[#45]
Re: Dungeon Keeper coraz bliżej
@amikoksu,
post #42
Nowe gry, poza nielicznymi wyjątkami, nie wchodzą w grę. Owszem, jest KILKA świetnych nowych gier, ale stanowią one wyjątek. Potrzebne są zasoby, których Amiga po prostu nie ma (graficy, dźwiękowcy, projektanci map...).
Lepiej wziąć dostępne świetne tytuły i je przenieść.
Osobiście bardziej zależy mi na nowoczesnych Amigach niż na serii 030-060 (choć moim wydawcom bardziej na nich zależy ^^ Mówią, że wersja 68k jest najważniejsza ze względu na wyniki sprzedaży), ale nadal staram się tworzyć gry, które dobrze na nich działają. Nadal w większości przypadków nie jest to możliwe.
Gry, które chcę tworzyć, często po prostu nie mają wystarczającej mocy. A w przyszłości pojawią się gry z grafiką 16-bitową, więc systemy AGA już odpadają.
Z OS4 i PiStorm masz dobrą prędkość. A PiStorm jest na tyle tani, że praktycznie każdy posiadacz Amigi mógłby go bez problemu kupić (niestety, cena to osobny problem na OS4 :( ).
Jeśli chodzi o porty gier (poza kilkoma świetnymi wyjątkami, jedynym sposobem na zdobycie gier w miarę współczesnych), „dobry okres” to gry z lat 1996-2006. Starsze gry będą miały zbyt dużo ASM x86 lub innych bardzo trudnych do portowania elementów. Nowsze gry potrzebują zbyt dużej mocy obliczeniowej.
Ale już od 1996 roku jesteś na poziomie 040+, czasami 060+. To smutne, że to, co jest dobre dla Amigi i to, co ma najwięcej aktywnych systemów, idzie w różnych kierunkach.
Moje podejście jest zawsze takie – portuję i sprawdzam, gdzie da się to uruchomić (wliczając optymalizacje). Nie skupiam się na konkretnych systemach.
Ale jak już wspomniałem, dobry zakres portów dla Amigi to 1996-2006. To zazwyczaj wyklucza już 030. W czasie portowania gry od „030 do dobrego czasu” mógłby przenieść 3 lub 4 gry 060+. I NIE mam na myśli bezpośrednich rekompilacji. Mam na myśli dobrze wykonane porty.
Mam szczerą nadzieję, że ci, którzy nadal używają 030 lub 040, przejdą na 060, a najlepiej na PiStorm.
Myślę też, że PiStorm PPC zmieni zasady gry. Na PPC narzędzia kompilatora są znacznie lepsze (mniej błędów). I podobno będzie działać szybciej niż Emu68.