Komentowana treść: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze
[#1] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze
1000 poziomów w 5 światach to za mało dla większości graczy. Oby uzbierali kasę na 8 światów i 1600 poziomów.
4
[#2] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@rbej1977, post #1

Pewnie sztuczna inteligencja generuje te poziomy, albo jakiś algorytm generyczny/gra w życie/mrówkowy/grafowy czy coś. Trzymam kciuki, ale "Super Bomberman" to to nie będzie.

Mogliby zacząć wydawać gry na PCMCIA w końcu.
1
[#3] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@freak_outXP, post #2

Mogliby zacząć wydawać gry na PCMCIA w końcu.

Czyli na takim jakby cartridge’u? Do tego powinno się wywalić z Amigi klawiaturę, system ograniczyć do tego co siedzi w ROM i wreszcie Amiga stałaby się tym czym powinna być od początku, czyli konkurującą ze SNESem maszynką do mordowania kosmitów.

A tak na serio - grę możesz sobie wrzucić na kartę PCMCIA jeżeli taką masz i z jakiegoś dziwnego powodu nie chcesz używać HDD/SSD który na pewno siedzi w środku Amigi. Jak dla mnie to takie trochę wydziwianie żeby na siłę wykorzystać PCMCIA.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 13:46:31 przez MDW
1
[#4] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze
Tragicznie ona wyglada. 30 lat temu bez nowoczesnych narzedzi i bez pomocy AI robiono fajne gry, a teraz oczy mozna uszkodzic od patrzenia na te brzydoty. W czym tkwi tajemnica tej zmiany?
1
[#5] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@powerzx, post #4

Brzydkie to może nie jest, ale faktycznie trochę oczy bolą od dłuższego patrzenia na tę grafikę. Jak dla mnie to kolory są zbyt jaskrawe i wolałbym trochę bardziej minimalistyczną grafikę, bo wzrok mi się trochę… gubi.
2
[#6] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@powerzx, post #4

No bo tajemnica sukcesu tkwi w dobrym guście. Tutaj nie pomoże AI ani też nawet własne wytrenowane manualne zdolności, kiedy człowiek nie widzi, że paździerz jest

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 14:10:05 przez Aniol
2
[#7] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@MDW, post #5

Na Bomberlanda dla C64 skusiłem się lata temu i czas go znowu opdalić. A ta wersja mnie zupełnie nie kręci. Już wolę to, co wyszło lata temu na Amigę. Pamietam i mam nawet nagrania, jak dzieciaki brata się przy tym świetnie bawiły.
4
[#8] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@MDW, post #3

Ale masz Efekt WOW i prawdziwe Plug&Play (no prawie - potrzebna dystkietka startowa w opcji minimum). Jak w "Dread"/"Grind". Bez pieprzenia się z Workbenchem, przełączaniem Goteka itp. Dlatego CD32 jest taka fajna jako Amiga (ale nie jako konsola 32bit).
[#9] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@MDW, post #5

Z góry sorki za komentarz, bo to nic osobistego. Ale kurdę, 128 kolorów? Wampiry, worpy i pistormy, a ludzie nadal chcą crapów rodem z 8 bitowców, które nawet na 8 bitowcach wyglądały by koszmarnie i jeszcze najlepiej w 4 kolorach. Jak Workbench, koszenie, a co. A potem jest narzekanie. Ale jak się pojawi coś lepszego, więcej kolorów więcej szczegółów... To też nie pasuje no bo jak to, taka gierca na Amigę?

Uważam że właśnie takie gry, jak ta, powinny powstawać teraz na Ami. Przynajmniej takie. Kolorowe, rozbudowane i wymagające. OCS i 1MB Ramu...? Starczy.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 16:40:41 przez don_rafito
3
[#10] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@don_rafito, post #9

Worthy też jest bardzo kolorowa i na OSC z 1 MB RAM, 1 dyskietka. Dla mnie osobiście o wiele ciekawsza gra niż ten odgrzewany kotlet, któego boahterami sa jakieś opętane lub nafaszerowane ludki ;P (sądząc po ich oczkach)
[#11] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@MDW, post #3

a możesz sobie wyobraszić, że w zasadzie NIE grałem na Amidze,
tylko całe życie pracowałem?
przy grafice do czasopism
1
[#12] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@don_rafito, post #9

ta gra jest obrzydliwa.
2
[#13] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@habit, post #11

a możesz sobie wyobraszić, że w zasadzie NIE grałem na Amidze

Ooo, to dokładnie tak samo jak ja. Amigowe gry znam z opisów, muzyki, grafiki, inter i pierwszych leveli. Amiga od samego początku była zbyt interesującą platformą żeby na niej grać.
5
[#14] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze
Dla mnie by taka gra miała sens, to ja widzę dwa powody:

1. musiałaby przewyższyć arcadowy Dynablaster, w który sporo pieniędzy przepuściłem i jak pamiętam to nie udało mi się za jednym kredytem przejść (ale przeszedłem). Kto nie widział bądź grał w wersję Arcade to polęcam na YT. Szczególnie drugi świat (ta animowana woda robi na mnie wrażenie do dzisiaj).
2. I musiałaby wnieść coś nowego - nie chodzi mi o proste dodanie "features" w stylu to damy do zebrania "power up" który daje/odbiera speed, tyllko musiałoby by coś co odróżniało od klasycznego bombermana. Od razu mówięc że jeżdzenie na stworach jak w wersji NEO-GEO też mnie nie przekona, bo było :)
4
[#15] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@asman, post #14

Mam dokładnie takie samo zdanie i w ten sam sposób argumentowałem ocenę w AmiGameJam.
4
[#16] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze
Brawa dla twórców, świetnie się to zapowiada i usłyszeć muzykę od mojego idola Chrisa Huelsbeck-a, w nowej grze na Amigę to wielka radość. Czekam z niecierpliwością.
1
[#17] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@slawekwozniak, post #16

Nie czekaj tylko płać ! szeroki uśmiech
[#18] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@lukjan, post #17

Czy ja dobrze widzę że tam jest już ponad 17 koła uzbierane?

A tak swoją drogą to ciekawe czy więcej by zarobili
Przez tego kickstartera czy jakby sprzedawali normalnie?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2026 19:24:32 przez mateusz_s
[#19] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@mateusz_s, post #18

Tak dobrze widzisz, jesli dobrze gre promujesz na EAB i nie jestes calkiem "no name" (czyli jestes wiarygodny) to masz szanse na kase nawet na gre na Amige:

link

Autor robil wczesniej gry indie:

link

Do tego namowil Chris-a Huelsbeck-a, zeby stworzyl mu oryginalna muzyke.
A sama gra jest w miare kolorowa.
Do tego w stylu DynaBlaster, ktory zawsze mial swoich fanow na Amidze.

Ale ogolnie to mi wyglada, ze Amiga AGA calkowicie odzyla po wielu chudych latach (z poczatku XXI wieku), ECS tez w miare sie trzyma.

I to juz sie raczej nie zmieni, skoro Claude AI potrafi stworzyc gre (na razie 1 levelowe demo) na Amige.

link

W co nie wierzyl m.in jotd, ze AI bedzie w stanie ogarnac assembler 68k i Amigowy chipset.
Ale widac, znalazl sie ktos, bez doswiadczenia w tworzeniu gier Amigowych, ale z duzym doswiadczeniem w IT.
I udowodnil, ze sie da, zrobic "niemozliwe".
Tacy tworcy sa najlepsi.
1
[#20] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@Don_Adan, post #19

Tacy tworcy sa najlepsi.

Mi jednak zawsze bardziej imponowali twórcy, którzy wprowadzają w życie własny pomysł. Fajnie, że coś robi, ale jakoś trudno mi przyklejać wyraz "najlepszy" do kogoś kto tworzy przy pomocy AI i w dodatku kopię czegoś co jest dostępne od wielu lat w wielu (także lepszych) wersjach.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2026 23:06:42 przez MDW
2
[#21] Re: Kaboomania - wystartowała kampania na Kickstarterze

@MDW, post #20

Raczej nie zrozumiales o co mi chodzilo.
Bardzo wiele osob twierdzilo, ze tego sie nie da sie da zrobic, zeby AI bylo w stanie zaprogramowac Amigowa gre w asemblerze dzialajaca bezposrednio na jej rejestrach.
To tak jak w tym stwierdzeniu:
Niemozliwe istnieje, dopoki nie znajdzie sie ktos, kto o tym nie wie, ze to niemozliwe i to zrobi.

Bo gdyby to bylo takie proste jak piszesz to juz dawno, ktos by to zrobil.

link
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem