[#31] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@_arti, post #30

Jak ta A3000 jest w stanie magazynowym itp. to nie. :) Sam bym się zakochał, bo to najlepsza seryjna Amiga ever. Ja mówię o typowych studniach bez dna, np. kiedyś napaliłem się na Acorna z ARMem. Najpierw pomyślałem, że w Efikę wepchnąłem już prawie 1000 pln i kilka miesięcy dłubania (np. wykonanie obudowy pilnikiem + pełne okablowanie - nie g*** standard jak w obudowie od PC, tylko dostosowane do moich potrzeb i chciejstw - to są z pozoru drobne sumy, ale sumują się bardzo szybko), potem zobaczyłem, ile w UK kosztuje moduł Ethernetu do takiego Acorna i chęć sama mi odeszła. Do tego dochodzi zimna kalkulacja: Efika ma OF i ogólnie jakbym miał dłubać choćby przy własnym systemie to mam gdzie dłubać i to raczej bezstresowo (w porównaniu z moim PowerMaciem 7500) bo Efika jest wyśmienicie udokumentowana. W dodatku jest nowa i NOWOCZESNA czyli przez wiele lat nie ma mowy o wysychaniu kondensatorów, korozji złącz i tym podobnych chorobach sprzętu typu A500/A1000/A2000/A3000 (niestety, również A600/A1200 ...). Jak już Efika leżała w domu, łaziłem jak głupi po Hamburgu i okolicach za modułem LAN do GameCube, tyle, że GameCube z LANem to taka Efika z mniejszą pamięcią, bez USB i co najważniejsze bez OF (czyli same problemy).

[#32] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@luk, post #22

Nie, problemem to nie jest, niemniej koszt wyższy - 260 dolarów, czyli około 570 zł, + VAT - 125 zł, + wysyłka - 44 zł (20 dolarów).
[#33] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #32

skąd ta cena? na directron.com jest niby 175$ za efike z obudową i zasilaczem.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2008 11:08:40
[#34] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@quaint, post #33

+85$ za zakup przez kogoś nie z USA lub Kanady.
[#35] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@madman15, post #34

Mam dwa pytania odnośnie efiki, bo kusi mnie jej zakup, ale:
1)Czy ktoś ma podłączony napęd DVD slim pod efikę. W instrukcji (księdze efiki) było coś napisane, że niby nie można, choć gdyby zastosowano taśmę sygnałową bodajże do 10cm długości, to teoretycznie powinien taki napęd + efika zadziałać?
2) Co z tym dźwiekiem w efice jest (układ) działa ?

[#36] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@ender, post #35

na USB mozna 12Mb to styknie 1x DVD

ja bym sprawdzil na tym IDE, ale nie znalazlem adaptera, albo samych pinow, ktore sa na zdjeciu w ksiedze.

[#37] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@ender, post #35

ender napisał(a):

> 2) Co z tym dźwiekiem w efice jest (układ) działa ?

dziala. oficjalne stery beda w mosie 2.1
[#38] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #36

Takie coś (dwurzędowego goldpina) można kupić w każdym sklepie elektronicznym, ale wymaga adaptacji: przepchnięcia albo skrócenia pinów. ogólnie pomysł jest brzydki i ryzykowny, jakbym czuł ciśnienie na coś takiego to albo przylutowałbym złączę do taśmy, albo taśmę do Efiki (gniazda na Efice, albo w miejsce gniazda). I teraz ostateczny question: gdzie niby umieścić napęd optyczny? 10 cm to bardzo mało, w dodatku karta gfx utrudnia.

[#39] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hareton, post #38

W obudowie od GameCube (tak myślałem), tylko że to musiałby byc naped innego typu niz "tackowy". Może ten, który montują to takich obudów? Nie wiem.

[#40] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@ender, post #39

Wypatroszyć GameCube (PowerPC G2 ~400 Mhz, 48 mega ramu, grafa ATI) żeby wsadzić Efikę (PowerPC G2 400 MHz, 128 mega ramu, grafa ATI) ... ?

[#41] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hareton, post #40

Gwoli ścisłości, GameCube ma w środku G3 485MHz...

[#42] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@skipp, post #41

Oooops, faktycznie - pokręciłem. Nie mniej jednak skoda GameCube niszczyć, a na Efikę jest dużo fajniejszych pomysłów.

http://chinchillah.untergrund.net/bitmaps/efi000.jpg
http://chinchillah.untergrund.net/bitmaps/efi001.jpg

[#43] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hareton, post #42

Możesz kupić samą obudowę. Linki do aukcji na Allegro podałem w komentarzach o alternatywnej obudowie efiki, którą zrobił "biax". Nigdy bym nie pozwolił na zniszczenie Gacka, bo to super sprzęt.
http://www.maxconsole.net/?mode=content&itemid=163
LINK
http://konsola.kylos.pl/m/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=2

[#44] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@ender, post #43

W takim razie zwracam honor. :) Obudowa od GameCube aż się prosi o wbudowanie huba usb z 4 portami w oczywistych miejscach.

[#45] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@Hareton, post #44

Chcę się dopisać do zamówienia na Efikę. Brałbym jedną sztukę. Kto zbiera zamówienia i kasę tym razem i po ile dokładnie? Proszę o aktualne dane, tutaj lub na priv.
[#46] Re: Efika - wstępne rozeznanie

@CJ Warlock, post #45

Na razie poczekamy do PM na początku września (patrz aktualności) i zobaczymy co tam pokażą. Być może będzie coś wiadomo o nowej efice (cena, od kiedy i gdzie będzie można ją kupić ) i wtedy podejmniemy ostateczna decyzję. Tu masz linka do tematu, a całością zajmuje się madman15

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=12851&t=12851&startliczba=25&v=f

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem