Komentowana treść: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#31] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #29

Nie ma co toczyć takich dyskusji - dla każdego są to kwestie subiektywne, i każdy ma w innym miejscu postawioną granicę. Serca, rozumu, czegokolwiek - zwłaszcza, że żadnym z tych elementów nie jesteśmy obdarzeni po równo ;)

Ale wracając do samej THE A1200 - cena jest dla mnie jak najbardziej ok, natomiast czekam co będzie w środku. Jeśli znowu coś pokroju RPI 3, Orange Pi czy RPI Zero 2 jak w A500 mini czy A600GS to za 400 PLN można kupić RPI 400, wypalić AGS (co spora część kupujących A500 mini też robiła) i mieć to samo, tylko o połowę taniej i kilka razy szybsze. Natomiast faktycznie zaletą THE A1200 jest pełna, działająca klawiatura - dla mnie ciekawą opcją byłoby wyjęcie tych bebechów i włożenia tam płyty od MIST-a lub Mistera.

Zastanawiam się czy brać to w preorderze, bo mam poczucie, że raczej i tak tego nie użyję w domyślnym zestawie, no ale może czysto kolekcjonersko sobie sprawię:)
3
[#32] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #29

Myślę że to bardziej Ty nie rozumiesz pewnych rzeczy, zwłaszcza takich kiedy trzeba oddzielić serce od rozumu.

Czyli Twój rozum podpowiada - nie kupuj konsoli A1200. Kup lepiej laptopa za tę cenę bo też na nim pograsz w amigowe gry. To nic że ten laptop nie przypomina Amigi 1200. Liczy się tylko to co na ekranie.

A serce co Ci podpowiada?

dla mnie A500 warta jest 300-500zł, A1200 700-800zł

O proszę. Kto da więcej? Kto da mniej?

do tego obejrzymy film albo peserfujemy w sieci...

Przecież każdy już ma taki komputer.
Chyba nie czujesz blusa.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2025 14:06:30 przez amikoksu
1
[#33] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Splavinho, post #31

Cena obudowy z klawiaturą jest atrakcyjna, a że dodają do tego bebechy to mi nie przeszkadza. Oby jakość tej obudowy jak i klawiatury była dobra, jak i było dużo miejsca na ewentualne adaptacje. (wszczepienie modernej płyty głównej od laptopa)
2
[#34] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@koczis, post #33

Tak, zgadzam się, jeśli klawiatura i obudowa będą dobrej jakości to cena ok. Bebechy do wywalenia, jeśli są takie same jak w A500 mini, to jest to równoważne RPI Zero 2, które kosztuje 70 PLN.
2
[#35] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Splavinho, post #34

Są jeszcze licencjonowane gry.
3
[#36] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@amikoksu, post #32

dla mnie A500 warta jest 300-500zł, A1200 700-800zł

O proszę. Kto da więcej? Kto da mniej?

Ewidentnie nie czytasz ze zrozumieniem, lub najnormalniej nie rozumiesz, ale ok.

Przecież każdy już ma taki komputer.
Chyba nie czujesz blusa.

Przecież każdy lub większość tutaj ma Amigę.
Jak żer na fanach to dla Ciebie blus to nie, nie czuję.:)
1
[#37] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #36

Ewidentnie nie czytasz ze zrozumieniem, lub najnormalniej nie rozumiesz, ale ok.

No nie zajarzyłeś.
Dla Ciebie A500 warta jest 300-500zł, A1200 700-800zł.
Ale dla kogoś innego wartości te będą inne.

Przecież każdy lub większość tutaj ma Amigę.

TheA1200 powstaje nie tylko dla odwiedzających PPA. A po drugie, to czy ktoś ma Amigę to nie jest żaden argument żeby nie kupić TheA1200. Polecam trochę szerzej myśleć.

Dla Ciebie żer, w porządku.
3
[#38] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@amikoksu, post #37

Mam parę Amig "classic / retro", ale mam też TheA500 mini, które jest u mnie na pierwszym miejscu gdy chcę się trochę rozerwać. Amiga klasyczna jest super (tak jak była 30 lat temu) i jest tak samo upierdliwa jak 30 lat temu. Dłubanie przy konfigu jest trochę upierdliwe, nie mam na to czasu i chęci, dlatego do rozrywki wybieram konsolę TheA500 mini (a dla komfortu grania kupię bez namysłu TheA1200).
Jestem "targetem" takich rozwiązań. Vampire do A600 mnie zmęczył I totalnie rozczarował, a Amiga sama w sobie niestety jest upierdliwa przy nowych TV (skalowanie do HD rozczarowuje,) szkoda mi czasu i życia by (tak jak 30 parę lat temu) grzebać w systemie by wszystko "w miarę" działało.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2025 21:05:39 przez PWS
3
[#39] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #27

Niby 850zł. to nie wielki majątek, ale... to np. dwie używane PS4 które miażdzą technologicznie tą super konsolę A1200...
850zł to średniej klasy laptop który też zabija tą nowinkę dla fanów, na którym odpalimy z powodzeniem wszystkie gry pod WinUAE albo jeszcze lepiej - exeki z TheCompany. Nie wspominając o jakiś 10 częściach Settlersów:) do tego obejrzymy film albo peserfujemy w sieci...

Chwała Ci za to, że nie poprzeliczałeś jeszcze tego dodatkowo na browarki albo suchą krakowską. OK
5
[#40] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #39

Ciekawe jest to wcięcie , po coś tego nie zabudowali
[#41] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@amikoksu, post #37

A co do cen nie mam zamiaru dokładnie ustalać innym cen, od tego każdy ma rozum, aczkolwiek dla mnie A500 warta...

No nie zajarzyłeś.
Dla Ciebie A500 warta jest 300-500zł, A1200 700-800zł.
Ale dla kogoś innego wartości te będą inne.

Kolego czy Ty umiesz analizować to co czytasz i co odpowiadasz ??

Polecam trochę szerzej myśleć.

Weź swoją złotą myśl do serca i zrób z tego użytek ;)
[#42] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #39

Chwała Ci za to, że nie poprzeliczałeś jeszcze tego dodatkowo na browarki albo suchą krakowską.

Krakowskiej będzie ponad 16kg, a browarków też sporo, zależnie od marki. :P
A na poważnie to takie przeliczenia mocno przykładowe, chodzi o adekwatność ceny do możliwości i jakości..
[#43] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #13

Amibiedaku,chlopie cena jest bardzo dobra w porównaniu z innymi emulatorami.
2
[#44] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #39

Niech przeliczy to na karmę dla kota albo psa ha ha ha. Polactwo wiecznie żywe.
2
[#45] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@SzaryWilk, post #43

Amibiedaku,chlopie cena jest bardzo dobra w porównaniu z innymi emulatorami.

Myślę że Amig miałem (i mam) więcej niż Ty palców u rąk i nóg, poza tym bez problemu stać mnie na kupno jeszcze większej ilości, więc "amibiedakiem" nie jestem i daruj sobie głupie teksty.

Dla mnie dobrym emulatorem jest WinUAE i jest darmowy więc cena nie jest dobra w porównaniu z innymi emulatorami bystrzaku ;).
Jest co najwyżej dobra w porównaniu z innymi chińskimi płytkami emulującymi Amigę.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 00:00:29 przez Piotrek_W
1
[#46] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@djpiotrs, post #21

Ok dzięki za zdementowanie tak właśnie po tych portach db9 coś wskazywało na błędy. Zatem nadal musimy czekać na informację co tam siedzi.
[#47] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #45

Dla mnie dobrym emulatorem jest WinUAE i jest darmowy więc cena nie jest dobra w porównaniu z innymi emulatorami bystrzaku ;).

Hehe to przypomina tekst z Kapitana Bomby : "gratis to uczciwa cena".

https://youtu.be/s4Zr_2oczro?si=hcn2LZQq2NBRFJAK

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 05:52:24 przez Biegu86
[#48] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Biegu86, post #46

Swoją drogą ciekawe, że to taka tajemnica. Byli na Amiga 40 i nikomu nie udało się zapytać? Też nie jest to firma krzak, powinni odpowiadać na maile
1
[#49] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Jacques, post #48

Zanim wyszło a500mini odpowiadali na maile. Później czekając na wersję maxi 2x wyslalem do nich wiadomość mailową na którą już odpowiedzi nie uzyskałem. Pewnie sami nie wiedzieli co i jak to będzie więc woleli zachować milczenie.
[#50] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Biegu86, post #49

Ale teraz zbierane już są preordery, więc mogliby rozwiać wątpliwości. No chyba, że to co w Mini i wolą nabrać wody w usta
[#51] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #29

A ja uważam że jest tanio. Zamówiłem, dla klawiszy i obudowy. Na emeryturze wsadzę sobie w toto pi15 i będę się bawił:).
[#52] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #41

Masz problemy ze zrozumieniem, ale to nie mój problem.
1
[#53] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Biegu86, post #46

Tak , teraz tylko możemy spekulować. Na pewno na płycie w The A1200 nie będzie procesor równy RPi5 ale na pewno będzie mocniejszy od procesora The A500 mini. Ma być 1Gb pamięci Ram DDr3. Czy warto kupić ? Moim zdaniem tak.
1
[#54] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@djpiotrs, post #53

A skąd to info że na pewno mocniejszy od TheA500 Mini i 1 GB RAM?
[#55] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@fazior, post #51

Jak dożyjesz do emerytury oczywiście. Poza tym emerytury będą groszowe więc trzeba będzie dorabiać. Ale może czas na amigowanie się jednak znajdzie, szczególnie na łez otarcie... Żeby tylko prąd jeszcze wtedy był powszechnie dostepny

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 10:01:55 przez lukjan
4
[#56] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@djpiotrs, post #53

Ma być 1Gb pamięci Ram DDr3.

Nie będzie więc nawet równe RPi 4 bo tam jest pamięć DDR4 i chyba najmniejszy wariant RAM to 2 GB. Czyli pewnie coś pokroju PI Zero 2 tylko z pamięcią 1 GB zamiast 512 MB.
[#57] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@djpiotrs, post #53

Ma być 1Gb pamięci Ram DDr3

Podziel się źródłem, proszę.
1
[#58] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@lukjan, post #55

Sprzedam klasyki, pójdę w hipotekę odwróconą, na trawniku posieję brukiew i ziemniaki i dam radę, mam nadzieję że na to pi 15 do tej budy starczy:).
2
[#59] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
Zamówione w RTV Euro AGD.
[#60] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@fazior, post #58

Pytanie, czy ta obudowa i klawiatura są rozmiarów oryginalnej obudowy/klawiatury A1200, czy są pomniejszone/w skali?
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem