[#1] Efika i częste zwiechy
Witam

Czy niezarejestrowany MOS 2.0 może być przyczyną częstych zwiech sprzętu ?
Czasami przy przeglądaniu www, Sputnik sie zamraża, czasami podczas pracy w okienkach itp. Może to kwestia uszkodzenia sprzętu ?

:(

[#2] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #1

To że się często zamraża to normalne nawet na Pegazie.
[#3] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #1

Polecam zainstalowac 2.1 :)
Obecna wersja Sputnika nie należy do stabilnych .

[#4] Re: Efika i częste zwiechy

@Drako^lM, post #3

A informacja :

USB device has been removed ?

Po tym requesterze znikają myszka i klawiatura ......

[#5] Re: Efika i częste zwiechy

@Drako^lM, post #3

Ja mam 2.1 i nie zauważyłem różnicy w mniejszej ilości zwiech
[#6] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #4

A efika jest zasilana picoPSU ?

[#7] Re: Efika i częste zwiechy

@Drako^lM, post #6

tak, picoPSU

[#8] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #7

Sprawdź jak będzie na innym (nie picoPSU) zasilaczu.
[#9] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #7

a co zasila picopsu? ile V i A?
[#10] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #1

To jest taki hobbystyczny feature systemu. ;)

[#11] Re: Efika i częste zwiechy

@Valwit, post #9

Notebookowy zasilacz. Hmmm, jak wrócę z roboty to sprawdzę tabliczkę znamionową

[#12] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #10

Cholera, nie załamuj mnie .... Oglądając filmy z PowerDEv nie zauważyłem zwiechy..... może to rzeczywiście kwestia systemu ? :(

[#13] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #12

U mnie to jest tak czasem godzinę śmiga bez zwiechy a czasem co kilka minut się zwiesza.
[#14] Re: Efika i częste zwiechy

@Arbuz, post #13

Hmm, to mnie troszkę pocieszyłeś ... :) Mam jeszcze jeden objaw związany z używaniem Sputnika. Po otwarciu kilku zakładek, informuje mnie o tym, że RAM disk if full :).
Free mem spada do 0,5 MB i koniec przeglądania www :)

Martwi mnie tylko że czasami moja Efi, odłącza mi urządzenia USB - USB devices has been removed ... :(

[#15] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #14

Z ramem to ja nie wiem bo nie sprawdzałem (mam 1GB :D ) a z USB to ogólnie są hocki-klocki. Jednym działa innym nie. U mnie działa ale czasem, naprawdę rzadko też wywali mi pendriva ale po resecie jes już ok.
[#16] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #12

biax napisał(a):

> Oglądając filmy z PowerDEv nie
> zauważyłem zwiechy.....

Czuje się w obowiązku.. (sorry boys) MOS zawieszał się na prezentacjach, a gdy taka sytuacja zaistniała to ten fragment nagrywano jeszcze raz. Serio.

Pamiętaj jednak o tym, że prezentowano też soft we wczesnej fazie rozwoju oraz to, że "amigowe systemy tak mają" (sic!).

[#17] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #16

Spoko, zostałem znowu nieco pocieszony :)
Chyba zabiorę mój sprzęt na Amizaduszki i poproszę o konsultację fachowców na żywym organizmie :)

[#18] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #16

Nieładnie. Ukazałeś ciemną stronę mocy
[#19] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #17

No ja właśnie bym się nie cieszył.. :(

Wydać ciężką kasę i mieć hard i soft który jest strasznie wrażliwy, kapryśny i niemal zawsze w wersji rozwojowej, bądź hobbystycznej...

Owszem fajnie jest mieć takie hobby i dłubać, ale ja bym chyba krowicy dostał..

No ale ja dziwny jestem..

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 12:50:20
[#20] Re: Efika i częste zwiechy

@Arbuz, post #18

Join the Dark Side! ;)

[#21] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #19

De facto masz rację. Nie chciałbym tu i teraz porównywać "innych" systemów ze sobą, ale ....

Uważasz, że problem tkwi w sprzęcie czy w oprogramowaniu ?

[#22] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #21

Najwięcej ma tu do gadania system i oprogramowanie.

A Efika to taki komputerek o dosyć ograniczonych zasobach, ale to inna historia.

[#23] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #22

Rozumiem, czyli zacisnąć zęby i nauczyć się z tym żyć :)

[#24] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #23

Mówisz tak jakbyś nie miał innego wyboru jak trwać przy tym wiechliwym systemie i sofcie... ;)

[#25] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #23

ja myślę, że kolejne aktualizacje MOSa powinny poprawić sytuację, zwłaszcza w przypadku Efiki:
- po pierwsze w MOSie 2.x jest sporo nowych rzeczy i wiele z nich musi "dojrzeć" (tu chodzi głółnie o ich powolny debugging dzięki współpracy z userami)
- po drugie sama Efika istnieje dużo krócej, więc rzeczy związane z jej hardwarem też wymagają czasu aby osiągnąć poziom chociażby tych dla Pega (bez wątpienia MOS2.x na Pegu jest stabilniejszy niż na Efi)

Czyli najbardziej amigowe z amigowych rzeczy: czekanie
[#26] Re: Efika i częste zwiechy

@MinisterQ, post #24

He he he, alternatywnych systemów nigdy za wiele. Wiesz, zawsze można się przesiąść na coś innego. Kurde, gdyby nie te zwiechy, byłoby całkiem, całkiem ;)

[#27] Re: Efika i częste zwiechy

@wali7, post #25

Helo Wali :)

Tak, czekanie jest domeną amigowców. Lada dzień pojawi się w sprzedaży SAM z 4.1 i myślę, że troszkę zamieszania to w środowisku wprowadzi.
Poczekamy, zobaczymy, może kupimy ..... :)

[#28] Re: Efika i częste zwiechy

@MinisterQ, post #24

Widzę, że eksperci się już wypowiedzieli, więc teraz może ja.

1. Sputnik i znikający RAM. To jest niestety wada Sputnika. Z tego co się zorientowałem keszuje sobie obrazki w pamięci i nie wyrzuca ich przy przejściu do innej strony. RAM-u więc ubywa, na Efice kończy się rzecz jasna szybciej niż na Pegasosie. Jedyne rozwiązanie na razie to mieć na pulpicie coś, co pokazuje na bieżąco wolną pamięć i wyjść ze Sputnika gdy ilość wolnej pamięci zjedzie niebezpiecznie nisko (mniej niż 10 MB).

2. Znikające urządzenia USB. U mnie też występuje to zjawisko. Po konsultacji z Platonem doszliśmy do wniosku, że to problem sprzętowy, prawdopodobnie nadmierne obciążenie portu USB zasilaniem, Efika jest tu bardzo restrykcyjna. Można to sprawdzić podłączając te same urządzenia do aktywnego (z własnym zasilaniem) huba USB. Inna sugestia, z jaką się spotkałem to podłączenie dodatkowych kondensatorów odsprzęgających na zasilaniu portów USB, tego jeszcze nie próbowałem.

3. Wieszanie się MOS-a co kilka minut nie jest zjawiskiem normalnym. Jednak zgadywanie na odległość raczej nie przyniesie rozwiązania, bo przyczyn może być mnóstwo, zarówno w sprzęcie jak i w sofcie. Najlepiej spotkać się z kimś, kto Efiki używa. Ja ze swej strony mogę zaprosić do Białegostoku :).

[#29] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #27

a co do Amizaduszek - przyjedź, na pewno kilku właścicieli Efik ze sprzętem będzie na miejscu
[#30] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #22

Najwięcej ma tu do gadania system i oprogramowanie.

Najwięcej do gadania, widzę, mają ci, co widzieli Efikę raz na PowerDev Meeting...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem