[#1] MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram
Ktoś używał 2GB z mosem ? zaadresuje ?

Zaopatrzyłem się w literaturę Blenderową i próbuję wyrenderować załączone na płytce sceny. Jak na razie tej najbardziej wypasionej nie udało mi się wygenerować ani na Pegazie z 1GB ram, ani na PC mojego Taty również z 1GB ram, wirtualka na windzie też nie pomaga kombinowałem przestawiałem i lipa.
Zastanawiam się nad kupnem drugiej kostki do Pegasosa, stąd pytanie.
[#2] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #1

MorphOS nie obsłuży więcej niż ok 1.5GB.
[#3] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Jacek Piszczek, post #2

mógłbyś wyjaśnić czemu ?

[#4] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Jacek Piszczek, post #2

Czy to oznacza, że mogę dodać tylko kość 512 MB czy mogę dodać 1GB i MorphOS "weźmie" ile może ?
[#5] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #4

Można włożyć 2 x 1GB.

[#6] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Grzegorz Kraszewski, post #5

A zestaw 1GB + 0.5GB ma szansę zadziałać?

[#7] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Jacek Piszczek, post #2

Padłem.

[#8] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Malin, post #7

Właściwie dla MorphOS-a 1.5 GB to tyle co dla 32-bitowego Windowsa 3.5 GB więc ograniczenie od strony użytkowej jest podobne. :D

[#9] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@MDW, post #6

O ile OF to wykryje, to nie ma przeszkód. Tak samo z 2x1GB. Po prostu MorphOS nie zaadresuje więcej niż 1.5GB.
[#10] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@MDW, post #8

Imo to jest hańba i srom. Wstyd w sensie. Brak czegoś w rodzaju swapu i ograniczenie do 1.5GB Ramu - system przyszłości, nie ma co. Ciekawe co będziesz śpiewać, jak kiedyś przy 1.5GB pamięci wyskoczy ci "brak pamięci" .

[#11] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Malin, post #10

żaden amigowy system nie jest "systemem przyszłości" - Morphos to system retrohobbystyczny wzbogacony o kilka rzeczy ułatwiających bardziej współczesne "komputerowanie"
[#12] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@wali7, post #11

Ale takim może być, przynajmniej z wyglądu, filing'u, szybkości i korzeni ;)

PS. po za tym chyba oprócz mnie nikomu nie zabrakło ramu pod morphosem ...
chociaż profesjonalny przyszłościowy windows z 1GB i ze swoją wirtualką też się wykłada na projekcie z książeczki, i w dodatku doprowadza mnie do napięć jakichś dziwnych przy podstawowych operacjach ... a z reguły spokojny jestem.

ktoś powie kwestia przyzwyczajenia, ja powiem kwestia porównania

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 15:52:30
[#13] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Jacek Piszczek, post #2

A dlaczego tylko 1.5 GB Ram , dlaczego nie 2 GB albo 1.9 ;) .

Nie zaczepiam, po prostu jestem ciekawy dlaczego taka dziwna wartość :)

[#14] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@wali7, post #11

Tak najlepiej tłumaczyć wszystkie braki. kk, już nie mam pytań.

[#15] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Olo, post #13

Ogólnie jest problem z adresowaniem pamięci powyżej 2GB, ponieważ wiele programów traktuje adres jako zmienna 32bit ze znakiem i zakłada, że wartość ujemna to wartość specjalna. W tych 2GB musi się też zmieścić adresowanie dla sprzętu, pamięci graficznej, etc. Prawdopodobnie możnaby ten limit trochę bardziej zbliżyć do 2GB, ale raczej szybko to nie nastąpi. Na pewno nie wprowadzimy czegoś, co zmniejszyłoby kompatybilność MorphOSa z programami dla AmigaOS 1-3.
[#16] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Jacek Piszczek, post #15

Na pewno jest jakiś sposób... może to głupie (bo się na tym nie znam) ale skoro można opakować ramke ethernetową to pewnie i można jakoś opakować chunk'i execowe AmigaOS i MorphOS 1.45 tudziesz 2.3 .

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 16:06:26
[#17] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #16

jak sie nie znasz to moze nie pisz, bo piszesz glupoty. jakie opakowanie chunkow? amigaos nie moze uzyc pamieci ponad 2gb bez zburzenia kompatybilnosci z istniejacym softem. proponuje lekture dokumentacji do funkcji z exec.libary AllocEntry.

w mophosie jest to 1.5GB z powodow o ktorych napisal jacek. emulacja 68k (nie bufory, ale implementacja emulacji statycznej i jit), przestrzenie dla uzadzen i inne smieci. o te mozliwe do uciacia 100-200 MB pzestrzeni adresowej nie bedziemy sie spinac.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 16:48:41

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 16:53:35
[#18] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@MDW, post #6

A zestaw 1GB + 0.5GB ma szansę zadziałać?

Pewnie, że ma szansę. Mieszałem w Pegasosie już różne pamięci, najczęściej dwie różne 256-tki, a raz nawet 256 i 128, nigdy nie miałem problemu. W tej chwili mam moduł 256 MB 333 MHz i drugi 400 MHz zupełnie różnych producentów i chodzą. Co prawda zestaw 1 GB + 512 MB mi się nigdy nie trafił, ale nie widzę powodu żeby miało nie działać. Chyba że będziesz miał szczególnego pecha...

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 18:07:28
[#19] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@Grzegorz Kraszewski, post #18

pech nie musi byc szczegolny. na wielu forach ludzie pisali o poblemach (a to z linuksem a to z morphosem) w przypadku uzywania dziwnych kombinacji modulow pamieci.

[#20] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@kiero, post #17

Dzięki za propozycję, nie omieszkam zapoznać się z tą lekturą by poznać mechanizm.

Zgadzam się, że nie warto spinać się o te 100-200 MB ale o kolejne 2-4 GB chyba warto.

(jeszcze z poziomu laika)
No :P dobra a takie rozwiązanie, że przykładowo w MorphOS 2.4 dla aplikacji AmigaOS MorphOS 1.45-2.3 dostępna byłaby przestrzeń adresowa 1.5 GB i odpowiednio przebudowany exec.library adresy przydzielałby z nowej struktury zwracając odpowiednie wartości dla aplikacji opierających się na starej 32 bitowej strukturze i vice versa, a dla aplikacji MorphOS 2.4 dostępna byłaby pełna przestrzeń adresowa ? wchodzi w grę ?

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 18:41:17
[#21] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #20

Jedyne co jest sensowne, i co wchodziło by w grę moim skromnym zdaniem to nowe API dla nowych programów, które obchodziło by ograniczenia z zabytków typu AmigaOS 3.x.

[#22] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #20

"Zgadzam się, że nie warto spinać się o te 100-200 MB ale o kolejne 2-4 GB chyba warto."

to co napisalem tlumaczy dlaczego nie mozna przy zachowaniu kompatybilnosci "starac sie" o dodatkowe 2GB (o 4 na pewno nie, bo to juz wychodzi poza zakres 32bitowej pzestrzeni).

"No dobra a takie rozwiązanie, że przykładowo w MorphOS 2.4 dla aplikacji AmigaOS MorphOS 1.45-2.3 dostępna byłaby przestrzeń adresowa 1.5 GB i odpowiednio przebudowany exec.library adresy przydzielałby z nowej struktury zwracając odpowiednie wartości dla aplikacji opierających się na starej 32 bitowej strukturze i vice versa, a dla aplikacji MorphOS 2.4 dostępna byłaby pełna przestrzeń adresowa ? wchodzi w grę ?"

w amigaos aplikacje moga wymieniac pomiedzy soba adesy pamieci. bez odsepaowania (sandbox, maszyna wirtualna) starych i nowych aplikacja takie cos nie moze dzialac bo moglaby zajsc sytuacja, ze 'stara' aplikacja dostanie dane zaalokowane przez 'nowa'.

[#23] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@kiero, post #22

To może ten cały Quark kernel w końcu na coś by się przydał .

* High Super/Usermode switch speed
* Low interrupt latency
* IntThreads and Int PCode abstraction
* Memory protection
* Symmetrical multi processing (SMP)
* Task/Thread and Clan/Chief model
* Resource tracking
* Asynchronous message system
* Virtual memory (optional)
* Recursive Memory Management
* Distributed computing
* No access to Kernel structures
* Clean design with an elegant API
* Micro/pico kernel mixture

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 19:06:52
[#24] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #23

quark sie przydaje do dzialania aktualnej implementacji amigaos. dlaczego nie jest rozwijany do czegos co umozliwi uruchomienie kilku 'a-boxow' bylo pisane juz dawno i to pewnie nie raz. nie bede powtarzal.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 19:06:10
[#25] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@kiero, post #24

ano widocznie przegapiłem zaraz poszukam bo ciekawy jestem

To memory protection jest niedostępne z poziomu a-boxa ?
[#26] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #25

juz milion razy bylo pisane, ze w amigaos nie mozna miec ochrony pamieci (nie pisze o namiastkach) bez zewania z kompatybilnoscia (abox=amigaos w morphosie)

[#27] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@kiero, post #24

Dlaczego Quark nie jest rozwijany to się nie doszukałem, ale widzę, że fakt braku planowanego rozwoju Quark'a/QBox'a godzi w ideę rozwoju MorphOS'a
jako nowoczesnego, bezpiecznego i szybkiego, nawiązującego do AmigaOS'a systemu. Ów brak rozwoju godzi również w ideę odpalania tego na PowerPC, którego architektura jak piszą w dokumentacji MorphOs'a pozwala wykorzystać zalety mikrokernela i w związku z tym nie planowano nigdy MorphOS'a na x86 bo na tym odpala się makrokernele (szybkość kosztem stabilności i bezpieczeństwa) ze względu na powolny context switching w x86.

Także coś tu jest nie tak ...
[#28] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #27

Raczysz sobie żartować...

[#29] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #27

Siedź cicho. I tak nie masz racji! :)

[#30] Re: MorphOS 1.45 - 2.3 i 2GB ram

@ede, post #27

oj panie, ale brednie... qbox nie jest rozwijany bo nie ma na to zasobow (ludzie/czas). caly tekst o godzeniu w idee to jakaz bzdura. nie wiem jaki zwiazek ma to tez z nawiazywaniem do amigaosu. a tekst o nieplanowaniu morphosa na x86 z powodu tych wolnych context switchy tez dobry jest. z mojej strony koniec bo zaczynasz fantazjowac.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem