Komentowana treść: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
[#31] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@rbej1977, post #10

Zawsze chciałem pograć w Ubek-Wolfa na komputerze za ponad 2000 euro. Te nowe Amigi to straszny żart. Retro wydajność w cenie Next Gena.

Jeżeli traktować NG jak tylko loader do „Ubeka” to faktycznie nie ma sensu. Ale jednak jest sporo osób, które od 25 lat świetnie się bawią różnymi gałęziami NG i nie zamieniłyby tej pasji na żadną inną. Po prostu każdego może interesować coś innego.
Dla mnie na przykład jakakolwiek Amiga zredukowana tylko do roli „uruchamiaczki gier” nie byłaby atrakcyjna i najlepiej po prostu zastąpić ją jakimś UAE. Nawet w latach 90 byłem rozczarowany A500, bo czułem się przy niej jak przy SNESie na dyskietki.
Ale jak napisałem - każdy może lubić coś innego. I gwarantuję, że NG nie jest najdziwniejszą pasją. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 13:13:27 przez MDW
1
[#32] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@lukjan, post #30

Oni likwidowali wszystkich, swoich również.
1
[#33] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@lukjan, post #30

A w tej grze jest się ubekiem, czy likwiduje się ubeków ?

"Jako najlepszy agent Urzędu Bezpieczeństwa (UB) zostałeś wybrany przez KGB do akcji sabotażowych na terytorium Ameryki. Twoją pierwszą misją jest przełamanie systemu obrony wroga, aby dotrzeć do tajnej bazy."

Tak więc likwidujesz tych z CIA i innych, z dzisiejszego punktu widzenia dosyć niepoprawne politycznie
4
[#34] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@MUFA-amigaone-pl, post #33

Eeee tam niepoprawnie. Normalna walka między szemranymi organizacjami. Póki tłuką się tylko między sobą to nie jest źle. Służby będące odpowiednikiem UB były i są w każdym kraju, w każdej epoce i każdym ustroju. Tylko o szczegółach ich działań dowiadujemy się zwykle po kilkudziesięciu latach, gdy sfery rządzące zmienią się już kilka razy i winni już nie żyją. Jedne służby bardziej, inne mniej, ale wszystkie zapewne przeginają i patrząc z perspektywy wielu lat właściwie nie ma „tych dobrych”.

Zacytowałbym pasującą wypowiedź z filmu „Psy”, ale bez wulgaryzmu jakoś tak kiepsko brzmi…
A no właśnie… Przy lekkiej modyfikacji z „Ubeka” dałoby się zrobić grę „Psy”. Pograć Bogusławem Lindą pewnie każdy by chciał. Właściwie przy odrobinie wyobraźni już dzisiaj „Ubeka” można traktować jak „Psy”. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 21:11:09 przez MDW
[#35] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@MUFA-amigaone-pl, post #33

Poprawne gry są dla małych dzieci. Każdy starszy woli być złolem. szeroki uśmiech
[#36] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@markusg, post #17

Zupełnie bez szydery. Co to za maszyna?? Chętnie bym sobie poszukał.
[#37] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@Daclaw, post #35

Nigdy nie lubilem gier, gdzie trzeba czynic zlo.
[#38] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@Sosabowski, post #36

Link w poście #19.
[#39] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@powerzx, post #37

Nigdy nie lubilem gier, gdzie trzeba czynic zlo.

Ciemna strona mocy jest łatwiejsza, szybsza, daje dużo więcej możliwości przy braku hamulców moralnych, etycznych - najczęściej kończy się to tzw. bohaterem bez skrupułów za pieniądze :)

Teraz poważnie, super że gra się ukazała. Mam sentyment to tego tytułu, chętnie postawiłbym go na półce w wersji pudełkowej na "Przyjaciółkę".
2
[#40] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4
A tym czasem "Mufa" fajnie ogarnął całą historię w całość:
https://youtu.be/kH6JhSphBCY?si=NkOnHfdRfIfyTHkz
3
[#41] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@deejayremix, post #40

Mufa dał czadu. Ja też poproszę o pół litra dożylnie, bym mógł na PC zagrać. Po to by mi się wydawało, że to NG. Hehe
[#42] Re: Ubek - Remake dla AmigaOS 4

@koczis, post #41

Jak dla mnie to ta gra powinna być podrasowana/zoptymalizowana dla klasyka, no sorry, ale nie ten kaliber by NG angażować, tam to raczej królują Quake, Half-Life, Unreal, itp.
Nawet taki o wiele bardziej zaawansowany Alien Breed 3D II jest poprawiany na klasyka, drobnej optymalizacji doczekała się Cytadela.

Ubekowi też by wystarczyły piksele 1:1, wsparcie dla RTG, optymalizacja, eliminacja ewentualnych bugów i tyle. Każdy ma swoją drogę, ale jak na Amigę nie powstanie nowa wersja, będzie to jednak dość dziwne.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 13:14:42 przez Jacques
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem