[#31] Re: No to na stare lata

@Kamul, post #26

Dzięki! :)

Teraz mam pytanko do zorientowanych: czy tego Pegaza wraz z radkiem wepchnę bez problemu do takiej:

http://allegro.pl/item364836934_malutka_obudowa_atx_slim_super_cena.html

obudowy?

Co to znaczy "skrócony śledź"?

Pozdrawiam. :)
[#32] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #25

Daclaw a taka fajna owca z Ciebie była.. Ech...

[#33] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #31

Pegaz śmiało zmieści się w tej obudowie. Kłopot możesz mieć jedynie z kartami rozszerzeń, pasują do niej tylko "low profile"

[#34] Re: No to na stare lata

@adater, post #33

Ten radek, który jest z omawianym Pegasosem, jest "low profile"?
[#35] Re: Pegaz na allegro

@Hugen, post #30

Hugen napisał(a):
> [...] (dla MOS 2 ze względu na 3D tylko dla Radeona 7000 i Voodoo, zresztą też średniej) [...]

A któż Ci takich głupot naopowiadał? Na moim Pegu1 kiedyś chodził Radeon 7500 z obsługą 3D, a do dzisiaj działa Radeon 9250 również ze wsparciem 3D, oczywiście na MOSie 1.4

[#36] Re: Pegaz na allegro

@Rafael/ARMO, post #35

To nie wiem kto siał taką propagandę, chociaż szczerze to chyba w którymś TA PL o tym było ale nie jestem teraz pewien bo nie mam obok siebie teraz tego.

[#37] Re: Pegaz na allegro

@Hugen, post #36

To musiało być baaardzo dawno

[#38] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #31

Gratulacje :)
Ja używam obudowy Slim Tower firmy Modecom z serii ITS (szerokość napędu 3.5 cala, 2 takie napędy mają zaślepki na zewnątrz - są ustawione poziomo, zaś napęd 5 1/4 cala ustawiony jest pod nimi pionowo). Generalnie Pegaz (I i II mają ten sam format mATX) bez problemu wchodzi do każdej obudowy dla mATX - więc upewnij się przede wszystkim czy dana obudowa ma kołki montażowe pod ten standard (bo po co niepotrzebnie wiercić). W mojej obudowie wchodzą wszystkie karty AGP i PCI, niezależnie od rozmiaru, śledzie oczywiście zwykłe.

Przyjedź na Amimajówkę w najbliższą sobotę (z Pegiem lub bez). Tu spotkasz innych Pegowców, w razie czego możemy na miejscu zainstalować na Twoim nowym Pegu MOSa i wszystkie niezbędne dodatki i aktualizacje (tudzież inny soft w rodzaju Sputnika).
[#39] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #31

W takiej obudowie płyta Pega zmieści Ci się bez problemu, tylko karty rozszerzeń muszą być 2x niższe (low profile, czyli o skróconym śledziu). Może być problem z dostaniem takiej karty graficznej, a w tym Pegu dostałeś kartę o normalnej wysokości. Lepiej poszukać obudowy mikro ATX, ale o pełnej szerokości (wysokości), aby wchodziły normalne karty.

[#40] Re: No to na stare lata

@wali7, post #38

Bardzo chętnie, jeśli tylko znajdę kogoś, komu uda się wtrynić moje zajęcia z zaoczniakami...
[#41] Re: No to na stare lata

@Daclaw, post #31

@DACŁAW
No jajek nie rób. bo to paskudztwo.
Tu masz śliczną obudowę do pegaza

ps

mój siedzi w tym

Ostatnia modyfikacja: 25.05.08 21:03
[#42] Re: No to na stare lata

@Goramo, post #41

Naprawdę ładna. A chłodzenie? Tego typu obudowy są wydajniejsze od Towerów?

[#43] Re: No to na stare lata

@El Amigos, post #42

Słabe chłodzenie w małych obudowach to bajka wymyślona przez sprzedawców sklepowych. W małej obudowie może być jeszcze lepsze chłodzenie z uwagi na mniejszą objętość i związany z tym szybszy przepływ powietrza, jak również mniej miejsc gdzie mogą się tworzyć martwe strefy z nieruchomym gorącym powietrzem (niby dlaczego duża obudowa miałaby lepiej chłodzić? To że jest 2-3x tyle powietrza niewiele daje, bo niskie ciepło właściwe powietrza czyni je wyjątkowo kiepskim chłodziwem w stanie statycznym - liczy się tylko ruch świeżego powietrza).
Używam Slim Towera również w moim PC - Athlon X2 5 GHz+, 2 GB RAM i GeForce 8600 GT - w zasilaczu obniżyłem szybkość wentylatora (zasilanie z 12V na 5V) i wszystko pracuje cicho, stabilnie i jest dopiero letnie.
Zresztą w przypadku Pegaza, czy nowych Amig to tylko rozważania akademickie, bo te maszyny pobierają b. mało prądu (CPU w okolicach 10 W, tylko grafika więcej, bo taki Radek 8500 Pro pobiera do 38 W). Tak czy inaczej to jest w sumie 2-3 razy mniej niż PC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem