Komentowana treść: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp
[#1] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp
skomentuje ten news tak samo wymowną ciszą
4
[#2] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@juen, post #1

Dołączam się.
1
[#3] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp
świetna wiadomość :) czas na aktualizacje :)
120mhz można na tym polecieć
[#4] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@Mariodj, post #3

120 powiadasz, u mnie nie leci. Amiga popadła w niekończący się reset. W końcu udało się zabootować do warp boot menu. Działa.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2026 18:59:01 przez fazior
1
[#5] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@fazior, post #4

Działa.

Rozumiem że to jest to mityczne podsumowanie nowych ficzerów?

🤣
[#6] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@_DiskDoctor_, post #5

Mityczne? Ja się tu do suchych faktów odnoszę.
[#7] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@fazior, post #4

U mnie się od razu wszystko zamroziło a po resecie czerwony ekran. Bo odłączeniu i przywróceniu zasilania ekran niebieski - czarny - niebieski. Do Warp Boot można wejść, ale to nic nie daje.

Po wyciągnięciu karty Amiga wstaje, ale po włożeniu z powrotem to samo.

Masakra

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 20:21:57 przez lukjan
1
[#8] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #7

Udało się przywrócić do życia kartę, ale w boot menu karty (do którego nie zawsze się dało wejść) trzeba potwierdzić taktowanie procesora na 50 Mhz, co oznacza, że po resecie wcale nie wraca automatycznie do tej wartości a przecież tak miało być przy tej wersji firmware.

Prawdopodobnie nie kadży rev 6 i/lub nie każda wersja karty pójdzie na 120 Mhz.

Ja mam rewizję karty 1

Druga sprawa, to karta przestała mi się łączyć z WiFi - przycisk connect nie reaguje

Chyba muszę wrócić do poprzedniej wersji...

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 20:43:00 przez lukjan
1
[#9] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@fazior, post #6

Mityczne?

Długo wyczekiwane, "nieco więcej" niż w readme.
1
[#10] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #8

Przeanalizowałem opis aktualizacji i to chyba jednak tak ma być "If the Boot Menu is not entered, the CPU automatically switches to the configured frequency", natomiast problemem jest to, że nie zawsze można wejść do Boot Menu karty. Co więcej, po ponownej aktualizacji do najnowszej wersji ujawniły się kolejne problemy, których wcześniej nie było. Karta podczas startu wysyła obraz, który jest poza zakresem mojego monitora i na tym się kończy zabawa, więc suma sumarum i tak wróciłem do poprzedniej wersji.
1
[#11] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #10

Wersje bez opisu zmian na ogół właśnie są dość tajemnicze.
1
[#12] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@_DiskDoctor_, post #11

I co? Komuś się udało zainstalować bez problemu? Są jakieś nowe ficzery? Bo tu cisza jakaś...
[#13] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@_DiskDoctor_, post #12

Opcja w menu do sterowania diodami - to chyba jest nowe? U mnie wyszarzone, bo i diód na warpie nie mam.
1
[#14] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@fazior, post #13

Mario pisał o 120 MHz -- tylko od tamtej pory nikt nie zgłaszał że Mu/Jej się udało.

Swoją drogą wrzucanie softu bez change log jest mega słabe.
[#15] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp
Mi udało się na 110 MHz na razie 111 MHz zwiecha
1
[#16] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@Seba68030, post #15

Nieźle, u mnie max. 102MHz, powyżej tego mam od razu zwis.
[#17] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@waldiamiga, post #16

120?
[#18] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@_DiskDoctor_, post #12

U mnie po problemach po próbie z 120 Mhz straciłem Wifi nawet po powrocie do wcześniejszej wersji firmware. Podobnie jest z niektórymi rozdzielczościami RTG - monitor wyświetla info "out of range", czego wcześniej nie było. Cosik się z kartą podziało najwyraźniej po tej aktualizacji, a konkretnie próbie podkręcenia więc obawiam się że będzie serwis w CS-Lab.
[#19] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #18

Masakra. Współczuję. Mam nadzieję że na gwarancji.

Ja się tej aktualizacji nie dotykam.
[#20] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #18

Ja na przykład posiadam warp1260 extrem edition i też taki software zainstalowałem warp1260x.pk, może tu jest kwestia dobrania odpowiedniego softu do wersji warp1260?
1
[#21] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@_DiskDoctor_, post #19

Już dawno nie, ale WiFi już przywróciłem zgodnie z wytycznymi na Discord, bo ktoś inny też miał z tym problem. Trzeba zawsze dawać "entery" po nazwie sieci i haśle. Niestety problem z RTG póki co zostaje nierozwiązany i obawiam się, że skończy się serwisem. Co ciekawe CPU dalej mogę podkręcać np. do 90 Mhz i działa stabilnie. Z mp3 też nie widzę problemów. Tylko z RTG (niektóre tryby) i tego nie cofa nawet powrót do wcześniejszych wersji FW.
[#22] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@Seba68030, post #20

W pakiecie FW sa zawsze pliki do wszystkich modeli a karta sama sobie dobiera właściwy plik. Czym się różni "extreme" od tych wcześniejszych wersji ?
1
[#23] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #22

Nie wiem czy istnieje różnica pomiędzy warp1260 i warp1260 extreme edition ale podczas flashowania pozostawiłem tylko plik warp1260x.pk w folderze __cswarp. Nie znalazłem opisu różnic pomiędzy dwoma modelami.
[#24] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@Seba68030, post #23

Posłużyłem się AI

Główne różnice i ulepszenia

Zewnętrzna pamięć podręczna L2:
W wersji Extreme Edition dodano 64 kB pamięci podręcznej L2, co zapewnia niski czas dostępu do pamięci DDR.Wydajność podsystemu pamięci: Zoptymalizowano kontroler i szynę pamięci, uzyskując szybszy dostęp do kości RAM i operacji dyskowych (chociaż w codziennym użytkowaniu różnica ta bywa trudna do zauważenia ze względu na ograniczenia samej architekturze Amigi).

Dojrzałość projektu i podzespoły:
Wersja Extreme to rewizja produkcyjna uwzględniająca poprawki stabilnościowe, lepsze wsparcie dla kontroli taktowania procesora MC68060 (osiągającego do 105 MHz dla wyselekcjonowanych egzemplarzy rev. 6) oraz dopracowaną obsługę peryferiów (Wi-Fi, karty dźwiękowej 16-bit, grafiki RTG i USB).Pozostałe kluczowe elementy, takie jak bazowy procesor 68060, 256 MB pamięci RAM DDR3, wbudowany koprocesor ARM, wyjście HDMI/RTG oraz szybki port IDE na karty Compact Flash, pozostają fundamentalnie spójne w obu koncepcjach konstrukcyjnych.
[#25] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #21

A po downgrade fw zrobiłeś downgrade softu poprawnie, czy został z nowszego, coś podejrzewam, co tłumaczyłoby problemy z RTG?

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2026 20:24:08 przez Jacques
[#26] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@Jacques, post #25

A po downgrade fw zrobiłeś downgrade softu poprawnie

Zależy co to znaczy poprawnie.

Po prostu zainstalowałem poprzednią wersję (instalatorem) zakładając że wszystko się tam nadpisze.

Zrobiłem też drugi upgrade dla próby i mi wówczas podczas startu systemu karta wypuszczała też sygnał "out of range" więc nawet nie wiem czy się WB wczytał, więc znowu zrobiłem downgrade wszystkiego. Co ciekawe, po pierwszej aktualizacji wszystko było ok, do czasu feralnego podkręcenia do 120 Mhz z poziomu WB...

Zawsze robię aktualizację lub deaktualizację parami, przy czym downgrade zrobiłem dopiero pierwszy raz, bo nie było nigdy wcześniej takiej potrzeby

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2026 20:47:35 przez lukjan
[#27] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@Jacques, post #25

Dałeś mi do myślenia i zrobiłem coś dla pewności, czyli ponowny upgrade w kolejności pierw soft, następnie FW i wszystko przebiegło tym razem poprawnie (czyli bez sygnału "out of range" WB się wczytało, ale....

nie mogę teraz sprawdzić rozdzielczości RTG, po wyskakuje mi komunikat Program Error: Requires gadtools.library V47+, gdzie SCOUT pokazuje mi że jest w wersji 40.5 a ja mam OS 3.2.3, co więcej jeszcze pół godziny temu przed ponowną aktualizacją tego problemu nie było i nawet sobie zdjęcia robiłem, z którymi trybami jest problem
[#28] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #27

Zrobiłem znowu downgrade do 1.766 w kolejności soft + FW i już nie mam problemów z otwieraniem czegokolwiek w Prefs, bo gadtools.library jest w systemie identyfikowana poprawnie w wersji 47.16 z 2021 roku (poprzednio identyfikowało jako 40.5 z 2018 roku i nawet nadpisanie biblioteki w Libs tego nie zmieniało) i problemy z wyświetlaniem wybranych rozdzielczości nadal występuję.

Zastanawiam się, czy po aktualizacji do najnowszego FW Warpa, coś się nie gryzie z KickStartem, bo po instalacji kilka miesięcy temu OS 3.2.3, "wyleciały" mi możliwości wyboru wersji KS z karty (sloty stały się jakby puste), instalator zażądał dyskietkę Modules 1200 twierdząc, że KS się nie zgadza (choć fizycznie na płycie są kości 3.2) a sama instalacja odbyła się chyba z wymuszonym z Warpa 3.1.4 (więc pewnie instalator skorzystał ostatecznie z Modules bo w pamięci mógł być sfalshowany 3.1.4), a najnowsza aktualizacja FW Warpa być może mi zawartość slotów przywraca i znowu się 3.1.4 w pamięci znajduje jako slot 0 (bo gadtools.library jest też zawarty w ROMie zdaje się, więc sta się wówczas pojawia wersja 40 bo innego wytłumaczenia nie widzę), tylko że jak w chodzę do Amiga Early Startup Menu to jest ewidetnie wersja KS 47+ , czyli OS3.2, nawet zaznaczoną opcją Update ROM - ale to raczej chyba powinno działa z Load Module nie z Warpa...)

Da się jakoś ignorować (wyłączać) możliwość korzystania ze slotów z obrazami KS w Warpie (na rzecz fizycznych kości lub LoadModule) czy trzeba je jakoś programowo wyczyścić -choćby jeden slot 0 - podobnie jak się je programuje ?

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2026 22:53:57 przez lukjan
[#29] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #28

Po aktualizacji Warp przełącza się na pierwszy slot kickstartu, pewnie domyślnie korzystałeś z innego.
[#30] Re: Aktualizacja firmware dla kart serii Warp

@lukjan, post #28

Aaa, i sloty nie stają się puste pp aktualizacji (jeśli ich nie aktualizujesz, to zawartość zostaje), jedynie usuwane są wcześniej nadane opisy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem