@Solo Kazuki, post #29
I tu się pewnie mylisz, bo muzyka grana w tle jest zapewne też ładowana do ChipRAM. Da się użyć do tego FastRAM (niektóre odtwarzarki tak robią) ale nie sądze by użyli takich procedur.
No popatrz, ja otwieram okienka na ekranie HD i cały czas mam ok 1,9MB ChipRAM. Więc to nie tak, że zawsze ci ChipRAM maleje.
Dopowiem że WB mam na ekranie RTG.

Z listą rzeczy które dodali, gra by miała problemy pójść z dyskietki. Zobacz sobie ile zajmują dane
@Don_Adan, post #34
Bardzo malo masz chipu, powinno byc minimum 800 KB na Amidze z 1MB chip i fastem.
900 KB tez sie da osiagnac.
Raczej masz cos nie tak ustawione lub zaladowane.
@ketyow, post #35
Wersja WHDload działa bez WHDload prosto z pliku exe, więc to się da ominąć.
Zrobiłem drugi test, wywaliłem całkiem wszystko ze startup seqence zostawiając tylko grę. Coś (może brak failat 21) powoduje, że tym razem gra w ogóle nie startuje, plik exe sprawdza ilość wolnej pamięci i nawet przy 1,5MB chip zwraca info, że ilość pamięci za mała do uruchomienia gry (ustawione 4 MB Fast). Czyli to nie wina WHDLoad w każdym razie.
@ketyow, post #38
Może masz rację. Pomyślałem tak, bo okienko WHDload nie wyskoczyło, ale może to i z tej przyczyny, że uruchamiałem z execa od razu. Tak czy siak, raczej nic z tego nie będzie.
@Solo Kazuki, post #42
Dziwne teorie to masz co najwyżej ty wymyślając tą grę na dyskietkach. Fakty są takie że gra nie działa z dyskietek, nie na odwrót.
Kolega się nie myli. Można mieć więcej chipu z nowszym KS czy dodatkowymi programami (np FBlit) przerzucającymi co się da do fastu.
@Piotrek_W, post #43
Widzę że masz jakieś problemy z interpretacją tego co czytasz. Nie wymyślam tej gry na dyskietkach tylko stwierdzam że szkoda że nie wyszła wersja dla "gołych" Amig.
Może tak być że to przez WHDLoad, ale nawet jeśli to można było zrobić wersję dyskietkową dla maszyn z 1MB Chip. Jedna a nawet dwie dyskietki więcej nie zrobiły by żadnej różnicy
@Solo Kazuki, post #45
Może tak być że to przez WHDLoad, ale nawet jeśli to można było zrobić wersję dyskietkową dla maszyn z 1MB Chip. Jedna a nawet dwie dyskietki więcej nie zrobiły by żadnej różnicy
Edit: Przepraszam, zmylił mnie inny dyskutujący co to takie pliki chce pchać na dyskietki...
@Piotrek_W, post #46
Swoją drogą jeśli tak zawzięcie uważasz że nie ma technicznych możliwości wydania tego na 1MB chip i ADF
masz małe pojęcie o możliwościach Amigi
@Solo Kazuki, post #47
Swoją drogą jeśli tak zawzięcie uważasz że nie ma technicznych możliwości wydania tego na 1MB chip i ADF
Nie, nie ma. Jest za dużo danych w pamięci ChipRAM żeby to poszło. Jak kolega sprawdził minimum 1,5MB ChipRAM potrzeba. Trzeba by było "okroić" z tej gry rzeczy żeby ją zmieścić 1MB ChipRAM.
Z tego co piszesz wynika twoja niewiedza. Ale niech ocenią czytający.
@Pinto, post #50
Dlaczego ktoś tworzy grę która wymaga WHDLoad? Dla mnie kuriozum i kretynizm.
@Piotrek_W, post #52
@mailman, post #54
Posiada na pewno więcej muzyki w stosunku do poprzedniej wersji oraz dodatkowe efekty dźwiękowe.
@ketyow, post #55
chcemy nowych, ładnych, porządnie zrobionych gier. To jakiś koszt musi za tym iść. Lepiej tak niż kolejny platformer, który przegrywa z tymi co powstały prawie 35 lat temu.
@Piotrek_W, post #56