Komentowana treść: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k
[#1] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k
Bardzo mnie cieszy, że Grzegorz wybiera ambitne tytuły na warsztat dla "klasyka 68K". Nie ukrywam, że trafia w mój gust ze swoimi wyborami. Chętnie sprawdzę i tą produkcję. Do tego dość niskie wymagania jak na tytuł z 1998 roku oraz możliwość użycia RTG czy klasycznego chipsetu. Z tego gatunku najchętniej zagrałbym kolejny raz i pierwszy natywnie na Amidze "Xcom - Terror from the deep". To tylko moje chciejstwo :)
9
[#2] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@nowy80, post #1

Proszę;
https://artishq.wordpress.com
Choć domyślam się, że chodzi Ci o port, który "popłynie" na 060+AGA..

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 07:44:26 przez crimart
[#3] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k
Wspaniała wiadomość; StarCraft na Ami, czyż może być coś piękniejszego...:)
3
[#4] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@crimart, post #2

Proszę;
https://artishq.wordpress.com
Choć domyślam się, że chodzi Ci o port, który "popłynie" na 060+AGA..

Dzięki za informacje, znam ten port OpenXcom, na 060 100MHz niestety działa jak pierwsza część UFO na A500 z 1MB. Jeśli optymalizacja byłaby na poziomie tej z OpenTTD byłbym zachwycony. Pozdrawiam
2
[#5] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@nowy80, post #4

Jeśli nadal masz Pegasosa, to możesz zagrać też w wersję dla MOSa, o której był tutaj niedawno news. No a jeszcze wcześniej powstała wersja dla AmigaOS 4, którą znajdziesz tutaj.
3
[#6] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@MUFA-amigaone-pl, post #5

Długo szukałem i wygląda na to że nie ma tych plików w ISO.

Czyżby autor stworzył wersję która współpracuje wyłącznie z wersjami GOG/Steam/itp?
[#7] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k
jesli to port https://github.com/OpenBW/openbw to ja bym sie jeszcze wstrzymał bo widać że jeszcze mocno dopracowują, jesli to reimplementacji AI to luz, to pewnie już działa wszystko ok
[#8] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@_DiskDoctor_, post #6

Długo szukałem i wygląda na to że nie ma tych plików w ISO.

Czyżby autor stworzył wersję która współpracuje wyłącznie z wersjami GOG/Steam/itp?

Sa te pliki do pobrania za darmo. Gra została udostępniona na Archive.org.

Chodzi o to, że te pliki StarDat.mpq i BrooDat.mpq to przemianowane pliki Install.exe z płyty StarCraft i dodatku StarCraft: BroodWar.

Pobierz więc pliki Install.exe z płyt lub ISO i zmień ich nazwę.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 12:04:17 przez Hexmage960
[#9] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k
Tu autor. W tresc posta wkradl sie mala niescislosc - nie trzeba miec plikow z "oryginalnej" gry (tej z 1998) - to jedna z opcji. Mozna tez uzyc plikow z wspolczesnej darmowej wersji - na pc trzeba zainstalowac Battle.net, zalozyc konto i zainstalowac darmowa wersje Starcraft 1. Jest specjalne narzedzie ktore pozwala wykestraktowac z tej nowszej (legalnej) wersji potrzebne pliki na swoim kompie.
8
[#10] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@crimart, post #3

Starcraft na Amigę dostepny jest od 2009 roku.
1
[#11] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Katarzyna, post #10

Ale na OS 4.x i PPC, a nie na 3.x i 68K.
2
[#12] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #11

Na os 3.x też.
1
[#13] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #9

A skoro to jest wersja darmowa, to czy ktoś może wie gdzie te pliki są podwieszone?

Mi szukanie zajęło dotąd z pół godziny i nie mam przekonania czy jestem gotowy na kolejne.
[#14] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Hexmage960, post #8

Przepraszam za pomyłkę.

Install.exe z płyty CD to jest faktycznie plik MPQ, który należy przemianować na StarCraft.mpq lub BroodWar.mpq i umieścić w katalogu z grą.

Tak należy uczynić po instalacji oficjalnego patcha 1.15.2, który nie wymaga już obecności płyty w napędzie.

Pliki te zawierają też filmy i ogólnie zajmują bardzo dużo miejsca na dysku.

Te pliki StarDat.mpq i BrooDat.mpq są dostępne po instalacji gry na twardym dysku na komputerze PC. Ja akurat jako miłośnik StarCrafta mam oryginał z kluczem.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 16:27:01 przez Hexmage960
1
[#15] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Katarzyna, post #10

Mylisz dostepnosc z grywalnoscia. Takich "portow" gier, ktore sa dostepna na 68k jest calkiem duzo, tylko, ze wiekszosc z nich jest calkowicie niegrywalna, oprocz WinUAE lub PiStorm-a. Chyba zeby dodac slowo "kiepskich" przed "portow". Ale wtedy autor takiego "portu"moze sie obrazic.
3
[#16] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Katarzyna, post #12

to jest wersja dla PPC / WarpUP

https://www.ppa.pl/aktualnosci/stratagus-2-1-dla-warpos.html

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 16:57:38 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
1
[#17] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Zgadza się.
1
[#18] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Don_Adan, post #15

Ja niczego nie pomyliłam. Padło stwierdzenie, że od 2009 roku jest Starcraft na Amigę. Nie dopisałam tylko, że chodzi mi o 68k.
1
[#19] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Katarzyna, post #18

To jest Stargus (jego stara wersja) - port niekompletny, (brakujace mechaniki jednostek), odwzorowujacy AI i poruszanie sie jednostek tylko powierzchownie, bardzo niestabilny, bez dodatku Brood War i w dodatku trudny do zainstalowania. Ogolnie ciezko to nawet nazwac portem z tych powodow.

Jesli ktos chce zebym tez robil wersje PPC tego (moc PPC sie zdecydowanie przyda), to prosze o kontakt, bo ja mialem tylko Amige 68K (040) i mam zero doswiadczenia z PowerPC. Przyda mi sie ktos kto udzieli mi troche informacji i rad.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 17:45:10 przez angree
5
[#20] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@_DiskDoctor_, post #13

Amigowa wersje sciagasz z linku z posta - tam wysyla cie na GitHub i dajes ctrl+F i wpisujesz Release. albo tu bezposrednio link. Jak nie uzywalem githuba to tez mialem problem ze znalezieniem binarek, bo trzeba wlasnie znalezc to "Releases". Tu masz bezposredni link:

https://github.com/angree/AmiSC/releases

Ekstrakcja plikow z oryginalu i ich dystrybucja to juz zlamanie licencji, wiec nie znajdziesz ich online. Musisz to zrobic u siebie na jakims PieCu z windows 10 albo 11. Sciagasz Battle.NET:

https://download.battle.net/en-us/desktop

Instalujesz. To jest launcher - wybierasz tam Starcraft i instalujesz wersje bezplatna. Potem odpalasz konwerter z wersji amigowej i wksazujesz mu zainstalowany katalog (jesli nic nie zmieniales to wgral go do program files x86 i konwerter go sam wykryje bez pytania o katalog). On wyekstraktuje pliki ktore potrzebuje tam gdzie zostal uruchomiony - kopiujesz je na Amige do odpowiedniego katalogu (jest nazwany, nie pamietam dokladnie jak, ale jest to jednoznaczne) i mozesz odpalac ktoras z binarek.

Mozesz tez uzyc starej wersji, pewnie bedzie gdzies na chomikuj, tylko nie jest to do konca legalne, bo to nie jest technicznie abandonware, wiec zdecydowanie polecam te metode powyzej. (Blizzard zrobil remake i dalej go sprzedaje - wersja HD jest platna, wersja SD darmowa, ale podlega licencji) No chyba ze masz oldskulowe CD ze Starcraft:BW

Metoda numer 1 tez pozwoli wyeksraktowac muzyke, jednak zapomnialem o tym w dostepnych wersjach do 0.3.0 wlacznie. W wersji 0.4.x pracuje nad dzwiekiem i muzyka - bedzie nowy ekstraktor danych ktory "nie zapomina" o muzyce i dzwieku, jak moje poprzednie, wiec warto zostawic instalke Starcraft na PC do ekstrakcji z dzwiekiem. Moj blad, powinienem to lepiej zaplanowac.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 18:03:36 przez angree
5
[#21] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #20

Trochę robienie doktoratu jest instalacja tej gry ale to pewnie tylko moje zdanie.
[#22] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@_DiskDoctor_, post #21

Nic nie poradze. Niestety ogranicza mnie licencja, wiec pewne pliki musza byc wyekstraktowane na komputerze gracza. Gdyby dalo sie latwiej to bym zrobil tak jak OpenTTD - sciagasz, wypakowujesz, grasz. Zrobilem najprosciej jak sie da - support dla dowolnej wersji, pierwsza tylko kopiujesz i grasz, druga ekstraktujesz, kopiujesz i grasz.
3
[#23] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #22

Jak by był box (całość), to bym kupił.

Moje nastawienie nie bierze się z powietrza:

1) kiedyś kupiłem grę (68k) właśnie dla plików na GOG chyba, okazało się że "nie ta wersja"
2) kiedyś kupiłem grę (68k), która mi jednak nie działała (zwisy), mimo spełnienia specs

Dlatego też kupuję tylko całość, ale zanim w ogóle cokolwiek kupię, podejmuję próbę odpalenia gry:

1) czy się w ogóle u mnie odpala
2) czy da się grać w miarę płynnie

Takie życie.
[#24] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #20

jak to działa na standardowej 060 ?
1
[#25] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@Pawelek, post #24

To zalezy. Z karta graficzna - pewnie ladnie. Z AGA to ona sporo pozera na C2P, ale dalej powinno byc OK, zwlaszcza w momencie gdy nie skrolujesz (gra uzywa dirty rectangles, wiec odrysowywuje tylko zmieniajace sie czesci) Jest tez tryb lores, (4x mniej pikseli do c2p) ale on obecnie daje moze 30% przyspieszenia w stosunku do hiresu na testowej predkosci porownywalnej z 040/40. Mam kilka pomyslow jak go przyspieszyc i jednoczesnie dodac anti-aliasing, ale to jak skoncze portowac dzwiek, muzyke, ai i naprawie glowne bledy. Ale najlepiej przetestowac i zdac tutaj raport innym.
5
[#26] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@nowy80, post #4

jak chcesz to ci wkleje info jak portowac gry na amige z tymi wszystkimi optymalizacjiami przy uzyciu ai ze wszystkimi technicznymi tweakami dla max predkosci, ale nie chce threadu zasmiecac (bo to dluga wiadomosc) o ile nie bedzie na to zapotrzebowania. Moglbys sam (albo ktos inny zainteresowany) podobnie porty robic albo poprawic port OpenXCOM. Szlaki przetarte przez OpenTDD wiec mozna sporo zgapiac.
4
[#27] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #26

Otwórz nowy wątek w "strefie twórcow". Sądzę, że niektórych może to zainteresować.
7
[#28] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@mailman, post #27

https://youtu.be/zTqeTrnJrpw?is=RrLcgw7i5BQdtJjA
Odpalone

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2026 10:31:52 przez mwb113
3
[#29] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@nowy80, post #1

Probuje portowac tego twojego terrora. Zobaczymy czy wyjdzie cokolwiek szybciej niz tamten port.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2026 18:49:28 przez angree
3
[#30] Re: AmiSC, czyli "StarCraft" dla Amigi 68k

@angree, post #29

OpenXCOM - poza globem 3d wszystko dziala szybko na predkosci porownywalnej z 040/40 AGA. podejrzewam ze albo glob uzywa soft floats albo niepotrzebnie jest rysowany co klatke. nie wiem czemu poprzedni port tyle zarl. ten port xcom bedzie mial mniejsze wymagania

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2026 19:17:25 przez angree
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem