Komentowana treść: Roguecraft DX
[#31] Re: Roguecraft DX

@michalmarek77, post #26

ja nie mam konta na steamie
[#32] Re: Roguecraft DX

@michal_zukowski, post #31

Ale to jest chyba itch.io a nie Steam.
1
[#33] Re: Roguecraft DX

@Solo Kazuki, post #29

I tu się pewnie mylisz, bo muzyka grana w tle jest zapewne też ładowana do ChipRAM. Da się użyć do tego FastRAM (niektóre odtwarzarki tak robią) ale nie sądze by użyli takich procedur.

Nie, nie mylę się. Nawet jeśli muzyka jest ładowana do chip to tak samo była we wcześniejszej wersji gry, a w kwestii muzyki w grze nic się nie zmieniło.

No popatrz, ja otwieram okienka na ekranie HD i cały czas mam ok 1,9MB ChipRAM. Więc to nie tak, że zawsze ci ChipRAM maleje.

Dopowiem że WB mam na ekranie RTG.

No patrzę i czytam że masz system na RTG, więc nie wiem co ma piernik do wiatraka, chyba logiczne że nie ubywa Ci Chip'u na RTG.pomysł

Tu masz czystego Workbencha na Ami z 1MB Chip i resztą Fastu, w dodatku widok listy a nie ikon więc i tak oszczędniej dla Chip'u. Wyciągnij wnioski ;)

Z listą rzeczy które dodali, gra by miała problemy pójść z dyskietki. Zobacz sobie ile zajmują dane

Nie wymyślaj już na siłę bez sensu bo nie masz racji tylko dziwne teorie;)

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2026 16:10:55 przez Piotrek_W

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2026 16:12:45 przez Piotrek_W
1
[#34] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #33

Bardzo malo masz chipu, powinno byc minimum 800 KB na Amidze z 1MB chip i fastem.
900 KB tez sie da osiagnac.
Raczej masz cos nie tak ustawione lub zaladowane.
[#35] Re: Roguecraft DX
Zrobiłem test pod UAE. Wersja WHDload działa bez WHDload prosto z pliku exe, więc to się da ominąć. Na gołym systemie 3.1 wywaliłem ze startup seqence LoadWB a wstawiłem RoguecraftDX. Gra chodzi przy 1,5MB chip, ale przy 1MB nie ładuje się obraz.

Zrobiłem drugi test, wywaliłem całkiem wszystko ze startup seqence zostawiając tylko grę. Coś (może brak failat 21) powoduje, że tym razem gra w ogóle nie startuje, plik exe sprawdza ilość wolnej pamięci i nawet przy 1,5MB chip zwraca info, że ilość pamięci za mała do uruchomienia gry (ustawione 4 MB Fast). Czyli to nie wina WHDLoad w każdym razie.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2026 23:04:06 przez ketyow
[#36] Re: Roguecraft DX

@Don_Adan, post #34

Bardzo malo masz chipu, powinno byc minimum 800 KB na Amidze z 1MB chip i fastem.
900 KB tez sie da osiagnac.
Raczej masz cos nie tak ustawione lub zaladowane.

Mylisz się, to normalny objaw w Amidze, a miałem ich dziesiątki :) Każde okienko zabiera cenny chip, a jeśli w oknie jest trochę plików/katalogów to właśnie tak to wygląda.
Poza tym, nawet te 800kb to już nie 1MB czyli 1024kb i jeśli gra wymaga pełnego 1mb to już jest lipa.
[#37] Re: Roguecraft DX

@ketyow, post #35

Wersja WHDload działa bez WHDload prosto z pliku exe, więc to się da ominąć.

Myślę że chyba coś mieszasz, usuń lub zmień nazwę whdload w "c" lub plik slave w katalogu z grą i odpal...

Zrobiłem drugi test, wywaliłem całkiem wszystko ze startup seqence zostawiając tylko grę. Coś (może brak failat 21) powoduje, że tym razem gra w ogóle nie startuje, plik exe sprawdza ilość wolnej pamięci i nawet przy 1,5MB chip zwraca info, że ilość pamięci za mała do uruchomienia gry (ustawione 4 MB Fast). Czyli to nie wina WHDLoad w każdym razie.

Bo to już pewnie jest w kodzie gry dla "bezpieczeństwa".
[#38] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #37

Może masz rację. Pomyślałem tak, bo okienko WHDload nie wyskoczyło, ale może to i z tej przyczyny, że uruchamiałem z execa od razu. Tak czy siak, raczej nic z tego nie będzie.
[#39] Re: Roguecraft DX

@ketyow, post #38

Może masz rację. Pomyślałem tak, bo okienko WHDload nie wyskoczyło, ale może to i z tej przyczyny, że uruchamiałem z execa od razu. Tak czy siak, raczej nic z tego nie będzie.

Myślę że jakakolwiek racja nie ma znaczenia, bo i tak nie mamy wpływu i faktycznie nic z tego nie będzie, chyba że autorzy jednak zmienią zdanie ;D

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 00:44:58 przez Piotrek_W
[#40] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #33

Nie wymyślaj już na siłę bez sensu bo nie masz racji tylko dziwne teorie;)

Dziwne teorie to masz co najwyżej ty wymyślając tą grę na dyskietkach. Fakty są takie że gra nie działa z dyskietek, nie na odwrót.
[#41] Re: Roguecraft DX

@ketyow, post #35

A z ciekawości, jak umieściłeś plik o wielkości 2.2MB na dyskietce?

Edit: Przepraszam, zmylił mnie inny dyskutujący co to takie pliki chce pchać na dyskietki...

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 02:11:04 przez Solo Kazuki
[#42] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #36

Mylisz się

Kolega się nie myli. Można mieć więcej chipu z nowszym KS czy dodatkowymi programami (np FBlit) przerzucającymi co się da do fastu.
[#43] Re: Roguecraft DX

@Solo Kazuki, post #42

Dziwne teorie to masz co najwyżej ty wymyślając tą grę na dyskietkach. Fakty są takie że gra nie działa z dyskietek, nie na odwrót.

Widzę że masz jakieś problemy z interpretacją tego co czytasz. Nie wymyślam tej gry na dyskietkach tylko stwierdzam że szkoda że nie wyszła wersja dla "gołych" Amig.
Zanim zaczniesz pisać farmazony to poczytaj wątek dokładnie.

Kolega się nie myli. Można mieć więcej chipu z nowszym KS czy dodatkowymi programami (np FBlit) przerzucającymi co się da do fastu.

Ale nie piszemy tu utilach, trikach i hackach tylko o normalnym systemie.
[#44] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #43

Ale nie piszemy tu utilach, trikach i hackach tylko o normalnym systemie.

Chyba piszemy ile okna zużywają ChipRAM, ja piszę że tak nie musi być.
[#45] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #43

Widzę że masz jakieś problemy z interpretacją tego co czytasz. Nie wymyślam tej gry na dyskietkach tylko stwierdzam że szkoda że nie wyszła wersja dla "gołych" Amig.

Czyzby? Komentarz numer 19
Może tak być że to przez WHDLoad, ale nawet jeśli to można było zrobić wersję dyskietkową dla maszyn z 1MB Chip. Jedna a nawet dwie dyskietki więcej nie zrobiły by żadnej różnicy

Więc nie gadaj głupot że nie pisałeś nic o dyskietkach. Sam nie wiesz co piszesz?
[#46] Re: Roguecraft DX

@Solo Kazuki, post #45

Może tak być że to przez WHDLoad, ale nawet jeśli to można było zrobić wersję dyskietkową dla maszyn z 1MB Chip. Jedna a nawet dwie dyskietki więcej nie zrobiły by żadnej różnicy

Edit: Przepraszam, zmylił mnie inny dyskutujący co to takie pliki chce pchać na dyskietki...

Czytasz, cytujesz i serio dalej nie możesz odróżnić ubolewania i szkody nad czymś od jakiś konkretnych działań ??
Swoją drogą jeśli tak zawzięcie uważasz że nie ma technicznych możliwości wydania tego na 1MB chip i ADF to nie obraź się ale masz małe pojęcie o możliwościach Amigi.

Nie będę tu dyskutował na ten temat bo jest po prostu trywialny i tylko bez sensu idzie w stronę OT.
[#47] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #46

Swoją drogą jeśli tak zawzięcie uważasz że nie ma technicznych możliwości wydania tego na 1MB chip i ADF

Nie, nie ma. Jest za dużo danych w pamięci ChipRAM żeby to poszło. Jak kolega sprawdził minimum 1,5MB ChipRAM potrzeba. Trzeba by było "okroić" z tej gry rzeczy żeby ją zmieścić 1MB ChipRAM.

masz małe pojęcie o możliwościach Amigi

Z tego co piszesz wynika twoja niewiedza. Ale niech ocenią czytający.
[#48] Re: Roguecraft DX

@Solo Kazuki, post #47

Swoją drogą jeśli tak zawzięcie uważasz że nie ma technicznych możliwości wydania tego na 1MB chip i ADF

Nie, nie ma. Jest za dużo danych w pamięci ChipRAM żeby to poszło. Jak kolega sprawdził minimum 1,5MB ChipRAM potrzeba. Trzeba by było "okroić" z tej gry rzeczy żeby ją zmieścić 1MB ChipRAM.

Jeśli Ty tak na serio to wybacz - zmieniam zdanie że masz małe pojęcie, nie masz go w ogóle :)
Chłopie.. od kiedy to cała gra musi się zmieścić w jakiekolwiek pamięci ??
Bredzisz strasznie...

Z tego co piszesz wynika twoja niewiedza. Ale niech ocenią czytający.

Jeśli chcesz robić zawody na wiedzę o sprzęcie i czekasz na oklaski czytających to chętnie, ale może nie w tym dziale:)
No chyba że koniecznie musisz..

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 14:34:15 przez Piotrek_W

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 14:34:57 przez Piotrek_W
1
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#50] Re: Roguecraft DX
Dlaczego ktoś tworzy grę która wymaga WHDLoad? Dla mnie kuriozum i kretynizm.
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#52] Re: Roguecraft DX

@Pinto, post #50

Dlaczego ktoś tworzy grę która wymaga WHDLoad? Dla mnie kuriozum i kretynizm.

Dla mnie też, WHDLoad jak najbardziej jako opcja, ale nie jedyny wybór, tym bardziej że tytuł jest dość dobry i taka polityka autorów to strzał w kolano jeśli chodzi o aspekt materialny.
Co innego gdyby gra miała zajmować np. 30 dyskietek to okej, w tym przypadku mały ma to sens.
Może z czasem wydadzą ADF'y, zobaczymy...
[#53] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #52

Jak wspomniałem wcześniej, gra nie wymaga WHDload do działania. Zrobiłem test, w pliku hdf z gołym systemem 3.1 bez WHDload w C: i z usuniętym slavem wrzuciłem w startup seqence RoguecraftDX.exe i gra rusza w ten sposób mając 1,5MB chip (mając zapas Fast). Przy 1MB chip nie ma obrazu. Nie jest to jednak typowy install HD, wszystko zaszyte jest w pliku exe, nie ma żadnego folderu data. Biorąc pod uwagę, że nowa wersja nie ma lepszej grafiki ani muzyki, o ile dobrze rozumiem, a tylko więcej poziomów, to nie byłbym zaskoczony gdyby dało się to jednak zbudować w taki sposób, żeby działało z maszynami mającymi 1 MB chip, ale może tak twórcy było łatwiej, albo po prostu nie uznał, że w ogóle to będzie problem, bo dużo ludzi korzysta ze sprzętu, który tego dodatkowego megabajta po prostu nie ma. Tak czy owak możliwość wykorzystania WHDload jest moim zdaniem jednak czystym plusem, bo łatwiej może uruchomić grę na wynalazkach o ograniczonej kompatybilności, czy wykorzystać presettingi, które ludzie sobie dla WHDload ustawiają (przy A6000 mogę na przykład wykorzystać opcję sprzętu, która obcina prędkość maszyny do A1200 lub nawet A500 przy grach, które są tak napisane, że przy szybkim CPU działają po prostu zbyt szybko - i działa mi to wtedy globalnie dla wszystkich gier WHDload).

Oczywiście wersja adf mimo wszystko byłaby mile widziana, nie każdy użytkownik handhelda z retroarch sobie taki hdf będzie umiał dla tej konsolki stworzyć, a na adfach odpaliłby każdy.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 23:15:36 przez ketyow

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 23:17:46 przez ketyow
[#54] Re: Roguecraft DX

@ketyow, post #53

Biorąc pod uwagę, że nowa wersja nie ma lepszej grafiki ani muzyki, o ile dobrze rozumiem, a tylko więcej poziomów

Posiada na pewno więcej muzyki w stosunku do poprzedniej wersji oraz dodatkowe efekty dźwiękowe.
[#55] Re: Roguecraft DX

@mailman, post #54

No, to w takim razie chyba mamy odpowiedź. Z drugiej strony - chcemy nowych, ładnych, porządnie zrobionych gier. To jakiś koszt musi za tym iść. Lepiej tak niż kolejny platformer, który przegrywa z tymi co powstały prawie 35 lat temu.
1
[#56] Re: Roguecraft DX

@mailman, post #54

Posiada na pewno więcej muzyki w stosunku do poprzedniej wersji oraz dodatkowe efekty dźwiękowe.

Porównywałem i prawdę mówiąc nie usłyszałem więcej dźwięków w nowej wersji, aczkolwiek może i są.
Muzyka jeśli jest jakaś nowa to i tak nie wpływa na pamięć, bo jednocześnie gra zawsze jeden motyw.
[#57] Re: Roguecraft DX

@ketyow, post #55

chcemy nowych, ładnych, porządnie zrobionych gier. To jakiś koszt musi za tym iść. Lepiej tak niż kolejny platformer, który przegrywa z tymi co powstały prawie 35 lat temu.

Zgadza się, tylko jeśli już jakiś tytuł ma duże wymagania to niech faktycznie pokaże możliwości na miarę tych zasobów, bo dziś w większości przypadków wychodzą wymagające maszkary które wymagają często 2MB Chipu, kości AGA itp., a wyglądają i działają gorzej jak starocie które śmigały na 1MB Ramu - zazwyczaj 0,5mb chip+ 0,5mb slow.
Popatrzmy na tytuły jak Turrican, Ruff'n'Tumbe, Brian The Lion, Lion Heart, Agony, Soccer Kid i dziesiątki innych (nie wspominam już o wersjach na AGA) - to wszystko śmigało na 1mb ram, w czym wystarczało "tylko" 0,5mb chip. Można ? - można!
Nawet tytuły jak Dragon Stone, Darkmere czy Cadaver które trochę przypominają mi właśnie Rogucraft'a, wyglądają od niego lepiej, są znacznie bardziej rozbudowane, dłuższe itd. i jakimś cudem działają na gołych Amigach ewentualnie z rozszerzeniem 0,5mb slow.
I żeby nie było - nie twierdzę że Rogucraft jest kiepski, bo na tle tego co dziś wychodzi nie jest, jest wręcz świetny, ale porównując go do starych hitów takich jak choćby podałem wcześniej nie jest absolutnie niczym wybitnym.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2026 00:46:28 przez Piotrek_W
[#58] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#59] Re: Roguecraft DX

@Piotrek_W, post #56

Nie gra jeden motyw, gra zmienia motyw wraz z kolejnymi poziomami co kilka poziomów.
Nie zauważyłeś również że gra ma więcej grafiki.

Proponuje ci dokładniej przeczytać listę, którą Mailman przekleił wcześniej w tych komentarzach.
1
[#60] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem