersji edytora i się chłopaki bawią.
link

A skoro w temacie AB3D to jakiś czas temu zachciało mi se sprawdzić ile edytor do TKG jest w stanie wypluć użytecznych danych by zrobić mapę do jedynki AB3D. Nie jest najgorzej i powstała pierwsza nieoficjalna mapa do jedynki. Malutki proof of concept z czterema zonami i kilkoma obcymi.
link
Przekopiować katalog LEVEL_A do katalogu levels na drugiej dyskietce AB3D czy tam instalce na twardym, src nie ruszać chyba że ktoś to chce podejrzeć źródłową mapę w edytorze do TKG przed konwersją do AB3D.

I dodatkowo granie na WASD + mysz dużo ułatwia
Wtedy jeszcze przechodziłem lamersko na kursorach ale ostatnio dziubię w dodatek Xenium Core i na klawie z myszką plus płynność idzie świetnie. OK
2
[#34] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@MDW, post #28

Coś mi się wydaje, że na NG prędzej się doczekamy tego świetnego remake'u "Alien Breen 3D II" na bazie GZDoom niż dostosowania oryginału do działania na NG.

A w ogóle takowy powstał? Ja słyszałem jedynie o wiernym remake'u jedynki a nie dwójki na GZDoom.
[#35] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@MDW, post #28

misc.resource to modul z Amigowego kicka.
Jak chcesz wersje plikowa to mozesz stad (http tylko):

link

Archiwum WT31.lzx

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2025 08:56:29 przez Don_Adan
1
[#36] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@MUFA-amigaone-pl, post #34

Powstaje od dawna ale na razie ucichło:
https://www.youtube.com/watch?v=lZ6sUjICn1Y
1
[#37] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@MUFA-amigaone-pl, post #34

A w ogóle takowy powstał? Ja słyszałem jedynie o wiernym remake'u jedynki a nie dwójki na GZDoom.

Oczywiście, że masz rację, nigdy nie odtworzono AB3DII na GZDoom. To co wyszło to był remake pierwszej części. Całkiem mi się pokiełbasiło gdy pisałem ten komentarz i nawet wczoraj wieczorem się zorientowałem, że pomyliłem obie części, ale już tego nie prostowałem, bo myślałem, że nikt nie zauważy.
[#38] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@Don_Adan, post #35

Dzięki za wyjaśnienie, ściągnąłem archiwum.
Nie wiedziałem za bardzo co z tym zrobić, więc wrzuciłem plik misc.resource do katalogu głównego i uruchomiłem plik wykonywalny. Efekt był taki sam, nic się nie pojawiło, Snoopium też pokazuje "Fail" przy misc.resource, a w CLI widzę komunikat:
tkg1:tkg_release_040 failed returncode 10
[#39] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@MDW, post #38

Ale te binarki i tak nie używają AHI tylko Pauli, więc...
1
[#40] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@Jacques, post #39

Racja. Zobaczyłem „RTG” i się na to rzuciłem, a przecież nie samym obrazem program żyje.
2
[#41] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@MDW, post #40

No wiem... W idealnym świecie pomogłoby danie MUTE przed uruchomieniem
2
[#42] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@Jacques, post #31

EAB search: AB3D2

320 stron wątku... Chyba odpuszczę tę grę. No bo jak mam 2 h szukać instalek (kompletować) żeby potem pograć 1 h to trochę nie warto.
[#43] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@_DiskDoctor_, post #42

Nie chodziło o czytanie wątku
Wpisz w Google: eab search, poszukaj linka o który może chodzić (Grandis FTP), a potem w tamtej wyszukiwarce wpisz to co podałem po dwukropku.
3
[#44] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@deejayremix, post #36

Mam AlienBreed3D Reamke na PieCu, ale jakoś wolałem sobie niedawno odpalić i pociupać w oryginał na A1200 szeroki uśmiech

To samo tyczyć się będzie AB3DII, z tą różnicą że aktualizacja na real hardware bardzo cieszy, a PeCetowe czy NG odmiany jedynie ciekawią, bo to już nie to samo.
[#45] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@lukjan, post #44

Mam AlienBreed3D Reamke na PieCu

O którym remake piszesz?
[#46] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@_DiskDoctor_, post #42

Ja pobrałem wersje od Karlosa (tutaj) - klikasz na zielony przycisk "code" i wybierasz "download ZIP". Nawet plików z aminetu z wersji "AB3D2_TKG_Rebuilt" nie podmieniałem bo mają taką samą wielkość jak te w wersji od Karlosa. Odpaliłem grę na WinUAE - ikonka KarlosTKG, klikam przycisk "Release" potem "Low Spec", następnie rozdzielczość i gra się wczytuje. Gra fajnie działa a pozycję dźwigni na ścianie zmieniamy klawiszem "F", tryb deweloperski podaje liczbę klatek na sekundę. Teraz czekam cierpliwie jak mi przyjdzie do tygodnia adapter USB-CF do PC i będę mógł przetestować grę na TF1260 LC, jestem ciekaw czy pójdzie wersja 060 czy tylko 030. Pozdrawiam i życzę przyjemnej rozgrywki.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 02:26:50 przez Leon
1
[#47] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@Leon, post #46

Ja wrzuciłem nowy plik do oryginalnej wersji i dupa. Freezowało system, musiałem wywalić intro.exe ze skryptów i dopisać przypisanie do ab3:, żeby sobie includy znalazło. Potem cholera przy pierwszej rozgrywce postać mi zaczęła biegać na wstecznym. Na szczęście przy 3 odpaleniu ruszyło i jest fajnie. Jednakowoż po wyjściu z gry trzeba zresetować amę, bo mi się dwa kursory pojawiają na ekranie workbencha:).
[#48] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt

@BULI, post #45

Chyba to instalowałem...

https://arcturusdeluxe.itch.io/project-osiris
[#49] Re: Alien Breed 3D 2: The Killing Grounds - wersja Rebuilt
ale również ekranach RTG czy choćby ECS (o ile dysponujemy kartą graficzną)

To nie ma ECS, ale na RTG
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem