[#1] Efika za granica
Witam,

Mam zamiar kupic efike w tym sklepie: http://www.dark-circuit.com/newsearch.php?find=efika Interesowala by mnie wersja z obudowa - cena wydaje sie byc atrakcyjna (nawet jesli doliczyc koszty ($85) dla kogos spoza Kanady. Problem w tym, ze jeszcze nigdy nie kupowalem niczego za granica i kompletnie nie wiem od czego zaczac, ile bede czekal, jakie bede dodatkowe koszty i formalnosci?

Pozdrawiam

[#2] Re: Efika za granica

@luk, post #1

Z tego co wiem MadMan organizuje jakiś przemyt. Więc stay tuned!

[#3] Re: Efika za granica

@luk, post #1

A byliby jacyś chętni na zakup Efiki jeszcze ? Sam rozważam jej zakup :)

[#4] Re: Efika za granica

@Hubez, post #3

Było parę osób. Ja chyba się wycofam z tej dostawy jednak. Efika/MOS2 ma pare poważnych niedorobek.. Poza tym kupiłem perkusję. ;]

[#5] Re: Efika za granica

@Kokos, post #2

Niby organizuję, ale kiepsko to idzie - Directron nie odpisuje, w Genesi już chyba kupić nie można. Drako polecił do BBRV napisać, co też uczyniłem :)

EDIT:
Widzę że te dark-circuit to właśnie Directron. Przez internet u nich nie zamówisz, trzeba dzwonić/pisać...

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2008 08:42:17
[#6] Re: Efika za granica

@madman15, post #5

madman15 napisał(a):

> Widzę że te dark-circuit to właśnie Directron. Przez internet u
> nich nie zamówisz, trzeba dzwonić/pisać...

Dziwna polityka..

[#7] Re: Efika za granica

@Kokos, post #4

Wlasnie co do tych niedorobek to jestem ciekaw czy dzwiek w efice bedzie dzialal dopiero w nastepnej wersji mosa? Znaczy sie czy ktos, kto kupi teraz mosa2.0 bedzie musial kupic w przyszlosci nowa wersje aby efika wydawala jakies dzwieki?

[#8] Re: Efika za granica

@luk, post #7

Z tego co wiadomo to kolejna wersja czyli 2.1 (bugfix release ) bedzie zawierać poprawki błedów i nie trzeba będzie za nią płacić

[#9] Re: Efika za granica

@luk, post #7

Dzwięk w Efice to nie jest sprawa wersji MOSa, tylko sterownika AHI do chipa dzwiękowego Efiki. Jeśli tylko MOS Team udostępni ten sterownik, to dzwięk będzie działał. Na ostatniej Amimajówce na krashanowej Efice z MOSem2.0 dzwięk działał, były tylko jakieś problemy z innymi niż 44 kHz częstotliwościami próbkowania, stąd nie znalazł się on w obecnej wersji publicznej. Myślę, że jak tylko będzie gotowy, to zostatnie upubliczniony... co do formy - czy osobno (jak dotychczas pojawiały się aktualizacje Morphosa), czy jako większy update (czyli MOS2.1 o którym się ostatnio mówi) - to juz trzeba pytać członków MOS Teamu.
[#10] Re: Efika za granica

@wali7, post #9

Problemy z innymi częstotliwościami od 44KHz są również przy pegu ;).

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2008 01:10:28
[#11] Re: Efika za granica

@Korni, post #10

no ale na Pegu nigdy nie miałem problemów z dzwiękiem, o tym niedorobionym sterowniku Efiku wspominał krashan
[#12] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #5

No i Directron opowiedział - wysyłka to ok. 80 dolarów.

Mogę więc sprowadzić pewną ilość Efik. Koszt - przy 5 lub więcej sztukach (mniejszej ilości nie będę rozważał), w tym 1 dla mnie - 100 dolarów Efika, 22% VAT, około 20 dolarów wysyłka, razem - około 150 dolarów. Przy obecnym kursie dolara to około 330 złotych.
Mogę oczywiście jeszcze dokupić do tego MOSa 2.0, ale to indywidualnie, jak Efika będzie już "na chodzie" :)
[#13] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #12

A VAT i clo?

[#14] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@_arti, post #13

VAT doliczyłem. Cło - myślę że nie ma (na laptopy jest 0%, ale jeszcze sprawdzę).

EDIT:
Fei napisał że jemu do o wiele większego przecież zamówienia żadnego cła nie doliczali.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2008 15:23:57
[#15] Re: Efika za granica

@Kokos, post #4

Poza tym kupiłem perkusję. ;]

Brawo!
[#16] Re: Efika za granica

@ChaL, post #8

Pytanie tylko kiedy wyjdzie ten bugfix. Ja cały czas nie mogę używać joypad'a (który działał pod MOS1.4.x) i wiele gier (głównie pod emulatory) traci urok podczas grania na klawiaturze.

[#17] Re: Efika za granica

@Solo Kazuki, post #16

to mos2 nie jest kompatybilny wstecz? ja bym podmienil poseidona lub tylko komponenty.

[#18] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #12

Rozmyślałem nad kupnem efiki, ale 500-600 pln to troche przy dużo, ale widzę, że za oceanem dużo taniej :D

Ile masz osób już chętnych?
Ja bym się do tego dopisał.

Jak bede miał efikę, sprzedam tę płytkę intela z celeronem 220

Mógłbym w końcu poczuć, jak się użwa MOSa : )

[#19] Re: Efika za granica

@Andrzej Drozd, post #15

Jeszcze troszkę i skompletuje skromne studyjko. ;]

[#20] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Bagheera, post #18

Również byłbym chętny na zakup efiki.

[#21] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Bagheera, post #18

Na razie mam, hmm... 2 chętnych - ty i Hubez :) Drako przebąkiwał że jego 2 znajomi byliby chętni, ale nie znam jeszcze szczegółów. Zatem 5 efik by było, bo jedna dla mnie, no i ewentualnie 1 na sprzedaż jeszcze na Allegro dla kogoś.
[#22] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #21

Ja oczywiscie tez jestem chetny tylko ze wolalbym wersje z obudowa. Jesli wiec nie bylby to jakis problem przy zamowieniu to dopisuje sie do listy

[#23] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #21

Czyli może sporządźmy listę chętnych na zakup Efiki.

[#24] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hubez, post #23

Na efice można mieć kilka systemów? mos,linux,aros by mnie interesowały, są jakieś bootloadery dedykowane? Czy grub/lilo sobie z tym powinno poradzić?

[#25] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hubez, post #23

Kurcze... waham sie. Niby psi grosz to $150 ale to 128MB RAM mnie przeraza lekko :/

[#26] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@_arti, post #25

ja też się zastanawiam właśnie. w sumie to i tak będzie zabawka jak dla mnie, więc powinno wystarczyć. ciekawy jestem co będzie z natami, bo z nią byłoby więcej zabawy;)

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2008 11:59:36
[#27] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Bagheera, post #24

Ja na efice mam Mos-a i linuxa i oczywiście czekam jeszcze na AROS-a :)

[#28] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@_arti, post #25

Ja sobie to tlumacze tak. Niedawno sprzedalem dosyc dobrze rozbudowna a1200 i kupilem laptopa (wczesniej mialem tylko ami) ale tesknie za amigowym systemem, jego filozofia i feelingiem:) Taka efika i tak jest lepsza niz ami ktora mialem - na dodatek wszystko w jednym malym kawalku i za rozsadna cene:) Mysle, ze efika bylaby dobrym nastepca mojej a1200 ktora sprzedalem kilka miesiecy temu

[#29] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@luk, post #28

Efika ma jeszcze jedną zaletę: skutecznie leczy z zapędów typu: "znaleźć na śmietniku/kupić na allegro/odrestaurować/rozbudować/próbować używać ..." - przynajmniej w moim przypadku skutecznie.

[#30] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hareton, post #29

Tak mowisz? I odechce mi sie sprowadzania A3000 z 060 i PicassoIV z USA? Cos nie wierze ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem