Komentowana treść: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
[#1] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
Elegancko.
3
[#2] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
Fajna wiadomość.

Co do tego edytora on-line, to Worms DC posiada kapitalny edytor dla Amiga OS załączony z grą, stworzony przy użyciu gadtools.library, przez jakiegoś programistę (nie pamiętam nazwiska, musiałbym sprawdzić), któremu Andy Davidson podziękował w notce do gry. Odnotował też, że ten edytor powstał w bardzo krótkim czasie.

Wtedy też zapowiadano rozszerzenie tego edytora o tworzenie swoich drużyn robaków i innych ustawień, również na bazie gadtools.library. Troszkę szkoda, że to wtedy nie powstało.

Ciekawym jest czy posiadanie gry jest niezbędne do działania rozszerzenia. Wygląda na to, że tak. Wspomniane jest by wypakować archiwum do katalogu z grą. Sam posiadam oryginał tej gry, który zakupiłem z tego co pamiętam na eBayu.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 18:31:04 przez Hexmage960
3
[#3] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@Hexmage960, post #2

Ciekawym jest czy posiadanie gry jest niezbędne do działania rozszerzenia.

Tak, wymaga. Zawartość archiwum, które pobierzesz musisz wypakować do folderu z posiadaną uprzednio grą.
3
[#4] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
Tak dla przypomnienia, od 20 lat na PPA również posiadamy zbiór dodatków do gry. Świetne dodatki tworzy również Aceman.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 20:25:59 przez mailman
9
[#5] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@Hexmage960, post #2

Ciekawym jest czy posiadanie gry jest niezbędne do działania rozszerzenia.

Mogliby przy okazji skorzystać z okazji i wydać całość box.
1
[#6] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
Ja jednak liczyłem na aktualizację do 1.5. To jest świetna, najlepsza wersja, jednak mały update by się przydał. Widziałbym np. jakąś krótką kampanię dla jednego gracza, bo choć jest to tytuł wybitnie nakierowany na multi, to jednak dziś już nie tak łatwo znaleźć przeciwnika do gry na jednym ekranie, jak to było w latach 90-tych.
1
[#7] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@mailman, post #3

@Mailman

Tak, domyślałem się, że gra jest wymagana. W archiwum są tylko katalogi z danymi:

TWCUSTOM - Pełne obrazy jako poziomy,
TWDIY - Szablony poziomów (jak np. ARCTIC, JUNGLE z gry podstawowej),
TWMOUNTAINS - Wygląd gór i barwy tła,
TWSAMPLES - Zestawy dźwięków i mowy robaków. Jest wersja polska POLISH, prawdopodobnie z Worms 2,
TWTEAMS - Nazwy, imiona i inne dane drużyn robaków.

Jeżeli ktoś chce, to może wyodrębnić i skopiować tylko interesujące go zestawy grafik i dźwięków.

Tak dla przypomnienia, od 20 lat na PPA również posiadamy zbiór dodatków do gry. Świetne dodatki tworzy również Aceman.

Ja bardzo cieszę się z tego rozszerzenia.

Sam swego czasu też przygotowywałem swoje dane DIY do Worms DC (wtedy niestety na wersji pirackiej, którą kupiłem na giełdzie). Podobnie robiłem swoje poziomy do Glooma. Co do Alien Breed 3D II, to tylko zapoznałem się z dokumentacją, nie zrobiłem żadnego nowego poziomu. Testowałem poziomy do tych gier zrobione przez innych pasjonatów.

Pamiętam, że z wypiekami na twarzy czytałem wtedy newsy o Worms DC, czy Worms Reinforcements w prasie.

Ta osoba, która przygotowała GUI edytora WormPrefs do Worms DC, to Chris Pritchard.

Teraz doczytałem, że w 1997 roku Andy proponował chętnym osobom dodanie edycji robaków, drużyn i innych opcji w WormPrefs.

Pamiętam też, że wyszła taka płyta kompaktowa "Oh yes, more Worms" z danymi do gry.

@_DiskDoctor_

Mogliby przy okazji skorzystać z okazji i wydać całość box.

Też tak uważam. Jeżeli chcesz oryginał możesz też poszukać w serwisach, gdzie sprzedają gry na Amigę. Jest wielu porządnych sprzedawców.

Gra jest teraz też do pobrania w postaci obrazów dyskietek ze strony Dream 17.

Jest tam też patch 1.05, który naprawia błędy.

P.S. Mimo, że jestem całkowicie kontent z tego pakietu, to moim zdaniem Andy Davidson, jako autor serii, mógłby również spróbować przybliżyć wersję amigową do wersji pecetowej Worms 1, bądź Worms Reinforcements. Tam były jeszcze małe robaki, ale więcej kolorów i efektów.

@Mufa

Ja jednak liczyłem na aktualizację do 1.5. To jest świetna, najlepsza wersja, jednak mały update by się przydał. Widziałbym np. jakąś krótką kampanię dla jednego gracza, bo choć jest to tytuł wybitnie nakierowany na multi, to jednak dziś już nie tak łatwo znaleźć przeciwnika do gry na jednym ekranie, jak to było w latach 90-tych.

Ale Worms DC mają kampanię na jednego gracza. Można grać ligę lub turnieje z komputerem (CPU).

Możemy tworzyć drużyny robaków sterowane przez CPU, o różnych poziomach trudności.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2026 16:06:29 przez Hexmage960
[#8] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
Zrzuciłem zestaw polskich dźwięków i mowy robaków. Po prostu świetne!!!

Zawsze lubiłem takie modułowe gry. Przyznam, ze Worms DC pod tym względem nie doceniłem należycie.

Choć kiedyś z bratem zrobiliśmy własny zestaw sampli do Worms DC. Ja nagrałem większość dźwięków.
[#9] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@Hexmage960, post #7

Też tak uważam. Jeżeli chcesz oryginał możesz też poszukać w serwisach, gdzie sprzedają gry na Amigę. Jest wielu porządnych sprzedawców.

Dziękuję za rady. Ja kupuję wyłącznie gry nowe.
[#10] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami
Jeśli chodzi o poruszaną tutaj kwestię wersji 1.5 - Andy napotkał szereg problemów, z których największym jest po prostu konieczność przyswojenia sobie ponownie 30-letniego kodu, co nie jest trywialną sprawą. Natomiast nie poddaje się i nie przestaje pracować nad updatem.

Tutaj jeszcze niedawny wywiad:
https://darylbaxter.com/posts/worms-directors-cut-andy-davidson-interview/
1
[#11] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@AceMan, post #10

trochę słabo, ale niech przyswaja
1
[#12] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@Hexmage960, post #7

Ale Worms DC mają kampanię na jednego gracza. Można grać ligę lub turnieje z komputerem (CPU).

Rozgrywanie meczów towarzyskich czy turniejów nie jest kampanią, tak jak kampanią nie jest np. rozgrywanie potyczek z botami w Quake 3 Arena. Kampanie były w nowszych odsłonach Wormsów, które nie były już dostępne na Ami. Taka seria wyzwań dla jednego gracza, to jest jedyna rzecz, której trochę brakuje w tej i tak najlepszej części Robaków ever. No a dodatki, ok, może być ale to nie jest przełom. Dodatki mogliśmy pobierać już w latach 90-tych, możemy i dziś, m.in. dzięki świetnej pracy AceMana. Reasumując dla mnie ten news jest lekko rozczarowujący. Czekam na coś więcej.
[#13] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@MUFA-amigaone-pl, post #12

Jasne, rozumiem. Z tego co pamiętam, to kampania z Worms 2 polegała na tym, że na każdej kolejnej, przygotowanej wcześniej mapce dostawaliśmy po prostu pewną ustaloną i ograniczoną pulę broni do użycia.

Przykładowo mieliśmy tylko bazookę, albo tylko granaty i to w ograniczonej ilości. W każdej misji ten zasób się powiększał. Reszta wyglądała identycznie do trybu "zwyczajnego" Wormsów, tzn. były dwie lub więcej drużyn, walczących ze sobą.

Tak się składa, że w Worms DC też możemy dowolnie ustawiać sobie dostępną pulę broni. Brakuje jednak trybu kampanii, w którym te ustawienia byłyby na sztywno przypisywane do kolejnych misji.

Zatem, jako że wszystko opiera się na istniejących ustawieniach gry, to myślę, że taka kampania nie byłaby pewnie bardzo trudna w realizacji na bazie silnika Worms DC, bo nie wymagałaby dodawania wielu nowych funkcji.

Trzeba by połączyć kilka rzeczy, które już są obecne w grze, w jedną całość:

1. Ustawienia arsenału broni,
2. Tworzenie własnych poziomów (dwie możliwości: obrazek albo tzw. graffiti).

Tak, żeby każdy poziom miał inną pulę broni. Można się Andy'ego zapytać.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 18:37:55 przez Hexmage960
[#14] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@Hexmage960, post #13

No ja wcale nie twierdzę że misje miałyby tylko polegać na walkach. Przykładowo jakąś misja mogłaby polegać na przedostaniu się z punktu A do punktu B nad przepaścią, gdzie mielibyśmy do dyspozycji powiedzmy tylko linę w ilości 5 sztuk. Inna to jakieś trafianie granatami do oddalonych studni, jeszcze inna zniszczenie np. 3 mostów jednym strzałem (przy umiejętnym wykorzystaniu rozmieszczonych na ekranie paczek czy min) itp. Oczywiście w takiej kampanii misje bojowe też bym widział, ale nie tylko. Z pewnością gdyby ogłoszono jakąś inicjatywę by fani podsylali swoje pomysły, taka kampania mogłaby być naprawdę róznorodna.
2
[#15] Re: Worms: The Director's Cut - paczka z dodatkami

@MUFA-amigaone-pl, post #14

No ja wcale nie twierdzę że misje miałyby tylko polegać na walkach. Przykładowo jakąś misja mogłaby polegać na przedostaniu się z punktu A do punktu B nad przepaścią, gdzie mielibyśmy do dyspozycji powiedzmy tylko linę w ilości 5 sztuk. Inna to jakieś trafianie granatami do oddalonych studni, jeszcze inna zniszczenie np. 3 mostów jednym strzałem (przy umiejętnym wykorzystaniu rozmieszczonych na ekranie paczek czy min) itp. Oczywiście w takiej kampanii misje bojowe też bym widział, ale nie tylko.

W porządku, ale moim zdaniem 5 sztuk lin również wpisuje się w te misje z limitowanymi zasobami. W Worms DC też możemy ustawić ile mamy lin do dyspozycji.

Natomiast jeśli chodzi o cele to mogą być różne. W Worms DC jest tryb treningowy gdzie musimy trafić nieruchomy cel. Ale z tego co pamiętam, w Worms 2 w kampanii wszystkie cele w misjach są robakami, często o fajnych imionach. (oczywiście ci przeciwnicy też mogą w nas strzelać w kampanii, w swoich turach).

Stąd, wpisuje się to w ten zakres.

Jeśli dobrze pamiętam, to kampania w pierwszych misjach uczy przede wszystkim obsługi broni, które w grze się pojawiają, a jest ich sporo.

Moim zdaniem nie trzebaby aż tak urozmaicać, ażeby uzyskać ciekawe misje, jeśli w Worms 2 daje to radę.

Ale oczywiście może Andy przyjmie te propozycje z chęcią - choć zawsze lepiej zacząć dodawać rzeczy, które dodać najprościej. Te rzeczy może dodać bez większych modyfikacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem