Tak, Alien Breed 3D II to bardzo dobra strzelanka typu First Person Shooter na Amigę. Przeszedłem ją całą swego czasu (chyba 1999 rok).
Grałem w nią m.in. na małym, czarno-białym telewizorze! Bo miałem monitor VGA do mojej Amigi 1200. Później grałem też rzecz jasna w kolorze.
Amunicja kończy się dość szybko, szczególnie do dubeltówki, trzeba rozważnie rozporządzać. Na pierwszym poziomie jest mina, którą warto podstawić pod drzwi i rozwalić grupę obcych istot.
Poziomów w grze jest 16, nazwanych literami od A do P. Poziom trudności rośnie.
Gra ma dostarczony edytor, napisany w AMOSie gdzie możliwe jest edytowanie wszelakich aspektów gry.
Mam tę grę w oryginale, nabytą parę lat temu. Andy Clitheroe - autor - wykonał niesamowitą pracę, zważywszy że gra powstała w Asemblerze. Prócz tego udostępnił kod źródłowy i wszystkie pliki gry, na podstawie której powstała ta aktualizacja.
W grze sterować można klawiaturą, myszą lub joystickiem.
Jeżeli nie grałeś, polecam też np. Glooma Deluxe. Również ma edytor poziomów, w którym zrobiłem kilka własnych. Oraz Genetic Species - cudowne efekty graficzne. Obie te gry powinny działać też na RTG.
W Amigowych FPS mechanika troszkę różni się od Dooma na korzyść tego drugiego, ale urok jest niepowtarzalny. Bez problemu czerpałem przyjemność z tych gier, bo oferują wiele smaczków.
W Doomie chyba mechanika przeciwników oraz mechanizmy gry stoją na wyższym poziomie. Trudno mi powiedzieć.
Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 08:11:18 przez Hexmage960