[#28]
Re: Efika i częste zwiechy
@MinisterQ,
post #24
Widzę, że eksperci się już wypowiedzieli, więc teraz może ja.
1. Sputnik i znikający RAM. To jest niestety wada Sputnika. Z tego co się zorientowałem keszuje sobie obrazki w pamięci i nie wyrzuca ich przy przejściu do innej strony. RAM-u więc ubywa, na Efice kończy się rzecz jasna szybciej niż na Pegasosie. Jedyne rozwiązanie na razie to mieć na pulpicie coś, co pokazuje na bieżąco wolną pamięć i wyjść ze Sputnika gdy ilość wolnej pamięci zjedzie niebezpiecznie nisko (mniej niż 10 MB).
2. Znikające urządzenia USB. U mnie też występuje to zjawisko. Po konsultacji z Platonem doszliśmy do wniosku, że to problem sprzętowy, prawdopodobnie nadmierne obciążenie portu USB zasilaniem, Efika jest tu bardzo restrykcyjna. Można to sprawdzić podłączając te same urządzenia do aktywnego (z własnym zasilaniem) huba USB. Inna sugestia, z jaką się spotkałem to podłączenie dodatkowych kondensatorów odsprzęgających na zasilaniu portów USB, tego jeszcze nie próbowałem.
3. Wieszanie się MOS-a co kilka minut nie jest zjawiskiem normalnym. Jednak zgadywanie na odległość raczej nie przyniesie rozwiązania, bo przyczyn może być mnóstwo, zarówno w sprzęcie jak i w sofcie. Najlepiej spotkać się z kimś, kto Efiki używa. Ja ze swej strony mogę zaprosić do Białegostoku :).