[#31] Re: Efika problemy początkującego

@qwerdt, post #1

ze sie podepne: odtwarza ktos na efice avi? xvid konkretnie. zastanwaiam sie czy takie avi jak normalnie w torrentowanich sa z serialami pojda bez problemu

Ostatnia modyfikacja: 15.04.2009 15:57:47
[#32] Re: Efika problemy początkującego

@Valwit, post #31

A rzuć jakimś przykładowym plikiem, bo tak się składa, że wszystkie moje avi to DivXy (tak przynajmniej rzecze MPlayer). Ogólnie rzecz biorąc Efika sprawdza się w odtwarzaniu filmów (co prezentowałem na PowerDev#6 grupce ciekawskich), jednak z pewnymi zastrzeżeniami - przy rozdzielczości poziomej ok. 500 pikseli nie zauważysz zaciachów (ale frameskip proponuję jednak odblokować), chyba że w bardzo dynamicznych scenach. Póki co - jako energooszczędna maszyna do bajek dla mojego synka sprawdza się znakomicie :)
[#33] Re: Efika problemy początkującego

@Valwit, post #31

Ja odtwarzam. 512 x 384 jest spoko przy 800 kbit/s. 640 x 480 już się niestety przycina, niezależnie od bitrate. Przykładowo filmiki z PowerDev 6 (640 x 480 przy 1200 kbit/s) to jakieś 10 - 15 fps i ogląda się je raczej przykro.

[#34] Re: Efika problemy początkującego

@recedent, post #32

recedent napisał(a):

> A rzuć jakimś przykładowym plikiem,

http://valwit.net/var/test.avi sprawdz ten jak mozesz
[#35] Re: Efika problemy początkującego

@Valwit, post #34

Niestety plik przcina w paru dynamicznych momentach. Przy włączonym frameskipie nie da się go oglądać.

[#36] Re: Efika problemy początkującego

@sand, post #35

moze lepiej bedzie smigac na MPlayer 0.91
jak nie to Frogger jest szybszy lyka XVID-y
http://frogger.rules.pl/features.html

[#37] Re: Efika problemy początkującego

@Valwit, post #34

Ciupkę za dużo wymagasz :) Przycina jak pojawia się Fishburne :D Ale poza tym wg mnie da się oglądać.

P.S. Mam frameskip włączony. I jakieś cache'owanie mam ustawione w opcjach. No i autosync.
P.S.2. Albo ja go nie umiem, albo FroggerNG wcale nie jest szybszy od MPlayera. A 0.91 chyba słabo synchronizuje z dźwiękiem.

Jak chcesz na własne oczy się przekonać, to wpadnij na Amimajówkę. Na pewno będzie tam spoko efikowców gotowych do testów :P
[#38] Re: Efika problemy początkującego

@recedent, post #37

w MPlayer na wolnym cpu lepszy jest hard frameskip. a jak smiga AMP2 -"AmiDog Movie Player" przedostatnia wersja WarpOS? (ostatnia wersja jest wolniejsza i skopana) na klasyku AMP2 jest najszybszy.

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2009 17:06:02
[#39] Re: Efika problemy początkującego

@recedent, post #37

Racja nieustawiłem cachowania. Teraz działa o niebo lepiej. Przycina się tylko w 1 miejscu.

[#40] Re: Efika problemy początkującego

@recedent, post #37

recedent napisał(a):

> Ciupkę za dużo wymagasz :)

tam zaraz, po prostu jakby dzialalo jak trzeba to bylby mily bonus :)

> Jak chcesz na własne oczy się przekonać,

przekonam sie sam, mam efike od prawie poltora roku tyle ze nie moge znalexc czasu na dokonczenie obudowy i porzadne zainstalowanie mosa. no i zal starszny a1200 wylaczyc, ktora to efika zastapi.
[#41] Re: Efika problemy początkującego

@Valwit, post #31

Co by nie zakładać nowego tematu.
Od kilku dni jestem użytkownikiem Efiki i oczywiście musiały się pojawić problemy,a raczej jeden problem - Efika nie startuje systemu.
Dzięki recedentowi udało mi się rozwiązać kwestie instalacji więc to mam już za sobą.(jeszcze raz wielkie dzięki)
Efika bootuje sie z pendrive,bezproblemowo odpala się IWizard,konfiguracja MOSa jak i formatowanie zarówno SFS jak i FFS przebiega bez problemu.Instalacja systemu na hadeku również - nie ma żadnych błędów.
Problem pojawia się przy odpaleniu MOSa z dysku,wklepuję standardową regułkę:

Boot ide:0 boot.img

Pojawia się napis Quark/OpenFirmware
Po chwili wyskakuje czarny ekran z niebieski motylkiem a poniżej konfiguracja sprzętu i wersja systemu....i tyle.System przestaje się ładować,cały czas mam czarny ekran z motylkiem.
Po pewnym czasie (ok.30min) wyskakuje okno dotyczące rejestracji systemu - w tle biały ekran Ambienta (bez ikon)

Próbowałem zmieniać grafikę jak i dyski twarde,bez efektu.
Testowałem z MorphOS 2.0 i 2.3 oraz z gratami:
Radeon 8500Pro 64MB,Radeon 9250 128MB,Seagate 2,5" 800MB,Hitachi 2,5" 30GB zasilacz to Fortron FSP250W.Mysz radiowa Tracera,a klawierka to jakiś parch ActiveJet.
Aha- nawet monitor zmieniałem, LCD 15" na 17" CRT :)

Proszę o pomoc.

EDYTA - nie używam huba USB,w tej chwili próbuje uaktualnić MOSa 2.0 do wersji 2.3.Może coś to pomoże.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 09:46:00
[#42] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #41

Boot ide:0 boot.img dodaj paramter bm (bootmenu) i wystartuj bez s-s, a potem tylko execute s-s i sprawdz na czym sie wiesza

[#43] Re: Efika problemy początkującego

@rzookol, post #42

Boot ide:0 boot.img dodaj paramter bm (bootmenu) i wystartuj bez s-s, a potem tylko execute s-s i sprawdz na czym sie wiesza

Dodałem ten parametr,uruchomiło się Boot Menu,klikam na Boot without startup-sequence i...pupa blada.Efika się resetuje i już nie wstaję,dioda od monitora miga.

[#44] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #43

Ki czort?! Skąd jesteś? Może znajdzie się w okolicy ktoś z Efiką, kto podłączy sobie Twojego twardziela...

Czekaj, spróbuj jeszcze podmienić baterię na płycie (CR2032) na nową. Może jak raz pójdzie (ktoś kiedyś wspominał na MZ o tym).

[#45] Re: Efika problemy początkującego

@recedent, post #44

Jestem ze Skawiny,to jakieś 15km od Krakowa.Pomyślałem sobie,że jak bedzie lipa to najwżyej zaczekam ze dwa miechy do AmiZaduszek.

Spróbuję jeszcze z bateryjką.

[#46] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #45

Wymiana baterii nic nie dała
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

[#47] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #46

Boot ide:0 boot.img dodaj parametr BD (bootdisk) . za BD wpisz nazwe dysku bootojacego (DH0)

a moze da sie przejsc na drugi ekran przez LAmiga+M (LAmiga+N)
[#48] Re: Efika problemy początkującego

@Norbert, post #47

a dlaczego macie " ide:0 " , ja jak miałem Efike to startowałem tak :

ok " boot hd:1 bootefika.img "
albo zamiast " hd:1" zobaczyc też " hd:0 "

może to coś zmieni .
pozdro

[#49] Re: Efika problemy początkującego

@Piotr Myszkowski, post #48

Trochę logiki panowie, skoro MorphOS się ładuje, to specyfikacja partycji startowej jest prawidłowa. Potwierdza to fakt pokazywania się obrazka startowego. Osobiście stawiam na Poseidona, któreś z podłączonych urządzeń go prawdopodobnie wiesza. Czasem może to być nawet myszka albo klawiatura.

[#50] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #49

Poseidon z image ładowanego z pendrive'a jest inny niż ten z zainstalowanego na twardym dysku?

Ale metodą eliminacji to pewnie będzie ta radiowa mycha Tracera. Waldiamiga nie ma huba, więc jak instalował MorphOSa to miał wpiętego tylko pendrive'a i klawiaturę. Potem wpiął myszkę i...

@Waldiamiga: AmiZaduszek może w tym roku nie być. Ale ja mieszkam całkiem niedaleko (niecałe 100 km), a i ktoś z Efiką się znajdzie w samym Krakowie pewnie, gdyby nic nie poskutkowało.

[#51] Re: Efika problemy początkującego

@Norbert, post #47

Boot ide:0 boot.img dodaj parametr BD (bootdisk) . za BD wpisz nazwe dysku bootojacego (DH0)

To samo..Dysk przestaje wczytywać dane po 1,5-2 sekund po pojawieniu się "motylka".

ok " boot hd:1 bootefika.img "
albo zamiast " hd:1" zobaczyc też " hd:0 "

Po wklepaniu boot hd:0 bootefika.img dostaje błąd:

error: erorr while trying to laod or boot

Osobiście stawiam na Poseidona, któreś z podłączonych urządzeń go prawdopodobnie wiesza. Czasem może to być nawet myszka albo klawiatura.

Zrobiłem próbę - odłączyłem klawiaturę i mysz.Po włączeniu Efiki pojawił mi się zubożone info Firmware i dysk zaczął startować tak jak zwykle...Potem "motylek" i stoi.

Ale metodą eliminacji to pewnie będzie ta radiowa mycha Tracera

Ta myszka nie jest teraz podłączona do Efiki.
Pytanie mam: Czy zainstalowany na dysku MorphOS rusza Ci bez podłączonej myszy?.Bez klawierki to już wiem,pisałeś mi na maila.
Jaką masz wersje OF,bo ja 1.3

AmiZaduszek może w tym roku nie być

Ale lipa :( .Miejmy nadzieję że chłopaki jednak coś zorganizują.

Ale ja mieszkam całkiem niedaleko (niecałe 100 km), a i ktoś z Efiką się znajdzie w samym Krakowie pewnie, gdyby nic nie poskutkowało.

Kolejne pytanie - czy jest ktoś z Krakowa kto ma Efikę i zadałby sobie trud i stratę czasu przetestować moją Ewke na swoim dysku ??
Dostałem info od sprzedającego - Efika jest w pełni sprawna,jemu posypał się dysk.

EDYTA
Kombinowałem z różnymi składniami:

boot boot.img
boot hd:0 boot.img

..i kiszka:(

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 23:39:24

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 23:41:58
[#52] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #51

W takim razie nawpychałbym w startup-sequence (a zwłaszcza user-startup o ile jest) komend Wait i Echo, następnie zabootowałbym bez s-s, wykonał "execute mossys:s/startup-sequence" i patrzył w okno gdzie się zatrzymuje. Przy okazji warto podłączyć kabelek null-modem do drugiego komputera i przechwycić debugloga. Jeżeli coś się wiesza przy boocie, dostaniesz w debuglogu odpowiedź co to jest.

[#53] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #51

a dysk masz dobry? bo mialem juz takie dyski, ze nagrywalo sie ok, ale juz z tymi nagranymi plikami bylo roznie, najlepiej to bylo widac na obrazkach.

[#54] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #51

Rusza bez problemu z nieobsadzonymi portami USB. Moja wersja OF to 1.3 (20070122084838 ).

@Skolman: Problem występuje na dwóch róznych dyskach. Żeby na jednym i drugim ten sam błąd był, to już chyba nadmiar pechozolu.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2009 09:08:27
[#55] Re: Efika problemy początkującego

@Grzegorz Kraszewski, post #52

W takim razie nawpychałbym w startup-sequence (a zwłaszcza user-startup o ile jest) komend Wait i Echo, następnie zabootowałbym bez s-s, wykonał "execute mossys:s/startup-sequence" i patrzył w okno gdzie się zatrzymuje

Tu jest problem.Nie mogę zabootować bez s-s.Efika najzwyczajniej nie wstaje :/
A może "wyremuje" s-s zostawiając tylko loadwb i edncli.(bootujac z pena)

Przy okazji warto podłączyć kabelek null-modem do drugiego komputera i przechwycić debugloga. Jeżeli coś się wiesza przy boocie, dostaniesz w debuglogu odpowiedź co to jest.

Myślałem już o tym.Do tego celu składam peceta ze starych części,bo mój nie ma RS-232.Kabel mam,tyle że nie mam pojęcia ile żył - jest to jakiś firmowy kabelek,bez możliwości rozkręcenia wtyczek

a dysk masz dobry? bo mialem juz takie dyski, ze nagrywalo sie ok

Wyglądają na OK,tym bardziej że kilka dni temu na obu była zainstalowana wingroza w różnych wersjach.

Moja wersja OF to 1.3

A już myślałem że mam starą.

No nic -dziś będę miał dysk 40GB I Radeona 9200 64MB więc sprawdzę jeszcze na tych gratach.

[#56] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #55

nie mozesz usunąć wczesniejszych rzeczy, po za tym większosci to assigny oraz ladowanie sterownika do monitora

kabel to 7 żyłowy standardowy null-modem

[#57] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #55

To ja podpowiem jeszcze jedno rozwiazanie. Trzeba wymazac RDB/MBR z dysku. Uruchom z bootmenu. Wylacz montowanie partycji na dysku (sa do tego opcje). Wystartuj bez s-s z pendrive-a na ktorym masz instalke. Potem uzywajac hdwrite (poszukaj na forum jak) wykasuj RDB/MBR z dysku na ktorym wylaczales partycje (unit bedziesz mial podany w bootmenu). Tak spreparowany dysk spartycjonuj i zainstaluj system. Mialem system na ktorym takie cos bylo wymagane (nie mialem czasu na szukanie wlasciwej przyczyny problemu).

[#58] Re: Efika problemy początkującego

@rzookol, post #56

kabel to 7 żyłowy standardowy null-modem

Kurcze,mam taki kabel (a nawet dwa) tyle że z wtyczkami męski-żeński,a tu potrzeba żeński-żeński.Gdzieś w domu poniewierał się adapter,spróbuje go namierzyć.

To ja podpowiem jeszcze jedno rozwiazanie. (--)

Spróbuje dziś wieczorem,na razie idę na piwo.

[#59] Re: Efika problemy początkującego

@kiero, post #57

Uruchom z bootmenu. Wylacz montowanie partycji na dysku (sa do tego opcje)

Cholercia,nie za bardzo łapię o co Ci chodzi.Gdzie mam to zrobić?.W OF czy w boot menu ??

Wystartuj bez s-s z pendrive-a na ktorym masz instalke.Potem uzywajac hdwrite (poszukaj na forum jak) wykasuj RDB/MBR z dysku na ktorym wylaczales partycje (unit bedziesz mial podany w bootmenu). Tak spreparowany dysk spartycjonuj i zainstaluj system

Pominąłem wyłączenie montowania partycji,zabootowałem z pendrive,znalazłem w MorphOS:C HDWrite jak i hdmbrclear - użyłem obu,rzecz jasna nie naraz.Później instalka,niestety nic nie pomogło,być może dlatego że nie kumam z tym wyłączeniem montowania partycji.

Na razie sobie przestawiam ikonki w MOSie zapodanym z pendrive i czekam na inne graty od znajomka do testów.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 23:58:00
[#60] Re: Efika problemy początkującego

@waldiamiga, post #59

Nio.W końcu działa.
Źle ustawiony parametr w HD Config i dwa tygodnie szukania.Zamiast "startująca z priorytetem 0 " miałem "montowana automatycznie" :)

No cóż.
Dziękuje wszystkim za pomoc,a szczególnie [b]Recedentowi[b]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem