@Mailman
Tak, domyślałem się, że gra jest wymagana. W archiwum są tylko katalogi z danymi:
TWCUSTOM - Pełne obrazy jako poziomy,
TWDIY - Szablony poziomów (jak np. ARCTIC, JUNGLE z gry podstawowej),
TWMOUNTAINS - Wygląd gór i barwy tła,
TWSAMPLES - Zestawy dźwięków i mowy robaków. Jest wersja polska POLISH, prawdopodobnie z Worms 2,
TWTEAMS - Nazwy, imiona i inne dane drużyn robaków.
Jeżeli ktoś chce, to może wyodrębnić i skopiować tylko interesujące go zestawy grafik i dźwięków.
Tak dla przypomnienia, od 20 lat na PPA również posiadamy zbiór dodatków do gry. Świetne dodatki tworzy również Aceman.
Ja bardzo cieszę się z tego rozszerzenia.
Sam swego czasu też przygotowywałem swoje dane DIY do Worms DC (wtedy niestety na wersji pirackiej, którą kupiłem na giełdzie). Podobnie robiłem swoje poziomy do Glooma. Co do Alien Breed 3D II, to tylko zapoznałem się z dokumentacją, nie zrobiłem żadnego nowego poziomu. Testowałem poziomy do tych gier zrobione przez innych pasjonatów.
Pamiętam, że z wypiekami na twarzy czytałem wtedy newsy o Worms DC, czy Worms Reinforcements w prasie.
Ta osoba, która przygotowała GUI edytora WormPrefs do Worms DC, to Chris Pritchard.
Teraz doczytałem, że w 1997 roku Andy proponował chętnym osobom dodanie edycji robaków, drużyn i innych opcji w WormPrefs.
Pamiętam też, że wyszła taka płyta kompaktowa "Oh yes, more Worms" z danymi do gry.
@_DiskDoctor_
Mogliby przy okazji skorzystać z okazji i wydać całość box.
Też tak uważam. Jeżeli chcesz oryginał możesz też poszukać w serwisach, gdzie sprzedają gry na Amigę. Jest wielu porządnych sprzedawców.
Gra jest teraz też do pobrania w postaci obrazów dyskietek ze strony
Dream 17.
Jest tam też patch 1.05, który naprawia błędy.
P.S. Mimo, że jestem całkowicie kontent z tego pakietu, to moim zdaniem Andy Davidson, jako autor serii, mógłby również spróbować przybliżyć wersję amigową do wersji pecetowej Worms 1, bądź Worms Reinforcements. Tam były jeszcze małe robaki, ale więcej kolorów i efektów.
@Mufa
Ja jednak liczyłem na aktualizację do 1.5. To jest świetna, najlepsza wersja, jednak mały update by się przydał. Widziałbym np. jakąś krótką kampanię dla jednego gracza, bo choć jest to tytuł wybitnie nakierowany na multi, to jednak dziś już nie tak łatwo znaleźć przeciwnika do gry na jednym ekranie, jak to było w latach 90-tych.
Ale Worms DC mają kampanię na jednego gracza. Można grać ligę lub turnieje z komputerem (CPU).
Możemy tworzyć drużyny robaków sterowane przez CPU, o różnych poziomach trudności.
Ostatnia aktualizacja: 08.08.2026 16:06:29 przez Hexmage960