Komentowana treść: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#61] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@BULI, post #60

To jest mega ważne pytanie OK

No i jeśli celują powiedzmy w okolice 100 000 szt. produkcyjnych to koszty formy do obudowy są praktycznie jednodolarowe per sztuka. Niech ich kosztuje kompa z akcesoriami sztuka 400 zł w produkcji to razem to jest 40 mln zł (oczywiście trzeba przeliczyć na USD)! Sama produkcja bez kosztów opracowania sprzętu. Wiadomo że trochę mają z górki bo nauczyli się co i jak na A500. Marketingowo są też do przodu bo rozpisują się o tym największe portale branżowe (nawet te w PL) i sprzedawać to będzie sieciówka też dość znana. No i samo zaufanie klienta większe do preorderu - oni już coś pokazali i im to wyszło przyzwoicie.
5
[#62] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #13

W porzadku, ze nie kupisz tego sprzetu. Ale dalej same bzdety piszesz. Nazywanie kogos kto kupuje ten sprzet frajerem czy chec zakazania jego sprzedazy to mocne naduzycie z Twojej strony. Slyszysz siebie w ogole i personalne ocenianie innych osob? Ja nie kupie tego sprzetu, nie jestem w targecie. Ale doskonale rozumiem ludzi, ktorzy go kupia i dalej sa fanami Amigi jesli tak sie czuja - nie Ty o tym decydujesz.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 12:09:27 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 12:09:43 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 12:12:31 przez moulder
6
[#63] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@SzaryWilk, post #44

Za to Polactwo, powinieneś bana oberwać! Wchodzisz i dymisz.
6
[#64] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@BULI, post #60

To jest kluczowe pytanie którego sobie nie zadałem przed złożeniem zamówienia:). Mam nadzieję że tak, choć do pomniejszonej pewnie i tak pi15 wejdzie.
1
[#65] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@BULI, post #60

Całość to ok 80-85% rozmiaru oryginalnej Amigi 1200, więc i klawiatura jest nieco mniejsza. No ale większość współczesnych klawiatur to mikrusy w porównaniu do amigowej.
[#66] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Banter, post #65

No raczej współczesne klawiatury nie mają mniejszej powierzchni płaskiej klawiszy niż prawdziwa A1200, co najwyżej wysokość. Ciekawe na ile taka pomniejszona klawiatura będzie ergonomiczna.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 13:00:28 przez Jacques
1
[#67] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Jacques, post #66

Oby nie zepsuli użyteczności.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 13:04:57 przez KM_Ender
[#68] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@moulder, post #62

W porzadku, ze nie kupisz tego sprzetu. Ale dalej same bzdety piszesz. Nazywanie kogos kto kupuje ten sprzet frajerem czy chec zakazania jego sprzedazy to mocne naduzycie z Twojej strony. Slyszysz siebie w ogole i personalne ocenianie innych osob? Ja nie kupie tego sprzetu, nie jestem w targecie. Ale doskonale rozumiem ludzi, ktorzy go kupia i dalej sa fanami Amigi jesli tak sie czuja - nie Ty o tym decydujesz.

Może faktycznie trochę przesadzam jeśli chodzi akurat o te TheA1200 bo cena może i mega kosmiczna nie jest i fakt faktem na oczy tego nie widziałem, bardziej chodzi mi o sztuczne napędzanie ceny przez samych użytkowników Amigi, cokolwiek by nie wyszło to zazwyczaj w chorych nieadekwatnych cenach, a ludzie się zachwycają jak świętym gralem i płaca jak za zboże.
I nie dotyczy to tylko sprzętu, podobnie jest z softem, wychodzą gry-kicze które wygladają i działają gorzej od produkcji z lat 90', wymagają (conajmniej) kości AGA, a wyglądają jak produkcje dla C64, ba nawet nowe produkcje dla C64 wyglądają często sensowniej, a mimo to społeczeństwo się zachwyca, bo przecież coś nowego wyszło na ich retro komputer więc trzeba celebrować jak nigdy.
I zeby nie było - wychodzą też świetne rzeczy za które jestem skłonny zapłacić, ale to garstka w całym szambie.
Jeśli ktoś poczuł jakoś wyjątkowo urażony moimi słowami niech się po prostu do tych słów zdystansuje - sorry, jestem fanem Amigi, ale jestem też realistą, tak właśnie uważam i zdania nie zmienię. :)
2
[#69] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Banter, post #65

Całość to ok 80-85% rozmiaru oryginalnej Amigi 1200

Podasz oficjalne źródło?
4
[#70] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #69

Mam The C64 (maxi) i jest w zasadzie takie samo wymiarami jak Commodorek (różnica circa 2mm)
1
[#71] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Commodore128D, post #70

Fajnie. Nie to pytałem :)
2
[#72] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Piotrek_W, post #68

I zeby nie było - wychodzą też świetne rzeczy za które jestem skłonny zapłacić, ale to garstka w całym szambie.

Amigowy soft nie wyróżnia się pod tym względem od softu na inne wiodące proszki. Co jakiś czas pojawia się coś ciekawego, w zależności co dla kogo jest ciekawe.
[#73] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #69

Na stronie producenta jest "full-size replica" to znaczy, że 100% wielkości oryginału, nie wiem gdzie ludzie znajdują to info o jakichś 80% rozmiaru.
4
[#74] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Banter, post #65

Całość to ok 80-85%

Gdzie tak podano?
1
[#75] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@slawekwozniak, post #73

Powielane bzdury wyssane z 4liter, zarówno jeśli chodzi o specke jak i rozmiary.
1
[#76] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Commodore128D, post #70

Ichnie The Spectrum też jest 1 do 1. Jest materiał w YT gdzie gość stawia obok oryginał.
4
[#77] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@slawekwozniak, post #73

Na stronie producenta jest "full-size replica" to znaczy, że 100% wielkości oryginału

No to jest dobra wiadomość OK
2
[#78] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@BULI, post #77

Tak. Pokrywa anty kurzowa będzie pasować.
[#79] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@niebuszewo, post #76

Spectrum oraz wspomniany C64 jednak były o wiele mniejsze niż Amiga 1200 więc także obstawiam, że The A1200 będzie mniejsza od oryginału. Ktoś pytał, czy klawiatura będzie wtedy ergonomiczna? A jakie ma to znaczenie, nikt na tym pracy magisterskiej nie będzie pisał ;)
[#80] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #71

Fajnie. Nie to pytałem

Nie zrozumiałeś. To pokazuje politykę firmy i wskazuje, że po mini idzie pełnowymiarowa replika IMO.
[#81] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@niebuszewo, post #76

The Spectrum też jest 1 do 1

Prawda… ok, racja Dlatego, uważam, że The A500 maxi będzie pełnego wymiaru.
Drugim zwyczajem Retrogamez jest, że model „Maxi” dostaje mocniejszy Procek, więcej RAM i lepszą grafikę niż wersja mini…
1
[#82] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Commodore128D, post #80

Oczywiście, że zrozumiałem. Pytałem kolegi, skąd ma takie informacje. Zresztą, to, że napisałeś "IMO" oznacza, że to Twoje zdanie, nic więcej :)
Naprawdę nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem.
1
[#83] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@BULI, post #77

Nawet bardzo dobra.
[#84] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
Witam.
Pewnie będzie to A500 mini z działającą klawiaturą.
Ciekawe czy będą dociążali kawałkami blachy aby „waga się zgadzała”?
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem