Komentowana treść: TheA1200 pod szyldem Amigi
[#1] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
xD
3
[#2] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
Amiga oficjalnie przechodzi na ARM ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 17:26:21 przez Bezimienny
6
[#3] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Bezimienny, post #2

Amiga oficjalnie staje sie emulatorem mogącym być uruchomionym na czymkolwiek.
10
[#4] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@michal_zukowski, post #3

Amiga oficjalnie staje się emulatorem podłączonym do telewizora w dużym pokoju szeroki uśmiech
6
[#5] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
z ogromną radością obserwujemy, jak marka Amiga zmierza naprzód, mając przed sobą jasną i spójną przyszłość
2
[#6] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@michal_zukowski, post #3

"Amiga Anywhere" z czasów Amiga Inc. tylko we współczesnym emu - wydaniu ?

Tamten pomysł wówczas nie wypalił
3
[#7] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
Ooo Tak !!! zaczyna się odcinanie kuponów jak za czasów Commodore...
[#8] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
Ami to pasuje szeroki uśmiech. Preorder złożony w Media***** już dawno OK.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 19:16:20 przez staiger
6
[#9] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@staiger, post #8

Dokładnie, czekam na emulator w ładnej obudowie za rozsądne pieniądze. Oby pozwalało bezproblemowo pobawić się i mieć namiastkę Amigi sprzed lat.
9
[#10] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@KM_Ender, post #9

Nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam szeroki uśmiech.
3
[#11] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@staiger, post #8

Szkoda, że nie ten https://www.a1200.com/index.php/the-a1200-ng/ jest sprzedawany w Media***. Moim zdaniem dużo ciekawszy projekt. Niestety kupno od producenta jest loterią.
1
[#12] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@staiger, post #10

Dla tych co mieli kiedyś amige 1200 i sprzedali dekadę temu za bezcen a chęć powrotu do amigi przy tym nie wydając worka pieniędzy na sprzęt i akcesoria to taka the a1200 jest rozwiązaniem idealnym.

Też mam złożone zamówienie na to bo też jestem ciekawy jak to będzie działać i jak się sprawdzi pełno wymiarowa klawiatura. Będziesz mógł na tym linuxa zainstalować i korzystać z linuxa w obudowie i klawiaturą a1200.
5
[#13] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Bohun, post #11

Sam sobie odpowiedziałeś na swój post w swoim poście, tak dokładnie media expert czy inne markety nie dla idiotow też nie chcą uczestniczyć w loterii. Po za tym the a1200 jest bardziej przystępna cenowo, jest tańsza i więcej egzemplarzy się sprzeda jak również pewniejsze źródło dostawy
[#14] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@NaczelnyFA, post #13

A wiadomo co the a1200 ma w środku?
1
[#15] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Bohun, post #14

Też bym chciał wiedzieć co tam w środku siedzi. Może tego natywnego AROSa dla ARM dałoby się tam upchnąć :)
7
[#16] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Bohun, post #11

Dlaczego loterią?
[#17] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@smith, post #16

1
[#18] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@NaczelnyFA, post #12

Dla tych co mieli kiedyś amige 1200 i sprzedali dekadę temu za bezcen a chęć powrotu do amigi przy tym nie wydając worka pieniędzy na sprzęt i akcesoria to taka the a1200 jest rozwiązaniem idealnym

Dekadę?
1
[#19] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Bezimienny, post #2

Amiga oficjalnie przechodzi na ARM ;)

Jak to mówią "Złapał Kozak Tatarzyna a Tatarzyn za leb trzyma"

Ta ugoda skonstruowana zasadniczo jest tak (choć może uda mi się dopytać własciwych ludzi czy ją dobrze interpretuje) że jakby Hyperion w przyszłości chciał robić nowy system na 68k to musi pytać o zgodę Amiga Corp. No ale w zamian gdyby to Amiga chciała robić system na ARM, czy jakikolwiek inny CPU poza 68k, musi pytać o zgodę Hyperion. Zatem natywny oficjalny AmigaOS 3 na ARM spod znaku Amiga Corp jest mało realny.
3
[#20] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@MUFA-amigaone-pl, post #19

Też tak to rozumiem.
[#21] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@KM_Ender, post #9

O to to! Fajna zabawka do okazjonalnego amigowania a'la klasycznego w wariancie light OK

Dodam też, że nie ma dla mnie większego znaczenia, czy z prawnego punktu widzenia jest to produkt marki Amiga czy nie. Akurat nie mam takiego fetyszu (mam za to inne, związane z AmigaOS 4 i te mi już w zupełności wystarczą )
2
[#22] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@MUFA-amigaone-pl, post #19

Amiga corp czyli tzw cloanto po za sprzedażą emulatorów z kilkoma grami i amiga os3.2 w pakiecie amiga forever, przez kolejne 20 lat nie zrobi nic więcej. Hyperion dał nam nowy os i nowy rom więc tutaj bym się zastanowił. A cloanto zaczęło się rzucać tylko dlatego że jak wyszedł os 3.2 to nikt nie kupował tych śmieci od cloanto xd i podejrzewam że o to jest cała awantura i pseudo ugody.
[#23] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
szeroki uśmiech a ja sobie oczywiście tą A1200 kupię, cena jest całkiem przystępna, mam ochotę znowu poczuć choć namiastkę tego, co czułem lata temu otwierając pudełko z nową A600
5
[#24] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@mike100, post #23

No dla tego uczucia to jest to warte zakupu pod każdym względem 😁
2
[#25] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Bohun, post #14

Mogę się podzielić przeciekami jakie można znaleźć na jednej z grup.
Wygląda to rozczarowująco:
Procesor: Cortex-A53 (4 rdzenie)
1 GB RAM LPDDR4
Grafika: Mali-T720

Szczerze? Spodziewałem się czegoś w typie RaspberryPi 4.
Przy tej specyfikacji natywny AROS (jeśli faktycznie powstanie) za dużo nie zdziała...
4
[#26] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Commodore128D, post #25

Czyli tak jak w The A500 mini tylko więcej ramu i to DDR4.
1
[#27] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi
Obstawiam, że przy okazji cena pójdzie w górę. Za odpowiednie logo zawsze się płaci.
[#28] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Commodore128D, post #25

Jak Settlers 2 na tym bez problemu biega to dramatu nie ma 🙂.
4
[#29] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Commodore128D, post #25

I tu dokopałem się takich plotek.

Producent Retro Games Ltd oficjalnie nie podał dokładnego modelu procesora (SoC), który znajduje się wewnątrz THEA1200. Ukrywanie dokładnego modelu układu scalonego to stała praktyka tej firmy – identycznie postąpiono przy premierze THEC64 oraz THEA500 Mini.Z branżowych analiz technicznych, przecieków i dyskusji społeczności (m.in. na portalach Tom's Hardware oraz Reddit) wyłania się jednak bardzo konkretny obraz tego, co zasila konsolę:Co wiemy na 100% o układzie?Jest to wielordzeniowy procesor w architekturze ARM (SoC typu All-in-One), na którym uruchomiony jest dedykowany Linux wraz z emulatorem Amiberry.To inny, nowszy chip niż w THEA500 Mini. Poprzednik działał na starym układzie Allwinner H6 (4 rdzenie Cortex-A53). THEA1200 potrzebuje znacznie więcej mocy do emulacji układów AGA oraz procesora Motorola 68060.Układ cierpi na problem z dostępnością – oficjalne przesunięcie premiery na grudzień 2026 roku argumentowano właśnie „globalnym niedoborem chipów”.

Główne podejrzenia społeczności (Typowane modele)
Eksperci od sceny retro wskazują na dwa budżetowe, ale bardzo wydajne układy SoC, które idealnie pasują do profilu wydajnościowego i cenowego urządzeń Retro Games Ltd:Rockchip RK3566 (lub nowszy wariant): Czterordzeniowy procesor (4x ARM Cortex-A55 @ 1.8 GHz) z układem graficznym Mali-G52. Jest to obecnie najpopularniejszy procesor w nowoczesnych retro-konsolach. Oferuje wydajność plasującą się dokładnie pomiędzy Raspberry Pi 3 a Raspberry Pi 4, zapewniając ogromny zapas mocy dla emulacji Amigi 1200 z kartami turbo.
Nowsza generacja Allwinner (np. seria H616 / H618 lub pokrewne): Pozwala na zachowanie niskich kosztów produkcji i płynne przejście z technologii użytej w wersji Mini.
4
[#30] Re: TheA1200 pod szyldem Amigi

@Commodore128D, post #25

Czyli Orange Pi 3.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem