Komentowana treść: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?
[#1] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?
Bardzo jestem szczęśliwy z tego powodu że się to pojawiło, już grałem OK . A ze swojej strony dodam ze program jest za free, ale Benedykt ( cichaczem proponuje wsparcie projektu jakąś kwotą ). Jak na wersję z numerkiem v1 to nawet dobrze się w to gra i chyba warto coś wpłacić na konto autora - powód jest prosty autor nie stoi pod Biedronką lub Lidlem i żebra na niby jedzenie ( a w dodatku zmagał się z poważną chorobą) . Ja właśnie jestem w trakcie przeznaczenia jakiegoś datku.
6
[#2] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?
Tez w to grałam i działa bardzo fajnie na Amidze 600. Jutro zagram z moją dziewczyną.

Tutaj też jest film
https://www.youtube.com/watch?v=HYLBTPwoPxE
5
[#3] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@Katarzyna, post #2

Cześć Benedykt, zobaczę coś tam spłodził na mojej 030.
4
[#4] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?
Do archiwum z gra dolaczone sa zrodla. Mozna je skompilowac bez problemu pod MOSem.
Trzeba zmienic tylko dwie rzeczy w Makefile i pojdzie od strzalu.
Przy uruchomieniu tylko proponuje zwiekszyc stos.
4
[#5] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@Phibrizzo, post #4

ja raczej proponuje zeby Claude dostal prompta w stylu: nie alokuj duzych tablic na stosie, wykorzystaj AllocVec, przeanalizuj kod pod wzgledem wykorzystania stosu i staraj sie zminimalizowac jego użycie
4
[#6] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?
Gra działa stabilnie na X5000. Komputer na najwyższym poziomie nie jest aż tak głupi jak to ma miejsce w kilku innych programach szachoiwych na Ami. Z pewnością AI jest w stanie wygenerować ładniejszy wygląd figur, co by tej produkcji ewidentnie się przydało, reszta jak na wersję 1.0 OKOK
5
[#7] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?
Zgrabnie wyszły te szachy, na gołej A600 idzie pograć OK
No i podoba mi się, że figury to nie bitmapy z dyskietki, tylko grafika generowana w czasie gry ok, racjaOK
2
[#8] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@Baru, post #1

Przyznam się, że gdyby Benkowi udało się zmusić Clouda do produkcji oprogramowania typu sterowniki do kart PCI (DVD, AUDIO, 3De) pod Amigę lub oprogramowania pod WarpOS'a (PPC) np odtwarzacz mp4, przeglądarka PDFów etc), to chętnie dołożę się do abonamentu za Clouda ok, racja
6
[#9] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@MUFA-amigaone-pl, post #6

Ja zasugerowałem przy wpłacie darowizny na https://buycoffee.to/benedykt
by Benedykt zmienił parę figur bo mi się też nie podobały. Mam nadzieję że przeczyta i coś tam wysmaży OK .
3
[#10] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@Baru, post #9

Mnie ogólnie figury się podobają, ale zmienił bym piony i konia na bardziej czytelne, a po zagraniu pierwszej partii poprawił bym królową na bardziej różniącą się od wież, bo pomyliłem w ten sposób figury i przerżnąłem pierwszą partię z kretesem
2
[#11] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@BULI, post #10

A może zamiast czekać na AI ktoś zaproponuje wsparcie w temacie tych grafik ?
2
[#12] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@BULI, post #10

A te figury nie są jako obrazki gdzieś w plikach programu? Trzeba zobaczyć jaki to format pliku, wielkość obrazków i wtedy można sobie przygotowywać własne zestawy figur. Szachowe figury nie są zbyt trudne do narysowania. Zresztą głowę dam, że w sieci są tysiące zestawów do innych tego typu gier i przystosowanie ich do tego formatu nie powinno być problemem. Pewnie są też jakieś wektorowe fonty z figurami szachowymi. Nic tylko robić takie jakie się chce.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 13:01:40 przez MDW
1
[#13] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@MDW, post #12

A te figury nie są jako obrazki gdzieś w plikach programu? Trzeba zobaczyć jaki to format pliku, wielkość obrazków i wtedy można sobie przygotowywać własne zestawy figur

Oj nie czyta się dokumentacji ani postów innych zbyt uważnie
Dokumentacja twierdzi, że grafiki figur nie są zwykłymi bitmapami zapisanymi gdzieś na dsykietce, tylko są generowane "dynamicznie" przez algorytm ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 14:16:48 przez BULI
1
[#14] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@BULI, post #13

Dokumentacja twierdzi, że grafiki figur nie są zwykłymi bitmapami zapisanymi gdzieś na dsykietce, tylko są generowane "dynamicznie" przez algorytm ok, racja

Oj rzeczywiście

Nawet da się grać na 030, czas na ruchy SI jest spoko. Grafika do poprawienia definitywnie. W szachy grać nie potrafię więc algorytm wydaje się całkiem dobry, ograł mnie dość szybko.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 16:52:41 przez koczis
1
[#15] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@BULI, post #13

O rety, faktycznie coś takiego napisałeś.
I jak to działa? Wygląd tych figur jest stabilny? To znaczy czy np. koń po przeskoczeniu na jakieś pole nagle nie ma dodatkowego ucha?

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 17:09:24 przez MDW
1
[#16] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@koczis, post #14

To twoja propozycja na grafikę figur?

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 20:02:57 przez BULI
1
[#17] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@BULI, post #16

Taka była w podkatalogu z grą z wcześniejszą wersją gdzie figury zupełnie już są nieczytelne.
Propozycję to bym miał taką minimalistyczną.

1
[#18] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@koczis, post #17

Z propozycjami to już do autora (podoba mi się twoja wersja minimalistyczna, ale prawdopodobnie trzeba by zmniejszyć wysokość figur), ale jak sam widzisz ten plik z podkatalogu to nie jest grafika z obecnej wersji gry cool
2
[#19] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@Baru, post #1

Pograłem trochę na A600 i naprawdę fajne są te szachy OK
Z mojej strony też idzie drobna donacja na konto autora ok, racja
2
[#20] Re: Chess-AI - czy sztuczna inteligencja potrafi pisać gry na Amigę?

@BULI, post #19

Jest już nowa wersja V1,04. Można już testować jak działa na A600.OK
https://aminet.net/package/game/think/chess_ai_000
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem