Komentowana treść: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
[#1] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Doskonały przykład doskonałej współpracy OK
3
[#2] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Czyli Mikołaj odwiedził użytkowników AmigaOS4.
Brawa i szacun dla wszystkich zaangażowanych w stworzenie tej wersji za dociągnięcie sprawy do szczęśliwego końca. To zawsze jest najtrudniejsze (z różnych powodów) o czym Amigowcy przekonują się bardzo często.
3
[#3] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Do portu wystarczył by MiniGL wtedy działo by nawet pod WOS.
2
[#4] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@MDW, post #2

A teraz czekamy na 68k OS3+ AGA / RTG 030+ szeroki uśmiech
2
[#5] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@lukjan, post #4

Od strony kodu to chyba jest zupełnie inny projekt. Ale z tego słychać to też coś się tam dzieje.
[#6] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Gratuluję uzytkownikom AOS4 OK
I z nadzieją, czekam na wersję na pozostałe platformy: WOS/MOS/68k ok, racja
2
[#7] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@MDW, post #5

Ale przecież dzisiaj koduje sztuczna inteligencja z tego co się na tym portalu dowiedziałem. Niech AI przekonwertuje
3
[#8] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Już jest zaakceptowany link
1
[#9] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@lukjan, post #7

dzisiaj koduje sztuczna inteligencja

No tak tak... pewnie. szeroki uśmiech
[#10] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@MDW, post #9

Zawsze chciałem pograć w Ubek-Wolfa na komputerze za ponad 2000 euro. Te nowe Amigi to straszny żart. Retro wydajność w cenie Next Gena.
4
[#11] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@rbej1977, post #10

Ciekawe jak ta gra śmiga z poziomu emulacji OS4.1.
[#12] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@koczis, post #11

Produkcja do działania wymaga komputera z systemem AmigaOS 4.1 wyposażonego w kartę graficzną ze wsparciem środowiska GL4ES.

Podejrzewam, że nie da się uruchomić pod emulacją, bo wymaga karty graficznej ze wsparciem GL4ES.
2
[#13] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@rbej1977, post #10

Uruchom sobie oryginał na gołej A1200, też działa OK

A później podziel się wrażeniami z grania, jeśli mogę prosić OK
2
[#14] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
I kto będzie w to grał?
2
[#15] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@koczis, post #11

Ciekawe jak ta gra śmiga z poziomu emulacji OS4.1.

Nie ma (jest pisany) sterowników Warp3D Nova dla VirtioGPU. Jest sterwonik 2D. Można było zobaczyć jak system z QEMU działa na tym sterowniku na Amiwest 2025.
Gdyby będzie wydany będzie działać.

Aby działało aktualnie na emulacji QEMU musi być uruchomione z prawdziewą karta Radeon HD.
Działa bardzo dobrze.

@rbej1977
Zawsze chciałem pograć w Ubek-Wolfa na komputerze za ponad 2000 euro. Te nowe Amigi to straszny żart. Retro wydajność w cenie Next Gena.

Mogę ci pokazać jak działa na komputerze za 150zł i AOS4 jeżeli chcesz
Amiga X5000 kosztuje aktualnie ponad 3000 euro.
2
[#16] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@markusg, post #15

Mogę ci pokazać jak działa na komputerze za 150zł i AOS4 jeżeli chcesz

Jasne, jeśli masz ochotę to chętnie zobaczę. OK
1
[#17] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@koczis, post #16

Tutaj masz filmik z zamkniętych testów UBEK na QEMU gpu passthru qemu x86_64 RadeonHD na maszynie za 150 zl
https://youtu.be/4scHZNBoN3M
4
[#18] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@markusg, post #17

To co to za maszyna i co to za karta?
1
[#19] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@koczis, post #18

To co to za maszyna i co to za karta?

Tutaj masz mojego "bloga" z amigans
link
2
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#22] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Youtube paczę.

Nie mam pojęcia, co tu wykracza ponad możliwości średniej Amigi 68k. Owszem, standardowa rozdzielczość tej gry była dość trudna, ale raczej niczego więcej, niż pełen lowres z pikselami 1x1 nie potrzeba przy tym poziomie detalu. I 640x480 na kartach GFX.

A tak jest niszową ciekawostka z niejasnym targetem.
2
[#23] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@markusg, post #17

Chyba marniejszego filmu z testu nie udało by się zrobić, nawet jak by człowiek wypił literka.
2
[#24] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@Aniol, post #23

Chyba marniejszego filmu z testu nie udało by się zrobić, nawet jak by człowiek wypił literka.

To nie jest film pokazywy tylko testowy nad sprawdzeniem małej cześci programu.
Nagranie dla innej osoby pracującej nad programem jak pewna funkcja działa lub nie działa.
To nie miało być piękne. Umieściłem ten film tylko po to aby pokazać ze UBEK działa na QEMU*.
2
[#25] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
Widzę, że ukryto moje tubki:). Zapytam zatem wprost. Co w tej grze wymaga tego cudnego GL4ES, ego Mufy i pozostałych 2 użytkowników (w Polsce) ? Pierwotnego Ubeka zakończyłem na 1 misji, gra nie była warta męczenia się, więc nie mam sentymentu i nie cierpię. Pytam tylko: Co w tym cholernym gniocie powoduje takie wymagania?
[#26] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@Daclaw, post #22

A tak jest niszową ciekawostka z niejasnym targetem.

Teoretycznie wszystkie porty gier dla Amigi nie ważne czy NG czy 68k można podciągnac pod ten cytat.
Muisiałbyś przeczytać założenia projektu nowego wydania UBEK.
[#27] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@fazior, post #25

Widzę, że ukryto moje tubki:). Zapytam zatem wprost. Co w tej grze wymaga tego cudnego GL4ES, ego Mufy i pozostałych 2 użytkowników (w Polsce) ? Pierwotnego Ubeka zakończyłem na 1 misji, gra nie była warta męczenia się, więc nie mam sentymentu i nie cierpię. Pytam tylko: Co w tym cholernym gniocie powoduje takie wymagania?

Bardzo mi przykro, że masz tak negatywne nastawienie do Amigi NG, UBEK i osób, które poświęciły swój wolny czas na ten projekt.
Odpowiedź na twoje pytania i tak nie zadowoliłaby cię.
5
[#28] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@markusg, post #27

Mam wszystkie 2 Amigi NG na biurku. Odpowiedź zadowoliła by mnie. Po to pytam, żeby ją uzyskać.
[#29] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@fazior, post #25

Mam inne odczucia i bardzo tę grę lubię, choć nie udało mi się ukończyć (za trudna). Jedyne, co przeszkadzało, to skrojenie pod Amigi low-end bez uwzględnienia mocniejszych. Tak jak pisałem, wariant Glooma Deluxe to jest to, na co czekałem. Czyli piksele 1x1 i możliwość wyboru trybu graficznego. To samo dotyczy AB3D.
3
[#30] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@Daclaw, post #29

A w tej grze jest się ubekiem, czy likwiduje się ubeków ?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem