Komentowana treść: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4
[#1] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4
Miła niespodzianka.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2025 19:13:14 przez Amig_OS
3
[#2] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #1

Ktoś ostatnio wspominał ze chciał by screamera na Amigę. Nie wiedziałem że źródła są dostępne.
3
[#3] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Sventevith, post #2

Ktoś ostatnio wspominał ze chciał by screamera na Amigę. Nie wiedziałem że źródła są dostępne.

Tu mamy od razu cały pakiet :)

* Screamer 1
* Screamer 2
* Screamer Rally

oraz

*Nitro Racers

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2025 20:51:46 przez Amig_OS
5
[#4] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #3

To nie są porty tylko zbundlowane z DosBoxem gry.
4
[#5] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Sventevith, post #4

zbundlowane z DosBoxem gry

Masz rację tylko w 1% bo to nie do końca prawda ponieważ pominąłeś najistotniejszą rzecz o której wspomina HunoPPC:

(...)
Będziesz mógł grać w Screamers 1, Screamers 2, Screamers Rally i Nitro Racers dzięki mojej ulepszonej wersji DOSBOX-a z natywnym wsparciem shaderów i oprogramowaniem do renderowania 3DFX (sprzęt jest obecnie w fazie rozwoju).
(...)
3
[#6] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #5

Nadal to jest DOSBOX.
5
[#7] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Norbert, post #6

To już nie jest DB.
[#8] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #7

przeciez to nadal dosbox, od 5 lat jest emu voodoo2 z shaderami w forkach, jestem teraz zawalony morphosową robotą w innych miejsach więc mam to rozgrzebane (emu voodoo2) także dla morphosa
7
[#9] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@michal_zukowski, post #8

przeciez to nadal dosbox, od 5 lat jest emu voodoo2 z shaderami w forkach, jestem teraz zawalony morphosową robotą w innych miejsach więc mam to rozgrzebane (emu voodoo2) także dla morphosa

Wisicie mi szampana - wygrałem zakład.
[#10] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@michal_zukowski, post #8

Kod pod PPC dosbox z obsługą kart 3dfx, który działał pod AmigaOS4, jest dostępny chyba ponad rok.
Wersja dosbox została „zaktualizowana/przeniesiona” w celu obsługi niektórych poprawek z nowszych wersji (np. emulacja Pentium MMX, obsługa dużych dysków oraz dużej wielkości pamięci itp.).
Emulacja 3dfx była/jest oparta na oprogramowaniu, Hunoppc pracuje nad jeszcze nowszą wersją praz emulacją sprzętową 3dfx, która powinna zapewnić jej znaczny wzrost wydajności.

Tutaj mój stary test kompilacji na QEMU AOS4.
3
[#11] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #9

Ja tam widzę na belce okna napisane jak byk "DOSBOX".

"Moje doświadczenie mówi mi, że jeżeli coś kwacze jak kaczka,
chodzi jak kaczka i wygląda jak kaczka, jest kaczką."

----edit

To by też tłumaczyło dlaczego gier nie można po prostu ściągnąć, tylko trzeba się prosić o dostęp do dysku google - pewnie chodzi o prawa autorskie do gier.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 03:36:45 przez karolb
3
[#12] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #5

Masz rację tylko w 1% bo to nie do końca prawda ponieważ pominąłeś najistotniejszą rzecz o której wspomina HunoPPC:

Ta najistotniejsza rzecz tylko potwierdza, że to tylko zbundlowany DOSBOX.
1
[#13] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@markusg, post #10

Ten nowy DOSBox coś mi nie odpala. Nie wiem czy to wina beta systemu czy czegoś innego. Co do tego czy to jest wydanie wersji na AmigaOS, pewnie tak samo jak GOG wydaje wersje starych gier dla Windows, czyli oficjalnie nazywa się to wersją dla Windows a praktycznie to są stare gry z zaszytym DOSBoxem. Dla mnie najważniejszą rzeczą jest tu ten nowy DOSBOX, bo stara wersja stała na Amidze w miejscu przed dobrych kilka lat. No ale jak zaznaczyłem na początku, odpalić tego u siebie nie mogę, niby DOSBox wyświetla informacje że nie jest plikiem wykonywalnym, choć atrybut "wykonywalny" mam oczywiście w ikonie DOSBoxa zaznaczony.
3
[#14] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4
Co Nitro Racers wnosi do świata gier na Amigę (i to jeszcze PPC/OS4) ?
Przecież stare dobre RoadKill (68020/AGA/2 MB RAM) bije to na głowę....

A co do drugiej gierki... To zawsze myślałem, że Amiga PPC ma jednak większy potencjał

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 20:01:29 przez lukjan
[#15] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #14

Dla Ciebie nic nie wnosi a dla kogoś jest Super.

Znam ludzi który kupili PS4 tylko dla "The Last Guardian" i "Shadow of the Colosus".

Co do potencjału to zapraszam na pokrycie kosztów licencji, będziesz miał wtedy lepsze gierki na Amigę. ;)
3
[#16] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #15

pokrycie kosztów licencji względnie darmowego dosboxa, będącego mieszanką opensourcowych licencji GPL/LGPL?
[#17] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@michal_zukowski, post #16

pokrycie kosztów licencji względnie darmowego dosboxa, będącego mieszanką opensourcowych licencji GPL/LGPL?

Czytaj ze zrozumieniem.
Jeżeli ktoś chce mieć lepsze tytuły do grania to trzeba kupić licencje aby mieć żródła a to kosztuje niemałe pieniądze.

PS.
W przypadku Settlers2 Morphosowcy nie chcieli dorzucić się do licencji bo twierdzili że się to im nie zwróci.
Dlatego nie ma natywnej wersji.
Pisał o tym Steffen na forum.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 22:26:44 przez Amig_OS
[#18] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #15

Znam ludzi który kupili PS4 tylko dla "The Last Guardian" i "Shadow of the Colosus".

To dobrze, że nie kupili PS4, żeby zagrać w Lode Runner pod jakimś emulatorem 8 - bit
1
[#19] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #18

To dobrze, że nie kupili PS4, żeby zagrać w Lode Runner pod jakimś emulatorem 8 - bit

Nie widzę w tym nic śmiesznego.
Często ludzie kupują sprzęt aby mieś dostęp do jakiegoś produktu np. gry, programu.

W chwili obecnej fani soulslike zastanawiają się nad kupnem Nintendo Switch 2 gdyż najnowszy produkt FromSoftware "The Duskbloods" nie pojawi sie na PS5/XBOX/PC.
2
[#20] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #19

Ale to są zupełnie inne porównania, nawet dla mnie jako kompletnie niezainteresowanego współczesnymi grami.

Nikt nie kupi Amigi PPC za grube tysiące, żeby zagrać w jakiegoś starocia z PC, którego można odpalić na byle PC. Oczywiście Ci co mają już Amigę PPC być może z tego skorzystają, ale raczej z ciekawości.

"W chwili obecnej fani soulslike zastanawiają się nad kupnem Nintendo Switch 2 gdyż najnowszy produkt FromSoftware "The Duskbloods" nie pojawi sie na PS5/XBOX/PC." - Gdy wyszedł DOOM czy pojawiło się PSX, to masa ludzi też opuszczała Amigę czy Atari ST - żadna nowość szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 22:55:15 przez lukjan
2
[#21] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #20

Nikt nie kupi Amigi PPC za grube tysiące, żeby zagrać w jakiegoś starocia z PC, którego można odpalić na byle PC. Oczywiście Ci co mają już Amigę PPC być może z tego skorzystają, ale raczej z ciekawości.

Cuda się zdarzają :)
AmigaOne X1000, X5000/20 i X5000/40 się wyprzedała i wszyscy grają w Settlers 2.
Nawet trzeba było zrobić nową partię Setlersów ;)
Dziwni Ci amigowcy ;)
3
[#22] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #21

Daj przykład kogoś kto kupił AmigaOne specjalnie dla Settlers II, to uwierzę w ten wyjątek potwierdzający regułę

P.S. Zbanowani użytkownicy forum nie mogą wysyłać wiadomości PRV.
[#23] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@karolb, post #22

Daj przykład kogoś kto kupił AmigaOne specjalnie dla Settlers II, to uwierzę w ten wyjątek potwierdzający regułę

Służę przykładem, kolega też służy przykładem - bo inaczej nie byłoby tej gry.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 01:43:30 przez Amig_OS
1
[#24] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Nie wiem czy to wina beta systemu czy czegoś innego.

Mam informację, że będzie wersja poprawkowa.
Chyba masz za nowy system :) tak jak i ja :)
1
[#25] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #23

Służę przykładem, kolega też służy przykładem - bo inaczej nie byłoby tej gry.

Pytałem o coś innego.

Czyli rozumiem że taki przykład nie istnieje.
[#26] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@karolb, post #25

Ty tak naprawdę ?!?
Pesel też chcesz ?

Przeczytaj nagłówek wątku bo chyba zabłądziłeś ;)
[#27] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #26

Przeczytaj post #21, gdzie sam zacytowałeś:

Próbujesz obalić to zdanie pisząc o cudach, a gdy widzisz że się nie da to piszesz o błądzeniu i numerze PESEL.

Nie wiem czemu jestem zdziwiony, w końcu jeśli DOSBOX to nie jest DOSBOX, to może i większe cuda się zdarzają niewinny
2
[#28] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@karolb, post #27

Podałem Ci dwie osoby które kupiły AmigaOne dla Settlers II - chciałeś jedną.
Niby jak chcesz je zweryfikować - więc pytałem żartobliwie o sposób weryfikacji: pesel ?

DosBox wspiera nowe technologie dostępne dla AmigaNG: Warp3DNova, ogles2.library.
Beż tego nie zadziała. Różnica dla inżyniera, laik widzi tylko "napis na belce".

Wątek nie dotyczy MorphOSa tylko developera AmigaOS4 i jego pracy - więc jednak zabłądziłeś.
1
[#29] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #28

Podałem Ci dwie osoby które kupiły AmigaOne dla Settlers II - chciałeś jedną.

Kupili AmigaOne żeby pograć w Settlers II?
Uwierzyłbym że kupili po to żeby stworzyć port.

Wątek nie dotyczy MorphOSa tylko developera AmigaOS4 i jego pracy - więc jednak zabłądziłeś.

Możesz zacytować gdzie pytałem o PESEL albo MorphOSa?

Bo wkładasz mi do ust słowa których nie wypowiedziałem.
2
[#30] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #28

DosBox wspiera nowe technologie dostępne dla AmigaNG: Warp3DNova, ogles2.library.
Beż tego nie zadziała. Różnica dla inżyniera, laik widzi tylko "napis na belce".

Nowe technologie dostępne na AmigaNG nie wystarczyły żeby te dwie gry działały natywnie. Potrzebny był jeszcze emulator DosBox,.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem