[#31] Re: Efika i częste zwiechy

@wali7, post #29

a co do Amizaduszek - przyjedź

Właśnie. Kiedy?

[#32] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #26

Jeśli chodzi o "USB device has been removed" to jeśli zdarza się to często, to warto pomyśleć o innym zasilaczu ew. o HUBie z własnym zasilaniem. Poseidon z MorphOSa 2.1 teoretycznie powinien sam się zrestartować, jednak często tego nie robi. Mając Pegasosa i klawiaturę pod ps/2 można sobie z tym łatwo poradzić, gorzej z Efiką.

[#33] Re: Efika i częste zwiechy

@wali7, post #29

Postaram się mocno dotrzeć do Krakowa, w końcu z Bielska-B to nie aż tak daleko :)

Mam nadzieję że koledzy zerkną na mój sprzęt fachowym okiem :)
Z góry dziękuję :)

[#34] Re: Efika i częste zwiechy

@Grzegorz Kraszewski, post #28

Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Mam nadzieję, że wpadniesz na AZ i wtedy w empiryczny sposób stwierdzimy co w niej kuleje :)
BTW, jestem pod wrażeniem możliwości Efiki po obejrzeniu filmików z PD.

[#35] Re: Efika i częste zwiechy

@Korni, post #32

mam klawiaturę z wbudowanym hubem usb, do którego mam podpiętą myszkę. Może powinienem spróbować podłączyć klawę i mysz do osobnych portów USB ? Tylko wtedy tracę możliwość podłączenia jakiegokolwiek napędu masowego :(

[#36] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #35

Do portu USB w klawiaturze oprócz myszy niczego podpiąć się nie da? Spróbować nie zaszkodzi :).

[#37] Re: Efika i częste zwiechy

@Grzegorz Kraszewski, post #28

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> 2. Znikające urządzenia USB. U mnie też występuje to zjawisko.
> Po konsultacji z Platonem doszliśmy do wniosku, że to problem
> sprzętowy, prawdopodobnie nadmierne obciążenie portu USB
> zasilaniem, Efika jest tu bardzo restrykcyjna. Można to
> sprawdzić podłączając te same urządzenia do aktywnego (z
> własnym zasilaniem) huba USB. Inna sugestia, z jaką się
> spotkałem to podłączenie dodatkowych kondensatorów
> odsprzęgających na zasilaniu portów USB, tego jeszcze nie
> próbowałem.

mozna tez mostek od 5V usb do picopsu zrobic, ale pcipsu musi miec tez mozliwosc pociagniecia skads dodatkowej energi. zasilacz 12 V 2A to raczej za malo nieststy.

> 3. Wieszanie się MOS-a co kilka minut nie jest
> zjawiskiem normalnym. Jednak zgadywanie na odległość raczej nie
> przyniesie rozwiązania, bo przyczyn może być mnóstwo, zarówno w
> sprzęcie jak i w sofcie. Najlepiej spotkać się z kimś, kto
> Efiki używa. Ja ze swej strony mogę zaprosić do Białegostoku
> :).

silniejszy zasilacz powinien pomoc. jesli ktos podaje 24W do picopsu a efika
bierze 20W to jest o proszenie sie o klopoty.
[#38] Re: Efika i częste zwiechy

@Valwit, post #37

zasilacz 12 V 2A to raczej za malo niestety

A kto ma taki zasilacz? Oczywiście, że za mało. 4 A to minimum. Ja mam zasilacz ATX zasilany bezpośrednio z 230 V (110 W), a z USB też mam problemy.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 14:27:22
[#39] Re: Efika i częste zwiechy

@Grzegorz Kraszewski, post #30

Ale jesteś złośliwy.. Coś tam widziałem i mówię co widziałem - jakie kto sobie z tego wnioski wyciągnie to mnie to.. ;)

[#40] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #39

w innym watku pytalem co odpalaliscie na Efice, ze sie wieszalo to nawet sami nie wiecie, bo moze odpalaliscie programy/dema, ktore wymagaja ukladow specjalizowanych klasycznej Amigi to jak mogly dzialac.

[#41] Re: Efika i częste zwiechy

@Grzegorz Kraszewski, post #38

calkiem sporo ludzi. tyle ze aktywny hub usb. ja mam teraz 19V i 4.5A na wejsciu, choc juz przy 3.5 bylo ok
[#42] Re: Efika i częste zwiechy

@Valwit, post #41

Używam zasilacza od notebooka - 12V 3,3A
Za słaby ?

[#43] Re: Efika i częste zwiechy

@Valwit, post #37

mozna tez mostek od 5V usb do picopsu zrobic

O, powtórka z rozrywki, prawie jak na A1200

[#44] Re: Efika i częste zwiechy

@biax, post #42

Używam zasilacza od notebooka - 12V 3,3A Za słaby?

Optymistycznie licząc moc dysponowana 12 * 3,3 = 39,6 W. PicoPSU ma sprawność około 90%, więc mamy 35,5 W. Goła Efika 5 W, grafika z 8 W, dysk 5 W, USB teoretycznie 2 * 2,5 = 5 W. W sumie 23. Wydawałoby się, że dosyć. Tyle, że zasilacz impulsowy powinien pracować z zapasem. Osobiście poniżej 4 A bym nie schodził. W mojej Efice jest z USB spokój, póki nie włączę 3D Layers. Jak włączę, to przy każdej większej operacji graficznej (np. skrolowanie dużego okna) USB zdycha. Podejrzewam zbieg okoliczności: stary zasilacz z recyklingu (suche kondensatory...) i impulsowy pobór prądu przez układ 3D karty graficznej. Spróbuję wymienić kondensatory w zasilaczu na początek...

[#45] Re: Efika i częste zwiechy

@Kokos, post #39

eee tam Kokos przyjedziesz do nas na Amiparty na wiosnę to powyciągamy więcej wniosków.
Co do filmu to zacytuję Nirvanę " You know you're right" czyli podpisuję się obiema "ręcyma" pod tym co napisałeś.
Taka efikowa uroda i cóż... pozostało tylko ulepszać.

[#46] [OT] Efika i częste zwiechy

@flea, post #45

tańczący kokos <- no wai! ;]

Najbliższy przystanek - AmiZadyszka. :] No chyba, że Shoonay zaniemoże to pewnie zacznę mieć daleko, czy jeszcze coś innego. ;]

//Nirvana rulez.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem