Komentowana treść: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4
[#31] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Norbert, post #30

To je usuń i zobaczysz czy DOSBox zadziała.
Możesz sprawdzić to na swojej wersji DOSoxa.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 13:57:15 przez Amig_OS
[#32] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@karolb, post #29

Możesz zacytować gdzie pytałem o PESEL albo MorphOSa?

Masz totalny problem ze zrozumieniem tekstu pisanego :(

To ja pytałem cię 2 razy jak chcesz weryfikować użytkowników AmigaOne kupujących Settlers 2 i czy to zrobisz po numerze pesel ?

Kupili AmigaOne żeby pograć w Settlers II?
Uwierzyłbym że kupili po to żeby stworzyć port.

Masz rację stworzyliśmy port i nie uruchomiliśmy go w celu sprawdzenia czy działa :)
Mamy zakaz grania żeby zaspokoić twoją wiarę lub nie wiarę.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 14:02:46 przez Amig_OS
[#33] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #21

Wyprzedały się w ograniczonych ilościach, bo mało kogo stać na coś, co i tak jest już zacofane w przedbiegach i bynajmniej nikt nie kupił tego dla Settlers II, które zostało wydane dopiero w tym roku i w które od bardzo dawna można sobie uruchomić pod 68k + AGA przy emulacji Maca 68k.

https://www.youtube.com/watch?v=LzYRGiauTXQ

Ja też kupiłem pudełkowe wydanie, ale dopiero wtedy, gdy była nasza rodzima dystrybucja w rozsądnej cenie. I gdyby nie to, to zostałbym przy wersji cyfrowej o ile w ogóle, bo nie tylko na tym forum skarży się na stabilność i szybkość tej konwersji co jest szczególnie widoczne przy 68k. Dlatego dziękuję za głos ludu i jednak pracę nad poprawkami

A Amigowcy są dziwni, to fakt Ale obecnie nie tylko już Amigowcy ;P

https://www.youtube.com/watch?v=vMMHW7QmN0E

https://www.youtube.com/watch?v=RQPCLP9lcfQ

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 14:14:34 przez lukjan
2
[#34] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #33

Cena jest adekwatna do poniesionych kosztów: licencji, produkcji, dystrybucji etc.
Wyślij zapytanie do Ubisoftu o koszt licencji - tylko zalecam spokój.

Cieszę, że wersja Settless II na Maca 68k Ci odpowiada.
Nam raczej nie, dlatego powstała wersja dla Amigi.

Na forach piszą różne rzeczy.
My prosimy o "bugreporty" w celu weryfikacji - a tych jak na lekarstwo :(
3
[#35] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Norbert, post #30

Nowe technologie dostępne na AmigaNG nie wystarczyły żeby te dwie gry działały natywnie. Potrzebny był jeszcze emulator DosBox,

Możesz wskazać gdzie HunoPPC pisał o natywnej wersji ?
Jego zamiarem było uzyskanie akceleracji sprzętowej poprzez nowe technologie dostępne dla AmigaNG: Warp3DNova, ogles2.library.

Jak wiesz jest to niemożliwe z powodu braku źródeł - więc po co ta manipulacja.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 15:40:55 przez Amig_OS
[#36] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #31

Obie wymieniane w newsie gry wymagają nowych technologi dostępnych dla AmigaNG oraz dedykowanego DosBoxa obsługującego Warp3DNova, ogles2.library.
Duet (nowe technologie i DOSBOX) muszą współgrać. Brak jednego składnika, powoduje niemożność uruchomienia wspomnianych gier.
Wymagany jest DOSBOX i nowe technologie dostępne dla AmigaNG.
Treść newsa powinna brzmieć tak.
Na specjalnie przygotowanej wersji DOSBOX dla AmigaOS4, która powstała przy wykorzystaniu sterowników Warp3D Nova, Hugues "HunoPPC" Nouvel przygotował dla tego emulatora zestaw gier z serii "Screamer" oraz "Nitro Racer"

ps.
News na ppa.pl

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 15:56:54 przez Norbert
1
[#37] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #34

Cieszę, że wersja Settless II na Maca 68k Ci odpowiada.

Jeszcze nie uruchamiałem, bo odkąd mam 060 to mi emulatory nie chcą działać, ale kiedyś pewnie będą ;P

Na forach piszą różne rzeczy.
My prosimy o "bugreporty" w celu weryfikacji - a tych jak na lekarstwo :(

W jakiej formie mają być ?
[#38] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Norbert, post #36

Wszystko jest napisane w newsie i readme.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 15:59:17 przez Amig_OS
[#39] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #37

W jakiej formie mają być ?

Opis słowny, czy błąd jest powtarzalny, konfiguracja, log z GR, zdjęcie, filmik, wszelkie ekranowe komunikaty - wszystko co pomoże w odtworzeniu błędu.

Częste problemy powodują też procesory 060 które są podkręcane do granic możliwości.
To, że się da podkręcić nie znaczy że będzie działać stabilnie gra.
[#40] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #39

Więc ja pisywałem swoje problemy, które nie tylko u mnie występują prawdopodobnie pod Warp1260.

Raz na 5 minut gra się zamraża (u mnie razem z muzyką) a po godzinie już definitywnie i pozostaje tylko reset.

Szybkość CPU nie ma przy tym znaczenia, bo gram zazwyczaj albo na 50 Mhz albo na 75 Mhz i efekty są te same. OS 3.1.4, RTG (Warpa).

Do tego zupełnie losowy reset komputera zaraz po (przerwanym) intrze.
[#41] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #40

Zanim user Amig_OS mnie skarci że pogubiłem wątki, to pytanie do @lukjan: podobno gra może mieć fochy gdy są poinstalowane jakieś rozszerzenia w systemie, nie wiem może coś w stylu MCP albo inne?
[#42] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@karolb, post #41

A sio :)

Masz rację - niektórzy użytkownicy Warp1260 po usunięciu MCP lub innych dziwacznych bibliotek matematycznych odzyskali stabilność.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 16:50:44 przez Amig_OS
[#43] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #42

No mam MCP. Mam coś w nim przestawić czy zupełnie usunąć ?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 17:06:29 przez lukjan
[#44] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #43

Usuń i sprawdź czy problem ustąpił.
Nie mam Warp1260 więc nie wiem jakie ustawienie sprawia problem.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 17:28:24 przez Amig_OS
1
[#45] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #44

Mam jeszcze inny pomył do którego mnie zmotywowaliście, czyli postawić wreszcie od zera na osobnej partycji czysty OS3.2, bo od dawna dyskietki zgrane i się kurzą, a co najmniej jedna już nawet w międzyczasie padła...

Tylko muszę też wczytać nowe ROMy do Warpa (właśnie czytam instrukcję i mam obawy... że i wszystko padnie ;/), żeby mieć wybór, bo choć na płycie komputera jest kość 3.2, to mając kartę w środku chyba nie dam rady wymusić, żeby Amiga z nich skorzystała.

I jak się z instalacją uporam, to myślę, będzie najlepszy test dla gry.
[#46] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #45

Świeży system to zawsze bardzo dobry pomysł.

Nasz betatester ma Warpa1260 AmigaOS3.2 i 3.3 beta i nie ma resetów na podkręconej karcie.
Oczywiście nie używa MCP.
1
[#47] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Norbert, post #30

Nowe technologie dostępne na AmigaNG nie wystarczyły żeby te dwie gry działały natywnie. Potrzebny był jeszcze emulator DosBox,.

Nawet te nowe „super technologie komputerowe Razen Intel/AMD pierdzylion generation” nie są w stanie uruchomić natywnego kodu gry.
Muszą używać dosbox. Obecnie łatwiej jest używać dosbox niż przenosić cały kod do PPC lub x86_64.
Można ponownie skompilować kod z oficjalnego kodu źródłowego, który został udostępniony, lub z innych źródeł.
Pytanie brzmi: dlaczego? Czy Amiga NG nie jest w stanie tego obsłużyć przez dobry port DosBox?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 22:55:02 przez markusg
1
[#48] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@markusg, post #47

AmigaONE XE, uAmigaOne to raczej nie sa w stanie tego obsłuzyc
[#49] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@michal_zukowski, post #48

W porcie od HunoPPC nie, bo używa shader aktualnie tylko do "oprawy graficznej"
Bez tego powinno działać (teoretycznie) ... musi ktoś to sprawdzić. Na QEMU AOS4 bez dobrego FPU nie mam możliwości aby wiarygodnie udowonić. Sprawdz jak możesz pod PPC/MOS

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 23:25:24 przez markusg
[#50] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #46

Postawiłem OS3.2, zainstalowałem P96, soft do Warpa, MUI i AHI, uruchamiam grę, idzie intro (bez dźwięku) i następnie mam "software failure".

Workbench działa obecnie na niskiej rozdzielczości, ale w trybie RTG, przy czym dla gry nie powinno miec to znaczenia, bo sobie swój ekran uruchamia.

Brak dźwięku, to prawdopodobnie ustawiania AHI, bo pamiętam że z Gorky17 też był z tym problem.

Software Failure - skorzystałem z dotychczasowej instalacji. Mam zatem zainstalować grę ponownie od zera ?
[#51] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #50

Ustaw AHI. Zapisz preferencje. Zainstaluj ponownie S2.
[#52] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #39

No jak to. Gra jest reklamowana, że działa na procesorze 68040/40MHz. Zatem procesor 68060/50MHz powinien ją bez problemu obsłużyć.

To nie użytkowników wina, że muszą podkręcać swoje procesory. Sugerujesz, żeby kupili minimalny niepodkręcany sprzęt, czyli Pistorm/Vampire, PowerPC bądź AmigęOne?

Warto też dodać, że skrót GR oznacza Grim Reaper i jest z Amiga OS 4.1. W Amiga OS 3 nie ma tego typu logów.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 11:09:06 przez Hexmage960
[#53] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Hexmage960, post #52

No jak to. Gra jest reklamowana, że działa na procesorze 68040/40MHz. Zatem procesor 68060/50MHz powinien ją bez problemu obsłużyć.

Oba procesory obsługują bez problemu - im szybszy procesor tym lepiej :)

Jedyny problem to zacofane Playery które potrzebują MMU do odtworzenia filmów AMP2/Riva/Blaze.
MPlayer działa bez problemu ale to tylko dla AmigaNG.

Planujemy rozwiązać problem poprzez napisanie zewnętrznej bibloteki obsługującą video.

To nie użytkowników wina, że muszą podkręcać swoje procesory. Sugerujesz, żeby kupili minimalny niepodkręcany sprzęt, czyli Pistorm/Vampire, PowerPC bądź AmigęOne?

To wina złośliwych developerów, że robią coraz bardziej wymagające gry.

Saga Baldurs Gate, Heretic II, Sin1 , Sin2, Warcraft, Settlers 2, Quake2 (...) - wszystko fajnie działa na SAM440ep/667/512mb/RadeonM9. To moja minimalna konfiguracja na której były testowane i polonizowane powyższe pozycje.

Warto też dodać, że skrót GR oznacza Grim Reaper i jest z Amiga OS 4.1. W Amiga OS 3 nie ma tego typu logów.

Kolega zapytał jak powinny wyglądać zgłoszenia bugreportów. Wymieniłem wszystko co jest możliwe i pomocne.
Do AmigOS3 też nie jet dołączony aparat fotograficzny czy telefon do zdjęć lub filmów o których wspominam w celu dokumentowania ;););)

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 11:55:08 przez Amig_OS
[#54] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #53

Coś się skopało, że wasze komentarze dotyczące Settlers2 pojawiły się w wątku dotyczącym Screamer'a?
2
[#55] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@BULI, post #54

Jakoś zeszło na boczne tory o S2 :)
1
[#56] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #55

Tak czasem bywa ;)

Ale się przynajmniej wyjaśniło.

Faktycznie na czystej instalacji OS3.2 wszystkie dolegliwości minęły. Testuję na 50 i 75 Mhz i czekam na aktualizację szczególnie pod kątem szybkości OK
1
[#57] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@lukjan, post #56

To super. Miłej zabawy
A co do patcha jestem dobrej myśli :)
1
[#58] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #53

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jak spojrzałem, to faktycznie dla Hires rekomendowany jest 68060/100MHz, natomiast dla Lores jest 68060/50MHz.

Również mam nadzieję, że Patch poprawi tę wydajność na 040/060 tak żeby jednak standardowe karty dawały radę. Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 18:39:35 przez Hexmage960
[#59] Re: Screamer i Nitro Racer dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #1

Big pack Racers for AmigaOS4 2026:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem