[#1] Pegaz do kupienia na Allegro
Mała informacja dla szukających Pega:
na Allegro jest obecnie oferowany Peg 1 z Aprilem 2 (czyli najlepsza wersja jedynki) z Radeonem i 256 MB RAM.
http://www.allegro.pl/item367072821_pegasos_1_april_2_radek_256_ramu.html
Cena wyjściowa 900 zł i Kup Teraz za 1250 zł. Może ktoś skorzysta?
[#2] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #1

A ja mam pytanie co do ceny tego zestawu. Czy to jest drogo, czy może w sam raz ? Czy może po prostu nikt nie chce kupować jedynki (P1) ?

[#3] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@chewek, post #2

900 zł to chyba zupełnie OK, zwłaszcza że z Aprilem (bez Aprila trzeba wyłączyć w IDE transfery DMA). 1250 zł trudno mi powiedzieć - Pega II za tyle nie kupisz...
Na pewno lepszy Peg I niż żaden, chociaż G4 Pega II się przydaje (np. E-UAE pod G4 1 GHz chodzi bardzo fajnie, na G3 600 MHz bym się obawiał, podobnie DVD pod MPlayerem... DiVX chodzą dobrze).
Moim zdaniem Pega trzeba odnieść do ceny i wartości użytkowej mocno wypasionej A4000 z PPC (od której ten Peg I 600 MHz jest sporo szybszy) - tutaj nawet 1250 zł wygląda nieźle :) . Na głosy krytyków na temat "klasyczności" i "klimatyczności" A4000 odpowiem z góry, że mało kto odpala na takim sprzęcie jakieś archaiczne programy (które zresztą lubią nie działać na bardziej wypasionych konfigach), używa to raczej do softu użytkowego, a tutaj Peg bije na głowę A4000 (prawie każdy program użytkowy dla klasyka chodzi na Pegu, a jest sporo softu MOS only). A moim zdaniem Peg też jest klimatyczny :) .
Tak czy inaczej musisz zdecydować sam (bez wątpienia Peg II jest lepszy od Pega I - ale za sporo wyższą cenę). Może ktoś jeszcze wtrąci swoje trzy grosze.
[#4] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #3

No a jaka byłaby średnia cena płyty gł. Pegasos II G4 1000 ? Oczywiście używanej. Pomijając ceny na Efunzine.

[#5] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@chewek, post #4

Myślę że około 1800 - 1900 zł, ale czasami udaje się kupić nawet za 1500 zł ;)
Wszystko zależy od szczęścia.

[#6] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #3

Mogę coś wtrącić jako użytkownik paru wypasionych Amig... :).

Bez wątpienia Amiga klasyczna ma klimat, jest kultowa i... ma swoją cenę.
W ostatnim czasie (jakieś pół roku) ceny na angielskim Ebay'u poszybowały mocno w górę. Kwestia użyteczności jest mocno dyskusyjna w obecnych czasach - zależy od indywidualnych potrzeb/zapatrywań. Dla mnie osobiście, moje Amigi są spełnieniem jakichś tam zamierzchłych marzeń. Służą głównie do... odpalania starych dem (podstawa), pisania w CED'zie i sprawdzania "jak to wszystko kiedyś działało" (i odniesienia do moich doświadczeń z PC z tamtego okresu). Odpalam stary soft - od nowego mam inne graty. Bo jaki sens ma dzisiaj kupno Delfiny Flipper dla przeciętnego użytkownika (nie parającego się tworzeniem muzyki), skoro "dookoła" na ogół każdy ma jakieś urzadzenie, które bez problemów odtworzy mp3, a pewnie i moduły wielokanałowe (jakiś PC, MAC). Jestem hobbystą jak widać z powyższego. Coraz bardziej kręcę głową z podziwem kiedy wkładam te stare karty i... faktycznie! One wszystkie ze sobą działają! Na ogół nieźle. Mam radochę i tyle. .

Jasne - Pegaz ma swoich maniaków, dla których jest klimatyczny, ale nie da się nie zauważyć, że Amiga 4000 w ciekawym konfigu jest... KLIMATYCZNIEJSZA . No... i droższa. Pegaz, to po prostu nowszy sprzęt na którym da się zrobić rzeczy których nie da się już od dawna na AMi.

Aaa... i najważniejsze. Jakby nie patrzeć -nie jest AMIGĄ (znaczy się nie ma plakietki czy co tam jeszcze...)

Ostatnia modyfikacja: 20.05.08 14:10
[#7] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@Sir_Lucas, post #5

przesadziłeś, 1500 zł to raczej normalna cena, okazyjna to 1200.
A co do wydajności w stosunku do a4000, to efika też jest toż sporo szybsza...

[#8] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@Deftronic/..., post #6

A4000 też nie jest Amigą... bo nie ma plakietki ;)
Powiem szczerze - mam uraz do A4000 - miałem ją, z CV64 i 68040. Chodziło to porównywalnie do A1200 z Apollem 68040 (znaczy A1200 była szybsza, za to A4000 miała kartę gfx) i zdecydowanie poniżej moich oczekiwań.
Peg spełnił (a właściwie z nawiązką przewyższył) moje oczekiwania - kupiłem go jako ciąg dalszy Amigowego "klimatowania", a okazał się sprzętem nieźle wyposażonym (USB, AGP, sieć, muzyka 16 bit i wszystko działające właściwie na "dzień dobry) i całkiem użytecznym (www, GG, poczta, MP3, filmy, kilka fajnych gierek nad którymi spędziłem dobrych kilka tygodni i do dziś czasami pogrywam, a do "klimatowania" E-UAE). Co więcej, gdy awaria ubiła mojego PC do pracy, po zainstalowaniu Open Suse mogłem na Pegu przez kilka dobrych miesięcy kontynuować pracę nad doktoratem.
Moim zdaniem każdy kto chce się trochę pobawić amigowym softem na sprzęcie na którym wszystko chodzi jak powinno, to powinien zapomnieć o klasykach (te zostawmy "klimatożercom") a skupić się na nowszym sprzęcie: Pegu, a jeśli ma więcej kasy i lubi plakietki to AmigaOne lub microA1.
I jeszcze powrócę do A4000 - z punktu widzenia kilkuletniego użytkownika Pega nie ma ona dla mnie żadnego klimatu. Tylko irytacja dlaczego wszystko działa tak powoli i jest takie prymitywne. Może odzywa się tu stary uraz o którym pisałem ;) , ale dla mnie era klasyka skończyła się w 1998 roku gdy oddałem napisaną na A1200 pracę magisterską (część rzeczy pod ShapeShifterem :) ), a kilka miesięcy później byłem zmuszony ją sprzedać. Potem już było tylko amigowe hobby, gdzie kupiony za ciężką kasę sprzęt marnował się i pokrywał kurzem. A to uważam za marnotrawstwo... Peg znowu dał mi możliwość prawdziwego amigowania, za które rozumiem używanie amigowego softu na co dzień. :) No i zdecydowanie mniej ogranicza niż klasyk.

Ostatnia modyfikacja: 20.05.08 13:58
[#9] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #3

"1250 zł trudno mi powiedzieć - Pega II za tyle nie kupisz..." Z G3 by kupił. 1250zł za jedynkę to cena przesadzona (nawet z tym radeonem, dyskiem, ramem).

Ostatnia modyfikacja: 20.05.08 14:09
[#10] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #3

Podłączę się troszku. Jak u Ciebie na PegII jest z dźwiękiem pod E-Uae? Bo na moim rwie troszeczkę i mnie to wpienia w pogrywaniu w sensibla i super froga. A może podeślij mi swój konfig bo może ja mam coś zwalone?
[#11] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #8

Spoko :)...

Zgadzam się niemal w 100%. Niemal, gdyż A4000T jednak ma tę plakietkę (Amiga) zarówno w przedzie jak i z tyłu obudowy, a A4000D nawet Commodore 4000 (bo napis Amiga jest - jak wszystkim wiadomo - wytłoczony na obudowie). To są jednak pierdoły. Istotne co "pod maską". Tam zaś, na płycie głównej "napisane jest" - "boskie" Commodore :). Znaczy się oryginał :). Ma to jeden zasadniczy plus dla posiadacza - cena tego sprzętu stale rośnie i ze zbyciem go nie ma raczej problemów (być może kiedyś z Pegazem będzie podobnie). Poza tym nawet uraz do A4000D mamy podobny :). Klasyk - to sprzęt generalnie dla "klimaciarzy". Pegaz jest bez wątpienia sprzętem bardziej użytecznym.

[#12] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@Deftronic/..., post #11

"cena tego sprzętu stale rośnie i ze zbyciem go nie ma raczej problemów (być może kiedyś z Pegazem będzie podobnie)" Nie strasz. Już nie mogę się doczekać nowych filmików z bPlanu :).

Ostatnia modyfikacja: 20.05.08 14:45
[#13] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #8

Jestem już byłym użytkownikiem Macintosha G4 733 (wystawiłem go teraz na sprzedaż na allegro). Gdybym miał zamiar już posiadać Pegasos I G3 600, to musiałbym mieć możliwość bezproblemowego użytkowania linuxa. Pamiętam, używałem Mac'a G3 350 i linux działał na tym koszmarnie (debian, ubuntu, yellow dog, suse), na G4 450 było tak sobie średnio, na G4 733 było już o wiele lepiej.
Czy na takim G3 600 da się coś sensownie porobić na linuksie pod KDE, lub Gnome ?

[#14] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@chewek, post #13

Nie wiem jak na PegI ale ja mam na PegII/1GHz zarzuconą Fedorę 8 i powiem że w miarę to śmiga tylko brak flasha to może dobić. Choć w porównaniu z prędkością MOS-a i aplikacji na nim przegrywa bardzo.
[#15] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@Deftronic/..., post #11

jesli miałbym wybierać co wolę mieć nie posiadając wogóle innych komputerów i nie mając do nich dostępu w pracy/uczelni to wole pegaza

[#16] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@chewek, post #13

meep

Ostatnia modyfikacja: 20.05.08 15:39
[#17] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@chewek, post #13

Ja byłem zadowolony z działania Debiana 3.1 (KDE, fluxbox), po wymianie RAMu z 256MB na 512MB widocznie przyspieszył dodatkowo, jedyny problem jaki miałem to brak dźwięku. Z linuksem na jedynce raczej będziesz miał taki problem, że oprócz Debiana 3.1 (netinstall) i Gentoo nic na nim nie ruszy. Zauważ, że ja mam PegaII G3@600MHz, więc niech lepiej ktoś z jedynką się wypowie :).
KaczusBB na IRCu mi napisał, że nawet z instalerem Debiana 3.1 są problemy, i tylko z pierwszymi wersjami to działało. Powtórzę się jeszcze, moim zdaniem nawet to 900zł to jest już trochę sporo, ale to już twoja decyzja czy checsz kupić czy nie.

@Arbuz Spróbuj tego:

kickstart_rom_file=PROGDIR:Roms/kick40068.A1200
filesystem=rw,SuperFrog:DH2:SuperFrog

# cpu settings

cpu_type=68020
cpu_speed=max
#cpu_compatible=true
#cpu_cycle_exact=false

# chipset settings

chipset=aga
immediate_blits=yes
fast_copper=true
#collision_level=full
#blitter_cycle_exact=false

# memory settings (n*512K)

fastmem_size=4
chipmem_size=4
#z3mem_size=0

# gfx settings

gfx_width=320
gfx_height=256
gfx_width_windowed=320
gfx_height_windowed=256
gfx_width_fullscreen=320
gfx_height_fullscreen=256
gfx_lores=yes
gfx_linemode=none
gfx_center_horizontal=smart
gfx_center_vertical=smart
gfx_fullscreen_amiga=yes
gfx_fullscreen_picasso=yes
#gfx_vsync=true
#show_leds=true

# sound settings (sound_output="normal" or "none")
# (sound_channels="stereo or "mono" or "mixed")
# (sound_bits="8" or "16")

#sound_output=normal
sound_bits=8
sound_channels=stereo
sound_frequency=22050

# joy where n is lowlevel unit in amigaos target. In SDL target it's be the enumeration order.
joyport0=mouse
joyport1=kbd2

# overlay display
amiga.use_overlay=no

# screen type (public, custom or ask)
amiga.screen_type=custom

# slow and endianess issue.Better don't use
#sdl.use_gl=yes

Ostatnia modyfikacja: 20.05.08 16:35
[#18] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@rzookol, post #15

To oczywiste. Pegaz jest nowszy, bardziej wszechstronny i zdecydowanie lepiej nadaje się do pracy. No, ale o tym już pisałem...

Generalnie - kupując starą, mało użyteczną A4000 raczej można być pewnym, że się na niej nie straci, a wręcz przeciwnie - zyska. Jest to jakiś plus. Jeśli idzie o Pegaza - nie jest to już takie pewne.

[#19] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@Deftronic/..., post #18

Jeżeli myślisz o komputerze jako lokacie pieniędzy to zapewne można tak traktować klasyka. I nic ponadto. Jednak tu polemizowałbym z tym oczekiwaniem nieokiełznanego wzrostu cen... bo jak wiadomo sprzęt kosztuje tyle ile jest w stanie zaoferować kupiec. A myślę, że kupiec obecnie może dużo dać dzięki trzem powiązanym ze sobą faktom:
- obecna sytuacja gospodarcza Polski i polaków jest obecnie znacznie lepsza niż kilka lat temu - po prostu przeciętny polak ma znacznie więcej kasy (niż kilka lat temu) na różne "pierdoły", a w tej grupie na pewno jest wielu zainteresowanych kupnem Amig.
- pierwsze pokolenie Amigowców (czyli tych używających Amigi przed upadkiem C=) już się usamodzielniło, dysponuje własną gotówką i nie musi szukać różnych "sponsorów". Zresztą tyczy się to też "nowych amigowców" - wielu z nich przekroczyło już dwudziestkę.
- ci których kiedyś nie było stać na lepsze karty turbo, gfx, czy przysłowiową "A4000" teraz próbują zrealizować swoje dawne marzenia (skoro mają na to środki).
I jeszcze sprawa ostatnia (czwarta), mogę tu zacytować kilku moich znajomych amigowców - działalność wielu "handlowców" skupujących sprzęt na polskim rynku i sprzedających go poprzez np. eBay poza granice Polski. W ten sposób ilość sprzętu dostępnego u nas maleje szybciej niż ilość chętnych - a to według podstawowego prawa ekonomii zawsze prowadzi do wzrostu cen. Drugim czynnikiem rugującym sprzęt z rynku jest jego wysoka awaryjność. Więc uważałbym z lokowaniem kapitału w 15 letni sprzęt elektroniczny, to nie diamenty, które jak wiadomo są wieczne ;)
A teraz reszta powodów dla których ceny nie będą rosły w nieskończoność:
- po okresie prosperity zawsze przychodzi czas kryzysu
- ludzie z czasem stają się bardziej racjonalni, a jak nie, to życie lubi ich do tego zmusić
- po pobawieniu się "A4000 PPC z Picasso IV" prędzej czy później przyjdzie refleksja "kurcze, ile na to poszło kasy, a co w zasadzie mam w zamian?". Tak więc wtedy zazwyczaj taka Ami ląduje na Allegro gdzie kolejny amigowiec z odzysku (z odpowiednio wypchanym portfelem) otrzymuje szansę na skonfrontowanie swoich marzeń o posiadaniu i używaniu wypasionej Ami z rzeczywistością (w moim przypadku to właśnie przeważyło).
W sumie to można jeszcze sporo pisać, ale to naprawdę temat rzeka, a na pewno każdy ma inne poglądy :) . Więc kończę.
[#20] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #19

Lepiej bym tego nie ujął. Zastanawiam się coraz bardziej nad kupnem płyty głównej (pegasosa II ) na raty w Efuznize.

[#21] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #19

To nie tak, że ładuję w to kasę w nadziei, że kiedyś zwróci mi się to z zyskiem. Ten bonus jest niejako przy okazji. Zresztą ja miałem na myśli świat, a nie Polskę (wystarczy śledzić ceny na zachodnich EBAY'ach). Uwierz mi - ludzie w UK, czy innych krajach o wyższym przeciętnym standardzie życia, są gotowi dać naprawdę niezłą kasę za kultowy sprzęt. Klasyczna Amiga bez wątpienia jest takim sprzętem. Problem ze sprzętem w PL jest tego typu, że jest on na ogół... w słabej kondycji. Mówiąc wprost - dorżnięty. Sam żadnego elementu moich Amig, a także samych komputerów nie kupiłem w PL (aaa... sorry - SBuster11, Delfina Lite i HDD UWSCSI). Poza tym Amiga to moje hobby od 1992 i od tego czasu jest ze mną nieprzerwanie. Obok stoi parę innych współczesnych sprzętów, jak i parę innych kultowych "gratów". Wiesz... Ogólnie kompy to moje hobby od 1986 kiedy to pierwszy raz miałem styczność z tym "cudem" (a może od czasów Sondy..?).

Spoko, można by długo dyskutować.

[#22] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@Korni, post #17

Witam . Fakt co do Linuxa to instalowałem Debiana , Cruxa i Gentoo , ale tylko debiana udało mi się zainstalować ( jak na te dwa pozostałe to dla mnie instalacja ich to jest zbyt wiele zachodu i kombinacji i nerwów ). Co do Debiana
to miałem też zainstalowany " Etch " , ale podczas instalacji jakichś programów
coś się skaszaniło ( podczas startu wyskakiwał jakiś komunikat i nic nie mogłem zrobić ) więc musiałem zainstalować " Sarge " ieszcze raz .
Mam Pega I z 128 Mb pamięci i jak dla mnie to jeszcze ujdzie , chociaż o pograniu w wypaśne gry mogę zapomnieć .
Pozdrawiam

[#23] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@chewek, post #4

Co do cen Pegasosów, to warto porównać z cenami na eFunzine:
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=204&sid=317712be48f2d49c7eb228f1b0db54e1
wiadomo, że na Allegro powinno być taniej (bo sprzęt używany)... i jest taniej, jak widać :)
Ja kilka lat temu dałem za płytę Pega II G4 z 256 MB RAM jakieś 2000 zł (z drugiej ręki)
[#24] Re: Pegaz do kupienia na Allegro

@wali7, post #23

Witam.Cena ostateczna w kup teraz zostala obniżona na 1150.czekam na chetnego w zakupie pega.Myśle że to uczciwa cena zwłaszcza z hdd z osem i softem ;) Chyba ze ktos sie zamieni na jakas amige 4000 :)

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 23:46
[#25] No to na stare lata

@wali7, post #1

zostałem PegazOwcą.

http://allegro.pl/item367072821_pegasos_1_april_2_radek_256_ramu.html

Niniejszym przyjmuję gratulacje. ;)
[#26] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #25

Gratulacje! Wredna Mofco... ;)

[#27] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #25

juz się możesz pożegnać z kontem na execu ...

[#28] Pegaz na allegro

@wali7, post #1

Jeszcze jeden pegasos I:
http://allegro.pl/item369820666_pegasos_i.html
[#29] Re: Pegaz na allegro

@Arbuz, post #28

Szkoda, że nie dwójka.

[#30] Re: Pegaz na allegro

@ender, post #29

Chyba niektórzy, wywęszyli, że jest dobry czas na opchnięcie nieco już starej i średniej dla Linuksa (dla MOS 2 ze względu na 3D tylko dla Radeona 7000 i Voodoo, zresztą też średniej) "jedynki" i "mały zwrot kosztów"

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem