Komentowana treść: Roguecraft DX
[#1] Re: Roguecraft DX
oo bardzo spoko gra, tylko zastanawiam sie czy warto kupic, jesli mam juz wersje standardowa...
[#2] Re: Roguecraft DX
Roguecraft DX
4
[#3] Re: Roguecraft DX
Będzie kupowane, 6 USD to BAAARDZO uczciwa cena
3
[#4] Re: Roguecraft DX

@Jacques, post #3

Jeszcze nie skończyłem pierwowzoru, a już dalszy ciąg?
Mogli by dodać jakiś Save. Gra świetna ale co jakiś czas muszę odpocząć, bo ciągle coś mnie wykańcza.
[#5] Re: Roguecraft DX

@zzielinski, post #2

Wygląda przyzwoicie. Jakby w stylu Darkmere.
1
[#6] Re: Roguecraft DX

@Jacques, post #3

Też kupiłem, uważam, że te 6 dolarów to jest jak za darmo a gra wygląda bardzo przyzwoicie.
3
[#7] Re: Roguecraft DX
Graficzka kozacka, trza nabywać
4
[#8] Re: Roguecraft DX
Zapomnieliście dodać, że ta wersja wyszła też na Evercade.
[#9] Re: Roguecraft DX

@Madman, post #8

Wyszła pół roku temu. Teraz wyszła dla Amigi + GBC i Mega65.
4
[#10] Re: Roguecraft DX

@mailman, post #9

Ja na dyskietce mam kilka miesięcy. Teraz wyszła wersja whdload.
[#11] Re: Roguecraft DX

@Rafał A-3000, post #10

Ja na dyskietce mam kilka miesięcy. Teraz wyszła wersja whdload.

I po co te wprowadzające w błąd informacje?

Version 1.8 - 02/02/2026

We're thrilled to announce that Roguecraft DX (Amiga) is now available for purchase!

For fans who purchased the original, we've applied a generous 40% discount, which runs for the next 2 weeks.

And in case you were wondering, here's a list of just some of the many new features in Roguecraft DX:
  • There are now 15 levels to explore, compared to the original 10.
    Your journey now begins in The Wilderness, a new area outside the dungeon.
  • There are 80 additional room variations and numerous visual improvements to the background tiles.
  • Secret rooms are easier to discover with additional visual cues.
  • New monsters await in the depths of the dungeon to challenge you, including Old Thang, Oogles and Bluethulhu.
  • Snark and Skorpeeo monsters can now poison you. If you are poisoned a skull appears in the effect area.
  • New types of potions have been added, including Invisibility, Regeneration, Confuse Monsters
  • Treasure chests can now spawn Divine Intervention, a rare item that revives you once if you die.
  • Upgrade gems now blink when spawning into a room, making them easier to see.
  • The Rogue's Teleportation ability has been improved: it now teleports you close to a door, does not cost a turn to use, and activates a new Backstab ability.
  • The Rogue has a new Backstab ability: after teleporting, Rogue has maximum class damage and very high chance to hit, for 4 turns.
  • Some balance adjustments have been made: Camazotz no longer takes damage from spikes, acid and fire, and Sluggoth no longer takes damage from acid.
  • A high score table allows you to track your top five scores, including the character you were playing, the level reached, and the potions that were in play.
  • High scores for completed runs will have a star mark next to them.
  • Achievements give you optional challenges to complete across all your runs. Some are obvious, others less so!
    [*[ There are several new music tracks, composed by Jogeir Liljedahl; you can hear them as you progress through the different levels of the dungeon.
  • There are new sound effects to accompany the other new features.
  • The title screen has new animations and the in-game background image has been improved.
  • Player and monster animations have been upgraded.
    Plus numerous quality of life tweaks and improvements...

COMPATIBILITY NOTICE:
The Amiga version presented here is a "WHDLoad" package intended for emulators and Amigas with WHDLoad capability. The game is NOT playable via Floppy Disk. Additionally, the game requires a minimum of 2Mb Chip RAM *PLUS* 2Mb Other RAM. If in doubt, please consult the COMPATIBILITY section below before purchasing this game.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 23:55:45 przez mailman
4
[#12] Re: Roguecraft DX
Kupione i będzie grane! OK
5
[#13] Re: Roguecraft DX

@Sir_Lucas, post #12

Podoba mi się i bym kupił ale mam tylko 1MB Chip. Co z tego, że mam do tego kilkaset MB Fast.
[#14] Re: Roguecraft DX

@mareq, post #13

Jest starsza wersja (nie DX), która jest normalnie na ADF i zdaje się wymaga 1MB + 1MB.
2
[#15] Re: Roguecraft DX

@ketyow, post #14

Odnośnik do starszej wersji jest również podany w wiadomości.
[#16] Re: Roguecraft DX
Moim zdaniem z całej masy szamba jakie ostatnimi laty wychodzą, czy mają wyjść na Ami (90% produkcji nie warta jest nawet ściągania za darmo) Roguecraft jest jedną z niewielu pozycji wartej wydania paru złotówek.

Szkoda jedynie że w wersja DX wymaga 2MB Chip, bo biorąc pod uwagę że graficznie nie zmieniło się nic na plus (co oczywiście nie oznacza że jest źle) to wydaje mi się nie uzasadnione technicznie.
3
[#17] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #16

Podejrzewam, że WHDLoad dołożył swoje wymagania. Normalna wersja, nie DX działa z dyskietek, albo ADF-ów i wymaga 1MB Chip i 1MB Fast, albo 2MB Chip z tego co czytam w instrukcji.
2
[#18] Re: Roguecraft DX
Gra dostępna jest wersji cyfrowej w cenie 10 dolarów, lecz przez kolejne dwa tygodnie można ją nabyć w cenie 6 dolarów.

Jak zwykle są to ceny netto. Cena ostateczna jest wyższa o 23%.
1
[#19] Re: Roguecraft DX

@Sir_Lucas, post #17

Może tak być że to przez WHDLoad, ale nawet jeśli to można było zrobić wersję dyskietkową dla maszyn z 1MB Chip. Jedna a nawet dwie dyskietki więcej nie zrobiły by żadnej różnicy, a tak mocno ograniczyli liczbę osób które kupią grę. No szkoda..

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2026 17:19:42 przez Piotrek_W
1
[#20] Re: Roguecraft DX

@PopoCop, post #18

Fakt, ostatecznie wyszło 7,37 USD.
1
[#21] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #19

Ja na co dzień używam karty graficznej więc większość chip jest wolne ale i tak mam tylko 1MB.
Swoją drogą to fajnie gdyby wyszła wersja na mocniejsze maszyny z grafiką w wyższej rozdzielczości. W obecnych czasach i tak chyba większość zapalonych amigowców nie narzeka na brak ramu czy szybkość procesora. Wiem oczywiście, że jest też rzesza purystów siedzących na fabrycznych konfigach.
4
[#22] Re: Roguecraft DX

@PopoCop, post #18

Jak zwykle są to ceny netto

Tak nie powinno być.

Jak jest towar przeznaczony zasadniczo dla osób fizycznych, to powinna być cena końcowa = płacona przez kupującego. Ja np. chcę wiedzieć przed zakupem ile wydam, bo np. mam budżet na retro i planuję wydatki.

Można zrozumieć jeszcze cenę bez cła, bo każdy kraj ma inne taryfy.
1
[#23] Re: Roguecraft DX

@_DiskDoctor_, post #22

Z VATem jest podobnie, dowiadujesz się po określeniu kraju,bo sprzedawca zdaje się jest z USA.
2
[#24] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #19

Problem w tym że WHDLoad wymaga raczej więcej FastRAM. A ChipRAM jest wymagany do dodatkowych rzeczy (polecam się jednak wczytać w listę zmian w stosunku do zwykłej wersji).

Może więc czas pomyśleć o rozszerzeniu ChipRAM?
[#25] Re: Roguecraft DX

@Solo Kazuki, post #24

Problem w tym że WHDLoad wymaga raczej więcej FastRAM. A ChipRAM jest wymagany do dodatkowych rzeczy (polecam się jednak wczytać w listę zmian w stosunku do zwykłej wersji).

Chip nie jest wymagany do "dodatkowych rzeczy" tylko do operacji z wiązanych z wyświetlaniem grafiki.
WHDLoad fast'u używa do ładowania obrazów, danych itp. Problem jeśli chodzi o chip jest taki że ta pamięć szybko maleje w systemie po otworzeniu byle okienka, dlatego z 1mb chip po załadowaniu workbencha i otworzeniu katalogu z grą zostaje nagle 600-700kb a to już może być za mało.
Tego problemu nie ma przy ładowaniu z dyskietek bo mamy do dyspozycji cały chipa ram.

Może więc czas pomyśleć o rozszerzeniu ChipRAM?

Mi akurat nie brakuje żadnej pamięci, mam na myśli osoby które nie pograją przez to że autorzy zrobili jak zrobili, i nie wydali wersji adf.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2026 14:06:21 przez Piotrek_W
[#26] Re: Roguecraft DX
Szieet....

Nie sądziłem, ze to kiedykolwiek nastąpi...
Ostatnią amigową grą - oryginalną - jaką kupiłem w "retail", jako "nowość" (nie z drugiej ręki, jako "chciejstwo nostalgika") był chyba Syndicate. (*)

A tu takie rzeczy, kurde bele...

Chyba fajnie.

(Skądinąd - ta gra, gdyby pojawiła się w 1993 roku, byłaby hitem na miarę Lemmings. Sprzedażowym, kurde bele)

*Nie żebym się chwalił, ale z pecetem mam w sumie podobnie :) Do dziś nie kupiłem niczego na Steam. Ba - chyba jestem ostatnią osobą na tej planecie która nie ma tam konta :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2026 23:38:44 przez michalmarek77
5
[#27] Re: Roguecraft DX

@michalmarek77, post #26

Bardzo fajna cena za takiej jakości produkt ok, racja
KUPIONE OK
4
[#28] Re: Roguecraft DX

@twardy, post #1

tylko zastanawiam sie czy warto kupic, jesli mam juz wersje standardowa...

No jeśli przeszedłeś, podobało się, chcesz więcej i masz 2MB Chip to raczej warto :)
2
[#29] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #25

Chip nie jest wymagany do "dodatkowych rzeczy" tylko do operacji z wiązanych z wyświetlaniem grafiki.

I tu się pewnie mylisz, bo muzyka grana w tle jest zapewne też ładowana do ChipRAM. Da się użyć do tego FastRAM (niektóre odtwarzarki tak robią) ale nie sądze by użyli takich procedur.

Problem jeśli chodzi o chip jest taki że ta pamięć szybko maleje w systemie po otworzeniu byle okienka, dlatego z 1mb chip po załadowaniu workbencha i otworzeniu katalogu z grą zostaje nagle 600-700kb a to już może być za mało.

No popatrz, ja otwieram okienka na ekranie HD i cały czas mam ok 1,9MB ChipRAM. Więc to nie tak, że zawsze ci ChipRAM maleje.

Dopowiem że WB mam na ekranie RTG.

Tego problemu nie ma przy ładowaniu z dyskietek bo mamy do dyspozycji cały chipa ram.

Z listą rzeczy które dodali, gra by miała problemy pójść z dyskietki. Zobacz sobie ile zajmują dane
1
[#30] Re: Roguecraft DX

@twardy, post #1

Ja kupiłem i nie żałuję. Gra rzeczywiście jest poszerzona. Klimatu dodaje fakt że 1 poziom jest na zewnątrz.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem