[#1] Efika problemy początkującego
Udało mi się zgromadzić potrzebne podzespoły do wygranej efiki i postanowiłem zaisntalować MOSa.
Pierwszy problem to nie mogę uzyskać obrazu OFa na monitorze lcd. Musiałem podłaczyć pod crt. Karta to radek 9200SE, czy istnieje możliwość zmiany trybu OF czy nie?

Drugi problem to po instalacji wogóle nie mogę wystartować z dysku hd.
Nawet nie mam możliwości wylistowania zawartości pod OF.
Próbowałem już zakładać różnie partycje, jedna, dwie, trzy, nawet partycje 500 MB. Bez skutku.
Dysk to 60 GB WD pod instalatorem MOSa normalnie daje się dzielić na partycje i formatować.

Instalator uruchamiam przez tftp a po instalacji próbuje startować MOSa komendą boot scsi:0 boot.img

A może coś robie źle?

[#2] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #1

To nie jest normalne, że OF nie jest wyświetlany na monitorze LCD. Podłączasz ten monitor przez złącze VGA czy DVI? Trybu graficznego OF zmienić się nie da, ale jest on na tyle standardowy, że każdy monitor powinien go wyświetlić.

Do bootowania z dysku służy komenda 'boot hd:0'. 'scsi:0' oznacza urządzenie podłączone do USB.

[#3] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #1

Co do bootowania to wystarczy w OF ustawić zmienne.

Nazwa urządzenia:

setenv boot-device ide:0

Nazwa image:

setenv boot-file boot.img

Opcjonalnie

Jakiś timeout:

setenv auto-boot-timeout 4000

Czy ma się automatycznie bootować:

setenv auto-boot? true

I właściwie tyle.

[#4] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Podłączam przez vga bo karta nie ma dvi.
Bootowanie z hd:0 też nie działa.
Czy pod of można wyświetlić listę partycji dysku?
A może of efiki nie współpracuje z każdym dyskiem?

[#5] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #4

A przy partycjonowaniu ustawiłeś że pierwsza partycja ma być bootująca?

[#6] Re: Efika problemy początkującego

@pampers, post #5

Oczywiście że tak. Oraz Zmieniłem z mbr na rdb.

[#7] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #4

Ja też mam 9200 SE i nie mam takich cyrków. Może monitor/karta walnięta?

Co do dysku, to nikt jeszcze nie zgłaszał, żeby któryś był niekompatybilny. Osobiście używałem dwóch, stareńkiego 1,2 GB Toshiby i nowego WD 40 GB. Oba działały bez zarzutu.

Istniejące partycje możesz wylistować z poziomu OF na przykład tak:

cd /builtin/ata/
ls

U mnie na przykład string bootujący wygląda tak:

boot /builtin/ata/disk@0,0:2 bootefika.img rd rds 0

bo akurat z partycji nr 2 bootuje. A, i nazwą pliku bootującego niekoniecznie się przejmuj, jeśli instalowałeś system z automatu.

A tak w ogóle to próbowałeś startować z pendrive'a? Jeśli taki start Ci się uda, to te poustawiane wcześniej partycje na pewno zobaczysz.
[#8] Re: Efika problemy początkującego

@recedent, post #7

recendent - dlaczego nie masz ustawionego ramdebug? Czy może kernel efiki ma go domyślnie wyłączonego (coś takiego kiedyś słyszałem)?
[#9] Re: Efika problemy początkującego

@wali7, post #8

rd = ramdebug

[#10] Re: Efika problemy początkującego

@Korni, post #9

ooo, człowiek uczy sie przez całe życie OK
[#11] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #4

Z moich doświadczeń wynika, źe OF efiki nie radzi sobie z niektórymi dyskami. Z kupionym przeze mnie nowym samsungiem 60 GB efika nie dała sobie rady. Objawy te same - nie można wystartować i nie widzi partycji. Podepnij na próbę inny dysk.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2009 18:50:30
[#12] Re: Efika problemy początkującego

@il_capitano, post #11

Ja mam w swojej Efice Samsunga 40 GB i zero problemów z nim.

[#13] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Ja mam Hitachi 80 giga, dysk był nowy i nawet nie miał tablicy partycji. Chodzi jak złoto.

ERRATA: Da się zmienić tryb OF, o ile mnie pamięć nie myli klawiszami funkcyjnymi (mój ówczesny CRT zgłupiał od tego) - a oprócz tego jest zmienna, ale nie wiem, czy rzeczywiście zmienia tryb. Radek 9200se, 128 mega, VGA i DVI.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2009 21:42:47
[#14] Re: Efika problemy początkującego

@Hareton, post #13

Udało się!!! pierwszą partycję zrobiłem w FFS i teraz mos normalnie startuje.
Efike podłączyłem pod inny monitor i też brak obrazu.
Obraz of u mnie to 640x400 FH 31,48 FV 70
Czy MOS w jakiś sposób odczytuje informacje z monitora? Bo na CRT 17 cali maksymalny tryb jaki mogę wybrać to 800x600 a jak podłączyłem LCD 15' i odpaliłem MOSa to pojawiła mi się rozdziałka 1024x768 ale tylko na LCD.
Domyślam się że w tym systemie też można tworzyć samemu rozdzielczości tak jak na aos w cgx i picasso?

Kraszan gdzie kupowałeś ten tani zasilacz miniatx?

P.S.
Sputnik za każdym razem mi się wiesza jak wciskam wyślij na koniec pisania posta na forum

[#15] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #14

> Udało się!!!

Ufff

[#16] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #14

bo tylko z FAT i FFS da sie startowac, SFS nie ma w OF

>Obraz of u mnie to 640x400 FH 31,48 FV 70

to NTSC, sprawdz czy nie masz zworki PAL/NTSC

[#17] Re: Efika problemy początkującego

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Ja na efice uzywam tylko sfs-a i nie ma problemu z wystartowaniem mosa :)

[#18] Re: Efika problemy początkującego

SFS jest obsługiwany przez OF od dawna, w większości Pegów (np. moim) bezproblemowo MOS bootuje z SFS i żadnych partycji FFS nie potrzeba. Tym bardziej w Efikach (nowszy OF od Pegowego)
[#19] Re: Efika problemy początkującego

to NTSC, sprawdz czy nie masz zworki PAL/NTSC

Jaki PAL, jaki NTSC... Przecież to wyjście VGA i 31 kHz... Normalny tryb tekstowy VGA, 80 znaków x 25 linii.

[#20] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #14

Czy MOS w jakiś sposób odczytuje informacje z monitora?

Tak, korzystając ze standardu DDC

Bo na CRT 17 cali maksymalny tryb jaki mogę wybrać to 800x600 a jak podłączyłem LCD 15' i odpaliłem MOSa to pojawiła mi się rozdziałka 1024x768 ale tylko na LCD.

Wniosek z tego, że ten monitor 15" obsługuje poprawnie DDC, natomiast Twoja analogowa siedemnastka nie.

Domyślam się że w tym systemie też można tworzyć samemu rozdzielczości tak jak na aos w cgx i picasso?

Oczywiście. W ustawieniach systemu wybierasz "Monitory", po czym klikasz w "Edycja", dalszy proces jest taki sam jak w CyberGraphX.

Kraszan gdzie kupowałeś ten tani zasilacz miniatx?

Na Allegro, ale nie polecam. Zasilacz był owszem tani, ale to wszystko co mogę o nim dobrego powiedzieć. W najbliższym czasie wymienię go na inny.

[#21] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #14

Ja kupiłem taki http://allegro.pl/item610243024_zasilacz_pico_psu_dc_dc_14_32v_80w_mini_itx_car_pc.html do efiki i się znakomicie sprawuje. A i co do boot.img ustaw sobie najlepiej z opcją 2d na stałe. Zmniejszy liczbę podłączania i odłączania klawiatury i myszy podczas pracy. Jak dla mnie to prawdziwa udręka. :(

[#22] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #19

napisal 640x400 nie 640x480 to mnie zmylilo, tylko skad te 70Hz?

[#23] Re: Efika problemy początkującego

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

tylko skad te 70Hz?

Jeden z trybów VESA po prostu...

[#24] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #23

niestandardowy tryb pracy standardowo, ciekawa karta :)

[#25] Re: Efika problemy początkującego

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

niestandardowy tryb pracy standardowo, ciekawa karta

To nie jest niestandardowy tryb pracy. Posprawdzaj sobie w menu monitora w jakim trybie zgłaszają się pecetowe BIOS-y.

[#26] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Standard VESA to programowy interfejs i dodatkowe funkcje BIOS-u do obsługi niestandardowych trybów pracy.

[#27] Re: Efika problemy początkującego

@sand, post #21

Dzięki za podpowiedz. Teraz przynajmniej system nie zamraża się podczas kopiowania z pendriva.
Czy u ciebie też wiesza się sputnik jak chcesz wysłać post na ppa?
Widzę że masz także susla zainstalowanego. Jak się sprawuje? Da się go używać z efika jako normalnego desktopa?

Jednak by się przydało przynajmniej te 256 mb ramu. Te 128 to stanowczo za mało jak na teraźniejsze czasy.

[#28] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #27

Ściągnij sobie OWB, jest specjalna (lekko zubożona, za to pożeraąca sporo mniej ramu) wersja dla Efiki, na chwilę obecną OWB sprawuje się lepiej od Sputnika. To zamrażanie Sputnika po wysłaniu postu też miałem, niestety nie pamiętam jak to obejść.
[#29] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #27

Z tego Suse prawie nie korzystam, do prostych rzeczy się nadaje, emacs, gcc, ssh i w zasadzie tyle. Morphos działa o niebo lepiej.

Co do Sputnika. Dziwne ale od jakiegoś czasu też mam freezy, których wcześniej nie miałem. Najlepsze jest OWB a jak chcę sobie coś poczytać to używam IBrowse w wersji demo.

Co do zawieszek to dość częste miałem kiedy używałem klawiatury A4Tech takiej mini, wymieniłem ją na Applowską i problem rozwiązany.

[#30] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #27

U mnie Sputnik nie wiesza się podczas wysyłania posta na PPA... Po prosu nie odświeża strony i trzeba to zrobić za niego. Może to kwestia jakichś ustawień, albo brakujących klas MUI, czy co?

Z przeglądarek (przynajmniej z mojego punktu widzenia) Sputnik prezentuje sobą coś pośrodku pomiędzy IBrowse (szybki, archaiczny) a OWB (zamulony i w miarę nowoczesny). No, ale jeśli PPA zawiesza Ci Sputnika, to faktycznie pozostaje tylko OWB.

Co do zamrażania systemu podczas kopiowania z pena - najlepiej u mnie działa klik prawym na ikonce pena, "Otwórz w konsoli" i kopiowanie "ręczne" w konsoli. Zawsze działało, mimo że mam włączone 3d layers (i Radka 9200 SE 64 MB, przy którym layersy 3d nie są zalecane).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem