Komentowana treść: AROS dla Raspberry Pi
[#1] Re: AROS dla Raspberry Pi
Fajne, mam odłogiem leżące pi 3 - się pobawię.
2
[#2] Re: AROS dla Raspberry Pi
To na RasPi 3 można też użyć wersji 32 bitowej? Tego nie wiedziałem. Aktualnie miałoby to więcej sensu bo jest do niej więcej oprogramowania. Na razie nie sprawdzę bo jestem na wakacjach ale jak komuś uda się uruchomić na Raspi 3 wersję 32-bitową to niech da znać
Dodam, że równolegle powstaje też dla Raspberry Pi 3 mini dystrybucja AROSa w wersji klasycznej w oparciu o emulator procesora Motoroli 68k. Jest o tym wątek na forum: https://www.ppa.pl/forum/aros/49208/bellatrix-emu68
[#3] Re: AROS dla Raspberry Pi

@Bohun, post #2

Sprawa braku dostępności oprogramowania 64-bitowego nieaktualna bo właśnie udostępniony został pakiet contrib dla Raspberry Pi aarch64: http://aros.org/nightly1.html
1
[#4] Re: AROS dla Raspberry Pi

@fazior, post #1

Fajne, mam odłogiem leżące pi 3 - się pobawię.

Czekamy na recenzję :)
[#5] Re: AROS dla Raspberry Pi

@Bohun, post #4

Rpi 5 zadziała? Czy tylko starsze modele.
[#6] Re: AROS dla Raspberry Pi

@KM_Ender, post #5

Aktualnie obsługiwane jest Raspberry Pi 3.
The plan is to make the port stable across the Pi 2–4, for both ARM and AArch64 with working networking, audio and 3D graphics.
If possible, Pi 5/500 support will follow after that.
[#7] Re: AROS dla Raspberry Pi

@Bohun, post #6

U mnie aktualnie działa na Raspberry Pi 400 model z 4GB RAM.

Klawiatura wbudowana, mysz przez dongle USB.
Jest obraz, jest dźwięk, jest sieć.

AROS 64bit kompilacja nightly 20260902.
1
[#8] Re: AROS dla Raspberry Pi

@KM_Ender, post #5

Na Raspberry Pi 500 model 8GB RAM nie działa - czarny ekran po włączeniu zasilania.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem